De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...
De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Hielspoor wie geef raad ?

jan van boekel | 07-11-2003

hallo mensen, nu al een aantal maanden last van
hielspoor, ben in behandeling bij de fysiotherapeut maar dat help ook niet veel, doe wat rekoefenigen om de pezen onder mijn voet op te rekken. pijn wordt ook niet minder.
heb verder geen ervaring met podotherapeut/inlegzooltjes of injecties wie kan mij zijn ervaringen hiermee vertellen ?
Wie geeft mij goede raad?
En o ja zijn er mensen die met hielspoor weer zijn gaan lopen (wel rustig dan) of raden jullie mij dit af. Zijn er mischien ook mensen die helemaal genezen zijn en weer lopen ?????
graag reaties

aliso | 25-11-2007

Hallo,
Ik sukkel nu al drie jaar met hielspoor (peesplaatontsteking). Ik onderging al alle mogelijke behandelingen. Steunzolen, siliconezolen, cortisone inspuitingen, gips, nachtspalken, dieseltherapie, MBT schoenen, osteopathie, medicatie niets is me vreemd. Een operatie is niet aan de orde. Dus om toch nog een beetje comfortabel te lopen draag ik op het werk crocs, en die zieten voor mij heel gemakkelijk. Thuis draag ik meestal schoenen van mephisto omdat dit met een schokwerende zool is en ik er vrij gemakkelijk in zit. Niet goedkoop wel doeltreffend. Hopelijk geraak ik na verloop van tijd het hielspoor kwijt.

Marianne | email | 24-11-2007

wie heeft ervaring met crocks schoenen ;
misschien helpt dat ook wel bij hielspoor.

ingrid | email | 23-11-2007

hoi
Ik had 17 jaar geleden al hielspoor en vele injecties gehad die uiteindelijk toch niet hebben geholpen.
Ben van een staand beroep(horeca) naar zittend werk gegaan.
Toen is 't tijdelijk weggebleven maar heb nu alweer 2jaar erg veel last.
Ik krijg volgende week zooltjes(aangemeten) en ben erg benieuwd want ik word niet goed van de pijn.Ik wacht op een goede tip...

patricia | email | 23-11-2007

ik heb al vanaf mijn 14 ernstige fascitiis plantaris, ik ben nu 24 en loop er nog steeds mee. ik heb van alles geprobeerd en het heeft me een hoop pijn, geld en moeite gekost tevergeefs. ik weet niet niet meer wat ik hier mee aan moet, maar ik weet wel dat ik blijf zoeken naar een oplossing want die moet er zijn (ergens).

Monique | email | 21-11-2007

Hallo,
Ik heb sinds mei last van mijn rechterhiel.
Dokter geweest geconstateerd Hakpijn (hielspoor). Loopt bij de podotherapeut ik had al steunzolen mijn zooltjes worden 7 dec. weer aangepast. Ben ook ingetaped geweest. Ik heb 9x fysio gehad was wel lekker het stijve gevoel werd er uitgemasseerd maar het helpt niet.
Heb reeds 7 dagen Inbrupfen geslikt met voor de ontsteking helpt ook niet. Daarvoor had ik een paar weken Naproxen geslikt. Ik stop nu met de medicijnen voordat ik straks andere klachten krijgt. De dokter verteld dat Cortison injecties het laatste is wat ze op dit moment voor mij kan doen. Word het zat omdat je belemmerd wordt in je dagelijks dingen. Ben zelf er negatief over de injecties. Ben intussen 12 kilo afgevallen. Weeg nu nog maar 66 kilo dat helpt ook al niet om de pijn te verlichten. Elke dag andere schoenen aan. Sporten en wandelen is ook al verleden tijd. En rust wat is rust. Een gezin draaiend houden en je huidhouden, je werk, je gezin. Moet ik dan de hele dag op de bank gaan zitten. Is dan rust houden. Heeft iemand voor mij nog bruikbare tips waar ik wat aan heb.
Succes iedereen om zo snel mogelijk pijnloos te worden.

Rita Lang | email | 19-11-2007

Een hielspoor is heel goed te behandelen in Breda zit Medifit Fysiotherapie die behandeld de hielspoor met een nieuwe shockwave therapie. Na een aantal sessies is de hielspoor verdwenen. Je kan weer naar hartelust lopen en hebt geen speciale zooltjes of wat dan ook nodig.

Het is echt een aanrader voor de fanatiekelingen onder jullie. Die graag lopen maar zich nu gehinderd voelen.

Succes.

Chantal | 19-11-2007

Hallo allemaal,

Ik heb me op 5/11/07 na lang overwegen dan toch uiteindelijk laten opereren aan hielspoor en hamerteen aan de rechtervoet. Dit was en is nog steeds een pijnlijk geval. Nu vrijdag mogen de resterende haakjes (er zijn er verleden week al enkele verwijderd, maar het was nog niet helemaal genezen) eruit en gaat er terug een plaaster rond voor een 4-tal weken. Daarna zal het kiné worden. Hopelijk komt alles goed, gaat de pijn geleidelijk weg en ben ik van mijn ontsteking verlost. Na Nieuwjaar is mijn linkervoet aan de beurt. Ik ben wel een beetje bang want ik weet nu wat mij allemaal te wachten staat. Eén troost is dat er nu geen hamerteenoperatie bij is, want dat was wel het pijnlijkste. Ik hou jullie wel op de hoogte van het verdere verloop. Tot de volgende...

