Hypertrofische Cardiomyopathie en hardlopen

Annemiek | email | 20-07-2016

Hallo!

Ik ben benieuwd of er andere hardlopers zijn die HCM hebben en daarbij hardlopen. Ik weet al 10 jaar dat ik een gen heb gerfd voor een verdikte hartspier (HCM) en sinds ongeveer 5 jaar is deze ietsverdikt. Nu had ik vandaag een afspraak met de cardioloog die mij de uitslag van een MRI-scan vertelde, namelijk dat de hartspier nog verder verdikt is, zodanig dat hij eigenlijk medicijnen voortelt. (maar deze medicijnen, ARB/ACE, zijn voor mij geen optie ivm het bloeddrukverlagende effect, en ik heb al een te lage bloeddruk....)

Ook geeft hij het advies om piekbelasting tijdens het sporten te vermijden. Dit probeer ik inderdaad ook zoveel mogelijk te doen, maar aangezien hardlopen mijn passie is, valt dit me moeilijk, ik probeer wel zoveel mogelijk om op 2/3 van mijn max hartslag te trainen. Ik heb nu een verwijzing naar een sportcardiooog gekregen, maar vroeg me af of er anderen HCM hebben en hoe ze hiermee omgaan.

Annemiek | email | 05-11-2016

Ha Dertmar, ik heb je inmiddels een mailtje gestuurd ;)

Inmiddels ben ik bij de sportcardioloog geweest die met een aangepast sportadvies is gekomen.... in eerste instantie mocht ik op maar een hartslag van 110 bpm lopen (omdat mijn hartspier inmiddels 22 mm is en fybrose vertoont) wat bij mij overeenkomt met snelwandelen, maar ik heb het weten te rekken naar 130 wat met 8 km/u overeenkomt. Echt een domper, want zo voel ik me echt een oud vrouwtje en heb er ook moeite mee als ik door andere hardlopers word ingehaald.... Maarja, mijn gezondheid is wel wat belangrijker. Dus vorige week een afstand van17,5 km gelopen in ruim 2 uur....

Dertmar | email | 26-10-2016

Hoihoi,
Ik 34 jaar, heb 2,5 jaar geleden 2x een hartstilstand gehad. Dit is gebeurd in aanloop naar een marathon. Nadien is de conditie erg achteruit gegaan door de beperking van niet te veel belasten, revalideren op een ander niveau dan je gewend bent etc. Momenteel loop ik weer wekelijks tussen de 30 en 40 km totaal. Waarbij ook een halve marathon gelopen wordt. Ik slik dagelijks medicatie. En hoop volgend jaar weer een marathon te lopen, dit in overleg met de cardioloog, hoewel deze nog geen voorstander is, ivm die cardiomyopathie.
Mocht je evt meer willen weten oid mail me gerust.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuk shirt voor hardlopers die het met gemak doen :)

Vakantie-discount, accomodaties

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over