49 jaar...te oud om te beginnen??

Ellen | email | 29-08-2006

6 wk. geleden ben ik begonnen met hardlopen om wat aan mijn conditie te doen. Hardlopen leek me ideaal, omdat je dat op elk tijdstip kunt doen, en niet afhankelijk bent van anderen. Die eerste keer 4x2 min..ik kon geen pap meer zeggen omdat ik totaal geen adem meer had. Maar wat een kick geeft het als je merkt dat het elke keer beter gaat. Ik ben nu met de 6e wk. bezig: 4x5 min. Het gaat eigenlijk heel lekker en heb amper nog last van ademnood of vermoeidheid. Toch begin ik nu soms wel mijn knieen en heupen wat te voelen nadat ik gelopen heb, misschien ben ik door mijn leeftijd wat gevoeliger voor blessures. Ik heb in mijn leven eigenlijk nog nooit iets aan sport gedaan. Lichamelijke klachten heb ik nooit gehad, behalve af en toe eens een wat lage HB. Mijn vraag is eigenlijk: is het wel verstandig om rond mijn 50e jaar nog te beginnen met hardlopen? Mijn doel is om 3x per wk. een minuut of 30 of iets meer te gaan lopen. Snelheid vind ik niet belangrijk, het gaat mij er meer om om lekker bezig te zijn en mijn conditie op peil te houden. Ik voel me overigens nu al een stuk beter! Maar hoe voorzichtig moet ik als oudere beginner zijn, afgezien van goede schoenen e.d. ?

Er zijn 106 reacties op dit onderwerp,
Hieronder staan de reacties vanaf het begin. De eerste staat bovenaan.
klik hier om naar de pagina met de laatste reacties te gaan

DickB | 29-08-2006

Ellen,

Met 49 ben je toch nog niet oud? En dus zeker niet te oud om te beginnen. Ik ben zelf een jaar geleden begonnen op 53-jarige leeftijd, en ik voel me dankzij die beweging eigenlijk alleen maar jonger worden.

En kleine pijntjes hebben alle lopers wel eens, maar je moet natuurlijk wel uitkijken voor blessures, maar dat hoort bij elke leeftijd.

Ruud van Balkom | email | 29-08-2006

Ellen, ik ben het helemaal met Ben eens, lekker lopen in het begin voel je van alles niet teveel opletten kijk om je heen dat is een goede afleiding.
Ik ben 60 jaar en loop nog steeds met plezier en heb ook weleens pijntjes.

Andre | 29-08-2006

Hoi Ellen,

Ik ben ook 49 en zon 8 maanden geleden begonnen. In het begin ook dezelfde verschijnselen gehad: buiten adem en wat pijntjes aan gewrichten en spieren.

Maar nu loop ik 3,4 keer per week minimaal 40-60 min en in het weekend ruim 70-90min zonder problemen.

Langzaam aan doen (soms letterlijk) en rustig opbouwen, dan gaat het zeker goed!

Alles wat ik lees van de experts geven aan dat lopen iets is dat je tot zeeeer hoge leeftijd kunt doen (als je er maar verstandig mee omgaat). 60+-ers die een marathon lopen is wellicht geen doorsnee, maar ook geen grote uitzondering meer.

ongelovige | 30-08-2006

moeps0@hotmail.com

Wanneer ben je met computers begonnen, je hebt jeugdig talent. Of zit je zomaar wat discussie te maken?

DickB | 30-08-2006

@ongelovige
Ik ben bijna 54, en ook in mijn jeugd bestonden er al computers hoor! Sterker, ik heb er mijn beroep van gemaakt.

Een beetje nadenken voortaan... (Of zit je zomaar wat discussie te maken ;-)

romke | 30-08-2006

heel goed ellen dat je er aan begonnen bent. je hebt zelf ook al ervaren dat je al snel vorderingen maakt. de pijn in je knieen en heupen is in het begin vrij normaal...je hart en longen passen zich veel sneller aan aan de nieuwe belasting dan je gewrichten en pezen. wellicht is het verstandig om het schema dat je volgt iets aan te passen om je lijf er wat langzamer aan te laten wennen. je zou bijvoorbeeld als volgt kunnen doen: eerst het schema van week 1, 2 en 3 afwerken en dan niet verder gaan met het schema van week 4, maar weer starten met het schema van week 2. Dus zoiets als drie stapjes vooruit en dan 1 terug.

ik heb zelf destijds ook de ervaring gehad dat je een schema best een hele tijd kunt volgen maar dat er na verloop van tijd toch wat irritatie ontstaat. de werkwijze zoals boven omschreven heeft mij destijds goed geholpen.

als je er vanuit gaat dat blijven lopen je levensduur met jaren verlengd, hoef je je over het "verliezen" van een paar weken trainingstijd geen zorgen te maken...

Marc | 30-08-2006

@ Ellen:

Goed dat je begonnen bent. En nee, je bent echt niet te oud om nog te beginnen!

Ik heb wel eens gelezen dat er wordt geadviseerd om sport medisch advies (SMA) te laten doen als je begint met hardlopen boven de 40. Vooral i.v.m. de functie van het hart. Zeker als je zoals jij eigenlijk nog nooit aan sport hebt gedaan.
In ieder geval is het goed te horen dat je je nu al beter voelt. Je bent tenminste niet zo iemand die alleen maar op de bank ligt :-)

De tip van ROmke sluit ik me bij aan: 3 weken opbouwen en dan een week rustiger. Zo wordt nl. ook geadviseerd een duurloop op te bouwen: 3 weken steeds iets meer en de 4de week weer even een stapje terug.

In ieder geval veel plezier gewenst met hardlopen

/Marc

Janny | 30-08-2006

Ellen,

Ik ben met hardlopen begonnen toen ik 50 werd en na 5 jaar liep ik de 10 km onder de 50 min. en de halve marathon onder de 1.50.
I.v.m. schildklierproblemen is het nu even wat minder, maar ik hoop dit niveau nog wel even vast te houden. Ik ben nu 57. Dus alles is nog mogelijk!!!!

Manuelle | 30-08-2006

Nou....mijn petje af, vooral voor Janny...

Ikzelf ben bijna 46, ben in april begonnen en loop nu sinds vandaag 30 minuten.....

18 sept. start ik mijn training voor de 10 km...(mijn eindstreefdatum heb ik begin februari.......) en mijn allerlaatste doel is de 10 mijl....(die hoop ik volgend jaar zomer te lopen)!...

