snellere tijd op de loopband.

marco | 14-01-2009

Hallo,

Ik merk dat als ik af en toe op de loopband train ik hier een veel snellere 5 km tijd op loop.
Op de loopband kan ik ruim onder de 20 minuten lopen, terwijl me dit buiten niet lukt.
Zijn er meer mensen die dit hebben.

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 48 reacties op dit onderwerp.

oke | 26-05-2009

Ja alles goed en wel maar volgens E=MC2 ligt het toch wat genuanceerder

. | 24-05-2009

Zoals de meneer van de sportschool mij eens vertelde:
- verschil zit in ondergrondverschillen (makkelijker op loopband)
- verschil doordat je loopband insteld op bepaalde snelheid (je hoeft jezelf niet meer te pushen die snelheid aan te houden => mentale kwestie)
- verschil... na veelvuldig gebruik van de loopband, meet de loopband de afstand vaak iets te positief in. Dus ook al kun je alles mooi instellen op de loopband... de waarheid ligt elders.

Succes!

Bart P. | 23-05-2009

Hij gaat lekker. ;-))

. | email | 23-05-2009

maar dat is ook precies wat ik zeg (of waarschijnlijk meer wat ik bedoel, en zeg ik het helemaal niet handig) buitenlopen moet je arbeid leveren om niet op de zelfde plek te blijven, en op de loopband moet je arbeid leveren om niet naar achteren te gaan.

DickB(oer) | 22-05-2009

Je bedoelt dat ze ten opzichte van elkaar niet voor of achteruit gaan. Ten opzichte van de noordpool racen ze met 1000 km/h naar het oosten. Ten opzichte van de loopband schieten ze met zo'n 12 km/h naar de voorkant van de loopband.

Waarom zou je de sportschool als vast (stilstaand) punt definiëren? Daar is geen enkele reden toe. Sterker, met lopen probeer je snelheid te maken tov je ondergrond, en moet je de inspanning ook leveren tov de ondergrond. Alles wat je anders als het stilstaande punt definieert geeft een vertekend beeld, wat je loopt niet tov dat andere punt.

Nogmaals je kunt duizenden objecten als stilstaand referentie punt definiëren. (En dat mag ook in de natuurkunde, mits er geen versnelling is) maar slechts één referentie punt is van belang bij het bepalen van hardloop inspanning: De ondergrond. Dus de aarde (ondanks zijn 1000km/h snelheid naar het oosten) als je buiten loopt, en de band (ondanks zijn snelheid tov de sportschool) in het geval je op een band loopt.

DickB(oer) | 22-05-2009

@Gerrit,
Bedank voor je hulp

@mijnheer of mevrouw punt:
Er bestaan geen vaste punten.
Citaat:
"kijk eens rond in de sportschool en je zal zien dat de lichamen op de loopbanden niet vooruit of achteruit gaan."

-vervolg-

Gerrit | 22-05-2009

Geachte meneer of mevrouw punt (.)
Een hardloper op een loopband is het vast punt, afhankelijk van waar je de referentie legt. Als je naar de persoon kijkt, terwijl jezelf op vaste grond staat, dan gaat de hardloper inderdaad geen cm vooruit. Maar in dit geval levert de hardloper geen energie om bij jou weg te rennen. Hij levert energie om bij de zwarte mat weg te rennen. Als ie stil staat, trekt de zwarte mat de hardloper naar achteren. Als je de band op 5km/hr zet, dan bemerk je dat de hardloper naar voren moet lopen, als ie alleen zijn voeten zou optillen, dat ligt ie zo van de ban af ....Hij doet dus een stap naar voren ( in vergelijking met de mat, niet met jou ). Dat ie uiteindelijk harder kan dan op de normale weg komt inderdaad door ander factoren, zoals luchtweerstand, geen bochten, geen kuilen, en automatische snelheidscorrectie. Op de weg, als je langzamer gaat merk je het niet, op de band als je langzamer gaat, ga je naar 'achteren' en je corrigeert dus meteen.

