Nieuwe hardloop-DVD: Hardlopen, de BK Methode

Steven | email | 17-05-2005

Ik zag dit bij een persbericht van A-Film staan. Klinkt wel interessant.

HARDLOPEN: DE BK METHODE
Releasedatum 9 juni 2005

Met een juiste looptechniek kost het minder energie om een bepaald looptempo te handhaven. Je loopt makkelijker en economischer. Wanneer je spieren precies weten wat ze moeten doen tijdens het lopen, kost de loopbeweging veel minder energie. Beginnende hardlopers ervaren dit als geen ander. Het lopen kost in het begin veel meer energie vergeleken met een paar weken later. Het is echter goed om direct vanaf het begin te weten waar je op moet letten bij een juiste looptechniek. Ook ervaren lopers kunnen hun loopprestaties verbeteren door in de training aandacht te besteden aan looptechniek. Looptechniek is voor zowel de beginnende als ervaren loper een essentieel onderdeel binnen de looptraining.

DVD 1: BEGINNERSEN GEVORDERDEN:
DVD 2: PROFESSIONALS

Er zijn 338 reacties op dit onderwerp,
Hieronder staan de reacties vanaf het begin. De eerste staat bovenaan.
klik hier om naar de pagina met de laatste reacties te gaan

Hans | 18-05-2005

Die wil ik eigenlijk wel hebben.
Waar kan je die straks kopen?

marijke | 18-05-2005

Ja waar !!!!!

Johan | 18-05-2005

Ik denk gewoon bij hardloopwinkels en andere sportzaken.

Jess. | 19-05-2005

De Burger King methode...


ROFLMAO

www.posetech.com | 19-05-2005

Bk methode hehe...go pose-running!!!

Poser

eric | 20-05-2005

Ongetwijfeld een stomme vraag, maar is het verschil tussen de BK-methode en Pose-Running kort en bondig uit te leggen? Welke methode prefereren jullie?

Gerard | 20-05-2005

Eric,
Voor zover ik kan beoordelen maakt de BK nog gebruik van de 'afzetmethode'. De pose methode gaat uit van de 'pull methode'. Door je af te zetten werk je tegen de zwaartekracht in en moet je onnodig spierarbeid verrichten met het been dat contact heeft met de grond.
Bij de pose methode zijn hoofd, schouders, heup en voeten in 1 lijn. De benen zijn licht gebogen. Het been dat contact heeft met de grond trek je omhoog met je hamstrings. Doordat het lichaam iets voorover helt, valt het andere been alweer naar de grond (werking zwaartekracht). Dit is veel efficiŽnter.
2 Weken geleden heb ik de pose clinic gevolgd bij dr. Romanov. Deze methode is mijn laatste mogelijkheid om ooit weer te lopen (ik heb een chronische heupblessure). Sinds ik pose loop heb ik daar geen last van. Mijn voorkeur is dus pose en niet BK.

Ronald C | 20-05-2005

Ik geef de voorkeur aan Pose, omdat (1) je hellende loophouding (zie boven) ervoor zorgt dat je de zwaartekracht gebruikt voor je voortstuwing; (2) je hamstrings nagenoeg de enige spieren zijn die je gebruikt en je hersteltijd na een inspanning dus kort is; (3) je gebogen knieŽn ervoor zorgen dat de landingsimpact wordt opgevangen en loopblessures aan o.a. scheenbenen en knieŽn wegblijven; (4) het snelle optrekken van het standbeen en het onmiddellijke neervallen van het andere ervoor zorgen dat de steunfase van voet op grond kort is en je geen dikke loopschoenen, steunzolen, e.d. nodig hebt.

eric | 20-05-2005

Bedankt Gerard en Ronald,

Is het mogelijk je deze looptechniek middels de dvd (en eventueel boek) aan te leren of moet je daarvoor een trainer opzoeken?

Gerard | 20-05-2005

Eric,
Het is goed zelf aan te leren. Bij de eerste video analyse zag ik dat ik al aardig pose liep. dr. Romanov vroeg of ik al met de techniek bezig was; dus dat zegt mij in ieder geval dat het aan de hand van de dvd en het boek aan te leren is.
Het moeilijkste vind ik 'de pull'. Tijdens de clinic is mij het gevoel daarvan duidelijker geworden.
Trainers vinden is in Nederland denk ik niet te doen; althans niet op dit moment.
Als jij je verdiept in het concept en de moeite neemt om heel geconcentreerd je oefeningen te doen, dan kun je veel voordelen behalen in vooral snelheid en loopgemak.

Peter van Rijn | 20-05-2005

Eric, als je het geluk hebt in de buurt van Zuid Friesland te wonen kun je gaan trainen bij Harry Jorritsma, die trainer is bij AV Horror in (ik dacht) Sneek. Hij doet Pose-trainingen.

Ronald C | 20-05-2005

Harry Jorritsma: harry.jorritsma@loopgekken.nl. Of probeer Wouter Buist: wbuist@hotmail.com.

Wil je video's zien van ervaren en van beginnende Posers, ga dan naar het Forum van Posetech.com. Op pag. 3 staat de thread: 'Pose Video Clips', gepost door Severinka. (Je kunt de thread ook vinden via Search in de bovenste paarse balk). Kijk met name naar Dr. Romanov fast en slow. Je kunt de video in slo-mo zetten door in het venster waarin het filmpje opent, te klikken op de driehoekjes rechts.

