Hoe lopen kinderen?

DickB | 25-06-2007

In veel discussies over looptechniek claimt met name Pose (en Chi) running dat het een natuurlijke methode is, omdat kinderen van nature zo lopen.

Bij de foto's van de vechtloop (17 juni) zijn veel foto's genomen, ook van de scholierenloop:
hanskeesom.xs4all.nl/foto-event.nl/200706Vechtloop/02%201400-1430/index2.html

Wat mij hier opvalt is dat de kinderen stuiteren, en rechtop lopen. Zie ik dit door een BK-bril, of is het echt zo?

Bij de foto's staan overigens ook volwassene, even doorbladeren totdat de kinderen komen. Opvallend is dat de kinderen over het algemeen in zweeffase zijn gefotografeerd. Erg mooi/leuk om te zien.

Uiteraard met dank aan de vechtloop en de fotograaf....

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 20 reacties op dit onderwerp.

Justin | 05-11-2015

Dank je, Wilma.

Je bent de beste!

wilma | 05-11-2015

Je hebt gelijk Justi.

Justin | 05-11-2015

Het is "snelsten", Wilma. Snelsten, met de n van Nico.

Verder heb ik nooit gezegd tot de snelsten te behoren. Toegegeven, over 'een halve' doe ik al snel 2 uur, maar in die tijd zijn de drinkpauzes elke 5km wel inbegrepen.

En uiteraard weet ik dat je snelste met opzet zonder n schreef. Dat weten we allemaal. Echt wel...

Jan | 04-11-2015

ik blijf het zeggen die Wilma is een oplettend baasje

wilma | 04-11-2015

Nou Justin, met 8 jaar voor een reactie behoor je ook niet tot de snelste.

Justin | 04-11-2015

Nou Irma, met 9 seconden op de 60 meter ben je nooit sprinter geweest, hoor.

Irma | 21-07-2007

Mijn beste tijd ooit was 9 sec op de 60 m op een grasbaan, met blote voeten en ik liep op de voorvoet.
Dat was toen ik 12 was, met de sportdag.
Poseloop , BK, of Chi weet ik veel. Ik liep gewoon zelf die tijd.
Nu ik "hardloop" probeer ik ook die techniek weer toe te passen. Dat lukt wel op onverharde wegen. Ik ben alleen nu meer duurloper dan sprinter.

Jack | 27-06-2007

@DickB
Ikzelf ben het min of meer gewoon mijn voeten maar heel weinig omhoog te ,,gooien,, en dat heeft dan soms tot gevolg dat ik bij een onverharde omloop daarmee met de neus van de schoen wat achter een wortel of een steen blijf haken.
Gelukkig maar zelden zodanig dat ik struikel en/of val.
En daarbij houd ik er ook een vrij grote krachtige pas op na.
Weet echter niet of het één ook met het ander verband houdt.
Hoe het ook zij, ik kan er toch goed mee uit te voeten.

Ati | 27-06-2007

@ DickB
Ik zag ze eigenlijk meer chirunnend lopen :-)

FK | 27-06-2007

@DickB
Ik zie ook in wedstrijdjes veel kinderen die mooi soepel maar soms ook weinig efficient lopen, de stappen gaan dan meer naar boven dan naar voren. Maar er zijn er ook genoeg die platvoets "bonken".
Er zijn er zeker bij die wat pose-rig lopen, maar zelden iets wat meer op de BK methode lijkt, namelijk rechtop en met voorspanning grijpen en direct doorveren van de landing naar de afzet.
Waar jij schrijft dat je langer moet zweven, daar zou je volgens mij eerder moeten denken aan een kortere contacttijd. Langer zweven heeft alleen zin als dit ook een langere pas oplevert, dit kost veel kracht en is op de langere afstanden moeilijk vol te houden. Hier moet je het toch vooral hebben van pasfrequentie.
Overigens zijn foto's niet de aangewezen manier om een loopanalyse uit te voeren en kan soms zelfs compleet vertekenen. Bijvoorbeeld een gestrekt been met de tenen omhoog lijkt een vreselijke dreun te krijgen met een lelijke haklanding, maar kan in het laatste moment van de zweeffase toch nog mooi onder het lichaamszwaartepunt worden gebracht. Dus als je echt serieus naar je loopstyle wil kijken, zet een videocamera neer en speel de opname beeldje voor beeldje af.
gr Florian

DickB | 27-06-2007

@Ati
Leuk dat jij nu juist kinderen Pose ziet lopen... J

De kinderen zitten allemaal op de basisschool, en zijn dus jonger dan 12 jaar. Maar gelijk met deze scholierenloop werd ook de 'gewone' korte afstanden (2.5 en 5km) gelopen, dus je ziet *ook* oudere kinderen en volwassenen tussen lopen.

Mijn les na het zien van deze foto's is in ieder geval dat ik veel langer moet zweven. Van de 8 foto's die ik van mijn zelf vond, was er één (1) waarop ik *bijna* in zweef was, en 7 waarop ik stevig op de grond stond. Als ik dat vergelijk met de kinderfoto's is dat echt slecht. (Maar, ik had er toen al 20km opzitten, en misschien heeft vermoeidheid meegespeeld ;-)

@Jack
Misschien dat kinderen op straat anders lopen dan op een wedstrijd. Op straat trekken ze eerder sprintjes, wat toch anders is dan een (voor kinderen) lange afstand van 2.5km. Overigens vind ik persoonlijk de benen optillen niet slecht. Ik ben juist erg aan het trainen om dat meer te doen dan dat ik dat nu doe/deed. Mijn snelheid gaat met het optillen van de benen gelijk omhoog. Maar jij hebt hier ongetwijfeld je eigen opvattingen over?