. | email | 22-05-2009

maar misschien is onze spraakverwarring wel de loopband. ik bedoen met loopband alleen de zwarte mat die ronddraait, en niet het hele apparaat

. | email | 22-05-2009

bij een loopband is toch echt je lichaam het vaste punt. kijk eens rond in de sportschool en je zal zien dat de lichamen op de loopbanden niet vooruit of achteruit gaan. het is echt de loopband die beweegt.

overigens doet ook de motor iets meer als alleen de wrijving opheffen. zet de loopband maar eens aan, en je zal zien dat deze zelfstandig draait. er zijn wel (goedkopere) loopbanden die je zelf met lichaamskracht moet bewegen.

Han Peekel | 22-05-2009

Wordt vervolgd schrijf je met een "d".

DickB(oer) | 22-05-2009

Geachte '.'

Heel wat foute conclusies, ik weet niet meer waar te beginnen. De eerste zin leek aardig te kloppen, je verplaatst je tov een vast punt.

Meteen daarna ge je alweer de fout in. Op een loopband is dat vaste punt natuurlijk de loopband. Daar loop je toch op?

Verder begin je over optrekkende treinen, en loopbanden die stoppen. Normaal als je op de loopband loopt, beweegt die zonder versnelling of vertraging. Een eenparige beweging. Als je stilstaat op de loopband ga je naar achteren. En, als die band lang genoeg is, kun je springen, en kom je op het zelfde punt op de loopband neer.

De motor dient alleen om de wrijving te compenseren. Als je loopt op de band levert de motor hier geen bijdrage, je moet het helemaal zelf doen.

Ik kan nu alle experimenten gaan herhalen, en alle natuurkunde nog eens uit gaan leggen. maar dat zal een herhaling worden van wat er al geschreven is. Ik laat het hier maar bij.

. | email | 22-05-2009

(vervolg)

wat heeft dat voor gevolgen voor de loopband? de loopband heeft een achterwaardse snelheid en als je zelf op die loopband stilstaat krijg je de zelfde achterwaardse snelheid en omhoogspringen zal er dus toe leiden dat je achter je punt waar je begonnen bent met springen zal landen. om netjes op de loopband te blijven zal je moeten corrigeren en dus arbeid naar voren moeten leveren.

omdat je lichaam ten opzichte van de lucht op de zelfde plaats blijft hoef je geen arbeid te verrichten om de luchtweerstand te overwinnen.

alles bij elkaar zal de wet van behoud van energie er voor zorgen dat de verminderde luchtweerstand en de energie die de loopband zelf levert er voor zorgen dat lopen op de loopband minder energie kost dan buiten lopen

. | email | 22-05-2009

hardlopen komt neer op je lichaam verplaatsen ten opzichte van een punt op de grond. als je buiten loopt is het punt op de grond vast en gaat je lichaam vooruit, op de loopband is je lichaam het vaste punt en gaat de loopband naar achten.

tot zover lijkt er geen verschil. echter buiten lever je zelf alle energie om je lichaam ten opzichte van het punt op de grond te verplaatsen, en bij een loopband levert de motor ook een deel van de energie

wat omhoog springen in de trein betreft. het hangt er af of je in een rijdende trein springt. in dat geval heb je de zelfde voortwaardse snelheid als de trein en zal je op het zelfde punt neerkomen als waar je omhoog bent gesprongen. spring je daarentegen in en optrekkende trein dan zal je wat meer naar achter terecht komen om dat de trein meer voortwaardse snelheid zal krijgen dan waar jij mee bent begonnen met springen.

(wordt vervolgt)

DickB(oer) | 21-05-2009

De vraag blijft natuurlijk waarom je op de loopband harder kunt. (Dat de loopband makkelijker loopt)

Ik zie twee redenen:
-Het totaal ontbreken van luchtweerstand
-De bijna perfecte ondergrond.