Chantal

Andries | email | 11-11-2007

Hallo,

Ik ben dan wel geen sporter maar loop voor mijn werk heel veel in het ballast langs de sporen.
Heb sinds dit voorjaar last van pijnlijke hiellen de dokter heeft mij eerst een ontstekingsremmer voor geschreven die niet werkte, daarna heeft hij mij verwezen naar dantuma een medische speciaalzaak. Die mij eerst gel hakken heeft aangeraden alleen dit verhiel wel mijn pijnlijke hiel maar kreeg er rugklachten door terug.
Hiermee terug gegaan waarop ze mij toe aangemeten steunzolen hebben verkocht met daarin een uitsparing ter hoogte van de pijnlijke plek. ze waren niet goedkoop maar gelukkig mijn verzekering vergoede ze volledig.
Loop nu sinds begin augustus op deze inlegzolen en moet je heel eerlijk zeggen ze werken voor mij uitstekend heb tijdens het lopen totaal geen last meer van pijn.

www.dantuma.com

Andries | email | 11-11-2007

Hallo,

Ik ben dan wel geen sporter maar loop voor mijn werk heel veel in het ballast langs de sporen.
Heb sinds dit voorjaar last van pijnlijke hiellen de dokter heeft mij eerst een ontstekingsremmer voor geschreven die niet werkte, daarna heeft hij mij verwezen naar dantuma een medische speciaalzaak. Die mij eerst gel hakken heeft aangeraden alleen dit verhiel wel mijn pijnlijke hiel maar kreeg er rugklachten door terug.
Hiermee terug gegaan waarop ze mij toe aangemeten steunzolen hebben verkocht met daarin een uitsparing ter hoogte van de pijnlijke plek. ze waren niet goedkoop maar gelukkig mijn verzekering vergoede ze volledig.
Loop nu sinds begin augustus op deze inlegzolen en moet je heel eerlijk zeggen ze werken voor mij uitstekend heb tijdens het lopen totaal geen last meer van pijn.

www.dantuma.com

Francine | 11-11-2007

Beste Lennie,
Ik heb oefeningen gevonden op de volgende site: www.ortho-kortrijk.be.
Ze zijn makkelijk uit te voeren en worden met tekeningen uitgelegd.
Ik hoop, dat je moeder er baat bij heeft.
Groeten,
Francine

lennie | email | 11-11-2007

11-11-2007

kan mij iemand eenvoudige rekoefeningen beschrijven die goed uit te voeren zijn voor een wat ouder iemand zoals mijn 77 jarige moeder
i.v.m. hielspoor.

Gerard | 06-11-2007

@ Bas die schreef: 'De oorzaak is in veel gevallen simpelweg een mechanische. De vorm van de voeten, de bewegingsmogelijkheden van de enkel en voet en het daaraan gekoppelde afwikkelpatroon zorgen voor een niet optimale trekrichting aan de aanhechting van de pees"
Met deze opmerking kan ik gedeeltelijk mee gaan. Hoewel lichaamsgewicht volgens mij wel degelijk van invloed is.

Vraag is, hoe herken je de mechanische klachten en hoe los je dit dan op? Ik loop inmiddels al 46 jaar, niet altijd hartd, maar toch. Dit verander je dus niet zo maar even. Als Bas tips heeft, graag.

M Snuverink | email | 06-11-2007

brenda ik heb nu de shock terapie,
al wel een maal of 8 gehad het wordt iets beter.maar ik moet 5 uur lopen op een dag in de zorg ,
ik zou niet weten hoelang dit duurtmaar wil nog niet.

brenda | email | 05-11-2007

ik heb sinds drie weken last van hielspoor liep er al een tijd mee dus ook naar de dokter gegaan ik moest maar gel zooltjes kopen nou die helpen niet.nu heb ik gehoord over schock therapie wie kan mij daar iets over vertellen.want ben nu in de ziektewet want ik moet de heele dag staan en dat gaat gewoon niet.

Francine | email | 04-11-2007

Sinds februari heb ik last van een pijnlijke hiel. Ik heb silicone hielstukjes bij de schoenmaker gekocht, waardoor de pijn wat minder werd. Daarna de gelzooltjes van Dekos aangeschaft. Ook maar voor een paar weken. De Visco zooltjes heb ik een maand geprobeerd. Zonder resultaat. Ik kwam op deze site en las o.a. het verhaal van Pieter ( 1-7 ). Ik was al begonnen met een massageroller, maar heel voorzichtig. Nu gaat het krachtiger, doe ik vaker de rekoefeningen en maak ik om de dag een wandeling van 1 1/2 uur in het bos.Ik heb de silicone hielstukjes, waarin ik al een gat had geknipt op de plek van de pijn weer in mijn schoenen gedaan en loop hiermee ook in huis.Wel doe ik een enkelbrace om, omdat ik last heb van een pijnlijke grote teen, waardoor ik de neiging heb op de zijkant van mijn voet te lopen. