pijnlijkke spier/linkerbil/landurig/tips???????

Irma Feld | email | 19-07-2005

Ik ren normaal 2 a 3 keer p/w. nu al 4 weken geblesseerd.
Wil ontzettend graag Dam tot Dam lopen. Klachten: sinds lange tijd spier of zenuw pijn linker bil. werd langzamer hand erger en 4 weken terug was het de limit, zoveel pijn en naar huis gelift. Klachten verminderde tot een plek. gister naar huisarts geweest, mocht weer lopen, dus vandaag rustig geprobeerd en het was HELEMAAL niks. pijn kwam direct terug. Ik heb goeie aangepaste schoenen. WIE kan me helpen met een goeie tip. Ik doe ook al 4 weken oefeningen.
Groet Irma

Er zijn 38 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

Frank. | 19-07-2005

Lees in de rubriek blessureleed het topic "Piriformis syndroom" maar eens.

Irma | 19-07-2005

Toch lijken mij klachten daar niet helemaal op.
Het straalt niet uit, maar blijft op een plek, alleen tijdens lopen straalt het uit, als je door blijf lopen.I
ik voel ook geen pijn in mij lies/kuit/rug e.d.
Zal het niet iets anders zijn?

Andre MR | 22-07-2005

Ik heb ook het prifirmis syndroom, die af en toe weer de kop op steekt; vooral een plek, geen uitstraling. Dus het kan wel.
Herstel kan zeer langdurig zijn. Zorg voor een goed zit op stoel (ook auto!!!). Vermijd alles wat knelt.
Oefeningen vooral gericht op het oprekken van de M. Piriformis zodat de zenuw minder knel komt te zitten. Train niet op de grens, idem voor wedstrijden.

Evelyne | 22-07-2005

Op Runnersweb staat het volgende over bilklachten:Bilspieren

De juiste diagnose
Er zijn verschillende oorzaken voor pijnklachten in de bilstreek. Aangezien meerdere weefsels aangedaan kunnen zijn en ook andere gebieden, zoals de onderrug, pijnuitstraling naar de bilstreek kunnen veroorzaken, is het belangrijk de precieze plaats van de blessure te lokaliseren om met een goede behandeling te kunnen beginnen.

Niet altijd duidt de plaats van de maximale pijn ook de blessureplaats aan. Een verkeerde diagnose kan juist in de bilregio leiden tot langdurige en inadequate therapie. In het hiernavolgende worden de verschillende blessures in de bilregio besproken, mèt hun verschijnselen en behandelmogelijkheden.
-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

Tendinitis (peesontsteking) van de hamstringsaanhechting
De hamstrings lopen aan de achterzijde van het bovenbeen en zijn door middel van peesweefsel verbonden aan de zitbeenknobbel (tuber ischium) en het kniegewricht. De spieren die de hamstrings vormen (semitendinosus, semimembranosus en biceps femoris) hechten op verschillende plaatsen aan het kniegewricht vast. Zij kunnen de buigbeweging van de knie goed coördineren.

Aan de bovenzijde komen deze spieren met hun pezen samen bij de zitbeenknobbel. Bij overbelasting van de hamstrings kunnen uiteraard klachten ontstaan in de spierbuiken van de verschillende spieren. Soms ontstaat echter een ontstekingsreactie in het peesuiteinde of bij de overgang van het peesweefsel naar het bot. Er ontstaat pijn rond de zitbeenknobbel bij rek van de hamstrings, zoals bij zitten.
-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

Bij een peesontsteking ontstaan de klassieke verschijnselen van startpijn en -stijfheid, vaak gevolgd door een klachtenvrije sportbeoefening met pijn en eventueel lokale zwelling aan het einde of na afloop van de training. De behandeling van deze vaak chronische blessure bestaat uit lokale behandeling met ijs, fricties en eventueel andere fysiotherapievormen. Rekkingsoefeningen van de hamstrings zijn uiteraard een essentieel onderdeel van de genezing.

In uiterste gevallen, bij mensen die niet op de eerdergenoemde behandelvormen reageren, is een lokale injectie mogelijk. Een voorzichtige trainingsopbouw, naar gelang het verloop van de klachten, soms aangevuld met spierversterkende oefeningen van de hamstrings zijn nodig om de terugkeer van deze letsels te vermijden.