Het eerste punt is al eens genoemd. Het tweede punt telt denk ik ook zwaar. In een cross over zandpaden door het bos haal je ook niet de snelheid als op de weg. De loopband is nog een stukje perfecter. Geen stoepjes, geen wisseling van ondergrond.

DickB(oer) | 21-05-2009

Gerrit,
Wij zijn het geheel eens.

(Dat voorbeeld van de band op 30km/h zetten illustreerd goed dat je meer moet doen dan je benen optillen....)

DickB(oer) | 21-05-2009

Attila,
We hebben het hier over een gesloten systeem. De luchtdruk onder de vleugels geven een grotere druk op de onderzijde van de container.

Ik googlede nog even en kwam al snel op deze link die eea bevestigd:
www.delta.tudelft.nl/nl/archief/artikel/waarom-daarom/15639

Gerrit | 21-05-2009

Hahaha ... leuke reacties allemaal hier. Hierbij een aantal reacties van mij:

1) Als je in een rijdende trein ( 120km/hr ) omhoog springt, gaat de trein niet onder je door, omdat op het moment dat je springt jezelf ook de snelheid van 120 hebt. Resultaat is dat je op dezelfde plek weer terug komt
2) Op de lopende band ga je harder want je hoeft alleen maar je voet op te tillen ... wel, probeer dan maar eens de volgende test - zet de lopende band op 20km/hr en til gedurende 30 minuten ( terwijl je op die band staat ) je voeten maar eens op. Eens kijken op je daar moe van wordt.
3) Vogels in een trein. Hetzelfde effect als een object die aan een draadje hangt aan het dak in je auto. Simpele test. Als je constant rijdt ( 10km/hr of 200km/hr ) hangt het object stil. Als je hard remt, gaat het object naar voren. Als je hard optrekt, gaat het object naar achteren.
4) Vliegende vogels in een kooi. Een ballon met helium gas stijgt op, met gewone lucht, daalt. Oftewel, de inhoud van de ballon weegt ook mee. In het geval van een kooi is het anders, omdat de luchtdruk die de vleugels uitvoeren, via de tralies wordt afgevoerd, dit in tegenstelling tot een hermetisch gesloten object.

Attila | 21-05-2009

@ Dick,

1) De wetten van de aerodynamica hebben mij geleerd dat vogels in de lucht blijven door het verschil in luchtdruk die ervaren worden door de vleugels.
Boven de vleugels is een lichte onderdruk ander de vleugels een lichte overdruk.
Dat drukverschil wordt geleverd door de vogel-energie. komt dus niet uit de omgeving.
De wet van Bernoulli verteld ons totale druk gelijk blijft ( som dynamische en statische druk is constant) De druk van verdere omgeving van de vogel verandert niet.
De kooi ervaart het gewicht van de vogels op dat moment dus niet.

Kortom is dus lichter.

Attila | 21-05-2009

@ Dick,

1) De wetten van de aerodynamica hebben mij geleerd dat vogels in de lucht blijven door het verschil in luchtdruk die ervaren worden door de vleugels.
Boven de vleugels is een lichte onderdruk ander de vleugels een lichte overdruk.
Dat drukverschil wordt geleverd door de vogel-energie. komt dus niet uit de omgeving.
De wet van Bernoulli verteld ons totale druk gelijk blijft ( som dynamische en statische druk is constant) De druk van verdere omgeving van de vogel verandert niet.
De kooi ervaart het gewicht van de vogels op dat moment dus niet.

Kortom is dus lichter.

DickB(oer) | 20-05-2009

Attila,
Ik lees je bijdragen altijd met veel interesse, maar nu zit je er echt naast.

DickB(oer) | 20-05-2009

Bart,
1 - De container is in alle gevallen even zwaar
2 - Er gebeurt dan niets, zolang de kooi zich niet versneld of vertraagd merken de vogels niets
3 - Als de kooi zich in beweging zet (versnelt) zullen de vogels achter blijven en tegen de achterkant van de kooi vliegen.

