49 jaar...te oud om te beginnen??

Ellen | email | 29-08-2006

6 wk. geleden ben ik begonnen met hardlopen om wat aan mijn conditie te doen. Hardlopen leek me ideaal, omdat je dat op elk tijdstip kunt doen, en niet afhankelijk bent van anderen. Die eerste keer 4x2 min..ik kon geen pap meer zeggen omdat ik totaal geen adem meer had. Maar wat een kick geeft het als je merkt dat het elke keer beter gaat. Ik ben nu met de 6e wk. bezig: 4x5 min. Het gaat eigenlijk heel lekker en heb amper nog last van ademnood of vermoeidheid. Toch begin ik nu soms wel mijn knieen en heupen wat te voelen nadat ik gelopen heb, misschien ben ik door mijn leeftijd wat gevoeliger voor blessures. Ik heb in mijn leven eigenlijk nog nooit iets aan sport gedaan. Lichamelijke klachten heb ik nooit gehad, behalve af en toe eens een wat lage HB. Mijn vraag is eigenlijk: is het wel verstandig om rond mijn 50e jaar nog te beginnen met hardlopen? Mijn doel is om 3x per wk. een minuut of 30 of iets meer te gaan lopen. Snelheid vind ik niet belangrijk, het gaat mij er meer om om lekker bezig te zijn en mijn conditie op peil te houden. Ik voel me overigens nu al een stuk beter! Maar hoe voorzichtig moet ik als oudere beginner zijn, afgezien van goede schoenen e.d. ?

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 106 reacties op dit onderwerp.

Jeanne | 01-10-2016

Respect voor iedere loper...jong of wat ouder , snel of langzaam, atletisch of niet, vooral voor die bijna strompelend , zoals ik, met heel veel moeite een paar minuten of km kunnen volhouden... petje af. .....!
Helaas lees ook veel " beledigen " . ik denk niet dat dit de bedoeling is op dit forum . Het gaat er hier toch om elkaar tips ed te geven, ervaringen te delen, een zetje te geven als t even tegen zit.....samen genieten van het hardlopen.

Jeanne | 01-10-2016

Hallo medelopers ,

Daar ben ik weer eens . lezers en schrijvers van enkele jaren terug kennen mij misschien nog als Newbie. tot 2012 / 2013 postte ik regelmatig.
Ik begon al enkele jaren terug ( dacht 2010)met hardlopen , dit omdat ik een voor mij, te "ongezond" gewicht had. Ik heb me toen 22 kg weg gerend. Steeds wat ongemakken en blessures opgelopen maar steeds weer opnieuw begonnen.
Ik was bezig met een training halve marathon. Met training zat ik op 18 km toen ik longontsteking kreeg. Na hersteld te zijn weer opnieuw beginnen. Toen het pech dat ik een heup ontsteking kreeg, ( dit van herhaaldelijk verkeerde beweging tijdens mn werk, gelukkig niet van het hardlopen ). Dit werd zo erg dat heup , boven been en rug ontstoken raakte . Kon amper lopen, zitten en zelfs liggen was pijnlijk. Herstel duurde lang. Na volledig herstel toch weer opnieuw begonnen . Ben nu 53 jaar, loop met heel veel plezier. Wel weer wat langzamer . Probeer 4 x per week te lopen waarvan 1 of 2 x een " trailrun " . Heerlijk door de bossen. Zeker met het warme weer was dit erg fijn te doen.

Danny | 19-08-2016

Denk dat Gekke Henkie zelf wat aandacht te kort komt. Als je 18 juli begint zit je op 16 augustus inderdaad in week 5.

Emma, niets van dit soort figuren aantrekken. Zijn gewoon jaloers. Lekker verder gaan met hardlopen. Goed bezig, hoor!

Danny | 19-08-2016

Denk dat Gekke Henkie zelf wat aandacht te kort komt. Als je 18 juli begint zit je op 16 augustus inderdaad in week 5.

Emma, niets van dit soort figuren aantrekken. Zijn gewoon jaloers. Lekker verder gaan met hardlopen. Goed bezig, hoor!

gekke henkie | 16-08-2016

APPLAUSJE Voor Emma

Zeg wil graag wat aandacht jongens!!

Echter is denk ik wel een beetje de dementie al toegeslagen .... vanaf 18 juli gestart en nu in wk 5 zitten van je schema ... das knap in week 4 ....

Let op de volgende bijdrage .... ik heb last van ....

Emma | email | 16-08-2016

Hahaha, het kan nog slechter, ik wordt volgende maand 62 en ben sinds 18 juli begonnen met hardlopen. Alledrie mijn dochters lopen hard, ik wandel veel ook lange afstanden. Maar dit leek mij zo leuk. Zit nu in week 5 van het hardloop schema van run2day, gaat steeds beter, vind het super gaaf en hoop dat ik het vol kan houden.

Ko | 02-02-2015

Gea, dit klopt toch echt niet. Als jij sinds oktober aan het trainen ben en je kan nu 2 minuten achter elkaar lopen met pijn? Een merkschoen wil nog niet zeggen dat dit goede schoenen zijn voor jou. Teruggaan naar de hardloopwinkel en je klachten kenbaar maken. Verder adviseer ik je om in maart met Start-to_run van de atletiekunie te starten

Gea | email | 27-01-2015

Ik ben nu bijna 55 jaar en in oktober begonnen met het hardlopen. Nou ja, hard..... ik loop. Ik heb wel redelijk geregeld gesport in mijn leven, eigenlijk heel wisselende sporten, maar nog nooit hard gelopen. Ik moet zeggen dat het mij heel erg tegenvalt. Ik probeer 2x in de week te lopen en loop met behulp van de hardloop app van Evy. Soms, heel soms, kan ik het volhouden om 2 minuten te hardlopen, maar dat is meestal niet het geval. Mijn onderbenen gaan dan ontzettende pijn doen en na het verstrijken van de minuten mijn heupen. Is dat allemaal beginners pijn en moet ik gewoon vol houden of doe ik soms iets verkeerd? Ik heb goede hardloopschoenen aangeschaft met goede demping van Asics, dus daar kan het volgens mij niet aal liggen. Wel moet ik zeggen dat ik ook overgewicht heb, dus dat telt wel mee....:-(

Joewe | email | 04-01-2015

Leuk om te zien,dit. Ik moet wat doen aan mijn conditie en zie er toch wat tegen op. Ik ben bijna 49 en zie hier heel wat leeftijd genoten lekker bezig zijn. Het motiveert mij en ga morgen beginnen. Wish me luck.