Een klein beetje trainen op snelheid tussendoor.....maar verder geen ambities!!

Misschien allemaal heel langzaam......maar ik denk voor mezelf...."laat me maar....."
Op mijn leeftijd voorkom ik liever blessures.....

en Ellen,
die "beginners"- pijntjes hebben we allemaal gehad hoor!

Heel veel succes.....en vooral loop-plezier!

Mowi | 30-08-2006

Een paar maanden geleden postte hier af en toe een man van zeventig die zijn bevindingen als beginnend hardloper beschreef. Dat heeft mij als beginner (sinds september 2005, inmiddels 47 jaar oud) gemotiveerd en ondanks wat blessure ongemak zo nu en dan, maar wel enkele kilo's lichter kan ik het hardlopen niet meer uit mijn leven wegdenken. In oktober loop ik mijn eerste wedstrijd!

Ruud van Balkom | email | 30-08-2006

Goed zo dames, allemaal positieven berichten wat wil je nog meer Ellen voorbeelden zat en gaan ervoor, veel plezier met het lopen

Lisa | 31-08-2006

Laat mij nu maar eens de spelbreker zijn...
Ik ben een 10tal jaren jonger dan jij, en begon na 2 jaar lopen wat stijfheid te voelen in mijn knien na het lopen.

Dit is heel snel beginnen evolueren naar pijn. ik ben onmiddellijk gestopt met lopen. Diagnose: gescheurde meniscussen , slecht sporende knieschijf, beschadigd kraakbeen.

En nu, 1.5 jaar en een operatie verder kan ik nog niet bergop fietsen, trappen doen, lang wandelen... Ik ben dus veel meer kwijtgespeeld dan het lopen alleen.

Ok, dit is niet ieders lot , maar het komt ook voor en het is een risico dat je neemt. Terugblikkend, zou ik weer beginnen lopen? Nee. Ik zou fietsen, wandelen en Nordic Walken.

Waarom niet eens bij een dokter passeren voor een check-up, ook van je gewrichten?

Ellen | 31-08-2006

Bedankt voor al jullie reacties. Ik werd nog enthousiaster door al jullie positieve reacties. En Janny is helemaal een kanjer! Maar het kan dus inderdaad ook anders gaan, zoals bij Lisa. Dat is dus zo'n beetje wat ik hoop dat niet zal gebeuren...Ik ben ook niet bang om pijn te voelen als het tenminste niet iets blijvend beschadigt. Toch blijven mijn knieen (vooral de knieschijven) "raar" voelen, ook de dagen dat ik niet loop en dat maakt me soms wel wat aan het twijfelen of ik verstandig bezig ben. Ik zal jullie advies wat mijn schema betreft proberen op te volgen. Ik wil graag lekker doorgaan met hardlopen, dat vind ik veel leuker dan fietsen, wandelen of Nordic Walking.

ongelovige | 01-09-2006

DickB is opeens Moeps0@hotmail? ofwel Ellen, eerste computertrafo dan? of eerst reageren en dan pas lezen??

Teveel achter de computer gezeten zekers!!!

DickB | 01-09-2006

@ongelovige
Nee, ik weet/wist dat Moeps@hotmail Ellen is. Maar jij doet net of je met 49 jaar te oud voor computers bent. Dat is dus niet zo, en dat probeerde ik te vertellen....

Ellen | 01-09-2006

DickB. en ongelovige....waar hebben jullie het toch over? Ik dacht dat dit een forum over hardlopen was, en niet over computers. Of ben ik te oud om dat te snappen....??

Paul | 02-09-2006

Ellen,
Ook ik heb de vragen die jij je hebt gesteld. Ik ben zelf pas 2 maanden geleden begonnen met lopen, op mijn 52ste, en heb er ongelofelijk veel plezier van. Begin oktober heb ik een afspraak staan voor een sportmedisch advies. Ik ben al door velen gewaarschuwd voor het risico van blessures. Hoe te voorkomen? Ik denk door de volgende punten: laat je adviseren door een sportmedisch adviescentrum (kosten worden vaak deels vergoed door je zorgverzekeraar), heel goed schoeisel (speciaalzaak als Runners World), een hartslagmeter om nooit boven de verantwoorde zone te komen (advies sportmedisch centrum), en ten derde (en daar voldoe jij al aan) een instelling om vooral voor je plezier (inclusief het effect van een veel betere conditie) te lopen en niet zozeer voor de prestatie. Het met plezier uitlopen van een 5 of 10 km (en tzt een halve marathon) is belangrijker dan de snelheid en eindtijd. Zo gauw je over je grenzen gaat zullen blessures zich aandienen en zul je snel 'oud' zijn.
Ik wens je veel plezier.

Ellen | 03-09-2006

Hoi Paul,
Bedankt voor je reactie. Ik heb op internet even gekeken: mijn zorgverzekeraar betaalt voor Sport Medisch Advies max. 100,= Euro per kalenderjaar voor consulten en behandelingen. Hierbij is een keuring niet inbegrepen, die is voor eigen rekening. Een consult (30 min.) is 60,= Euro. Ik weet nog niet of ik hier gebruik van maak.
De reden waarom ik mijn vraag had gesteld is eigenlijk omdat ik niet weet of het handig is om allerlei dure dingen aan te schaffen, zoals goede schoenen en sport bh, als na een half jaar of zou blijken dat ik op deze leeftijd te gevoelig zou zijn voor blessures. Het geld daarvoor ligt nu eenmaal niet voor het oprapen. Vorig jaar had ik al loopschoenen gekocht voor recreatief wandelen: Reebok met active sole. Voor de 4x5 min. die ik nu per keer loop voldoen ze nog wel, maar op den duur is dat denk ik niet voldoende. Hoe heb jij dat aangepakt? En hoe ver ben jij al gevorderd intussen?