Gerard | 21-05-2005

Met Pose komen zeer veel krachten op je achilles pezen te staan, ook het opheffen van je hamstrings kost veel energie want ook hier werk je wel degelijk ook tegen de zwaartekracht in, dit doe je namelijk altijd of je moet in het luchtledige gaan hardlopen. Ik ben dus eerder voor de BK methode want hierbij worden de benodigde energie om vooruit te komen wat beter verdeeld over je lichaam waardoor je zuiniger en krachtiger loopt. Maar het beste is nog om je lichaamseigen looptechniek toe te passen. Ik zie regelmatig in wedstrijden mensen met een "raar" loopje (trekken met een been, raar zwaaien met armen etc.) die zich toch heel snel voortbewegen hoor.

Gewoon lekker lopen lijkt me het beste.

Gerard H | 21-05-2005

Gerard,
Je lichaamseigen looptechniek IS de pose techniek.
Kinderen lopen al pose, maar doordat wij (volwassenen) ons een looptechniek hebben op laten dringen door de schoenenfabrikanten zijn wij verkeerd gaan lopen. Het gebruiken van de hamstrings kost nauwelijks energie. En je werkt niet tegen de zwaartekracht in, want je lean zorgt al voor de volgende val.

Groet,

Gerard (de Gerard die dus VOOR de pose is)

Ronald C | 21-05-2005

Gerard H, zou die andere Gerard wel eens Pose hebben gelopen? Dan zou hij toch hebben geweten dat iedereen wiens a-pezen onder hoogspanning staan als hij Pose loopt, het technisch verkeerd doet (te veel op voorvoet; hak geforceerd te hoog)? En wat zou hij bedoelen met 'je lichaamseigen looptechniek'? Dat je bij elke tak van sport de juiste techniek moet lťren, maar dat je juist bij lopen op een zondag wakker wordt en pang!, daar heb je je lichaamseigen looptechniek waar je al zo lang op hebt zitten wachten? En dan verder nog dat 'gewoon lekker lopen'. Prachtig! Maar hoe komt het dan dat 50% van die gewoon lekker lopende lopers geblesseerd raakt? Of lopen ze uiteindlijk toch niet zo lekker?

Gerard H | 21-05-2005

Ronald,
Het lijkt mij niet dat Gerard ook pose heeft gelopen. Het mooiste zou zijn als alle lopers eens kennis zouden maken met dr. Romanov en zijn ideeŽn. dr. Romanov voert ons denk ik weer terug naar onze 'natuurlijke stijl' van lopen. Door een relatie aan te gaan met de natuur zal zij ons middels de zwaartekracht helpen om onze bewegingen in te zetten; zonder daar iets voor terug te vragen! Moeder natuur is toch de ideale partner lijkt me. Het enige dat wij maar hoeven doen is 'pull, pull, pull."
Helaas is denk ik niet iedere sporter filosofisch aangelegd, m.a.g. dat velen hun potentieel, die in aanleg wel aanwezig is, zullen gebruiken......

Rene | 21-05-2005

zoals jullie er over praten, lijkt het wel een geloof met de Hr. Romanov als de Messias

hans | 22-05-2005

Dat gevoel krijg ik ook, mooi geloof hoor.
Ook jammer dat ik na het klikken op een thread over een bk-cd dit ge.... te lezen krijg

Chris | 22-05-2005

Het pose lopen lijkt mij een zeer belabberde en onnatuurlijke looptechniek, je moet je hierbij steeds laten "vallen" wat al zeer onnatuurlijk is. Nog maar niet te spreken als je heuvelopwaats gaat lopen, moet je zeker met je neus op de grond gaan lopen.

Men moet het zelf weten, maar mij niet gezien zo hoor, gewoon lekker lopen daar gaat het om. Ook houd ik er niet van om achter een "goeroe" als Romanov aan te lopen.

Gerard | 22-05-2005

@Chris, Hans en Rene
Chris, voor jou is de commercie de messias en de goeroe de hardloopfabrikant. Dus de pot verwijt de ketel....

Zelf dacht ik veel kennis over lopen te hebben. Ik heb me verdiept in HF-omslagpunten, VO2-max, loopscholing. Mijn techniek werd door buitenstaanders omschreven als 'perfect'.
Maar als ik zo perfect loop, waarom heb ik dan al 14 jaren last van een k*tblessure aan mijn heup? Bij dynamische sporten geen pijn, alleen bij hardlopen! Ik heb pijn omdat ik mij ook in mijn stupiditeit heb mee laten slepen door de buitenwereld.
Dat jullie zo reageren is jammer, maar wel jullie probleem. Ik zal het maar wijten aan onwetendheid. De opmerking dat vallen onnatuurlijk is? Waarom valt een voorwerp als je deze loslaat? Omdat de natuur hier aan trekt. Zwaartekracht is overal; dus natuurlijk.

Ronald C | 22-05-2005

Voor de goede orde, bovenstaande post was van Gerard H, iemand die Pose loopt en weet waar ie over praat. Jammer inderdaad dat veel lopers (niet enkel in Nederland) beginnen te blazen zodra over een andere techniek wordt gerept. Elke sport maakt ontwikkelingen door en de beoefenaars ervan staan altijd open voor nieuwe inzichten. Alleen lopers (let wel, niet sprinters en technische atleten) lopen al honderd jaar op dezelfde manier, raken al honderd jaar op dezelfde plaatsen geblesseerd en lachen al honderd jaar iedereen uit die een andere techniek suggereert. Ze willen `gewoon lekker lopen', maar wie een wedstrijd ziet ziet ze enkel zwoegen en stampen. Weet je wie echt `gewoon lekker loopt'? Haile Gebreselassie. Maar die loopt dan ook op z'n Pose. Jazeker, Chris, compleet met dat vallen. En Hans, wŪj zijn niet over Pose begonnen. We hebben gewoon een vraag van Eric beantwoord.

eric | 22-05-2005

Grappig om ook hier weer woorden als 'goeroe' en 'de messias' tegen te komen :-)

Doordat je de pose-running-dvd en het boek alleen (?) via internet kunt bestellen, is de drempel wat hoger om het aan te schaffen. Daardoor overweeg/overwoog ik de dvd van BK te kopen...