-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

Geirriteerde slijmbeurs
Bij veel peesaanhechtingen aan het bot is een slijmbeurs (bursa) aanwezig om frictie tussen pees en bot te vermijden. Door verhardingen of verkortingen van de spieren kan zo'n slijmbeurs echter geïrriteerd raken. De bursa gaat daarop zwellen waardoor iedere spier- en peesbeweging een pijnreactie veroorzaakt, evenals directe druk op de slijmbeurs - in dit geval bij het zitten.

De klachten nemen tijdens het sporten vaak toe en de zwelling rond het bot is meestal goed voelbaar. Zitten op een harde stoel, maar ook rek op de hamstrings via een voorovergebogen houding tijdens het zitten, is pijnlijk. IJs, een ontlastende ring onder de bil bij zitten en lokale behandeling, inclusief soms een injectie, zijn meestal afdoende.

-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

.

Overmatig geprikkelde zenuw
Langs de rugspieren en de bekkenrand loopt door de bilspieren heen een grote zenuw naar de benen toe. Deze zenuw, de nervus ischiadicus, kan door afwijkingen aan de onderste wervels overmatig geprikkeld raken. Pijnuitstraling, maar ook een doof gevoel of spierzwakte door het been heen kan het gevolg zijn. Men noemt dit ischias of, bij een uitstulping van de tussenwervelschijf onderin de rug (richting ruggemerg), een hernia.

Deze klachten strekken zich soms uit tot de kuit en achillespees en het is dan wel duidelijk dat een zenuwinklemming of -beschadiging de oorzaak van de pijn is. Soms is de pijn alleen maar zeer beperkt in de bil aanwezig. De klachten lijken dan op de reeds eerder beschreven aandoeningen.
-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

Prikkeling van de ischiadicus kan ook worden veroorzaakt door spierverhardingen laag in de rug of in de bilstreek. Vooral het verloop van de zenuw door of langs de piriformis, één van de diepere bilspieren, kan aanleiding zijn voor chronische prikkeling van ischiadicus.

Bij ongeveer vijftien procent van de bevolking loopt de zenuw door de piriformis heen. Het zal duidelijk zijn dat verhardingen van deze spier dan tot de eerdergenoemde klachten aanleiding kunnen geven. In dit laatste geval zullen rekkingsoefeningen en mogelijk zelfs een operatie de oplossing moeten bieden.

-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

.

Bij zenuwprikkeling is het van groot belang een juiste diagnose te stellen omtrent de oorzaak. Bij een goede behandeling van wervels, rugspieren, bekken-standafwijkingen of bilspieren kunnen de ischiasklachten weer verdwijnen.

Overbelaste piriformisgroep
Onder de oppervlakkige bilspieren bevinden zich enkele spieren (piriformis, obturatorius en gemelli) die zich tussen de achterzijde van het heupgewricht en het heiligbeen (sacrum) bevinden. Deze spieren draaien bij aanspannen de heup naar buiten. Door draaibewegingen van het bekken tijdens hardlopen worden deze spieren steeds weer aangespannen, zodat het niet verwonderlijk is dat deze piriformisgroep overbelast wordt en klachten kan gaan veroorzaken.

Evelyne | 22-07-2005

De pijn wordt door de hardloper of -loopster aangegeven als een zeurderige pijn diep in de bil, die zeer hardnekkig is en steeds tijdens het hardlopen terugkomt. Door onbekendheid met de blessure, zowel bij hardlopers als behandelaars, blijven de pijnklachten vaak langdurig aanwezig en hinderen het trainen ernstig. Het pijnpunt is vaak moeilijk te voelen, doordat de grote bilspieren over deze piriformisgroep heenlopen.

Er bestaat gelukkig een simpele test om te onderzoeken of deze spiergroep verkort en 'rek-pijnlijk' is. De geblesseerde atleet geeft in de praktijk aan dat de rekoefening van de piriformis beter de pijn aangeeft dan veel onderzoeken, waarbij met de hand of de vingers de plek diep in de bil wordt opgezocht.

-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

De behandeling bestaat vooral uit intensieve rekkingsoefeningen van de verkorte en rek-pijnlijke spier of spiergroep, vele malen per dag, passief uitgevoerd tot aan de pijngrens. Eventueel kan een behandeling van geblokkeerde bewegingen en afwijkende standen van de lage rug, het bekken en de heup bijdragen aan een normaal bewegingspatroon van dit gebied (bij het hardlopen). Een beperking van de trainingsomvang blijft tijdelijk nodig om nieuwe klachten te kunnen voorkomen.