Paul | 03-09-2006

Hoi Ellen,
De aanschaf is een dillema. Als je niets aanschaft is de kans op blessures groter. Als je goede schoenen hebt en een hartslagmeter, dan is dat even een investering, maar dan krijg je wellicht geen blessures. Voor jou geldt dan ook nog eens de, neem ik aan, noodzakelijke aanschaf van een sport-bh. Toch zou ik ervan uitgaan, dat je het lopen heel leuk gaat vinden (het is verslavend) en lang zult volhouden. Je kunt oud worden met een hele goede conditie!
Het lijkt me dat je Reebok schoenen idd nog even voldoen.
Met een sport medisch advies kun je wachten, tenzij je familieleden hebt met hartproblemen of plosteling overlijden op jonge leeftijd (tot 50).
Ik loop 3 a 4 keer per week, volgens schema (www.morgenbeginik.nl), met als doel de 5 km.
Vandaag voor het eerst aan een officiele wedstrijd meegedaan: de Dijkenloop. De 5 km liep ik in 29 minuten. Dat is sneller dan ik had verwacht. Het ging erg lekker, al kwam ik wel met een knalrood hoofd over de finish. Maar mijn doel heb ik gehaald. Over een paar maanden wil ik aan een 10 km meedoen. Ik blijf voorlopig nog even van 5 km uitgaan, hopend dat het iets sneller gaat en mijn hartslag minder hoog stijgt.

Ruud van Balkom | email | 03-09-2006

Hallo Ellen, aanschaf loopkleding is idd een een dure zaak een hartslagmeter vind ik persoonlijk minder belangrijk dan goed schoenen dat is de basis van je lichaam met schoenen waarvan de demping over is is de kans op blessures groot.
Door zelf voor het lopen je hartslag te meten en na het lopen ook heb je een eenvoudige controle, 10 min na het lopen weer even testen dan moet je hartslag weer redelijk op het begin-niveau zijn.
Veel succes

Andre | 03-09-2006

Ellen,

Zoals al gezegt is: goede schoenen zijn het belangrijkste. Als je ergens geld aan uitgeeft, doe het dan aan goeie schoenen.

Bij Declathon, Aldi, Kruidvat, Lidl en dat soort zaken kun je op geregelde tijden hele goedkope hartslagmeters vinden voor zo'n 20 - 25. Dat zijn natuurlijk geen fancy dingen met honderden functies, maar ze je kunt in iedergeval eenvoudig zien hoe hart het klopt :-)

succes!

Heidy | 05-09-2006

Hallo Ellen,

Leuk dat je begonnen bent op deze leeftijd, ik ben ook begonnen met 47 jaar en loop nou 2 jaar echt heerlijk. Hou wel vol en ga niet te hard van stapel bouw het rustig op zo heb je minder blessures. Ik loop nou zo'n 16 km in 1.25 uur ben hier heel tevreden over. Het enigste wat je echt nodig hebt is doorzettingsvermogen, bij mij in de loopgroep zijn er zo veel jongeren die afvallen omdat ze geen doorzettingsvermogen hebben en de oudere blijven allemaal over dus blijf vooral doorgaan.

Ellen | 05-09-2006

Hoi Heidy,
Kijk, daar word ik blij van! Knap, om zo'n eind te kunnen lopen in zo'n tijd. Het zal nog wel een poosje duren voordat ik zo ver ben. Loop je die 16 km. dan echt aan 1 stuk door, of heb je ook nog wandelpauzes tussendoor? Gistermiddag had ik er even niet zo'n lol meer in, vond het zwaarder dan anders. Maar dat had denk ik met verkoudheid te maken, die zondagavond begonnen was. Voelde me eigenlijk best belabberd, maar wilde toch lopen. Dan is het ook geen wonder als het niet echt lekker gaat. Toch de tijd vol gemaakt, en dat geeft wel voldoening. Donderdag ga ik het wel weer proberen. Zit je bij een loopgroep van een AV? Hoe vaak per week? En loop je daarnaast ook voor jezelf? Het lijkt me best goed om bij een loopgroep te gaan, maar dan ben je weer zo gebonden aan een bepaalde tijd. In ieder geval, bedankt voor je reactie.

Heidy | 05-09-2006

Hallo Ellen,

Ik loop die afstand aan een stuk zonder te wandelen. Het gaat niet altijd fijn maar toch proberen je verstand op nul te zetten. Het is vaak je gedachten die het doen, en heb je gauw de neiging om te gaan wandelen om dat je moe wordt pep je zelf op en voor dat je het weet ben je alweer een stuk verder. Maar doe dit vooral met kleine stukjes anders heb je de lol er zo af. Ik loop drie keer in de week, de dindsdagavond lopen wij in een groepje met wat interval. Als ik jou was ging ik bij een loopgroep zo heb je een stok achter de deur en je ziet jezelf vooruit gaan helemaal als er weer een nieuweling zich aanmeld. En zet door ook jij zult verslaafd raken.

Ellen | 14-09-2006

Hier ben ik weer.....sjonge, als ik op dit forum lees hoe lang jullie allemaal kunnen lopen en hoe snel jullie gevorderd zijn, dan denk ik: zou het met mij ook nog wat worden??? Ik zit in mijn schema nu op 5-7-5-5 minuten (tussendoor 2 min. wandelen), maar ik vond het maandag en vandaag behoorlijk zwaar. Als ik er dan aan denk dat ik volgende week 10 min. achter elkaar wil gaan lopen.... Misschien komt het ook wel door de warmte dat het zwaarder is. In ieder geval: voorlopig blijf ik doorzetten, het geeft me toch elke keer weer voldoening. Wie weet loop ik over een jaar met gemak 5 zelfs 10 km. aan 1 stuk door....

Leo | 14-09-2006

Hai Ellen,
Je bent goed bezig. Ben zelf twee jaar geleden (53 was ik toen) van nulkommanada begonnen en zondag de dam-tot-dam loop, geen wereldtijden, gaat om de fun en je voelt je fysiek en geestelijk stuk beter. Helpt echt tegen de stress.
Zo'n 20 jaar terug al eerder begonnen, heel wat lichamelijke problemen, toen gestopt. De fouten: te snel, te lang en verkeerd schoeisel (over het laatst is al genoeg gezegd). Ik kreeg wat begeleiding, dat heeft veel bijgedragen tot loopplezier en vermijden van problemen.
Succes verder.

Freddy | email | 18-09-2006

Ik ben bijna 46 en kan meer dan 30 minuten lopen. Toch vraag ik mij af als ik niet teveel van mij gestel verg. Ik loop al meer dan 10 jaar, zij het beperkt (wekelijks n keer over 2,5 km)Nu sinds 8 weken opgebouwd tot 3x 5x per week, kleine en dus grotere(2x) afstanden 4-5 km).Toch merk ik na het lopen soms wat moeilijkheden met mijn spijsvertering na de lange afstanden, hoewel het lopen mij vrij goed afgaat eigenlijk...Ook ik vraag mij af als ik er niet te oud voor ben geworden...Ik loop verdraaid nu grotere afstanden dan toen 25 lentes telde...echt aanleg voor sport heb ik nooit gehad...
Bedenkingen?