Ik had al eens op de Pose Running Site gekeken, maar daar staat zoveel informatie dat ik door de bomen het bos niet zie. Ik loop pas anderhalf jaar en merk pas sinds een paar maanden vooruitgang. Deze vooruitgang ontstond door simpelweg mijn pasfrequentie te verhogen. Wanneer zulke eenvoudige stappen al zoveel verbetering opleveren, vraag ik me natuurlijk af wat het aanleren van een nog betere looptechniek oplevert.

Bedankt voor jullie bijdrage(n)

eric | 22-05-2005

(naschrift)

Inmiddels zag ik ergens anders op dit forum dat de dvd en boek heel eenvoudig in Nederland te bestellen is... Weg drempel. Ik denk dat ik ze maar ga bestellen.

Ronald C | 22-05-2005

Dank je wel voor je open mind, Eric. Alleen met zo'n instelling kan de looptechniek zich verder ontwikkelen. En daar is het ons allemaal om te doen, per slot van rekening. Of we nu 'klassiek', Pose, BK of Chi lopen, we proberen het efficiŽnt, plezierig en vooral blessurevrij te doen. En dat tot in lengte der jaren.

Tussen twee haakjes, als de Nederlandse link naar boek en DVD niet doorloopt, neem dan contact op met Wouter Buist (wbuist@hotmail.com)

Ruben | 25-05-2005

Chris

Probeer eens niet te vallen en toch vooruit te komen. Is natuurkundig gezien een onmogelijke zaak, tenzij je door een andere kracht dan de zwaartekracht wordt voortgesleept. Heuvelop lopen gebeurt doorgaans niet tegen heuvels van 90 graden. Uiteraard moet je meer 'vallen' heuvelopwaarts. probeer maar eens loodrecht op de hellingshoek te staan..dan val je naar achteren. Test: plaats een latje loodrecht op een ander latje en beweeg het horizontale latje in neerwaartse en opwaarste hoeken en zie wat er gebeurt.

Zeg anders meteen dat je niet achter iemand aan wilt lopen. Dat je je niet wilt verdiepen in de relatie tussen natuurkundige wetten en hardlopen en niet open staat voor nieuwe theorievorming omtrent hardlopen is inderdaad jouw zaak. Probeer je inhoudelijke argumenten dan wel wat beter te onderbouwen. Hier hebben we natuurlijk in een constructieve discussie weinig aan.

Dick Lam | email | 31-05-2005

Leuke discussie. Ik train al twee jaar een grote groep atleten op de BK methode. Ik was 1 van de eerste die de POSE DVD in Amerika kocht. Dus ik ken beide methodieken. Het punt is dat de BK methode nogal wat kennis vereist van de biomechanica en eigenschappen van spieren. En die kennis ontbreekt bij velen die aan bovenstaande discussie hebben deelgenomen. Maar ik geef toe het is niet eenvoudig. De nieuwe dubbel DVD geeft zeer duidelijk uitleg over de biomechanica en de relevante spieren. Daarnaast een kijkwijzer op basis waarvan men de looptechniek kan beoordelen. Op basis van 5 veel voorkomende fouten worden zo'n 160 oefeningen weergegeven met een duidelijke uitleg waarop gelet moet worden. Erg interessant zijn de filmpjes waarin een analyse wordt gegeven van een groot bestaande lopers. Waaronder Selma Borst, van de Broek (TDR) die al twee jaar op de BK methode traint.

Dick Lam | email | 31-05-2005

Hier de rest van mijn verhaal.
Een aantal oefeningen van BK lijken op de Pose oefeningen. En laten we eerlijk zijn er wordt al jaren geskipt, gekaatst enz. Maar het gaat om de visie erachter. En waar moet je op letten bij de uitvoering. Dus een discussie is goed, maar verdiep je dan ook in de visie. Ik ken beide methodes. Ik geef de voorkeur aan BK. Daar wil ik graag over in discussie, dus vraag wat je weten wil. Aangezien Jos Hermens (voorwoord)het een inspirerende DVD vindt zou ik zeggen; kijk er eens naar en oordeel daarna. Uitermate leerzaam.

Ronald C | 31-05-2005

Je woorden zijn me uit het hart gegrepen, Dick. Elders op dit forum zeg ik dat lopers de meest conservatieve sporterbeoefenaars zijn die er bestaan. Iedereen die een andere looptechniek propageert dan die van henzelf wordt uitgejouwd. Als ik in de rubriek `Blessureleed' lees hoeveel mensen deze prachtsport tijdelijk of voorgoed vaarwel moeten zeggen wegens een blessure, en als ik dan aangeef op welke manier ze die ellende achter zich kunnen laten, verbaas ik me erover dat tot nu toe nul personen tegen zichzelf hebben gezegd: hť, laat ik 'ns verder kijken dan mijn neus lang is en me in een andere techniek verdiepen. Maar nee, lopers blijven zwetend en zuchtend en zwaaiend doorstoempen. Heb je ze wel eens binnen zien waggelen bij de finish van een marathon? Maar kennelijk denken ze dat erbij hoort. Net als die chronische blessures. Terwijl de oplossing een paar muisklikken weg is.