Gespannen peesblad
Tussen het heiligbeen en de zitbeenknobbel loopt een sterk peesblad dat bijdraagt aan de stevigheid van het bekken. Doordat tussen sacrum en ilium (darmbeen) enige beweeglijkheid mogelijk is (in het zogenaamde S.I.-gewricht) ontstaat bij hardlopen met de draai- en kantelbewegingen van het bekken spanning op genoemd peesblad.
-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

.

Chronische irritatie van de middelste bilspier
De gluteus medius -middelste bilspier- zorgt voor een verbinding tussen de buitenzijde van de heup en de bekkenrand. Bij abductie (naar buiten bewegen van het been ten opzichte van de romp) is deze spier actief. Tevens is deze spier een spanner van het peesblad, de tractus iliotibialis, aan de zijkant van het bovenbeen. Bij elk steunmoment van het standbeen, maar ook bij draaibewegingen en strekking van het been naar achteren, is de bedoelde spier actief.

-vervolg-

Evelyne | 22-07-2005

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze spier overbelast kan raken tijdens hardlopen. Met name de aanhechting van de gluteus medius aan de bekkenrand kan geïrriteerd en ontstoken raken. Chronische, tamelijk oppervlakkige pijnklachten op één of meerdere punten onder deze rand aan de achter-zijkant van het bekken komen regelmatig voor. Behandeling met fricties en soms lokale injecties zijn goede oplossingen voor dit ongemak, waarmee meestal door de sporter langdurig is doorgetraind.

Marianne | 22-07-2005

Ga eerst eens naar een manueel therapeut voor een goede diagnose.

irma | 22-07-2005

Ik ben bij een masseur geweest en deze zei dat het mijn hamstring was, hij heeft me gister gemasseerd en ik mag morgen kijken hoe het met lopen gaat. Ik voel een plek op mijn bil. Maar ik voel hem al later op de dag, terwijl ik hem eerst vanaf het opstaan al voelde. dus lijkt het me wel vooruit gaan. toch ben ik bang dat het lopen het weer veregert. Maar iedereen bedankt voor het meedenken.

Andre MR | 22-07-2005

Ik heb ook het prifirmis syndroom, die af en toe weer de kop op steekt; vooral een plek, geen uitstraling. Dus het kan wel.
Herstel kan zeer langdurig zijn. Zorg voor een goed zit op stoel (ook auto!!!). Vermijd alles wat knelt.
Oefeningen vooral gericht op het oprekken van de M. Piriformis zodat de zenuw minder knel komt te zitten. Train niet op de grens, idem voor wedstrijden.

rajinder | email | 25-01-2007

Ik ben 1,5 jaar geleden geoppereerd aan mijn liezen. de druk uit mijn liezen zijn weggenomen. na mijn operatie kreeg ik klachten in mijn hamstring. Ik voel alleen bij het zitten erg veel last ook in mijn bilspier. ik loop al een tijd hiermee te sukkelen, artsen uit mijn regio kunnen niks vinden. ik ben nu onder behandeling in het sint maartens kliniek. hopelijk kunnen zij mij helpen. Heef iemand nog wat advies?

brenda | email | 15-02-2007

mss een rare vraag, ik ben geen sporter....ik heb altijd (sinds november 2006), als ik heb gewerkt (schoonmaker) heel veel last van mijn linker bil en het is net alsof het altijd 1 spier is, als ik dan in de auto zit dan weet ik niet eens meer hoe ik moet zitten...soms trekt het ook naar mijn lies en ook altijd schokt dan mijn been door een pijnscheut. je voelt eerst de normale pijn en dan in eens een pijnscheut ....maar kunnen niet sporters dit ook hebben? prifirmis syndoom of weet mss iemand anders waar deze klachten op lijken wat het is?

groetjes brenda

brenda | email | 15-02-2007

ben er wat vergeten bij neer te zetten en dat is....bij mij schiet het er altijd in als ik gewerkt heb...soms straalt het door me hele linkerbeen...en ik heb dit sinds november 2006. vaak verdwijnt het ook spontaan na een kwartier, maar zoals nu heb ik het al anderhalf.

brenda

Evelyn | 26-02-2007

Brenda, ik denk zeker dat ook niet-sporters er last van kunnen krijgen, maar het zou ook goed een hernia kunnen zijn. Ga voor alle zekerheid even langs de huisarts.