Ellen | 18-09-2006

Ik moet zeggen dat ik het nog steeds leuk vind en dat het lopen gisteren beter ging dan vorige week. Gisteren 6-10-5-4 minuten gelopen, voor het eerst dus ook 10 minuten achter elkaar. Ging best wel goed, eigenlijk. Ik vind het lastig om de tip van Romke en Marc op te volgen (elke 3 of 4 weken een stapje terug te doen in het schema), want eigenlijk geeft het zo'n kick om steeds meer bereiken, al zijn het maar kleine stapjes. Ik heb die raad dus tot nu toe nog niet opgevolgd....Maar ja, zo lang het goed blijft gaan zal dat ook wel niet echt nodig zijn. Ik ben nog steeds benieuwd of ik over een tijd (maakt niet uit hoe lang dat duurt) ook 5 of 10 km kan lopen. Lijkt me gaaf!

Marc | 19-09-2006

Hoi Ellen,

Goed om te horen dat het nog steeds bevalt!
Luister vooral naar je eigen lichaam, zelf kun je het beste aangeven of de opbpuw nog steeds goed loopt.

Mijn tip om na 3 weken eens een stap terug te doen, is eigenlijk pas te overwegen als je een lang stuk achter elkaar door kunt lopen. Nu wandel je nog steeds tussendoor, waardoor je lichaam zich ook herstelt.

Ik heb zelf die stap terug pas gedaan toen ik mijn duurlopen ging op opbouwen naar meer dan 1 uur.

In ieder geval: Vooral doorgaan :-)

/Marc

romke | 19-09-2006

@ Freddy

er is geen reden om je zorgen te maken over je leeftijd. ook op je 60e of 70e kun je nog langere afstanden lopen.

waar je wel voor op moet passen is te snel te veel willen.

ik ben destijds begonnen op 40 jarige leeftijd met 2x per week lopen en heb toen na een half jaar een derde training toegevoegd. daar ben ik toen snel van terug gekomen omdat dat leidde tot te weinig recuperatietijd. pas veel later is die derde training er weer bijgekomen.

met andere woorden: pas op dat je niet te snel toe voegt. als je puur uit gezondheidsoverwegingen loopt kun je met 3 trainingen per week na een aantal jaren prima in staat zijn om comfortabel mee te doen met wedstrijden tot een halve marathon. je zult er geen wedstrijd mee winnen, maar wel zul je verbaasd zijn over je prestaties.

willem | email | 19-09-2006

hallo ellen
ik ben ook begonnen toen ik 48 jaar was rustig opgebouwd iedere keer stukje verder na 7 maanden eerste marathon 4.25 naar een vereniging gegaan(veel baat bij)heb ik de eerste halve marathon gelopen 1.43 dus dik tevreden dus leeftijd is geen belemering succes wim

willem | 19-09-2006

hallo ellen
ik ben ook begonnen toen ik 48 jaar was rustig opgebouwd iedere keer stukje verder na 7 maanden eerste marathon 4.25 naar een vereniging gegaan(veel baat bij)na jaar heb ik de eerste halve marathon gelopen 1.43 dus dik tevreden dus leeftijd is geen belemering succes wim

Ruud van Balkom | email | 19-09-2006

Hallo Freddy, ik ben 60 jaar en met hardlopen begonnen op mijn 40 ste in de tien jaar die daar op volgende trainde ik 5 tot 6 maal in de week , inmiddels zit ik op 61 marathons en haast 400 halve.
Nu loop ik de laatste 5 jaar 4 tot 5 maal per week en de afstanden zijn wat korter geworden.
Ik vind het nog steeds fijn om te lopen en voel mij er fit bij ik denk dat leeftijd niet zo belangrijk is.
Gewoon lekker genieten van het lopen en de natuur.
Succes verder

Freddy | 19-09-2006

Ruud,

Ongelooflijk zeg, zo'n afstanden...en op die leeftijd...

Romke,

Ja , het ligt in mijn bedoeling nu 2x per week ongeveer 4 a 5 km te lopen of zeg 30 tot max 40 minuten.Maar ik ga wel 3x per week meelopen met mijn vrouw die nu in een beginstadium is. Puur uit curiositeit wil ik gaan voor de 10 km met een trainingschema over 12 weken, ik wil daar binnenkort mee beginnen maar wil eerst nog een paar weken gewoon 2x per week die 5 km doen tot ik die goed onder de knie heb en totaal geen last meer heb van mijn maag achteraf..
En toch ik denk niet dat ik die 10 ooit zal halen...
Ik doe het puur voor mijn gezondheid, want ik heb een zittend beroep. Ik heb altijd min of meer tegen mijn zin de gelopen, pas nu ,nu ik merk dat ik sterker wordt krijg ik er waarachtig wat plezier in...ik zie ook mijn fout in van de 1x 2.5 km weektraining. Ik loop nu gemakkelijker die 4 km dan die 2.5, wat mij enigzins verbijsterd....

Paul | 24-09-2006

Freddy, ik begrijp dat je 46 jaar bent. Het lijkt wel, als ik je stukje lees, of je al oud bent.
Ik ben zelf 52 jaar, heb ook een zittend beroep en ben in juli 2006 met lopen begonnen. Ik zit nu in een ritme van 3 x per week circa 5 tot 8 km lopen, en heb 2 x aan een 5 km wedstrijd meegedaan. Het is verslavend, zeker als je merkt dat de prestaties snel omhoog gaan en het veel plezier geeft. Wel goed dat je eerst die 5 km goed wil doen. Ik zou daarbij van 3 trainingen in de week uitgaan. Maar daarna moet je toch ook aan een 10 km kunnen denken? En weer later aan 15 km?