Joja | 31-05-2005

Dat is niet per sť conservatief. Maar mensen die oplossingen progageren die een paar muisklikken weg is..... dan geloof ik dat niet. Ik hou niet zo van propaganda. Verder sta ik voor alles open en lees-hoor-zie graag nieuwe ontwikkelingen.

Rene | 31-05-2005

Beste Ronald C.
Bedankt voor je wijze woorden, maar ik zie dat pose niet zitten, maar als het voor jou werkt moet je het vooral doen. Maar ga nou niet zeggen dat ik conservatief ben, en niet open sta voor verandering in mijn manier van lopen. Je bent toch niet conservatief als je het ergens niet mee eens bent

Jo de Koek | 01-06-2005

Ik heb het idee dat steeds meer lopers gaan nadenken over (hun) looptechniek, hoewel veel lopers nog steeds denken dat ze een 'natuurlijke' loopstijl hebben die je niet kunt veranderen. En dus ook accepteren dat ze geregeld door blessures uit de running zijn.
Dat verbaast mij steeds weer. Toen ik geblesseerd raakte ben ik eens gaan zoeken naar manieren om de oorzaak te vinden en weg te nemen (fysio's, voetspecialisten kwamen er niet uit - zij deden feitelijk alleen symptoombestrijding). Het leek mij logisch dat het onder meer in de techniek moest zitten. Ik ben toen gestuit op Pose, chirunning en vergelijkbare mid/voorvoettechnieken. Pose klonk mij het meest logische in de oren en sinds ik Pose heb aangeleerd, en minimale schoenen (H Streets) ben gaan gebruiken, heb ik nergens last meer van.

[..]

Jo de Koek | 01-06-2005

[..]

Ik heb me ook verdiept in de BK methode en ook deze klinkt ook zeer goed. De reden dat ik meer geloof in de Posemethode zit 'em in het volgende:
De BK methode is gebaseerd op onderzoek bij (elite)lopers en de wijze waarop zij spieren, etc. gebruiken (biomechanica). Op basis daarvan is geanalyseerd wat een optimale looptechniek is en op welke wijze deze getraind kan worden.
De Pose methode is uitgegaan van het biomechanische model van de mens en Romanov heeft onderzocht wat de beoogde werking van spieren e.d. is en op welke wijze spieren gebruikt zouden moeten worden. Vervolgens heeft Romanov dit vastgelegd in een beschrijving van een, z.i., optimale looptechniek.

Pose klinkt mij logischer in de oren dan BK. Echter, welke de juiste is weet ik niet - ik ben ook maar een leek. Pose werkt voor mij en BK werkt voor vele anderen.

Dick Lam | email | 01-06-2005

Hallo Jo,

De BK methode is een biomechanisch model van de mens. De werking van spieren is gebaseerd op de huidige wetenschappenlijke aanvaarde uitgangspunten. Tevens nieuwe inzichten van de werking van ons zenuwstelsel (Prof. Cranenburg). Van zeer groot belang in de training van techniek. De KNAU heeft in november jl een groot congres hierover gehouden. Hierover is een mooi verslag te lezen in het blad Coach geloof ik. Als je hierin geinteresseerd bent kan ik je dat wel toesturen.
Ik zou zeggen koop de DVD. Is goedkoper dan een paar schoenen.

Ronald C | 01-06-2005

Ik ben blij dat er een kleine discussie op gang komt over andere looptechnieken. En nogmaals, of het nu Pose, BK, Chi, Verheul of Jansen is zal me een worst zijn. Het gaat me erom dat elke sporter eens over zijn schutting heen moet kijken. Misschien gebeurt er aan de andere kant iets waar hij baat bij kan hebben. Wie dat doet en dan kiest, is bewust met zijn sport bezig; die zal ik nooit conservatief noemen (@Rene). Jo koos voor Pose, Dick voor BK. Na rationele overweging en proefondervindelijk onderzoek. Is het propaganda als ik zeg: kijk over je schutting, de oplossing is vlakbij? Misschien. Maar hoe zou het heten als ik zei: Blijf lekker in je eigen tuin en hou je vast aan het oude (@JoJa)? Ook propaganda, maar dan voor het tegenovergestelde?

Iedereen heeft uiteraard het recht achter zijn schutting te blijven. Maar schamperen op mensen aan de andere kant, dat hoeft niet.

Jo de Koek | 02-06-2005

Hoi Dick,

Ik ben zeker geinteresseerd in het verslag. Heb je die electronisch?
En t.a.v. de DVD, bevat die sec oefeningen of bevat de DVD ook achtergrondinfo over het biomechanisch model van de mens?

Gr. Jo

Dick Lam | email | 02-06-2005

Hoi Jo,

Ik heb alleen het blad. Ik zal het wel opzoeken. Je kunt een proefexemplaar opvragen. De DVD bevat prachtige slomotion beelden van toplopers in zwembroek, zodat je exact kan zien hoe de loopcyclus verloopt. Uitgebreid wordt ingegaan op spierwerking, functie van bekken, buik, rug, hamstring etc. m.b.v. animaties en films. Blessures door verkeerde looptechniek. 1 hoofdstuk over energiegebruik, hoe economischer te lopen, 1 hoofdstuk met 160 oefeningen, 1 hoofdstuk met analyses van toplopers (Selma Borst) en recreanten. Kortom zeer leerzaam.

Jo de Koek | 02-06-2005

De DVD klinkt erg interessant. Ik zag op www.bol.com dat de DVD pas op 9 juni uitkomt????