Jack | 06-12-2008

Toen ik op mijn 29e met marathonlopen begon wilde ik er voor mijn 40e al 100 gelopen hebben en op mijn 37e zat ik ook al reeds op zo'n 78 stuks maar ben er vervolgens -na/tijdens de Antwerpen mar. waar ik het marathonlopen ineens een beetje zat werd- na een onderbreking van ongeveer 15 maanden maar een stuk of 2 a 3 per jaar gaan lopen.
Maar na ik op mijn 46e in okt. 2006 bij de Dublin mar. mijn 97e volbracht heb ik er echter geen meer gelopen.
En ook al zit ik er al erg dichtbij, eerlijk gezegd hoef ik er eigelijk ook niet meer zonodig die 100 vol te maken; de kortere afstanden ligen me veel beter, daar kan ik nog voor mezelf leuke tijden lopen, de marathon is me eigelijk gewoon veel te lang daarvoor.
In kleine marathons bungel je met tijden van maar net boven de vier uur al ergens achteraan en staat er nauwelijks meer iemand aan de finish.
Maar de Honolulu marathon zou ik nog wel heel graag eens willen lopen en dan ook nog eens lekker verkleed; een beetje de sfeer van de Medoc mar.

Marc | email | 04-12-2008

Ja jaco, dit jaar heb ik er 15 gelopen de komende 3 jaar wil ik dit aantal ook lopen. Als ik op 63 met pensioen ga dan heb ik nog 1 jaar om de laatste 25 af te werken.

Jaco | 03-12-2008

Achteren moet zijn achtereen.

Jaco | 03-12-2008

@Marc

Wil je vier jaar achteren gemiddeld 18 marathons per jaar gaan lopen?

Marc | email | 03-12-2008

Ben 9 jaar geleden op aanraden van mijn huisarts beginnen te joggen. Ben begonnen met 5min joggen dan 5min wandelen, was na 20min buiten adem. Vorige zondag een week na mijn 60ste verjaardag mijn 29ste marathon gelopen in Geldrop de 14de in 2008.Beste tijd 1 maand geleden 3:39:50. Toekomstplannen: in 2009 minstens zoveel marathons te lopen inbegrepen 6uur van Stein- Limburg Zwaarste 70km-De nacht van Torhout 100km. op mijn 64ste 100 marathons te hebben gelopen. Ik blijf er mijn huisarts eeuwig dankbaar voor. En niet vergeten te vele nieuwe vrienden die ik door het lopen heb gekregen.

Henk | 03-12-2008

Bij ons traint op de baan een dame van 73, zij heet en dat is geen grapje, toevallig ook Miep.

DickB | 03-12-2008

Miep,

Een heel land vol.

Miep | email | 23-11-2008

Ik ben 65 jaar en zou graag ook nog gaan beginnen met hardlopen. Ik train 3 keer per week in de sportschool. Ik vraag me toch wel af of ik nog aan het hardlopen kan beginnen. Zijn er nog meer dwaze senioeren.

. | 17-11-2008

r.e.s.p.e.c.t.

Jan | email | 16-11-2008

Even antwoord op vraagjes Jack en Speedy G, ik heb geen sportieve carriere gehad en heb zittend werk waarschijnlijk zijn mijn benen hierdoor ondanks veroudering toch nog vrij gaaf en onbeschadigd. Ik ben gaan hardlopen om af te vallen werd vroeger al moe als ik iemand zag hardlopen. ik heb mijzelf in begin dan ook vrij stevig onderhanden genomen en heb mij steeds verder van huis laten droppen zodoende moest ik wel naar huis lopen- rennen. Binnen korte tijd kreeg ik er plezier in mede omdat ik vrij fors afviel ben nu 20 kg afgevallen en ik eet nog steeds alles en veel! Mijn laatste marathon was de Zeeland -met hamstring blessure dus kleine stapjes- , de volgende wordt waarschijnlijk de Zuiderzee aanstaande week-end. Ik train om de andere dag heb vandaag trainingsloop -alleen- gedaan van 30 km. Ik loop inderdaad 3x per maand een prestatieloop en ben eenmaal zwaar in de fout gegaan door er 3 in 6 dagen te lopen, kreeg ik een blessure. Ik train 3x per week 10- 30 km per keer.

Road Runner | 14-11-2008

Hallo ELLEN leuk dat je na twee jaren weer iets van je laat horen, het gaat goed met je lees ik. Ik wens je veel loopplezier, en succes

Speedy G. | 14-11-2008

goed gedaan Ellen !
Ja, lekker h om een uur te kunnen lopen, dan ben je toch een eind gekomen sinds de start van dit topic. Schouderklopje voor jezelf.
Heb je ook dat als je eenmaal opgewarmd bent en lekker loopt, zeg 20 minuten tot een half uur onderweg, dat je in een flow komt, dat het bijna vanzelf gaat en dat je het gevoel hebt dat je eeuwig door kan gaan ? (ik wel dus).
Heerlijk is dat. Ook het gevoel na het lopen en de volgende dag is fijn. Al krijg ik dan meestal gelijk weer zin om te gaan lopen, schijnt er ook bij te horen...

Ellen | 14-11-2008

Bedankt voor jullie reacties tot nu toe. Ik ben inderdaad blij dat ik, ondanks de opstartproblemen met blessures, toch doorgezet heb. Wat is het fijn om zomaar een uur te kunnen hardlopen! Wat voel ik me qua conditie en spierkracht een mega-stuk sterker dan 2 jaar geleden! Ik hoop het dus een hele poos nog te blijven doen.