Maja | email | 13-03-2007

Ik heb ongeveer sinds drie jaar pijn in mijn linkerbil. Tijdens het spinnen in de sportschool had ik de fiets op een te zware stand staan en kreeg kramp in mijn been. dit trok naar mijn linkerbil en sinds die tijd heb ik er altijd wel last van. Ik heb een jaar fysiotherapie gehad en ook nog een redelijk aantal keren manuele therapie. De klachten zijn hierdoor wel verminderd, maar altijd voel ik de plek. Ik doe ook aan hardlopen en sinds een paar weken intensiever. Ik heb er nu wel meer last van en moet nog bekijken of ik het vol kan houden. Anders maar weer een tandje lager. Soms lijkt het of het 'vast' zit en dan duurt het een aantal dagen voor het weer gemakkelijker gaat. Ook ga ik nog weleens naar een kraker om de boel wat los te laten maken.

Mevr v d velde | email | 22-03-2007

ik wil vragen of er iemand is die mij van de pijn kan afhelpen, ik kan niet zitten van de pijn voelt aan als knobbel maar is door NIEMAND te vinden, heb pijnstillers gehad, (veel) geen heeft geholpen bij de laatste moest ik af omdat de bijwerkingen te erg waren, wie weet raad???
Mevr v d velde

Lien | email | 19-04-2007

Ik heb ook sinds september 2006 last van spierpijn in de rechterbil en straalt uit naar mijn onderbeen. Ik heb ook een Hernia die ze toevallig ontdekt hebben, maar heeft niets met de pijn te maken. Sinds enkele weken ga ik naar een Chiropractor en voel me al stukken beter. Ik kan me terug vlotter bewegen, en bij pijn gebruik ik nu een verwarmingskussen. Het ergste is voorbij, maar zal er ook mee moeten leven dat het niet zal genezen, maar bij onderhoud dat ik verder kan zonder pijn....

cbjansma-hindriks | email | 29-04-2007

Ik heb last van mijn onderrug. Trekt ook naar de bilspieren. Maar gewoon spierpijn. Op de foto,s was niets te zien. Wel moet ik nog een keertje aan de heup geopereerd worden maar was nog niet nodig. Als ik ga wandelen wordt ik onzeker in de benen.
Ketie

Pieter | email | 06-11-2007

Ik heb gelijkaardige pijn gehad na een aantal looptrainingen. Pijn in de onderrug en uitstraling naar de benen. De huisarts vond niks (ik heb een aantal soorten ontstekingsremmers genomen, maar niets hielp.) Uiteindelijk ben ik zelf een X-ray en echo gaan laten nemen in het ziekenhuis: niks op te zien !
Dan ben ik (over-)gelukkig bij een kinesiste terechtgekomen die na 5 seconden de plaats van het onheil geïdentificeerd had: de grote & kleine bilspier. Ze heeft dit behandeld zoals beschreven in de triggerpunt therapie (www.triggerpointboek.nl/backpain.htm) en ik ben van de pijn verlost.

meijer | email | 24-01-2008

bilspier straalt uit tot enkel en met hardlopen of nordic heb dan last van klapvoet

claudia | email | 08-05-2008

ik heb last van mijn bil
gaat door tot mijn been
het is een soort kramp
wat zou het kunnen zijn

g.b. tervoort | email | 11-05-2008

als ik sinds een half jaar 100 m gelopen hebt. (gewoon wandelen)krijg ik onzettend pijn in mijn rechter bil.zodat ik haast niet verder kan na,even gezeten te hebben,gaat het weer.(tijdens het zitten voel ik niets meer)na weer een eindje gelopen te hebben ,presies hetzelfde,ik word er moedeloos van en durf niet eens meer de straat op,ik ben 66jaar geen leeftijd om thuis te gaan zitten. help

Anne | 12-05-2008

Sinds half december kreeg ik pijn in mijn onderrug, later verplaatste deze pijn zich in uitstraling bil/heup/been.
Ik ben er een tijdje mee doorgelopen, maar sporten ging steeds moeizamer. Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij een sportfysiotherapeut en het blijkt dat het slijtage is van het S.I-gewricht. Ik mocht een tijdje niet lopen en kreeg oefeningen en sinds een tijdje ben ik weer heel langzaam met een schema aan het hardlopen.
Ik heb loopscholing gekregen en het bleek dat ik een totaal verkeerde houding had tijdens het hardlopen en dagelijkse bezigheden. Ik heb een nieuwe loophouding aan moeten leren en merk dat de pijn heel langzaam maar zeker wat minder wordt tijdens het lopen.