En waar kan ik het betreffene proefnummer opvragen? Ik zie op de KNAU site nergens een referentie oid...

Gr. Jo

Rob | email | 05-06-2005

Voor de liefhebbers van deze discussie en die nieuwsgierig zijn over de BK techniek. B heeft een serie artikelen geschreven over looptechniek op de nieuwe website www.Pro-Run.nl

Hans | 06-06-2005

Ik kan hier geen artikelen vinden van Frans Bosch. Heb je misschien een directe link?

Rob | 06-06-2005

Frans heeft de serie over looptechniek geschreven. Kijk onder de rubriek " alles over" en daar zie je looptechniek staan

Gr Rob

Hans | 08-06-2005

Nou ik heb de DVD besteld bij Bol.com. Ben benieuwd of het wat is!

Harry J | email | 10-06-2005

Ik heb de DVD's inmiddels binnen. Op het eerste gezicht indrukwekkend. Duidelijke uitleg, mooie opnames waarbij de verschillende aspecten van de looptechniek goed geanalyseerd worden. Mooi is ook dat je de DVD als beginner of gevorderde kunt bekijken. Als beginner krijg je dan minder vakkreten om de oren.

Jo de Koek | 13-06-2005

Ik heb de DVD ook binnen. Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit. Ook inhoudelijk is-ie erg goed.

Na eerste snelle kijkronde heb ik wel al een puntje van mbt tweede DVD: er wordt een aantal voorbeelden van foute looptechniek gegeven, maar a) die zijn mij (als leek) niet altijd even duidelijk en b) ik had graag de oplossing (oefeningen oid) gezien.

Tenslotte, de verschillen tussen BK en Pose lijken me kleiner dan ik dacht. De verschillen zitten meer in wijze van aandacht/cues/etc...

Gr. Jo

Harry J | email | 13-06-2005

Op de tweede cd staan ook oefeningen ingedeeld op fout in de looptechniek.

Het verschil tussen BK en Pose is inderdaad niet heel erg groot. In beide gevallen landen onder zwaartepunt, kort grondcontact dus niet afzetten. Bij Pose wordt er gesproken over voorover leunen, gebruik maken van zwaartekracht. Bij BK ligt het accent meer op hergebruik van landingsenergie. Volgens mij zijn aspecten uit beide technieken ook goed te combineren. Ik maakte altijd al veel gebruik van oefeningen uit het boek Hardlopen van Bosch en Klomp in combinatie met oefeningen van Romanov.
BK roept op de eerste CD ook nog iets over de contra-productieve werking van conventionele hardloopschoenen. Dit had ik buiten Pose nog niet eerder gehoord. Ik vraag me trouwens ook af hoe hard ze dat blijven roepen nu Asics de sponsor is geworden van de KNAU.

Groeten, Harry

Dick | email | 14-06-2005

Het argument waarom hardloopschoenen contra productief kunnen werken staat uitvoerig beschreven in het boek van BK "Hardlopen". Grofweg kan je zeggen dat veel demping in de schoen de werking van voetsensoren, die zeer belangrijk zijn in de timing , tegenwerken. En juist daardoor een goede timing belemmeren. Wat weer een invloed heeft op de blessure risico's. Veel schoenfabrikanten leveren de laatste jaren ook steeds meer schoenen die een dunnere zool hebben.

Ronald C | 14-06-2005

Loopschoenen met een dunnere zool? Welke fabrikanten dan?

Dick | email | 14-06-2005

NIKE heeft recent een nieuwe uitgebracht. Ik weet niet hoe die heet. De lichtere wedstrijdschoenen die alle fabrikanten in allerlei vormen inmiddels leveren, hebben allen een dunnere zool waardoor je beter contact met de ondergrond hebt. Ideaal voor training van techniek.

Joke | 15-06-2005

Nike Free

Jeroen Sengers | email | 15-06-2005

Pose techniek is voor mij onbekend, maar al wel een aantal jaren bekend met BK techniek. Als sprinttrainer zweer ik erbij!!!!!!!!! Ik heb nog geen ander concept gevonden waar zo duidelijk resultaat mee te halen is. BK is ( in iedergeval voor sprinters) denaar mijn mening perfecte looptechniek!

Anoniempje | 15-06-2005

Ik heb de DVD's van BK bekeken. BK maakt in mijn optiek niet optimaal gebruik van de zwaartekracht (lichaam rechtop). De quadriceps worden actief gebruikt. Er is nog veel vertikale beweging door een reactieve afzet.
Pose kent geen reactieve afzet en gebruikt de zwaartekracht optimaal, zodat aanspannen van de quadriceps niet nodig is. Er is geen vertikale beweging van het lichaam en er zal minder energie worden verspild, omdat de hamstrings het meeste werk verrichten.
Tot slot vind ik het meest kwalijke van BK dat hiellanding niet wordt afgeraden (ondanks het feit dat niet de hele massa op de hiel rust als je hier op landt) en dat er voor de landing voorspanning moet zijn in achillespees en de kuit.

Dick Lam | email | 16-06-2005

Anoniempje , Pose gebruikt ook reactieve afzet, benoemd het allen niet zo op zijn DVD. Maar de oefeningen wijzen daar wel op. Iedere loper beweegt op en neer. Hergebruik van verticale energie is juist optimaal gebruik maken van zwaartekracht. Ver voorover hangen vermindert het hergebruik omdat de reactiviteit afneemt.