De afwisselende schema's van hardloopschema.nl zijn me heel goed bevallen. Daarom heb ik toch maar besloten om een volgend schema te pakken:10 km(50 min.). Hoe ik dat met die intervallen ga doen weet ik nog niet precies, maar verder moet het wel lukken. I
Wedstrijden.....hm, dat weet ik nog niet...., maar wie weet...:-)

Speedy G. | 13-11-2008

ja Jan, ik ben ook onder de indruk (zelf 47 jaar en half jaar geleden beggonnen) Als ik het goed begrijp loop je bijna elke week een prestatieloop of marathon...

Als je niet met schema's loopt, hoe train je dan ? hoe vaak per week, hoe lang, hoe hard ?

Jack | 12-11-2008

@Jan

Begrijp ik dat goed, heb jij in het eerste anderhalf jaar dat je liep/nu loopt al vijf hele marathons en zelfs een 50 km gelopen?
Hoeveel talent heb je dan wel niet?
Iemand als jij had 30 jaar eerder moeten beginnnen, had je het waarschijnlijk nog ver geschopt!
Had je reeds voor dat je ging lopen al een hele sportieve en actieve carrire achter je?
''Tell your story''

Jan | email | 12-11-2008

Toevallig ook met 49 jaar begonnen, loop nu 1,5 jaar en heb hiervoor nooit gelopen. Heb GPS horloge en hartslagmeter maar gebruik ze nooit. Ook aan wedstrijdschema's en intervaltrainingen doe ik niet. Ben geen lid van atletiekvereniging en loop voor plezier. Luister wel goed naar signalen lichaam tijdens lopen. Loop wel veel en heb ruim 40 georganiseerde prestatielopen gelopen. Loop nu de 10 km binnen de 45 min en de halve marathon binnen de 1 uur en 45 minuten. Heb een 5 tal marathons gelopen, tevens een 50 km loop. Te oud om te lopen met 50 jaar, echt niet. Pijntjes heb ik altijd de eerste 5 km tijdens lopen maar verdwijnen vanzelf. Bij wat langer blijvend pijntje masseer ik me even, helpt dat niet pas ik tempo aan tot eventueel looppas. Ik ben sinds 1,5 jaar aan het lopen maar ben in die 1,5 jaar voor mijn gevoel 10 jaar jonger geworden!

Marc | 11-11-2008

@ Ellen:

Leuk om te lezen hoe het tot nu toe allemaal gegaan is. De start is dus uiteindelijk wat moeizamer geweest...

Tja, het is maar net wat je zelf wilt. Als je aan je snelheid wilt werken, kun je inderdaad het beste intervaltrainingen gaan doen.
Als je tijdesn het lopen de afstand wilt weten moet je al een GPS horloge hebben (bijv. Garmin) of een met een footpod (bijv. Polar). Wat ook wel eens wordt gedaan: Van te voren op een bepaalde route stukken van 1 km. opmeten en deze markeren d.m.v. bijv. verf.

Maar is een wedstrijd niet toch een goed idee om eens te doen? Het is dan een soort snelheidstraining en is best leuk om te doen hoor....

/Marc

Fleur | 07-11-2008

Hier is er nog 1 die op haar 49e met hardlopen is begonnen en het bevalt me uitstekend!
Bouw het heel rustig op en zit bijna aan de 5 mijl wat ook m'n doelstelling is.
Zelf meet ik m'n afstanden na afloop via Google Earth.
Dit kan vrij nauwkeurig en je kunt de afstand meten in km en em.
Als ik volgend jaar m'n 1e wedstrijd loop van 5 mijl ben ik 50, een mooie leeftijd voor een gehaald doel!

anon | 03-11-2008

Allereerst gefeliciteerd met je successen en je doorzettingsvermogen. Goed gedaan !

ik raad je aan om gewoon te doen wat je leuk vindt. Het hoeft echt niet altijd harder, langer, extremer. Ikzelf (man 47 jaar) ben in het voorjaar begonnen met lopen en loop nu drie keer per week tussen de 10 en 15 km en dat vindt ik wel best. Ik heb mijn doelstellingen bereikt (fit worden en astma overwinnen) voel me goed, heb meer energie, ben afgevallen en heb erg veel plezier in het lopen.
Dus blijf gewoon op dit niveau lopen, maar zorg wel voor afwisseling dan blijft het leuk. Daarvoor zijn schema's heel geschikt. Afstanden tijdens het lopen meet je met paaltjes of tekens langs de weg of met een hartslagmeter met footpod.
Als het om afwisseling en genieten van het lopen en de natuur gaat zou je ook mooie routes kunnen uitzoeken en gaan lopen, bijv. aan het strand, in de duinen of in het bos.
Doe je een keer per week je gewone loopje in de buurt en de andere keer iets speciaals.

Ati | 02-11-2008

@ Ellen
Het is maar wat je wilt: je rondjes blijven lopen, duurvermogen uitbouwen of snelheid verhogen. Duurvermogen+snelheid beter niet tegelijkertijd, dus f een schema voor 15 km, f een snellere 5 km dan wat je nu loopt. Wat je ook kiest, hardloopschema.nl heeft er de schema's voor. Je kunt daarbij ook kiezen voor een bepaalde afstand uitlopen, hoeft niet meteen 'zo snel mogelijk' of met 'snelle eindtijd'. 'Uitlopen' is de lichtste variant. In alle gevallen ontkom je niet aan intervaltrainingen in het schema. Afstanden kun je meten aan hectometerpaaltjes, met een fietscomputer of via internet (bijv. afstandmeten.nl). Het is handig een rondje te hebben waarvan je precies weet hoe lang het is, ook de tussenstukken, zodat je daar je intervaltrainingen kunt doen. Ik gebruik daarvoor een rondje in het park.

