hoge hartslag tijdens inlopen

Marian | email | 05-10-2010

Ik ben een vrouw van 44 en loop al enige jaren. Sinds een tijdje is mijn hartslag bij het inlopen heel hoog. Al na 200 m boven de 168, na 12 min zakt hij naar een normale inloop hartslag van 128-144. Daarna ga ik echt iets doen en komt mijn hartlag tot max. 165, dus niet zo hoog als bij het inlopen. Ik loop echt rustig in en heb ook helemaal niet het gevoel dat mijn hartslag zo hoog is, ik kan gewoon kletsen enzo. Voor het begin van de training , als ik gewoon sta is mijn hartslag 60. Is er iets met mijn hartslagmeter of met mij?

Er zijn 21 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

Attila | 06-10-2010

Als je begint te lopen/sporten moet je lichaam al zuurstof verwerken. Maar dat wordt nog niet aangevoerd omdat de rest van je lichaam nog niet "weet" dat je intensiever bezig bent.
Het gevolg is dat energie systemen met een tekort aan zuurstof werken.
De rest van je lichaam begint dan te ervaren dat je bezig bent. Het geeft dan de signalen af dat er veel zuurstof nodig is. Je hart gaat sneller kloppen en de ademhaling versneld. Het hart gaat nog sneller kloppen omdat er een "te kort" is dat aangevuld moet worden.
Blijf je rusig lopen dan daald je hartslag naar een lager niveau.
Dus wat je waar neemt is het gewone process in je lichaam.

Daarnaast is het mogelijk dat een mobile telefoon, hoogspanningskabel of mp-3 speler het signaal verstoord.

Anja | 06-10-2010

Heb precies hetzelfde. Werk met een garmin forerunner dus dat zit wel goed. Zo de eerste 8 minuten schiet ik van 112 naar 165, daarna zakt hij naar als ik een duurloopje doen naar 140-145. En ik kan in het begin gewoon praten en mijn ademhaling gaat ook makkelijk. Heb het elke keer, ben blij dat nog iemand het heeft.

Jimmy | 07-10-2010

Dat heb ik ook hoor, binnen de eerste 4-8 minuten hoog en wisselend en pas na zo'n 8-12 minuten op een stabiel lager niveau. Tijdens een rustige duurloop gaat m'n hartslag na zo'n 35-45 minuten nog een paar slagen omlaag.

Ik heb het nooit als een probleem gezien.
Vergeet niet dat je lichaam op gang moet komen en vaak ook nog moet wennen aan het weer enzo.

Lode | email | 13-10-2010

Bekend verschijnsel. Te vermijden door vooraf je lijf klaar te maken op de komende inspanning. Loop wat in of doe opstapjes (zoals bij Harvard test, maar trager) gedurende een 3tal minuten. Je hartslag zal tot 100 - 120 oplopen, afhankelijk van je leeftijd.
Nu ben je klaar om te beginnen lopen. Uitzonderlijk komt de versnelde hartslag dan nog wel eens voor.

fama steve | email | 21-10-2010

als ik thuis vertrek om te gaan trainen heb ik een hartslag van rond de 76 als ik aan een wedstrijd begin zit ik met een hartslag van rond de 120 wat kan ik daar aan doen om dat probleem op te lossen

jaap | email | 25-10-2010

ik heb dat ook, maar dat ligt echt aan mijn hartslagmeter (polar). die schiet bij het inlopen naar 178 en blijft daar een minuut of 5 op hangen. daarna daalt hij naar het "normale" niveau (130 en hoger) en blijft daarna gewoon functioneren.

ik wilde er eens mee langs de winkel gaan, hebben meer mensen hier last van?

Dick | 25-10-2010

Jaap,
Als je een droge huid hebt maken de elektroden geen goed contact met de huid. Pas als de transpiratie wat op gang komt, is de geleiding goed en werkt de meter goed.

Niet alleen polar heeft hier last van, het is inherent aan het probleem van elektroden op een (te) droge huid.

Oplossing is om de band goed nat te maken, of om contactgel te gebruiken.

ajhoff | 25-10-2010

Band goed natmaken onder de kraan en dan nog eens proberen. Zeer waarschijnlijk dat'ie geen contact maakt.

Ewald | email | 25-10-2010

Bij mij gebeurt het ook.
Ik heb een Polar en gaat soms in het begin ook over de 170 -180 heen.
Na een paar minuten is het goed.
Ik gebruik contactgel voor de borstband als het wat kouder is omdat je dan in het begin minder zweet.
Bij warmer weer gewoon onder de kraan.

Aad | 25-10-2010

@ all

Er is een grote kans dat de hoge begin hartslag veroorzaakt wordt door dat het shirt langs de borstband schuurt met name de kunststof loop shirts
(nylon dry fit oid).
Dit kan statische electriciteit opwekken waardoor de band in verwarring kan worden gebracht.
Na een minuut of tien maakt de band beter contact door het zweten en is de hartslag weer normaal.
Probeer het eens uit met een katoenen shirt.

frits | email | 05-06-2012

Bekend verschijnsel voor mij (geen aanleg voor sport e.d.). Ervaren sporter (tri-atleet) zei dat het vaker voorkomt. Dus me too. Interessant is dat de reacties twee verschijnselen onderscheiden, en de vraag is welke leidend/feitelijk is: de hartslag zelf (die (b)lijkt dus hoog te zijn) Ún/of de waarde die de meter aangeeft (hoog, terecht of onterecht?).