Voorspanning is cruciaal voor reactiviteit en bescherming van gewrichten. In hoofdstuk 1 van de DVD (BK) wordt de eigenschappen van verschillende spieren en hun functie tijdens het lopen uitgelegd. Dat daarbij de hiel bij sommigen de grond raakt zonder dat er spanning op spieren komt is alleen leuk voor de schoenfabrikant(slijtage), maar niet relevant voor de techniek.

Frans Bosch | 16-06-2005

Doorgaans bemoei ik me niet met zulke discussies. Maar omdat er nogal eens gesuggereerd wordt dat onze insteek (BK) slechts een variant is op Pose (en volgens sommigen een wat kreupele variant) toch maar even...
BK verschilt op de meest essentiele punten totaal van Pose. Ons model is sterk gebaseerd op kennis van biomechanica en anatomie. Pose rammelt op dat gebied nogal. Vooral modernere inzichten in anatomie, zoals werking van biarticulaire spieren als de Hamstrings, reactiviteit en energiekosten enz. ontbreken in Pose .
Als je het verschil in de kern wilt begrijpen, moet je hst 3 van de DVD over loopefficientie bestuderen

Frans Bosch | 16-06-2005

Economisch lopen krijg je vooral voor elkaar door energiekosten te besparen in de pendelbeweging van de benen in voor -achterwaartse richting . Bij Poselopers zie je een erg hoge bewegingsfrequentie en een grote bewegingsuitslag van de benen. Dat kost erg veel energie, die geen voorwaarste snelheid oplevert. De enige manier waarop je in die deelbeweging kunt besparen is door via reactiviteit te investeren in verticale verplaatsing. Alle internationale toplopers doen dat. Loopscholing richt zich dan ook vooral op het trainen van de verticale verplaatsing.
Zeer wezenlijke verschillen op heel essentiele punten dus.
Ik zal me niet meer met de discussie bemoeien, maar raad iedereen aan om zelf de DVD te bestuderen en niet af te gaan op de halfbakken vertaling ven de inhoud, die je op dit forum nogal eens tegen komt.
Veel plezier ermee!

Jo de Koek | 16-06-2005

Gebaseerd op mijn beperkte kennis en interpretaties van Pose en BK:
Pose geeft een aantal beschrijvingen van aandachtspunten en aan te leren percepties - meer gevoelsbeschrijvingen van uit te voeren bewegingen.
BK gaat in op biomechanische werking - meer technische beschrijvingen van spiergebruik tijdens uit te voeren bewegingen.

Bijvoorbeeld: Pose beschrijft dat de hiel onder de heup moet worden getrokken door een pull mbv hamstrings. De pull moet dan gevoelsmatig al ingezet worden voor de landing van het been.
BK beschrijft dat voorspanning in de hamstrings opgebouwd wordt vlak voor landing en dan de hiel optrekken door o.a. gebruik te maken van grote lendespier. De Posepull kan alleen goed plaatsvinden door de spieren te gebruiken zoals beschreven in BK.

[..]

Jo de Koek | 16-06-2005

[..]

Een verschil blijft o.a. het belang van zwaartekracht in Pose voor voortwaartse beweging tov sterke reactiviteit/verticale verplaatsing in BK. Hoewel ik het idee heb dat de elasticiteit van mijn spieren
beter wordt benut als ik BK hierin meer volg dan Pose.

Ik heb een aantal DVD hoofdstukken meerdere keren gezien en probeer BK te combineren met Pose. De basis blijft Pose, maar het finetunen probeer ik mbv BK. Ik heb het idee dat het voor mij werkt.

Gr. Jo

Ronald C | 16-06-2005

Frans Bosch schrijft: `Ik zal me niet meer met de discussie bemoeien. ' Jammer. Als er Ūemand is die de nr. 1 deskundige van de BK-methode kan worden genoemd, is het de B. zelf wel. Ik ben bang (maar dat is mijn persoonlijke mening) dat een discussie over andere looptechnieken in de kiem wordt gesmoord wanneer de geestelijke vader van die belangrijke nieuwe richting zegt: `Jongens, koop de dvd maar en zoek het zelf uit. Aju!'

PS: ik kan me niet herinneren op dit forum een post te hebben gelezen waarin een Pose-loper zei dat BK 'slechts een variant op Pose' is en zelfs 'een kreupele variant' ervan. Sterker nog, omdat de meeste Pose-lopers vaak te maken hebben met misprijzen en laatdunkendheid (zie enkele reacties boven), zullen ze vaak de laatsten zijn die eenzelfde houding tegenover een andere techniek aannemen. Maar ook dat is mijn persoonlijke mening.

Ben V | 16-06-2005

Ik ben het met Ronald eens! Jammer dat Frans zich ogenblikkelijk uit de discussie terugtrekt. Zijn 2 bijdragen leken positief en opbouwend, maar het 'veel plezier ermee' klinkt bepaald niet sportief. Jammer omdat Pose en BK elkaar versterken en niet beconcureren.
Mogelijk heeft Frans de laatste jaren al zoveel scepsis en kritiek over zich heen gehad, dat hij er maar niet meer aan begint, maar toch...

Ik heb overigens juist niet de indruk dat Pose zo'n grote bewegingsuitslag van de benen heeft als Frans aangeeft. Het hoort juist erg compact te zijn, naar mijn idee.

dick | email | 17-06-2005

Een belangrijk verschil zit zoals Frans het aangeeft in de verticale verplaatsing. Als die minder wordt, en dat gebeurt als je voorover hangt, dan moet: of de been frequentie omhoog of de bewegingsuitslag moet groter worden of een combinatie van beide om dezelfde paslengte te krijgen. Dit alles kost meer energie. 80% van het energieverbruik zit in de pendelbeweging.
Waarom wordt de verticale verplaatsing minder bij voorover hangen? Het zwaartepunt van het lichaam valt dan voor het lichaam. Je dreigt voorover te vallen. Als correctie wordt de landing niet reactief opgevangen(anders rem je) en daardoor wordt verticale verplaatsing kleiner.