Freddy | 01-10-2006

Paul,
Oud,neen, oud voel ik me niet oud ,wel ouder. Maar het verbaast mij hier te lezen dat vijftigers (en meer) zo'n grote afstanden halen. Ik heb er vroeger nooit zo bij stilgestaan.Je komt ze ook trouwens niet zo vaak tegen.
Je bent dus in Juli begonnen.Zo snel al aan 5 tot 8 km. Je moet dan toch wel veel aanleg hebben voor sport. Bij mij gaat dat veel trager hoor. Bovendien vind ik dat mijn dagelijks leven er niet echt veel beter van wordt...maw zoveel merk ik er niet zoveel van, alleen als ik loop wordt ik niet meer zo vlug moe dan vroeger en loop dus een stuk verder....

romke | 01-10-2006

Freddy,

het lopen van langere afstanden (hoe gek dat voor een beginner ook mag klinken) is niet moeilijk. de kunst is om je snelheid laag te houden, dan lukt een langere afstand vanzelf wel. beginners gaan doorgaans voor hun doel veel te hardm en dan gaat het beslist niet.

probeer zodanig langzaam te lopen dat je rustig ademt en eventueel een gesprek kunt voeren met normale, lange, volledig uitgesproken zinnen. dan ga je langzaam, en in jou ogen misschien te langzaam. maar als je dat een tijdje volhoudt zul je merken dat de snelheid langzamerhand beter wordt, terwijl tegelijkertijd de afgelegde afstand moeiteloos groter wordt.

iemand die hardloopt en moet stoppen vanwege vermoeidheid doet dat niet omdat hij zijn maximale afstand heeft bereikt, maar om dat hij te snel liep. vergelijk het maar met je auto: als je daar 80 km/u mee rijdt. kom je op een tank benzine een stuk verder dan wanneer je 120 km/u rijd.

BvD | 01-10-2006

@Freddy: veranderingen in je leven kunnen subtiel zijn of tijd nodig hebben om naar de oppervlakte te komen.

Let dan ook eens op je gedrag, wat je eet, hoe lang je iets volhoudt etc. (dit letten op kan ook een positief effect hebben)

Daarnaast is het van persoon tot persoon verschillen welke dingen veranderen, als er al wat veranderd.

Tinus | 04-10-2006

Ellen doorgaan. Goed naar je lichaam luisteren en bij een club gaan.Ik ben begonnen op mij 50e en loop al voor de 4e keer een halve marathon.

Ruud van Balkom | email | 04-10-2006

Volgens mij is Ellen met vakantie er wordt niet meer gereageerd

Ellen | 05-10-2006

@Ruud, ik ben nog steeds enthousiast bezig met mijn schema. Vorige week heb ik een paar dagen niet kunnen lopen, ik had migraine (zo heel af en toe gebeurt dat), en daar was ik een aantal dagen zo belabberd van dat er van hardlopen niks kwam. Afgelopen maandag heb ik de draad weer opgepakt. Ik had verwacht dat het niet zo geweldig zou gaan omdat ik bijna een week niet meer gelopen had. Maar....het ging juist heerlijk! Ik heb wel in een nog rustiger tempo gelopen (dat wordt ook altijd door jullie als advies aan beginners gegeven), maar het ging echt lekker. Alleen wel pijnlijke benen aan het eind... Misschien is die rust dus juist wel goed geweest. Zo worden de loopmomenten langzamerhand steeds wat langer, het was nu 9-10-6-8 minuten hardlopen (2 min. wandelen tussendoor). Volgende week is de planning 10-10-10-5 minuten. Ik ben van plan om vanmiddag mijn 2e rondje van deze week te gaan doen. Bedankt voor alle tips allemaal!

Struiker | 05-10-2006

@ Romke

"De kunst is om je snelheid laag te houden"....

Wat is daar kunst aan als we tegenwoordig hartslagmeters hebben en ook al snelheidsmeters?????

Sorry maar ik begrijp je opmerking niet

Bart V. | 05-10-2006

@ Struiker: niet iedereen verstaat de kunst van rustig lopen, veel lopers (en zeker beginners) lopen te hard. Verder heeft zeker niet iedere beginner een hartslagmeter, kunnen praten tijdens het lopen is dan idd een goeie graadmeter.

Ruud van Balkom | email | 06-10-2006

Oke , Ellen fijn omdat te lezen en dat het lekker gaat , want onthou goed je moet je er prettig bij vinden genieten van het lopen en later als je langer achter elkaar kan lopen wordt het nog leuker.
Veel succes en laat nog eens van je horen.

Elysium | 07-10-2006

Hoi Ellen
Hier ook een boven-de-40-loper! Lekker h, hardlopen? En naarmate je langer loopt, wordt het ng lekkerder, geloof me.
De truc is om het rustig op te bouwen. Zo geef je je lichaam de kans om aan deze belasting te wennen en voorkom je blessures.

Luister tijdens het lopen goed naar je lijf:
Is de ademhaling in balans met je lopen? Heb je nog genoeg 'lucht'?
Loop je 'lekker' of geforceerd?
Heb je ergens pijn of steken?

Hou een rustig tempo aan, waarbij je goed voelt en als je ergens pijn voelt, gewoon stoppen en verder wandelen (niet forceren).

Ik lees dat je het lopen opbouwt volgens een schema: prima! Heb ik ook gedaan en ik loop nu driekwart jaar en kan nu 10 km volhouden.

Hardlopen is een heerlijke sport, ook voor de 'oudere' loper. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Ik wens jou dan ook veel genoegen op alle kilometers die nog gaan komen!

Ellen | 07-10-2006

@Elysium,
Bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat je ook veel plezier in het lopen hebt. Ben benieuwd of ik ook nog op de 10 km uitkom. Maar zo niet, dan vind ik 5 of 8 km ook al prima.
Je zegt dat ik tijdens het lopen moet opletten of ik ergens wat voel of zo. "Lucht" heb ik genoeg, wat dat betreft is mijn coniditie al een stuk verbeterd! Maar mijn benen voelen op het laatst wel errugg moe, hoor. Of het forceren is weet ik niet, maar ik push mezelf wel om die laatste minuten door te gaan en vol te houden. Dat hoort dan denk ik niet meer onder de categorie "lekker lopen", maar het zal uiteindelijk wel wennen denk ik. Als ik de laatste minuten heb volgehouden en ik ga "uitlopen" dan heb ik eerst moeite om normale stappen te zetten... Maar meestal gaat dat vrij snel weer over. Thuisgekomen doe ik dan nog wat rekoefeningen en het enige wat overblijft zijn benen die "lekker" moe zijn.