Ellen | 02-11-2008

Hoi allemaal,
Het is dik 2 jaar geleden dat ik dit topic heb geopend. Inmiddels ben ik dus 51 en heel wat wijzer :-)
Ik ben in die 2 jaar na verschillende blessures een paar keer opnieuw begonnen met hardlopen. Zo ook 10 mnd. geleden, weer helemaal aan het begin met 5x2 minuten. Op advies van de fysio ga ik 1x per week naar fitness voor kracht- en stabiliteitstraining en 2x per week hardlopen. Dat gaat nu heel erg goed. Inmiddels schema's afgewerkt van Hardloopschema.nl, en kan nu zonder problemen 60 minuten aan 1 stuk doorlopen! Ik vind het erg fijn om volgens een schema te lopen, maar ik weet niet zo goed hoe ik nu verder moet. Gewoon op dit niveau blijven? Hoe? Of toch uitbreiden naar 10 of 15 km? Ik heb geen ambities om aan wedstrijden mee te doen, ook niet om me bij een loopgroep aan te sluiten. Het lijkt me wel leuk om weer een nieuw schema te volgen, maar in de vervolgschema's wordt er meer aan snelheid dmv intervallen gewerkt,bijv. 4x1000 meter in D2 of D3. Die D-zones snap ik, maar hoe meet je die afstanden tijdens het lopen, heb ik dan een hartslagmeter nodig? Tot nu toe heb ik alleen naar minuten gekeken maar niet naar afstanden. Wat raden jullie me aan?

Mowi | 01-12-2006

Het is nu even doorbijten Ellen, qua geduld bedoel ik dan. Ik weet, het is heel moeilijk maar het zal zeker de moeite lonen.Ik ben destijds fanatiek aan de gang gegaan met de vele oefeningen die ik meekreeg van de fysio, dus had ik toch het gevoel op een ondersteunende manier met hardlopen bezig te zijn. Succes!

ElleN | 01-12-2006

@ Manuelle

Ja, wel vreemd hoor, zo'n bezoek aan fysiotherapeut. Daar sta je dan in je ondergoed... Ik kan me leukere dingen voorstellen...hardlopen bijvoorbeeld !! :-)

Maar goed, ik heb de oefeningen vandaag meteen maar een keer gedaan. Ik weet eigenlijk niet waar de pijn vandaan komt en wat het nou precies is... maar ik heb er nu juist nog meer last van. De fysio kon het me ook (nog?) niet echt vertellen. Het is bijna 2 weken geleden begonnen, soms is het een poosje weg, maar het komt elke dag weer terug. En tis nog niks minder. Beetje onduidelijk, en dat maakt me wat onzeker. Vooral over het feit dat ik niet weet of het hardlopen over een poosje weer gaat lukken. Ik wil zo graag !

Nou ja, er zijn ergere dingen in de wereld zullen we maar denken. Gewoon nog ff afwachten.

Manuelle | 30-11-2006

Kijk, de eerste stap heb je nu gezet Ellen!

(Viel achteraf toch wel mee?)

Hij komt er vast achter wat de oorzaak is en gaat daar zijn behandeling op richten!

Even doorzetten nu!

ElleN | 30-11-2006

Bedankt voor julllie reacties ! Ik wist zelf ook al wel dat ik (nog) geen last heb van slijtage, ik neem de opmerking van mijn man en broer dus ook met een korreltje zout, hoor. Ze hebben er allebei ook heeeelemaal geen verstand van, ze doen geen van beiden aan sport, dusssss...de beste stuurlui staan aan wal, zullen we maar zeggen :-)
Vanmorgen bij de fysio geweest, hij heeft alles goed bekeken (houding, enz.), overal aan getrokken en geduwd, volgende week een loopanalyse en misschien wat krachttraining. Verder wat oefeningen meegekregen en even niet hardlopen. Het is nu in ieder geval nog niks verbeterd, maar ik hoop dat ik zo gauw mogelijk weer kan gaan hardlopen. ...

Mowi | 30-11-2006

Helemaal met Hilde eens! Hardlopen is heel goed voor vrouwen die niet meer de jongsten zijn. Ik lees geregeld dat alle hormoon-gerelateerde verschijnselen (menstruatie, overgang) veel minder problemen geven bij vrouwen die een paar keer per week intensief sporten. De opmerking dat blessureklachten door slijtage komen is natuurlijk uit de lucht gegrepen. Laat je niet van de wijs brengen!

Marc | 30-11-2006

@ Ellen:

Laat je niet ontmoedigen, je bent niet te oud! Het opbouwen zal misschien wat langer duren, maar dat is geen reden om niet met hardlopen door te gaan :-)

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je misschine een bepaalde "afwijking" hebt (positief bedoeld hoor, afwijking klinkt zo vreemd) waardoor je klachten bij het lopen hebt.

Maar dat kan een jonger iemand ook hebben hoor.

/Marc

hilde | 30-11-2006

@ Ellen
lopen is juist goed voor "oudere" vrouwen (ben zelf ook 46, al voel ik me wel 10 jaar jonger). Je krijgt er sterkere botten van, heel belangrijk als je osteoporose wil voorkomen. Hoe meer je je beenderen belast, hoe meer botmassa je opbouwt. Daarom is lopen veel beter dan fietsen of zwemmen. Hopelijk weet je staks waar de pijn vandaan komt en hoe je ervan af komt!

ElleN | 29-11-2006

Wooooww!! Een man van 81 die nog zo veel en zo hard loopt !! Dat is nog eens iets om respect voor te hebben zeg !! Zoals je wel weet heb ik momenteel wat last van een (lichte) blessure. Volgens mijn man (53) en mijn jongste broer (36) is dat omdat ik te oud ben voor hardlopen, ze denken dat dat niet anders dan slijtage kan zijn op mijn leeftijd...Nou ja zeg !
Ik heb voor morgen een afspraak met een (sport)fysiotherapeut, heb nog nooit in mijn leven een fysiotherapeut gezien, dus ben benieuwd wat die er van zegt... Best wel eng. In ieder geval is het volgens mij absoluut geen slijtage en ik geef het nog lang niet op.

Manuelle | 29-11-2006

Misschien wat "off-topic" maar wel een leuke anekdote...