Anoniempje | 17-06-2005

De beweginsuitslag is mijns inziens ook compact bij pose. Bij BK is deze juist groter, omdat de pendel tot voor het lichaam doorschiet. Er is vertikale beweging door reactieve afzet.
Pose maakt gebruik van de zwaartekracht middels de 'lean'. Hierbij 'valt' het been juist naar beneden direct onder de GCM. Bij de pull is de quadriceps ontspannen en wordt het supportbeen vertikaal onder de bil getrokken. In plaats van vertikale beweging is er alleen horizontale beweging. De bewegingsuitslag naar boven hoeft niet groot te zijn om horizontaal te bewegen. Pas bij hoge snelheid zal het been verder onhoog getrokken worden, maar hier is nauwelijks meer energie voor nodig; een korte 'trekbeweging' van de hamstrings doet het been al omhoog schieten.

Anoniempje | 17-06-2005

-vervolg-
Waar ik het niet mee eens ben is dat pose en BK elkaar versterken. De methoden zijn zeer wezenlijk verschillend; BK gaat uit van 'push' en pose van 'pull'. Ik zou dan ook geen BK en pose door elkaar trainen, want de oefeningen zijn wezenlijk anders. Een keuze maken lijkt me beter en als je de keuze hebt gemaakt, ga er dan voor.

Anoniempje | 17-06-2005

Dick,
Ik lees net je stukje. Waarom wil je vertikaal verplaatsen? Wil je de lucht in?? (deze opmerking is overigens niet beledigend bedoeld hoor).

Je schrijft iets heel belangrijks. Als het lichaam voorover helt, dan valt het. En dat is dus nou net de bedoeling bij pose! Want de zwaartekracht is gratis en door de val heb je al HORIZONTALE verplaatsing zonder er iets voor te doen! WAUW!!! Dus terwijl je met BK nog ergens lekker in de lucht hangt door vertikale beweging, heeft pose de eerste pas voorwaarts al gemaakt. BK MET verbruik van energie en pose op kosten van de natuur.

Jo de Koek | 17-06-2005

BK stelt dat je bij voet-los geen stuwbeweging moet maken - dat betekent m.i. geen push.
Tevens merk ik dat als ik BK-elementen toepas in mijn Posetechniek ik enkele techniekproblemen lijk op te lossen, lekkerder en soepeler loop en zelfs iets sneller. Wellicht heb ik Pose nooit goed toegepast.

Het BK-element dat ik nu vooral gebruikt is het opbouwen van voorspanning in de hamstrings bij uitpendelen. Hierdoor zet ik mijn voet onder mijn heup en kan ik de pull mbv elasticiteit beter uitvoeren. Mijn probleem was dat ik actief landde met mijn voet voor GCM/de heup.
Door het voorover leunen wordt de verticale verplaatsing beperkt en, zoals Dick beschrijft, omgezet in een extra horizontale verplaatsing.

Gr. Jo

Jo de Koek | 17-06-2005

Overigens ben ik niet van plan de BK-specifieke oefeningen te gaan gebruiken. Ik vind de Pose-oefeningen meer dan genoeg :-)

Maar de theorie achter BK klinkt zeer plausibel is is m.i. niet in tegenspraak met Pose.

Gr. Jo

Ruben | 17-06-2005

Frans Bosch schrijft:

"Ons model is sterk gebaseerd op kennis van biomechanica en anatomie. Pose rammelt op dat gebied nogal. Vooral modernere inzichten in anatomie, zoals werking van biarticulaire spieren als de Hamstrings, reactiviteit en energiekosten enz. ontbreken in Pose ."

- Dan is mijn tegenantwoord: so what? De werking van spieren is een resultaat van de beweging die door de mens zelf onder invloed van de zwaartekracht wordt geinitieerd en niet de oorzaak van beweging. Extreem gesteld: als ik stil wil staan sta ik stil. Hardlopen is in die zin vooral een zaak van perceptie. Als ik allerlei oefeningen ga doen gericht op het versterken van bepaalde spieren en beweegpatronen en deze spieren niet gebruik omdat ik niet kan percipieren hoe ik deze beweegpatronen en spieren moet gebruiken tijdens het hardlopen, dan heb ik er niets aan.

Ruben | 17-06-2005

....De essentie in het verschil tussen de BK 'methode' en POSE is goed te begrijpen vanuit de systeemtheorie (cybernetica). BK zijn bezig met analyse en inductie. Zij knippen een geheel op in delen, optimaliseren de delen en beogen op die manier het geheel te optimaliseren. Romanov maakt gebruik van synthese en deductie. Vanuit het geheel en enkele axioma's deduceert hij een theorie.

Omdat een algemeen model van hardlopen ontbreekt vind ik BK wetenschappelijk gezien dan ook geen methode. Het is meer een biomechanisch diagnoseinstrument met een verzameling regels.