Jack | 26-06-2007

@DickB
Ik loop regelmatig trimlopen en wedstrijden en wat mij daarbij dan gewoonweg opvalt is dat veel kinderen hun voeten toch daadwerkelijk zo hoog opzwaaien dat ze bijna hun achterste aantikken.
Maar dit is veel kinderen ook eigen.
Bij volwassenen zie je dat eerder zelden.
Dit zeg ik niet om tegen je in te gaan maar zo zie ik het daar, maar ook daarbuiten bij hardlopende kinderen toch iedere keer met mijn eigen ogen en die zijn prima in orde hoor.
Maar dat wil niet zeggen dat ieder kind dat ook heeft.

Ati | 26-06-2007

@ Dick B
Ik heb de foto's bekeken, maar kan daar niet echt een conclusie aan verbinden "hoe kinderen lopen". Ik vind het aantal foto's niet genoeg om iets te zeggen de looptechniek van een individueel kind. Wel zie ik dat niet alle kinderen dezelfde 'techniek' hanteren. Van een aantal lijkt het (mijns inziens) of ze op de Pose/Chirunning manier lopen. Jij zag er meer de BK-methode in. Daarnaast zijn dit geen kleine kinderen meer, de vraag is dus of ze nog "natuurlijk" lopen. Filmpjes van kinderen van alle leeftijden (zeg 0-12 jaar) zou meer informatie geven. MIsschien maakt het ook nog uit of ze met of zonder schoenen lopen. Niettemin is het een interessante vraagstelling.

DickB | 26-06-2007

Jack,

Door het grote aantal foto's zie je in deze serie de zelfde loper in verschillende fases van de loopbeweging. Je kunt op deze 'statische' foto's dus heel goed zien hoe een kind loopt.

Ik zie nergens het 'billentikken'.

Je conclusie lijkt me dan ook voorbarig.

Jack | 25-06-2007

@DickB
Ik kijk naar kinderen zoals ze lopen niet zoals ze statisch op foto's staan afgebeeld.
Vandaar deze conclusie.

DickB | 25-06-2007

Jack,

Jij hebt de foto's zeker niet bekeken?

Dick

Jack | 25-06-2007

Kinderen lopen energie verslindend!
Het zijn vaak echte billentikkers, zo (overbodig) hoog ze hun voeten/hakken oplichten en bijna tegen hun eigen billen aantrappen.
En mede daarom zijn lange afstanden niet (zo) geschikt voor hen.

DickB | 25-06-2007

@FK

Een baby moet het lopen (in de betekenis van wandelen) natuurlijk leren. En bij de eerste stapjes gaat dat niet zo vlot. Het duurt echter vaak maar enkele dagen/weken alvorens zo'n peuter goed loopt.

Bij rennen lijkt het een natuurlijk proces. Ik kan me herinneren dat ik als kind kon rennen, zonder dat ik bonkte. Toen ik zo'n 40 jaar later met hardlopen begon, bonkte ik er lustig op los.

Blijkbaar ben ik iets verleerd, of ben ik zwaarder of minder soepel. Nu vereist het trainen en loopscholing voor ik weer soepel kan lopen. Ik meen op de foto's te kunnen zien hoe ik vroeger zelf hard liep. Zonder bonken, zonder na te denken. Schijnbaar een haklanding, maar zonder bonken. Exact wat ik me nu aan (probeer) te leren volgens de BK methode....

FK | 25-06-2007

Interessant onderwerp Dick.
Je hoort wel eens dat kinderen nog echt natuurlijk en "goed" lopen, maar is dat eigenlijk wel zo? Is "goed" lopen iets dat we bij de geboorte meekrijgen of iets dat we moeten leren? Volgens mij zijn er in Nederland weinig kinderen die van nature echt goed lopen. Baby's die net gaan stappen vallen naar voren en trekken net op tijd de beentjes naar voren om niet te vallen (pose?). Maar al heel snel gaan veel kinderen houterig en op de hakken lopen, waarom? Ik denk dat het o.a. te maken heeft met de (te) stevige schoenen en te weing buiten (op blote voeten?!) spelen/lopen. Een te dikke hak maakt ze al snel haklander. Wat me ook opvalt is dat de meeste kinderen bij de landing heel diep in de heupen zakken, alsof ze hier geen spanning op hebben. Verder zie ik ook een verschil tussen de kleintjes (tot ca. 12 jaar) en de wat oudere kinderen, de kleinste hebben nog dat kinderlijke iets zwabberende maar wel lichtvoetige terwijl de oudere over het algemeen een langere steunfase hebben, uitzondering de beter getrainden die de landing met voorspanning maken en zodoende ook weer snel kunnen doorhalen. Je kan er een complete studie van maken.

r.g. | 25-06-2007

als ik mijn neefjes en nichtjes zie rennen dan zie ik ze ook altijd stuiteren.
Volgens mij landen ze op de voorvoet, zakken iets in op de hak en stuiteren dan snel weer verder. Dat korte grondcontact vind ik ook altijd opvallen.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuk shirt voor hardlopers die het met gemak doen :)

Vakantie-discount, accomodaties

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over