Mijn vriend loopt als een echte beginner sinds augustus..
Hij heeft last van overgewicht en is de 50 gepasseert....maar hij doet het echt heel rustig aan!
Afgelopen maandag tijdens zijn "wandelpauze" komt er een "oude man" naast hem lopen en begint volop de vertellen....langzaam opbouwend naar een jogtempo en mijn vriend probeert hem bij te houden...:)

"Ik ben nu 81 en mag niet klagen!!" Ik hem in mijn leven 44x de marathon gelopen en 3x de 100 km!!...Ook heb ik (ik weet niet meer welke) "***" van Haarlem op mijn naam staan!.....en nu loop ik even door naar het "Vogeltjesmeer"!!.."

Hij voerde zijn tempo wat op en mijn vriend zag hem langzaam in de verte verdwijnen!!

Ik vroeg aan mijn vriend: "En wat was jouw reactie hierop?"...
"Ik had mijn adem ergens anders voor nodig hoor!" was zijn reactie!

Lol!!

Ik moest wel lachen.....maar vind het inderdaad erg knap van die 81-er.
Vanaf het punt waar hij mijn vriend ontmoette was het nog 10 km naar het "vogeltjesmeer!"

Mowi | 23-11-2006

@Ellen, Al met al ben ik er een kleine drie maanden uitgeweest; vorig jaar sept. begonnen en begin febr. knieproblematiek. Ik liep toen inmiddels al wel 45 minuten achterelkaar en het ging z lekker dat ik waarschijnlijk te hard van stapel ben gelopen. Terwijl dat nu juist is wat je wilt vermijden. Ach, het is even heel frustrerend geweest, maar je leert er wel van. In april mocht ik het weer gaan proberen, dus eerst n keer in de week, toen twee keer in de week en inmiddels train ik drie tot vier keer in de week. En ls ik toch iets voel bij mijn knie las ik onmiddellijk weer meer rustdagen in. Maar het gaat al een hele poos goed, nu. Ik loop nu wel op antipronatieschoenen, terwijl ik begon op schoenen voor de neutrale loper, beiden overigens aangemeten door de specialist.

ElleN | 23-11-2006

@Manuelle / @ Mowi

Ohw...ohw...ohw!! Wat HEB ik een zin om net als jullie al 10 km. te kunnen hardlopen. De laatste keren dat ik gelopen heb waren 20-20-10 minuten, ongeveer 7,5 km bij elkaar (met in- en uitlopen). Ik was al blij dat ik zo ver gekomen was. Maar gisteren ging het helemaal niet goed, ik kreeg te veel pijn aan de spier in mijn linkerlies (beenheffer) en kon maar 15 minuten lopen. Had er wel vaker wat last van aan het eind van de training, maar het was na het lopen altijd zo weer over. Nu dus niet. Op zich voel ik er nu niet zo veel van, maar ik denk dat het wel weer gaat opspelen als ik weer ga lopen. Heb besloten om maar ff een weekje niet (veel) te lopen... Beter luisteren naar mn lichaam en geduld...moeilijk hoor !!
Mowi, ben je er lang uit geweest met blessures? Ik vind lopen echt te gek, had ik niet gedacht toen ik er aan begon. 30 minuten leek me al zoveel !!

Bart V. | 22-11-2006

Juist: geduld en luisteren naar je lichaam !

Mowi | 22-11-2006

Leuk h, dat lopen; ik zit ook al dicht tegen die tien km. aan (eergisteren 9 km. gelopen) en ik voel de neiging om maar even door te knallen naar die magische tien km. Maar door schade en schande wijzer geworden (blessureverleden en in april opnieuw begonnen) respecteer ik mijn 47 jaar oude lijf toch maar liever. Die Tien zal ik ergens begin januari wel lopen. Het belangrijkste dat ik tot nog toe geleerd heb is: Geduld!

Bart V. | 22-11-2006

@ Robert: ik denk dat intervaltraining voor motorcrosswedstrijden weinig zin heeft. Duurlopen echter vergroten je duurvermogen, dus zeker zinvol voor de endurowedstrijden.

Robert | email | 22-11-2006

Hallo daar, ik ben 48 jaar en doe voor de motorcross en enduro ook aan hardlopen en maar helaas niet constant. Haal wel elke keer min 8km en de laatste tijd gaat een heel uur ook.
Mijn vraag aan jullie is is het beter voor de conditie om een heel uur te lopen of is meer interval beter voor de sporten die ik doe?? een motorcrosswedstrijd is 18 min en een endurowedstrijd is ongeveer 4 tot 5 hr intensief rijden.
vl succes met het lopen

Robert | email | 22-11-2006

Hallo daar, ik ben 48 jaar en doe voor de motorcross en enduro ook aan hardlopen en maar helaas niet constant. Haal wel elke keer min 8km en de laatste tijd gaat een heel uur ook.
Mijn vraag aan jullie is is het beter voor de conditie om een heel uur te lopen of is meer interval beter voor de sporten die ik doe?? een motorcrosswedstrijd is 18 min en een endurowedstrijd is ongeveer 4 tot 5 hr intensief rijden.
vl succes met het lopen

Manuelle | 22-11-2006

Klopt Andr,

Ikzelf ben ook met het streven van een "half uurtje te kunnen lopen" begonnen! (ik ben nu 46).
Meteen erachter aan begon ik aan de 10 km te denken (waar ik nu mee bezig ben) en dacht: "De 10 mijl voor mijn leeftijd is echt voldoende!"

Nu mijn 10 km "in zicht" is, heb ik besloten de 10 mijl maar over te slaan en wil na deze training beginnen met de halve marathon!

Mijn ambitie is "de 20 van Brussel" in 2008 te gaan lopen....

Of ik ooit nog overschakel naar de hele marathon...weet ik op het moment niet...
Nu nog een droom voor mij en ik denk niet dat ik dat ooit kan verwezenlijken.....
Maar ik weet wel.....dat, ondanks mijn leeftijd, ik wel snel weer "vooruit denk"! :) :)...en nieuwe ambities ga krijgen!