Bij mij ook nog het volgende verschijnsel; mijn Polar FT5 schiet ineens naar de helft, ik ga bijv. ineens van 154 naar 77. Iemand een verklaring (mijn hart is natuurlijk niet in een andere versnelling geschoten)? Mogelijkheid: het lijkt vaak bij een brug te gebeuren met op afstand bediende slagbomen en camera's e.d., maar niet uitsluitend daar.

U begrijpt; al met al is de hartslagmeter een deel van de training een apparaat waarvan ik niet weet wat de waarde van de info is.

kluut | email | 18-06-2012

Ik heb het verschijnsel ook wel eens met mijn Garmin Forerunner tijdens het opstarten. Maar ook wanneer ik een halve marathon loop schiet hij vooral tijdens de laatste 5-10 km de hoodte in tot wel 196 en dat terwijl ik redelijk relax loop en al helemaal geen zware ademhaling heb. Zou het dan toch met droogte te maken hebben? Ik draag een Nike dry fit t-shirt en transpireer minder na een bepaalde tijd gelopen te hebben. Met een hartslag van tussen de 190 en 196 zou je half dood moeten gaan lijkt me.

renzolini | email | 12-07-2012

vraag is nu wat is de oplossing? Ik begin bijna altijd mijn duurloop op dezelfde plaats en heb nu ook het probleem, nochtans weet ik zeker dat de hartslag niet correct wordt weergegeven.
In het begin dat ik hem had, werkte hij in het begin correct nu niet iemand een idee ?
Hoe moet je eigenlijke een hartslagmeterband onderhouden? het is een harde band

Stephan | email | 20-01-2013

Beste lopers,

Ik loop sinds kort met de Garmin Forerunner. Een mooi apparaat met veel mogelijkheden. Ik loop veel 10km's. Ik doe warming up en loopschooloefeningen voorafgaande aan de wedstrijd. Ik draag verder een Asics termoshirt met korte mouwen en een Nike longsleeve. Daarover nog een poyester t-shirt om het startbewijs aan te kunnen bevestigen. Wat mij opvalt aan de Forerunner is dat de eerste 3 km de Forerunner idioot hoge hartslagwaardes geeft. Over de 200 is geen uitzondering. Hoewel ik erg lekker loop en zeker niet te snel. Wanneer ik de dezelfde snelheid aanhoud, zakt de hartslag terug naar 165 tot 170. Ik begrijp best wanneer je vanaf wandeltempo gaat versnellen tot 12,5 km per uur, dat je hart een extra inspanning moet verrichten. Maar zulke hoge waardes is bijzonder. Zeker gezien ik tijdens de 1ste paar km's heel relaxed ben en kan praten met mijn loopmaatje.

Ik denk dat mijn verhaal vrijwel overeenkomt met de andere. Mocht iemand nog tips hebben om in de eerste paar km's de hartslag te verlagen, verneem ik die graag.

wouter | 21-01-2013

Ook ik ervaar hetzelfde probleem met mijn Garmin forerunner 310. De eerste minuten gaat de hartslag soms onrealistisch omhoog. Ik heb eens 232 gehad aan 9 km/h terwijl mijn max 193 is. Na enkele minuten zakt hij dan onder de 150.

Ik denk dat het te maken heeft met het contact. Als je begint te zweten registreren de sensoren beter. Ik maak mijn sensoren nu nat en het lijkt beter te gaan. Voor de rest geen klachten over de forerunner. Hij meet de afstand heel nauwkeurig en de functies zijn super.

Leen | 23-01-2013

electrodengel aan sensoren of minstens nat maken vvoor vertrek

Gert Bouman | email | 23-01-2015

Soms kan het aan de band liggen. Bij mijn Garmin forerunner heb ik een oude polarband gebruikt met de Garminopnemer. De metingen waren daarna perfect.
Nu met forerunner 620 ook soms de eerste 12 min hogere hartslag dan gemeten met de hand.
Waarschijnlijk te weinig vocht op de band.

footpod | 02-03-2015

ik hou tegenwoordig mijn borstband onder de kraan van tevoren, sindsdien geen problemen.

Joelle | email | 21-10-2015

Ik train met de forerunner 225, die meet de hartslag niet met een band maar met bepaalde sensoren op de pols. Tijdens het inlopen schiet ik zonder pardon naar de 215 (wat ik met gemak een uur kan volhouden...) Maar als ik mijn horloge even aan en uit zet is het probleem verholpen en is mijn hartslag normaal. Meet ook eens handmatig je hartslag op en vergelijk die met je meter.

footpod | 26-12-2015

Joelle, vind je dat niet vervelend met zo'n duur horloge?

Jan | 27-12-2015

de garmin225 heeft een sensor in het horloge je moet daarom de polsband wat strakker aanhalen dan normaal, voor een juiste meeting

hit counter

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Een website laten bouwen? Kijk op de Design Studio voor Wordpress: wpdesignstudio.nl


Leuk shirt voor fitte lui!

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over