PS stilstand bestaat niet. Dat is afhankelijk van het referentie kader. Als je stilstaat op de loopband ga je tov de aarde achteruit. Als je op de aarde stilstaat beweeg je je met zon 1000 km/uur naar het oosten, door de draaining van de aarde. We hebben het dan nog niet eens over de beweging van de aarde om de zon...

Hardlopen doe je altijd ten opzichte van de ondergrond, onafhankelijk hoe die ondergrond beweegt ten op zichte van de aarde, de zon de loopband of wat dan ook.

Als je naar het westen loopt gaat dat niet anders dan wanneer je naar het oosten loopt, ook al bewwegt de ondergrond met 1000 km/h met je mee, of tegen je in.

Bart P. | 20-05-2009

@Corné en DickB.

Hier een doordenkertje;
Men neme een afgesloten container met vogels.
Wanneer weegt deze container het zwaarst; wanneer de vogels gewoon op de bodem zitten of wanneer ze er in rondvliegen?
En wat gebeurd er wanneer deze container zich voorwaarts beweegt alsof ie op een treinstel staat en de vogels erin rondvliegen? Vliegen ze zich dan te pletter tegen de achterste containerwand omdat de container zich juist voorwaarts beweegt?
En wat gebeurt er wanneer ze in een stilstaande container rondvliegen en deze zich tijdens het rondvliegen plots in beweging zet? :-)

Attila | 20-05-2009

Beste Mensen,

De redenatie is heel eenvoudig.

Op de loopband behoeft men alleen de benen te bewegen en je lichaam omhoog te houden.
Dit is hetzelfde als de loopbeweging op de weg.
Maar de rest van je lichaam hoef je niet te verplaatsen. ( energie verbruik wordt dus minder)
Door deze verminderde energiebehoefte blijft er ruimte in je zuurstoftoevoer naar de beenspieren om sneller te gaan.
Je kunt het gemis van de verplaatsing van je lichaam corrigeren door de band onder een hoek te plaatsen. Je benen moeten je totale lichaam verder omhoog drukken. Dat geeft meer energie behoefte dus een grotere belasting voor de totale energie voorziening.
Nadeel van binnen lopen is dat er geen koeling is van langsstromende lucht. Daardoor heeft je lichaam moeite om de overtoligge warmte af te voeren. Daarom gaat je lichaam meer bloed langs je huid sturen om de afkoeling te vergroten. Hartslag gaat dan omhoog.
Kortom. hartslag en snelheid zijn niet goed in te schatten op een band.
Wanneer je de band onder een hoek zet kun je wel goede krachttraining doen. waardoor je sneller kunt worden.

JUNIOR | 20-05-2009

Hallo iedereen,

ik ben Junior en doe mee aan atletiekwedstrijden.
Mijn sterkste punten zijn sprinten en verspringen.
Toch heb ik enkele vragen. Ik train niet veel en zo heb ik ook weinig ervaring maar toch heb ik het talent om het te doen. Vorig jaar ben ik 3de geworden in verspringen op het belgisch kampioenschap en 7de op de 80m sprint. Ik heb enkel nog problemen met mijn start, het moment om uit mijn startblokken te schieten is moeilijk. Moet ik mijn blokken dichter bij de lijn plaatsen , hoger, hoe ver?

Vele groeten en zeker antwoorden als je een tip weet ;)

Gerrit | 20-05-2009

Uiteraard zijn de loopband en de gewone weg niet te vergelijken. De loopband is heel nuttig voor interval training enzo, maar je moet wel de helling en de snelheid aanpassen. Ondanks het feit dat de band venzelf onder je door gaat, moet je wel naar voren springen ( net als op de weg ), omdat je er anders van achter afgekegeld wordt. Los van dit, is er ook de psychologische factor. Op de weg, als je moe wordt en niet goed oplet dan wordt vanzelf je snelheid lager. Op de loopband kan dit niet, je wordt geforceerd door de band constant te lopen. Als je mentaal sterk genoeg bent, kan je zelfs de band een graatje sneller zetten. Op de weg daarentegen moet je het helemaal alleen doen ...