Andr | 22-11-2006

@Ellen

Je schreef:
"Grappig eigenlijk, in het begin was het mijn doel om uiteindelijk 30 minuten per keer te lopen. Nou, dat vind ik nu toch wel wat weinig hoor! "

En ik waarschuw je maar vast.....dat wordt nog erger. Straks vind je 1 uur ook te weinig en wil je meer ... .en meer .... en meer.....

Ach, zeker niet de slechtste verslaving! :-)

Ellen | 14-11-2006

YES !!! I did it !!!
Net lekker gelopen, zeg ! Nu voor het eerst 20-20-10 minuten (2 min. wandelen tussendoor). Ik had het al eens eerder gemerkt dat het soms beter gaat als je na een paar "intensieve" trainingen een paar dagen rust genomen hebt. Hersteltijd is dus inderdaad nuttig. Voor veel anderen stelt het misschien niet veel voor, maar ik ben blij met wat ik nu al bereikt heb :-)

Ellen | 13-11-2006

@Andre,
Ja, ik had zelf ook al ontdekt dat ik te weinig aandacht aan het rekken had besteed. Dat ga ik vanaf nu dus wat meer doen, vorige week heeft het me al wel wat geholpen.
Grappig eigenlijk, in het begin was het mijn doel om uiteindelijk 30 minuten per keer te lopen. Nou, dat vind ik nu toch wel wat weinig hoor! Ik ga dus rustig maar gestadig door en hoop uiteindelijk op een uur lopen uit te komen. Ik vind het nog steeds heerlijk om te doen, al gaat het de ene keer soms makkelijker dan de andere keer.

Ellen | 13-11-2006

Ja, ik heb geboeid naar de afgelopen 2 afleveringen op Canvas zitten kijken! Ik heb er veel bewondering voor, maar ik zelf doe het liever wat rustiger aan... Momenteel heb ik het gevoel dat ik een beetje op een dood punt zit, ben al 2 weken bezig met 3x 15 minuten. Bovendien kreeg ik afgelopen weekend last van m'n rug (heb ik bijna nooit, eens in de 4 jaar of zo een paar dagen), dus ben ik niet gaan lopen. Nu is het weer bijna over, dus morgen wil ik het weer gaan proberen. Dat is inmiddels al weer 5 dagen geleden, dus ik ben benieuwd hoe het gaat. Misschien was een rustperiode juist wel goed... In ieder geval heb ik er nog steeds plezier in en ik ga zeker door!

Andr | 13-11-2006

@marc, @Ann,

De lopers uit het Canvas programma zijn onder zeer strenge medische begeleiding met een profesionele trainer voorbereidt op de marathon. En dan zie dat er inderdaad 2 van de 6 al niet kunnen starten en vrijwel alle andere hadden ergens wel 'pijntjes' of 'probleempjes'.

Gewoonlijk doet men er 3 maanden over om 5km te lopen. Nog eens 3 om er 10 te lopen.

Dus inderdaad: 1 jaar voorbereiding voor een marathon is veel (VEEL) te kort.

Marc | 13-11-2006

@ Ann,

Klopt precies wat je zegt: Niet te snel opbouwen.
En dat is nu juist wat ze in dat programma op Canvas WEL doen! Een marathon willen lopen binnen een jaar vind ik geen goed idee....

/Marc

Ann | 12-11-2006

Hoi,

Ken je het programma 'marathon' op Canvas in Belgie??? Daar worden 6 onsportieve mensen op een jaar tijd klaargestoomd voor de marathon van NY! En die is ondertussen pass! 4 van de 6 hebben die effectief uitgelopen. eentje kon niet door een operatie aan de knie. De andere zat al heel vroeg met een stressfractuur waardoor ze de trainingen moest staken. Joke, die het wel heeft kunnen volhouden en ook aan de aankomst is geraakt heeft dezelfde leeftijd als jou! Ik denk dat iedereen kan lopen. Als je het maar goed aanpakt, niet te snel start en goed opbouwt! Van zodra je echt pijn hebt: stoppen en een dokter raadplegen!
veel succes!

Ann | 12-11-2006

Lisa schreef: "Ik ben een 10tal jaren jonger dan jij, en begon na 2 jaar lopen wat stijfheid te voelen in mijn knien na het lopen.
Dit is heel snel beginnen evolueren naar pijn. ik ben onmiddellijk gestopt met lopen. Diagnose: gescheurde meniscussen , slecht sporende knieschijf, beschadigd kraakbeen."

Maar dit hoeft niet te betekenen dat het lopen daar ook de oorzaak van is.
In een vrij recent en erg breed onderzoek werden mensen van middelbare leeftijd onderzocht, waarvan de ene helft (vrijwel) nooit gesport had, de andere helft steeds behoorlijk intensief (en op wedstrijdniveau) had hard gelopen.
Bleek dat de hardlopers ondanks de hardnekkige mythe nauwelijks slechtere knien hadden dan de niet-sporters.

Wel is het zo, dat als je tot de ongelukkigen behoort met snel verslijtende knien, dat je daar als loper sneller last van zal hebben. Maar de laatste tijd worden er echt hele grote vraagtekens gezet bij het verhaaltje dat lopen zo vreselijk slecht is voor je knien. Wel is het natuurlijk wel zo, dat wanneer je fors overgewicht hebt, het verstandiger is om tot je behoorlijk wat gewicht kwijt bent, eerder te wandelen dan te lopen.

Andr | 12-11-2006

@Ellen:

Je doel was om 30min te lopen maar nu loop je al in totaal toch 40-50 min! BEREGOED!

Wat die spierpijn/stijfheid betreft, dat heb ik ook (ben 49jr). Meestal is dat een teken dat ik niet voldoend aandacht aan het rekken heb gegeven.
Normaal loop ik 10min warm en daarna doe ik wat rek oefeningen en begin dan pas de training.
Na afloop, zo'n 5-10 min. uitlopen, een beetje afkoelen en weer rekoefenining.

Als ik die rekoefening niet doe (of maar half) heb ik de volgende dag veel meer last van stijve spieren. Een dagje extra rust hersteld de boel dan wel weer.

