5km loop

Runner@5 | 17-01-2015

Hallo allemaal,
Zijn er ook 5 km loop events? Ik ben een beginnende dus het zou mooi zijn als ik met een kleine event zou beginnen. Ik ben nu aan het trainen en loop 3x per week met een opbouw schema voor 5 km. Mijn doel nu is schema goed af te werken en als het er op zit steeds mijn 5 km qua tijd gaan verbeteren.

Wat zou trouwens jullie advies zijn als mijn schema af is: 2x per week 5 km of blijven 3 x lopen?
En wat is een tijd die netjes is voor een vrouw van 36 jaar, geen overgewicht, geen top conditie.

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 12 reacties op dit onderwerp.

Patrick | email | 17-10-2015

Dag Allemaal,

Ik ben net weer begonnen na 1 jaar niks gedaan te hebben. Ik loop alweer 8 km zonder stoppen. Fysio zegt dat ik eigenlijk weer opnieuw moet opbouwen met 5 km schema. Wat is het beste? Ik moest dan bij week 5 beginnen. (5 min lopen, 2 min wandelen etc..).Maar wat is het beste aangezien ik al makkelijk 8 km loop?

Gr. Patrick

Charlotte | 21-02-2015

Hai Runner,

Ik ben zelf net (opnieuw) begonnen met hardlopen, dus tips heb ik niet voor je, sorry!

Ik heb wel een vraagje, hou jij het opbouwschema goed vol? Ik ben namelijk zo goed als even lang en zwaar als jij, alleen ben ik 20 en kerngezond (geen longklachten, nooit gerookt). Ik eet gezond en dans op vrij hoog niveau... maar ik hou het nog geen 2 min achter elkaar vol om te lopen. Ik heb eerder een opbouwschema voor 5 km gevolgd, en toen ging het beter, maar bleef ik ook ergens op het schema van de 6e week hangen omdat ik dat net niet volhield.

Ik vraag me af wat jouw ervaringen hiermee zijn? Lukt het jou wel goed? En als het een keer wat minder gaat, waar haal jij je motivatie dan vandaan om te blijven lopen?

Ellen | 26-01-2015

Hoi Runner,

Gewicht zal je, zoals Juul zegt, pas echt merkbaar gaan verliezen als je je trainingsvolume meer hebt uitgebreid. Als ik een pittige bostraining doe van een uur dan verbrand ik volgens mijn Garmin horloge rond de 800 kcal.. Met een rustigere 40 min. training door het dorp iets van 350-400.

Wat je zegt over verbranding in je laatste reactie is volgens mij net andersom. Dat zul je ook wel merken als je net nadat je uit bed stapt meteen begint te sprinten. Na 100 meter voel je je lichaam verslappen en kun je geen stap meer zetten. Terwijl je genoeg vet in je lichaam hebt om te verbranden.

Maar daar is heel veel meer over te zeggen.
Met korte intervallen bouw je wel meer spier op dan met langzame duurlopen waardoor je rustverbranding omhoog gaat.

Runner@5 | 26-01-2015

Hallo Juul,
Bedankt voor je reactie!
Wat ik vaak lees is dat duurkoop niet aan afvallen bijdraagt door dat je bij duurloop suikers en koolhydraten aanspreekt en geen vet (?) en dat je bij korte intensieve loop (interval) - zoals de meeste loopschemas werken - wandelen/lopen/wandelen/lopen -
Juist je vet verbruikt....
Hoe zie jij deze theorie? Nogmaals, ik lees dit zo, ervaring en expertise heb ik niet daarom ook zo benieuwd naar de tips van de ervaren mensen

Juul | 25-01-2015

Gewicht zal je pas beginnen verliezen als je langere afstanden begin af te leggen. Ik ben op 4 maanden 10 kg kwijtgeraakt door te lopen en op m'n voeding te letten zonder echt te diŽten. Maar omdat ik een sportief verleden had, kon ik al snel 10 km en meer afleggen. Ik loop nu 40km en meer per week. Dan heeft het lopen echt effect! Dus rustig blijven opbouwen tot je een uur aan een stuk kunt lopen. Als je dat 3x per week doet, dan vliegen de kilo's er af! Om een snellere 5 km te kunnen lopen is het trouwens ook belangrijk dat je langer kunt lopen...

Succes

Runner@5 | 23-01-2015

Hoi Ellen,
Ah ik snap wat je bedoelt.
Ik ben 157cm en 65kg. Zou heel graag willen afvallen, mede daardoor ook begonnen met lopen, maar de pest is: IK VAL ECHT GEEN 100gr af!!! Dat is vreselijk frustrerend, maar ik ga gewoon door. Ik loop niet alleen maar ik let ook heel goed op mijn voeding. Eet gezond, verantwoord, absoluut niet te veel maar ook niet weinig. Des te frustrerender....

Over conditie: ik heb vanaf m'n 6de COPD. 2x per jaar bronchitis toen ik rookte. Nu rook ik al ruim een jaar niet meer. Maar ik blijf benauwd.
Vooral als het mistig of vochtig is heb ik het erg benauwd. Voor het lopen inhaleer ik altijd ventolin. Ik loop heel graag als het regent... Dan heb ik voldoende zuurstof....
Maar ik ga zeker door! Eerst ik ik 5km aan een stuk doorlopen en daarna ga ik er aan werken om mijn tijd te verbeteren en hoop in juni 5km voor KiKa te lopen en als dat lukt, lukt Bredase singelloop ook!
Aan motivatie ontbreekt niets, maar het zou zo geweldig zijn als ik ook nog eens gewicht verloor.... :(

Ellen | 23-01-2015

Hoi Runner@5,

Je hoeft zeker geen sorry te zeggen. Het is meer dat uitspraken als "geen overgewicht" en "geen topconditie" heel breed opgevat kunnen worden. Iemand van 1.70 meter en 50 kilo die elke dag een uur naar het werk fietst valt eronder. Maar iemand van 1.70 meter en 65 kilo die heel af en toe eens wandelt ook.

Veel plezier met trainen en racen. Je gaat zeker onder de 30 minuten lopen! kom het zeker ff hier melden oke, als het zover is!

Runner@5 | 22-01-2015

Dank jullie wel voor de reacties! Ik heb lopen voor kika in Rotterdam en Bredase singelloop gevonden! Daar ga ik voor trainen! Lijkt mij een mooie doel! Alhoewel 5km onder 30 min vind ik een uitdaging maar ik ga er voor!
@ellen: sorry, wat voor info kan ik geven voor een optimale antwoord?

Albertha | 19-01-2015

Veel startende dames uit mijn groep lopen hun eerste wedstrijdje in 32 a 33 minuten. Ze lopen dan zo'n 3 maanden hard. Er zijn er ook die nooit harder dan 35 minuten gaan lopen. De eerste keer onder het half uur vind ik al heel netjes.

Ellen | 18-01-2015

Je geeft niet veel informatie... maar onder de 27 minuten voor een eerste wedstrijdje is prima.

jeroen | 18-01-2015

probeer eens

hardloopkalender.nl/loopagenda/ongeveer-5-km-hardlopen

Richard | 18-01-2015

Google
5Km hardlopen + plaatsnaam waar je woon of provincie. Dan vind je vast wel iets.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Een website laten bouwen? Kijk op de Design Studio voor Wordpress: wpdesignstudio.nl


Leuk shirt voor fitte lui!

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over

hit counter