Elysium | 07-10-2006

@Ellen
Dat vermoeide gevoel in de benen of heupen ken ik ook Ellen. En dat je dan bij het uitlopen even helemaal 'wiebelig' bent.

Ik heb het vooral erg als ik langere afstanden voor het eerst loop. Ik denk dat het een kwestie is, dat je lichaam aan de nieuwe belasting moet wennen.
Het is ook niet echt 'pijn', maar meer een zeurderige vermoeidheid. Ik push mezelf ook daar doorheen. (En dat gevoel van lekker moe-zijn bij thuiskomst maakt alles goed.......)

Belangrijk is wel dat je stopt als je cht pijn voelt. Zo heb ik in het begin eens doorgerend met steken in m'n knie (onder het motto: niet zeuren, doorlopen!).
Dat heb ik geweten: de volgende dag kon ik amper lopen van de pijn en het hardlopen heeft 3 weken stilgelegen vr ik het weer aandurfde om voorzichtig een klein rondje te rennen. Gelukkig ging het vanaf toen weer goed. Maar het wel gelijk een goeie les om de signalen van m'n lichaam serieus te nemen om blessures (en daarmee uitval) te voorkomen.

Freddy | 11-10-2006

Tgaat me steeds beter en beter, sta er zelf verstomd van ,loop nu reeds 40 minuten, ongelooflijk...

Dus Ellen,blijven doorgaan, je lichaam past zich waarachtig aan ook als je ouder bent...

Ellen | 06-11-2006

Even een update: inmiddels ben ik weer een eindje verder gekomen met de opbouw van mijn hardloopschema. Vorige week per training 3x15 minuten. Deze week gaat dat 20-20-10 minuten per training worden (tussendoor 2 minuten wandelen). Ik vind het nog steeds heerlijk om te lopen. Heb geen enkel probleem met ademhaling of uithoudingsvermogen. Zou dan best nog langer kunnen lopen. Maar het is wel zo dat ik nogal stijve beenspieren heb in de dagen dat ik niet loop. Dat begint steeds een paar uur na het lopen en houdt aan tot de volgende training. Niet echt pijnlijk, maar toch wel wat lastig. Doe ik dan toch teveel?

Christopher | 07-11-2006

Zo kan het net. Bij pijn minderen/meer rust. Verder door gaan zoals je doet. Succes.

Andr | 12-11-2006

@Ellen:

Je doel was om 30min te lopen maar nu loop je al in totaal toch 40-50 min! BEREGOED!

Wat die spierpijn/stijfheid betreft, dat heb ik ook (ben 49jr). Meestal is dat een teken dat ik niet voldoend aandacht aan het rekken heb gegeven.
Normaal loop ik 10min warm en daarna doe ik wat rek oefeningen en begin dan pas de training.
Na afloop, zo'n 5-10 min. uitlopen, een beetje afkoelen en weer rekoefenining.

Als ik die rekoefening niet doe (of maar half) heb ik de volgende dag veel meer last van stijve spieren. Een dagje extra rust hersteld de boel dan wel weer.

Verder zou ik me er niet al te veel druk over maken, zolang het beperkt blijft. Als je bijna niet meer kunt lopen is het natuurlijk een andere zaak.

Ann | 12-11-2006

Lisa schreef: "Ik ben een 10tal jaren jonger dan jij, en begon na 2 jaar lopen wat stijfheid te voelen in mijn knien na het lopen.
Dit is heel snel beginnen evolueren naar pijn. ik ben onmiddellijk gestopt met lopen. Diagnose: gescheurde meniscussen , slecht sporende knieschijf, beschadigd kraakbeen."

Maar dit hoeft niet te betekenen dat het lopen daar ook de oorzaak van is.
In een vrij recent en erg breed onderzoek werden mensen van middelbare leeftijd onderzocht, waarvan de ene helft (vrijwel) nooit gesport had, de andere helft steeds behoorlijk intensief (en op wedstrijdniveau) had hard gelopen.
Bleek dat de hardlopers ondanks de hardnekkige mythe nauwelijks slechtere knien hadden dan de niet-sporters.

Wel is het zo, dat als je tot de ongelukkigen behoort met snel verslijtende knien, dat je daar als loper sneller last van zal hebben. Maar de laatste tijd worden er echt hele grote vraagtekens gezet bij het verhaaltje dat lopen zo vreselijk slecht is voor je knien. Wel is het natuurlijk wel zo, dat wanneer je fors overgewicht hebt, het verstandiger is om tot je behoorlijk wat gewicht kwijt bent, eerder te wandelen dan te lopen.

Ann | 12-11-2006

Hoi,

Ken je het programma 'marathon' op Canvas in Belgie??? Daar worden 6 onsportieve mensen op een jaar tijd klaargestoomd voor de marathon van NY! En die is ondertussen pass! 4 van de 6 hebben die effectief uitgelopen. eentje kon niet door een operatie aan de knie. De andere zat al heel vroeg met een stressfractuur waardoor ze de trainingen moest staken. Joke, die het wel heeft kunnen volhouden en ook aan de aankomst is geraakt heeft dezelfde leeftijd als jou! Ik denk dat iedereen kan lopen. Als je het maar goed aanpakt, niet te snel start en goed opbouwt! Van zodra je echt pijn hebt: stoppen en een dokter raadplegen!
veel succes!

Marc | 13-11-2006

@ Ann,

Klopt precies wat je zegt: Niet te snel opbouwen.
En dat is nu juist wat ze in dat programma op Canvas WEL doen! Een marathon willen lopen binnen een jaar vind ik geen goed idee....

/Marc

Andr | 13-11-2006

@marc, @Ann,

De lopers uit het Canvas programma zijn onder zeer strenge medische begeleiding met een profesionele trainer voorbereidt op de marathon. En dan zie dat er inderdaad 2 van de 6 al niet kunnen starten en vrijwel alle andere hadden ergens wel 'pijntjes' of 'probleempjes'.

Gewoonlijk doet men er 3 maanden over om 5km te lopen. Nog eens 3 om er 10 te lopen.

Dus inderdaad: 1 jaar voorbereiding voor een marathon is veel (VEEL) te kort.