Verder zou ik me er niet al te veel druk over maken, zolang het beperkt blijft. Als je bijna niet meer kunt lopen is het natuurlijk een andere zaak.

Christopher | 07-11-2006

Zo kan het net. Bij pijn minderen/meer rust. Verder door gaan zoals je doet. Succes.

Ellen | 06-11-2006

Even een update: inmiddels ben ik weer een eindje verder gekomen met de opbouw van mijn hardloopschema. Vorige week per training 3x15 minuten. Deze week gaat dat 20-20-10 minuten per training worden (tussendoor 2 minuten wandelen). Ik vind het nog steeds heerlijk om te lopen. Heb geen enkel probleem met ademhaling of uithoudingsvermogen. Zou dan best nog langer kunnen lopen. Maar het is wel zo dat ik nogal stijve beenspieren heb in de dagen dat ik niet loop. Dat begint steeds een paar uur na het lopen en houdt aan tot de volgende training. Niet echt pijnlijk, maar toch wel wat lastig. Doe ik dan toch teveel?

Freddy | 11-10-2006

Tgaat me steeds beter en beter, sta er zelf verstomd van ,loop nu reeds 40 minuten, ongelooflijk...

Dus Ellen,blijven doorgaan, je lichaam past zich waarachtig aan ook als je ouder bent...

Elysium | 07-10-2006

@Ellen
Dat vermoeide gevoel in de benen of heupen ken ik ook Ellen. En dat je dan bij het uitlopen even helemaal 'wiebelig' bent.

Ik heb het vooral erg als ik langere afstanden voor het eerst loop. Ik denk dat het een kwestie is, dat je lichaam aan de nieuwe belasting moet wennen.
Het is ook niet echt 'pijn', maar meer een zeurderige vermoeidheid. Ik push mezelf ook daar doorheen. (En dat gevoel van lekker moe-zijn bij thuiskomst maakt alles goed.......)

Belangrijk is wel dat je stopt als je cht pijn voelt. Zo heb ik in het begin eens doorgerend met steken in m'n knie (onder het motto: niet zeuren, doorlopen!).
Dat heb ik geweten: de volgende dag kon ik amper lopen van de pijn en het hardlopen heeft 3 weken stilgelegen vr ik het weer aandurfde om voorzichtig een klein rondje te rennen. Gelukkig ging het vanaf toen weer goed. Maar het wel gelijk een goeie les om de signalen van m'n lichaam serieus te nemen om blessures (en daarmee uitval) te voorkomen.

Ellen | 07-10-2006

@Elysium,
Bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat je ook veel plezier in het lopen hebt. Ben benieuwd of ik ook nog op de 10 km uitkom. Maar zo niet, dan vind ik 5 of 8 km ook al prima.
Je zegt dat ik tijdens het lopen moet opletten of ik ergens wat voel of zo. "Lucht" heb ik genoeg, wat dat betreft is mijn coniditie al een stuk verbeterd! Maar mijn benen voelen op het laatst wel errugg moe, hoor. Of het forceren is weet ik niet, maar ik push mezelf wel om die laatste minuten door te gaan en vol te houden. Dat hoort dan denk ik niet meer onder de categorie "lekker lopen", maar het zal uiteindelijk wel wennen denk ik. Als ik de laatste minuten heb volgehouden en ik ga "uitlopen" dan heb ik eerst moeite om normale stappen te zetten... Maar meestal gaat dat vrij snel weer over. Thuisgekomen doe ik dan nog wat rekoefeningen en het enige wat overblijft zijn benen die "lekker" moe zijn.

Elysium | 07-10-2006

Hoi Ellen
Hier ook een boven-de-40-loper! Lekker h, hardlopen? En naarmate je langer loopt, wordt het ng lekkerder, geloof me.
De truc is om het rustig op te bouwen. Zo geef je je lichaam de kans om aan deze belasting te wennen en voorkom je blessures.

Luister tijdens het lopen goed naar je lijf:
Is de ademhaling in balans met je lopen? Heb je nog genoeg 'lucht'?
Loop je 'lekker' of geforceerd?
Heb je ergens pijn of steken?

Hou een rustig tempo aan, waarbij je goed voelt en als je ergens pijn voelt, gewoon stoppen en verder wandelen (niet forceren).

Ik lees dat je het lopen opbouwt volgens een schema: prima! Heb ik ook gedaan en ik loop nu driekwart jaar en kan nu 10 km volhouden.

Hardlopen is een heerlijke sport, ook voor de 'oudere' loper. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Ik wens jou dan ook veel genoegen op alle kilometers die nog gaan komen!

Ruud van Balkom | email | 06-10-2006

Oke , Ellen fijn omdat te lezen en dat het lekker gaat , want onthou goed je moet je er prettig bij vinden genieten van het lopen en later als je langer achter elkaar kan lopen wordt het nog leuker.
Veel succes en laat nog eens van je horen.

Bart V. | 05-10-2006

@ Struiker: niet iedereen verstaat de kunst van rustig lopen, veel lopers (en zeker beginners) lopen te hard. Verder heeft zeker niet iedere beginner een hartslagmeter, kunnen praten tijdens het lopen is dan idd een goeie graadmeter.

Struiker | 05-10-2006

@ Romke

"De kunst is om je snelheid laag te houden"....

Wat is daar kunst aan als we tegenwoordig hartslagmeters hebben en ook al snelheidsmeters?????

Sorry maar ik begrijp je opmerking niet

Ellen | 05-10-2006

@Ruud, ik ben nog steeds enthousiast bezig met mijn schema. Vorige week heb ik een paar dagen niet kunnen lopen, ik had migraine (zo heel af en toe gebeurt dat), en daar was ik een aantal dagen zo belabberd van dat er van hardlopen niks kwam. Afgelopen maandag heb ik de draad weer opgepakt. Ik had verwacht dat het niet zo geweldig zou gaan omdat ik bijna een week niet meer gelopen had. Maar....het ging juist heerlijk! Ik heb wel in een nog rustiger tempo gelopen (dat wordt ook altijd door jullie als advies aan beginners gegeven), maar het ging echt lekker. Alleen wel pijnlijke benen aan het eind... Misschien is die rust dus juist wel goed geweest. Zo worden de loopmomenten langzamerhand steeds wat langer, het was nu 9-10-6-8 minuten hardlopen (2 min. wandelen tussendoor). Volgende week is de planning 10-10-10-5 minuten. Ik ben van plan om vanmiddag mijn 2e rondje van deze week te gaan doen. Bedankt voor alle tips allemaal!