Wel, bij elkaar zijn er zoveel factoren, dat het onmogelijk te zeggen is waardoor het komt, maar het is volledig waar, als je gewend bent aan de loopband, dan kan je harder dan op de weg.

tom | 04-04-2009

hahahaha,
heb je gedronken ?...begint ie toch weer over die trein,(duh) hihihi

je hebt je weer laten verleiden

doeg dick

DickB(oer) | 04-04-2009

Tom,

Je hebt de weddenschap gewonnen....

Ik hoef mijn gelijk niet te hebben hoor, je kunt jouw gelijk krijgen:

Als je in een rijdende trein opspringt schiet hij het 120 km/h onder je door, net als de loopband. Je hebt groot gelijk!

Ik hoop dat je zo tevreden bent...

Bert | 03-04-2009

Tom, en jij hebt de vervelende eigenschap dat je door je intelligentie bepaalde reacties uitlokt (mensen moeten veel moeite doen om iets uit te leggen) en dan ga je met het vingertje wijzen dat ander zit te zeuren.

tom | 03-04-2009

boertje dick,
heb je vaak ruzie met je vrouw?

(ik weet waarom)

jij hebt de vervelende eigenschap dat je altijd het laatste woord wil hebben, en vooral je gelijk wil halen !

ik vind je vervelend

(wedden dat je ook hier op reageert)

Dork | 03-04-2009

Rolpaden. Verre familie van de schildpaden ;-)

DickB(oer) | 03-04-2009

En die dingen op schiphol, dat zijn geen loopbanden... Normaal gesproken ga je daar nl op stilstaan.

Dork, hoe heten die banden dan, slilstaanbanden???

DickB(oer) | 03-04-2009

Ja Dork, Een loopband is wel een lopende band, maar een lopende band dus niet altijd een loopband....

Dat is nu duidelijk.

En als je er op gaat springen draait ie niet onder je door, ik hoop dat dat ook duidelijk is ;-(

En dat je op een lopende loopband (Dus niet een stilstaande) makkelijker loopt komt door gebrek aan luchtweerstand.....

Dork | 03-04-2009

Het is nog niet duidelijk he? Een lopende band is zo'n ding waar mensen in een fabriek staan te werken. Wat hier bedoeld wordt is een loopband, net even iets anders. ;-)

DickB(oer) | 03-04-2009

draaid ==> draait

DickB(oer) | 03-04-2009

Een beter voorbeeld is het misschien om de lange lopende banden op schiphol te nemen. Daar kun je makkelijker op springen. (Je bent niet zo snel aan het einde).

Ook als je daar op springt blijf je tov de band precies op de plaats. `Hij draaid dus niet onder je door.

DickB(oer) | 03-04-2009

Corné,
Als je op de lopende band opspringt draait de band niet onder je door hoor! Neem bv een trein. (Zie dat als een heel lange lopende band) Als die trein rijd met zo'n 12km/h en je springt op, dat gaat de trein echt niet onder je door! Waarom zo dat op de lopende band wel gebeuren???

Dork | 02-04-2009

Misschien dat het erg warm was in de fabriek waar die lopende band draaide?

Stefan (eindh.) | 02-04-2009

Ik heb enkele keren op een lopende band gelopen, maar had een hogere hartslag (ong 10 slagen / min) bij dezelfde snelheid als op de weg. Ik heb een GPS (Garmin) en die volgens mij ook nauwkeurig. Dus de snelheid zal toch gelijk zijn.

Wie kan dit verklaren?