Ellen | 13-11-2006

Ja, ik heb geboeid naar de afgelopen 2 afleveringen op Canvas zitten kijken! Ik heb er veel bewondering voor, maar ik zelf doe het liever wat rustiger aan... Momenteel heb ik het gevoel dat ik een beetje op een dood punt zit, ben al 2 weken bezig met 3x 15 minuten. Bovendien kreeg ik afgelopen weekend last van m'n rug (heb ik bijna nooit, eens in de 4 jaar of zo een paar dagen), dus ben ik niet gaan lopen. Nu is het weer bijna over, dus morgen wil ik het weer gaan proberen. Dat is inmiddels al weer 5 dagen geleden, dus ik ben benieuwd hoe het gaat. Misschien was een rustperiode juist wel goed... In ieder geval heb ik er nog steeds plezier in en ik ga zeker door!

Ellen | 13-11-2006

@Andre,
Ja, ik had zelf ook al ontdekt dat ik te weinig aandacht aan het rekken had besteed. Dat ga ik vanaf nu dus wat meer doen, vorige week heeft het me al wel wat geholpen.
Grappig eigenlijk, in het begin was het mijn doel om uiteindelijk 30 minuten per keer te lopen. Nou, dat vind ik nu toch wel wat weinig hoor! Ik ga dus rustig maar gestadig door en hoop uiteindelijk op een uur lopen uit te komen. Ik vind het nog steeds heerlijk om te doen, al gaat het de ene keer soms makkelijker dan de andere keer.

Ellen | 14-11-2006

YES !!! I did it !!!
Net lekker gelopen, zeg ! Nu voor het eerst 20-20-10 minuten (2 min. wandelen tussendoor). Ik had het al eens eerder gemerkt dat het soms beter gaat als je na een paar "intensieve" trainingen een paar dagen rust genomen hebt. Hersteltijd is dus inderdaad nuttig. Voor veel anderen stelt het misschien niet veel voor, maar ik ben blij met wat ik nu al bereikt heb :-)

Andr | 22-11-2006

@Ellen

Je schreef:
"Grappig eigenlijk, in het begin was het mijn doel om uiteindelijk 30 minuten per keer te lopen. Nou, dat vind ik nu toch wel wat weinig hoor! "

En ik waarschuw je maar vast.....dat wordt nog erger. Straks vind je 1 uur ook te weinig en wil je meer ... .en meer .... en meer.....

Ach, zeker niet de slechtste verslaving! :-)

Manuelle | 22-11-2006

Klopt Andr,

Ikzelf ben ook met het streven van een "half uurtje te kunnen lopen" begonnen! (ik ben nu 46).
Meteen erachter aan begon ik aan de 10 km te denken (waar ik nu mee bezig ben) en dacht: "De 10 mijl voor mijn leeftijd is echt voldoende!"

Nu mijn 10 km "in zicht" is, heb ik besloten de 10 mijl maar over te slaan en wil na deze training beginnen met de halve marathon!

Mijn ambitie is "de 20 van Brussel" in 2008 te gaan lopen....

Of ik ooit nog overschakel naar de hele marathon...weet ik op het moment niet...
Nu nog een droom voor mij en ik denk niet dat ik dat ooit kan verwezenlijken.....
Maar ik weet wel.....dat, ondanks mijn leeftijd, ik wel snel weer "vooruit denk"! :) :)...en nieuwe ambities ga krijgen!

Robert | email | 22-11-2006

Hallo daar, ik ben 48 jaar en doe voor de motorcross en enduro ook aan hardlopen en maar helaas niet constant. Haal wel elke keer min 8km en de laatste tijd gaat een heel uur ook.
Mijn vraag aan jullie is is het beter voor de conditie om een heel uur te lopen of is meer interval beter voor de sporten die ik doe?? een motorcrosswedstrijd is 18 min en een endurowedstrijd is ongeveer 4 tot 5 hr intensief rijden.
vl succes met het lopen

Robert | email | 22-11-2006

Hallo daar, ik ben 48 jaar en doe voor de motorcross en enduro ook aan hardlopen en maar helaas niet constant. Haal wel elke keer min 8km en de laatste tijd gaat een heel uur ook.
Mijn vraag aan jullie is is het beter voor de conditie om een heel uur te lopen of is meer interval beter voor de sporten die ik doe?? een motorcrosswedstrijd is 18 min en een endurowedstrijd is ongeveer 4 tot 5 hr intensief rijden.
vl succes met het lopen

Bart V. | 22-11-2006

@ Robert: ik denk dat intervaltraining voor motorcrosswedstrijden weinig zin heeft. Duurlopen echter vergroten je duurvermogen, dus zeker zinvol voor de endurowedstrijden.

Mowi | 22-11-2006

Leuk h, dat lopen; ik zit ook al dicht tegen die tien km. aan (eergisteren 9 km. gelopen) en ik voel de neiging om maar even door te knallen naar die magische tien km. Maar door schade en schande wijzer geworden (blessureverleden en in april opnieuw begonnen) respecteer ik mijn 47 jaar oude lijf toch maar liever. Die Tien zal ik ergens begin januari wel lopen. Het belangrijkste dat ik tot nog toe geleerd heb is: Geduld!

Bart V. | 22-11-2006

Juist: geduld en luisteren naar je lichaam !

ElleN | 23-11-2006

@Manuelle / @ Mowi

Ohw...ohw...ohw!! Wat HEB ik een zin om net als jullie al 10 km. te kunnen hardlopen. De laatste keren dat ik gelopen heb waren 20-20-10 minuten, ongeveer 7,5 km bij elkaar (met in- en uitlopen). Ik was al blij dat ik zo ver gekomen was. Maar gisteren ging het helemaal niet goed, ik kreeg te veel pijn aan de spier in mijn linkerlies (beenheffer) en kon maar 15 minuten lopen. Had er wel vaker wat last van aan het eind van de training, maar het was na het lopen altijd zo weer over. Nu dus niet. Op zich voel ik er nu niet zo veel van, maar ik denk dat het wel weer gaat opspelen als ik weer ga lopen. Heb besloten om maar ff een weekje niet (veel) te lopen... Beter luisteren naar mn lichaam en geduld...moeilijk hoor !!
Mowi, ben je er lang uit geweest met blessures? Ik vind lopen echt te gek, had ik niet gedacht toen ik er aan begon. 30 minuten leek me al zoveel !!