Ruben | 17-06-2005

Overigens is BK natuurlijk verreweg superieur aan wat er tot nu toe is geschreven over hardlopen. Qua techniek zitten er veel elementen en aspecten in die ook in Pose naar voren komen (landing op bal van de voet, belang van reactiviteit etc.)

ruben | 17-06-2005

Ik heb daarnaast de wetenschappelijke en populaire kritiek op BK gelezen van resp. Heusinkveld en. De 1e verzandt in allerlei statistisch 'bewijs' (omdat Jantje en Pietje 2.10 lopen hebben zij een juiste looptechniek) en maakt dezelfde methodologische fout: analyse ipv synthese. Het is spijtig dat Frans zelf dan ook de statistiek omarmt bij het bewijzen van wat goed en wat slecht is ("alle internationale toplopers doen dat") en niet op zoek gaat naar axioma's. Verder gaat Heusinkveld in op de werking van allerlei spieren. Volstrekt onbelangrijk voor een loper. oorzaak en gevolg omgedraaid: de werking van spieren in de loopbeweging is een resultante van doelgerichte beweging en niet de oorzaak. spier a beinvloedt spier b, ja, maar de initiatie van die beweging is puur psychologisch en dat is de enige houvast voor mensen.

ruben | 17-06-2005

PK denk zuiver commercieel en hun kritiek is helemaal onzinnig: BK zou blessures veroorzaken. Een traditionele haklanding zeker niet? Vraag ik me dan af. Verder is het jammer dat in de discussie allerlei regels van de logica met voeten worden getreden:
- omdat Jantje A zegt, is A waar
- omdat Jantje sneller rent dan Pietje, is Jantje's techniek efficienter dan die van Pietje
- omdat A geen studie bewegingswetenschappen aan de universiteit heeft afgerond en B wel, is wat A zegt waar en wat B zegt niet en vindt A het niet waard te discussieren met B. Spijtig.
PS) Voor degene die geen besluit kunnen nemen welke methode aan te hangen. Occam's razor is altijd handig!

Anoniempje | 17-06-2005

Ruben,
Een diepe buiging voor je uiteenzetting. Je slaat de spijker denk ik op de kop.

Zo, en nu ga ik weer recht op staan, want anders krijg ik last van mijn rug...

Ruben | 17-06-2005

Verder haalt heusinkveld ook het methodologisch belachelijke onderzoek van Saltin aan, waar Bernard (pose loper) nog aan mee heeft gedaan, waarin een oorzakelijk verband werd gelegd tussen de dikte van het onderbeen en prestatie en dat zou de enige prestatiebepalende factor zijn. Wat je zoal niet met statistiek kan 'bewijzen'. Hier werden 2 volstrekt verschillende groepen met elkaar vergeleken (kenianen van sub 29 en europeanen van ca. 32 min op de 10). Methodologisch fout. Misschien is de oorgrootte ook wel een leuke variabele. ;)

ruben | 17-06-2005

FB schrijft
"Bij Poselopers zie je een hogebewegingsfrequentie en een grotebewegingsuitslag v.d benen. Dat kost erg veel energie, die geen voorwaarste snelheid oplevert."
- Hoe hoog is die frequentie dan en bij welke pose lopers zie je dat? Is die frequentie hoger dan bij BK lopers of andere lopers?De bewegingsuitslag is juist KLEINER bij poselopers dan bij BK lopers. Camera 30 frames p.sec vergelijk Kortbeek/Som met bijv. Tim Don of Romanov
e.v. "De enige manier waarop je in die deelbeweging kunt besparen is door via reactiviteit te investeren in verticale verplaatsing."
- Besparen door tegen de zwaartekracht in te werken? Alle voorwerpen die een hoogte h hebben, hebben potentiele energie E(z)=mgh en zullen onder werking van de zwaartekracht naar beneden vallen, volgens v = gt. Als ik omhoog spring, kost dat energie en de veerconstante van spieren is beperkt trainbaar

Ruben | 17-06-2005

FB schrijft verder:
"Alle internationale toplopers doen dat."
- Dan werken ze allemaal tegen de zwaartekracht in.

"Loopscholing richt zich dan ook vooral op het trainen van de verticale verplaatsing."
- Lijkt me juist energieverbruik verhogend. Veel succes ermee ;)

Ruben | 17-06-2005

Nog een nuancering:

Het geheel leiden BK af van de techniek van een 'goede' loper. Goed is dan equivalent aan snel.

Het geheel bij Pose is afgeleid van een universeel biomechanisch model van hardlopen dat voor elk mens geldt en niet alleen voor wedstrijdatleten.

Herman L | 17-06-2005

Ik weet niet hoe het met andere meekijkers zit, maar BK en hun CD hebben me overtuigd. Ik heb een tijdje de pose methode gevolgd en zelfs de clinic van Romanov bezocht. Het verhaal van BK is veel beter onderbouwd dan dat van Romanov, tijdens de clinic is Romanov wat mij betreft ook behoorlijk door het ijs gezakt. Hij brengt het leuk en doet het commercieel ook goed maar inhoudelijk stelt het hele pose gebeuren niet zo veel voor.

dick | email | 17-06-2005

Hoe hoger je je vertikaal verplaatst , hoe groter de paslengte. Dus met een lagere frequentie en kleinere beweginsuitslag zelfde paslengte. Het is wetenschappenlijk aangetoond dat de pendel (zwaai) beweging 80% van alle energie vreet tijdens het lopen. Door goede reactiviteit werken de spieren als veren en wordt tot 50-60% van de verticale energie door veergekracht hergebruikt.Dat is gebruikmaken van zwaartekracht. Bij krachtanalyse blijkt de verticale kracht 7x groter dan de horizontale kracht. Dus hergebruik door reaktiviteit levert veel op.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuk shirt voor hardlopers die het met gemak doen :)

Vakantie-discount, accomodaties

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over