Els Broese | email | 19-04-2009

Ik heb al lang last van mijn linker heup.
Als ik op die heup lig doet het erg pijn en als ik loop heb ik er ook last van.
Heb het al eerder aan de buitenkant van mijn been onder de knie gehad moest dan stilstaan en bukken dan ging het weg.
Mijn kleine teen en die er naast voelen dof haast gevoelloos.
Ben voor de klachten naar fysio geweest maar nu helpt het niet lijkt wel.
Vraag mij af wat ik heb ,de fysio zegt een zenuwbeknelling maar kan niets vinden dat op mijn klachten lijkt.
Wie geeft mij raad?

Attila | 21-04-2009

Beste Els,

Laat je fysio eens kijken naar de peesplaat aan de zijkant van je been en de spieren die tussen je rug en de peesplaat lopen door je bil.
Dit lijkt erg veel op een diepliggende spier in je bil die verkrampt is en de peesplaat strak trekt. Mogelijk dat die de zeneuw ook afklemt.
Heb dit zelf gehad.
succes

Irene | 18-06-2009

Ik heb ook lange tijd last gehad van een zeurende pijn aan de rechterheup. Is in één keer begonnen zonder directe aanleiding en ging niet weg. Was vervelend, voelde het soms de hele dag door en kon moeilijk op de rechterzij slapen. Overigens wel gewoon mee blijven lopen, iets minder weliswaar. Kreeg toen toevallig een aanbieding voor een sportmassage. Ik vertelde van mijn heup, de masseur ging aan het werk en kwam uit bij een stijve bilspier, niet precies op de plek van de pijn. Na aan massage van een half uur heb ik de dag erna met vleugels gelopen zonder enige pijn! Daarna wel weer opnieuw stijfheid en pijn en dus massages vervolgd. Na een half jaar en eens per drie weken een (zeer prettige) massage is de pijn nooit meer teruggekomen.

w.coolen | email | 25-06-2009

ik heb ongeveer 2 jaar pijn van uit mijn bil trekkend naar mijn rechter been bij 15 min staan verschikkelijke pijn ook na 10 min wandele moet ik stoppen 7 juli naar ortopeet en neuroloog wie heefd hier ervaring mee.

Quito | 03-03-2010

Hallo medelopers,

Ik ben serieus aan het trainen voor de marathon van Rotterdam maar zit nu opeens met een blessure.

Ik loop altijd over de weg, voor de verandering afgelopen weekend een keer in het bos getraind en gelijk was het raak. Ik denk dat ik me een beetje heb verstapt want opeens had ik last aan de buitenkant van mijn linker bil ter hoogte van mijn dijbeen/bekken.

Ik ben een man, nagenoeg nooit blessures. Als ik gewoon loop heb ik geen last, als ik aanzet en dus teveel aanspan(traploop of een iets grotere stap zet als normaal) lijkt er een spier te blokkeren en krijg ik een pijnscheut.

Weet iemand wat het is en hoe ik zo snel mogelijk kan herstellen om mijn training te hervatten?

kristien | email | 16-03-2011

hallo ik ben naar verschillende dokters geweest en ben nu bij een sportdoker en er is op de echo een uitstulping van de ruggewervel met uitstraling bil heup been voet soms ondragelijke pijn een behandeling gehad met cortisoiden spuit in de rug niet geholpen ik ben het beu alle dagen met pijn lopen niet meer lang kunnen gaan wandelen

Suzanne | email | 24-04-2011

Beste mensen,

Ik kamp sinds oktober vorig jaar met bil- en uitstralingsklachten. Sinds januari manuele-fysiotherapie gehad, heeft niets geholpen, MRI wijst niets uit. Huisarts zei dat ik bindweefselpijn had. Ik krijg nu elke week mierenzuurinjecties, dit HELPT!!! Ik ben er nog niet vanaf maar heb al twee weken geen uitstralingspijn gehad en de pijn is zeer lokaal en niet meer 24/7 aanwezig. Volgende week wil ik weer proberen te lopen, kijken hoe het voelt. Misschien dat jullie iets aan deze tip hebben. :)

locy veronique | email | 23-07-2017

beste
die pijn in de bil linkerkant heb ik nu twee maanden, het blijft ter plaatse ,dinsdag heb ik 6km gewandelt volgende dag kon ik niet meer uit de voeten ,na het zitten .wie help aub na twee manden niet meer te lopen raak ik hopeloos

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuk shirt voor hardlopers die het met gemak doen :)

Vakantie-discount, accomodaties

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over