Mowi | 23-11-2006

@Ellen, Al met al ben ik er een kleine drie maanden uitgeweest; vorig jaar sept. begonnen en begin febr. knieproblematiek. Ik liep toen inmiddels al wel 45 minuten achterelkaar en het ging z lekker dat ik waarschijnlijk te hard van stapel ben gelopen. Terwijl dat nu juist is wat je wilt vermijden. Ach, het is even heel frustrerend geweest, maar je leert er wel van. In april mocht ik het weer gaan proberen, dus eerst n keer in de week, toen twee keer in de week en inmiddels train ik drie tot vier keer in de week. En ls ik toch iets voel bij mijn knie las ik onmiddellijk weer meer rustdagen in. Maar het gaat al een hele poos goed, nu. Ik loop nu wel op antipronatieschoenen, terwijl ik begon op schoenen voor de neutrale loper, beiden overigens aangemeten door de specialist.

Manuelle | 29-11-2006

Misschien wat "off-topic" maar wel een leuke anekdote...

Mijn vriend loopt als een echte beginner sinds augustus..
Hij heeft last van overgewicht en is de 50 gepasseert....maar hij doet het echt heel rustig aan!
Afgelopen maandag tijdens zijn "wandelpauze" komt er een "oude man" naast hem lopen en begint volop de vertellen....langzaam opbouwend naar een jogtempo en mijn vriend probeert hem bij te houden...:)

"Ik ben nu 81 en mag niet klagen!!" Ik hem in mijn leven 44x de marathon gelopen en 3x de 100 km!!...Ook heb ik (ik weet niet meer welke) "***" van Haarlem op mijn naam staan!.....en nu loop ik even door naar het "Vogeltjesmeer"!!.."

Hij voerde zijn tempo wat op en mijn vriend zag hem langzaam in de verte verdwijnen!!

Ik vroeg aan mijn vriend: "En wat was jouw reactie hierop?"...
"Ik had mijn adem ergens anders voor nodig hoor!" was zijn reactie!

Lol!!

Ik moest wel lachen.....maar vind het inderdaad erg knap van die 81-er.
Vanaf het punt waar hij mijn vriend ontmoette was het nog 10 km naar het "vogeltjesmeer!"

ElleN | 29-11-2006

Wooooww!! Een man van 81 die nog zo veel en zo hard loopt !! Dat is nog eens iets om respect voor te hebben zeg !! Zoals je wel weet heb ik momenteel wat last van een (lichte) blessure. Volgens mijn man (53) en mijn jongste broer (36) is dat omdat ik te oud ben voor hardlopen, ze denken dat dat niet anders dan slijtage kan zijn op mijn leeftijd...Nou ja zeg !
Ik heb voor morgen een afspraak met een (sport)fysiotherapeut, heb nog nooit in mijn leven een fysiotherapeut gezien, dus ben benieuwd wat die er van zegt... Best wel eng. In ieder geval is het volgens mij absoluut geen slijtage en ik geef het nog lang niet op.

hilde | 30-11-2006

@ Ellen
lopen is juist goed voor "oudere" vrouwen (ben zelf ook 46, al voel ik me wel 10 jaar jonger). Je krijgt er sterkere botten van, heel belangrijk als je osteoporose wil voorkomen. Hoe meer je je beenderen belast, hoe meer botmassa je opbouwt. Daarom is lopen veel beter dan fietsen of zwemmen. Hopelijk weet je staks waar de pijn vandaan komt en hoe je ervan af komt!

Marc | 30-11-2006

@ Ellen:

Laat je niet ontmoedigen, je bent niet te oud! Het opbouwen zal misschien wat langer duren, maar dat is geen reden om niet met hardlopen door te gaan :-)

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je misschine een bepaalde "afwijking" hebt (positief bedoeld hoor, afwijking klinkt zo vreemd) waardoor je klachten bij het lopen hebt.

Maar dat kan een jonger iemand ook hebben hoor.

/Marc

Mowi | 30-11-2006

Helemaal met Hilde eens! Hardlopen is heel goed voor vrouwen die niet meer de jongsten zijn. Ik lees geregeld dat alle hormoon-gerelateerde verschijnselen (menstruatie, overgang) veel minder problemen geven bij vrouwen die een paar keer per week intensief sporten. De opmerking dat blessureklachten door slijtage komen is natuurlijk uit de lucht gegrepen. Laat je niet van de wijs brengen!

ElleN | 30-11-2006

Bedankt voor julllie reacties ! Ik wist zelf ook al wel dat ik (nog) geen last heb van slijtage, ik neem de opmerking van mijn man en broer dus ook met een korreltje zout, hoor. Ze hebben er allebei ook heeeelemaal geen verstand van, ze doen geen van beiden aan sport, dusssss...de beste stuurlui staan aan wal, zullen we maar zeggen :-)
Vanmorgen bij de fysio geweest, hij heeft alles goed bekeken (houding, enz.), overal aan getrokken en geduwd, volgende week een loopanalyse en misschien wat krachttraining. Verder wat oefeningen meegekregen en even niet hardlopen. Het is nu in ieder geval nog niks verbeterd, maar ik hoop dat ik zo gauw mogelijk weer kan gaan hardlopen. ...

Manuelle | 30-11-2006

Kijk, de eerste stap heb je nu gezet Ellen!

(Viel achteraf toch wel mee?)

Hij komt er vast achter wat de oorzaak is en gaat daar zijn behandeling op richten!

Even doorzetten nu!

ElleN | 01-12-2006

@ Manuelle

Ja, wel vreemd hoor, zo'n bezoek aan fysiotherapeut. Daar sta je dan in je ondergoed... Ik kan me leukere dingen voorstellen...hardlopen bijvoorbeeld !! :-)

Maar goed, ik heb de oefeningen vandaag meteen maar een keer gedaan. Ik weet eigenlijk niet waar de pijn vandaan komt en wat het nou precies is... maar ik heb er nu juist nog meer last van. De fysio kon het me ook (nog?) niet echt vertellen. Het is bijna 2 weken geleden begonnen, soms is het een poosje weg, maar het komt elke dag weer terug. En tis nog niks minder. Beetje onduidelijk, en dat maakt me wat onzeker. Vooral over het feit dat ik niet weet of het hardlopen over een poosje weer gaat lukken. Ik wil zo graag !

Nou ja, er zijn ergere dingen in de wereld zullen we maar denken. Gewoon nog ff afwachten.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Leuk shirt voor hardlopers die het met gemak doen :)

Vakantie-discount, accomodaties

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over