Ruud van Balkom | email | 04-10-2006

Volgens mij is Ellen met vakantie er wordt niet meer gereageerd

Tinus | 04-10-2006

Ellen doorgaan. Goed naar je lichaam luisteren en bij een club gaan.Ik ben begonnen op mij 50e en loop al voor de 4e keer een halve marathon.

BvD | 01-10-2006

@Freddy: veranderingen in je leven kunnen subtiel zijn of tijd nodig hebben om naar de oppervlakte te komen.

Let dan ook eens op je gedrag, wat je eet, hoe lang je iets volhoudt etc. (dit letten op kan ook een positief effect hebben)

Daarnaast is het van persoon tot persoon verschillen welke dingen veranderen, als er al wat veranderd.

romke | 01-10-2006

Freddy,

het lopen van langere afstanden (hoe gek dat voor een beginner ook mag klinken) is niet moeilijk. de kunst is om je snelheid laag te houden, dan lukt een langere afstand vanzelf wel. beginners gaan doorgaans voor hun doel veel te hardm en dan gaat het beslist niet.

probeer zodanig langzaam te lopen dat je rustig ademt en eventueel een gesprek kunt voeren met normale, lange, volledig uitgesproken zinnen. dan ga je langzaam, en in jou ogen misschien te langzaam. maar als je dat een tijdje volhoudt zul je merken dat de snelheid langzamerhand beter wordt, terwijl tegelijkertijd de afgelegde afstand moeiteloos groter wordt.

iemand die hardloopt en moet stoppen vanwege vermoeidheid doet dat niet omdat hij zijn maximale afstand heeft bereikt, maar om dat hij te snel liep. vergelijk het maar met je auto: als je daar 80 km/u mee rijdt. kom je op een tank benzine een stuk verder dan wanneer je 120 km/u rijd.

Freddy | 01-10-2006

Paul,
Oud,neen, oud voel ik me niet oud ,wel ouder. Maar het verbaast mij hier te lezen dat vijftigers (en meer) zo'n grote afstanden halen. Ik heb er vroeger nooit zo bij stilgestaan.Je komt ze ook trouwens niet zo vaak tegen.
Je bent dus in Juli begonnen.Zo snel al aan 5 tot 8 km. Je moet dan toch wel veel aanleg hebben voor sport. Bij mij gaat dat veel trager hoor. Bovendien vind ik dat mijn dagelijks leven er niet echt veel beter van wordt...maw zoveel merk ik er niet zoveel van, alleen als ik loop wordt ik niet meer zo vlug moe dan vroeger en loop dus een stuk verder....

Paul | 24-09-2006

Freddy, ik begrijp dat je 46 jaar bent. Het lijkt wel, als ik je stukje lees, of je al oud bent.
Ik ben zelf 52 jaar, heb ook een zittend beroep en ben in juli 2006 met lopen begonnen. Ik zit nu in een ritme van 3 x per week circa 5 tot 8 km lopen, en heb 2 x aan een 5 km wedstrijd meegedaan. Het is verslavend, zeker als je merkt dat de prestaties snel omhoog gaan en het veel plezier geeft. Wel goed dat je eerst die 5 km goed wil doen. Ik zou daarbij van 3 trainingen in de week uitgaan. Maar daarna moet je toch ook aan een 10 km kunnen denken? En weer later aan 15 km?

Freddy | 19-09-2006

Ruud,

Ongelooflijk zeg, zo'n afstanden...en op die leeftijd...

Romke,

Ja , het ligt in mijn bedoeling nu 2x per week ongeveer 4 a 5 km te lopen of zeg 30 tot max 40 minuten.Maar ik ga wel 3x per week meelopen met mijn vrouw die nu in een beginstadium is. Puur uit curiositeit wil ik gaan voor de 10 km met een trainingschema over 12 weken, ik wil daar binnenkort mee beginnen maar wil eerst nog een paar weken gewoon 2x per week die 5 km doen tot ik die goed onder de knie heb en totaal geen last meer heb van mijn maag achteraf..
En toch ik denk niet dat ik die 10 ooit zal halen...
Ik doe het puur voor mijn gezondheid, want ik heb een zittend beroep. Ik heb altijd min of meer tegen mijn zin de gelopen, pas nu ,nu ik merk dat ik sterker wordt krijg ik er waarachtig wat plezier in...ik zie ook mijn fout in van de 1x 2.5 km weektraining. Ik loop nu gemakkelijker die 4 km dan die 2.5, wat mij enigzins verbijsterd....

Ruud van Balkom | email | 19-09-2006

Hallo Freddy, ik ben 60 jaar en met hardlopen begonnen op mijn 40 ste in de tien jaar die daar op volgende trainde ik 5 tot 6 maal in de week , inmiddels zit ik op 61 marathons en haast 400 halve.
Nu loop ik de laatste 5 jaar 4 tot 5 maal per week en de afstanden zijn wat korter geworden.
Ik vind het nog steeds fijn om te lopen en voel mij er fit bij ik denk dat leeftijd niet zo belangrijk is.
Gewoon lekker genieten van het lopen en de natuur.
Succes verder

willem | 19-09-2006

hallo ellen
ik ben ook begonnen toen ik 48 jaar was rustig opgebouwd iedere keer stukje verder na 7 maanden eerste marathon 4.25 naar een vereniging gegaan(veel baat bij)na jaar heb ik de eerste halve marathon gelopen 1.43 dus dik tevreden dus leeftijd is geen belemering succes wim

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Een website laten bouwen? Kijk op de Design Studio voor Wordpress: wpdesignstudio.nl


Leuk shirt voor fitte lui!

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over

hit counter