Corné | 02-04-2009

Dat is niet helemaal waar Dick. De aarde trekt je met een enorme kracht (zwaartekracht) naar zich toe, en daar moet je je vanaf zetten. De lopende band trekt je niet aan, maar trekt je wel naar achter. Invloed van zwaartekracht blijft uiteraard. Als je op een lopende band opspringt, dan draait de band onder je door, als je op de aarde opspringt, draait de aarde gelukkig niet onder je door (ca. 1500km/uur!) Blijft dus een verschil. Gemiddeld kun je met dezelfde inspanning ongeveer 1km/uur harder lopen op de lopende band.

DickB(oer) | 02-04-2009

Het grote loopband misverstand....

"Als je je benen optilt is het al bijna genoeg"

Jaja...
Daarom loop ik ook het liefst naar het westen. Dan draait de aarde onder je door. Als je je benen optilt is het al bijna genoeg. Naar het westen loopt het dan ook veel lichter dan naar het oosten....
.....
Niet dus. En ook niet op de loopband!

tom | 02-04-2009

ohhh wat een flater (....met een F toch?)
mijn excusses

Jansen | 29-03-2009

Als alles zo logisch was, dan zou jij wel weten hoe je zo'n woord moet spellen:-)

Het is zeker lichter dan lopen op de weg maar alleen je benen optillen is echt niet voldoende.
Dezelfde voorwaartse beweging moet je toch maken, alleen zonder de weerstand van wind.

tom | 29-03-2009

als je je benen optilt is al bijna genoeg
die band gaat wel door hoor

- geen wind
- geen slechte weg
- geen heuvels e.d

lijkt mij best lochies toch?

André | 28-03-2009

Er...dat je op een loopband geen (of minder) arbeid verricht of dat de band het werk voor je doet is natuurlijk flauwekul.

Je moet nog steeds je energie gebruiken om de band bij te houden. Veel mensen vinden het zelfs zwaarder dan buiten lopen.

Een loopband is zeer gelijkmatig , met een snelheid die je zelf instelt.
Door deze bv. op 10K/u te zetten, zul je zeker op exact 30min. uitkomen. Dat is iets dat buiten anders is, omdat je dan zelf je snelheid moet inschatten.
De variatie is veel groter (bochtje, kuiltje in de weg, bobbeltje....etc. ) en misschien loop je wel het ene moment 9k/u en het andere 11k/u.

Ok psychologisch is het verschil: de band loopt door en geeft je geen gelegenheid om even een of twee seconden wat in te houden. Buiten doe je dat vanzelf af en toe. (en natuurlijk ook andersom: buiten zul je misschien hier en daar een beetje versnellen).

Kortom: ja er is een verschil, maar zeker niet omdat de loopband voor je werkt.

J. | 14-01-2009

Op een loopband verricht je eigenlijk geen arbeid, omdat de snelheid gelijk is aan nul. Hierdoor zijn de tijden absoluut niet te vergelijken met de tijden in open lucht, waar er wél sprake is van een verplaatsing in de ruimte.
Een oplossing hiervoor is inderdaad de loopband instellen op een helling van 1%.

Bart | 14-01-2009

Ja, logisch, buiten moet je zelf bewegen, op de loopband beweegt de band onder je door. Iets zelf doen is nu eenmaal minder eenvoudig.

Immie | 14-01-2009

Ja want je moet de loopband op enige helling (1 a 2%) zetten om hetzelfde inspanningsnivo te halen.
Het gebrek aan weerstand ("wind") en het maar zéér minimaal voorwaarts hoeven te bewegen (immers de band beweegt onder jou) is hier debet aan.
Dus ja, dat klopt (in de meeste gevallen).

Marco | 14-01-2009

Zie dat ik 2 keer heb gepost. Mijn excuses.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Een website laten bouwen? Kijk op de Design Studio voor Wordpress: wpdesignstudio.nl


Leuk shirt voor fitte lui!

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over

hit counter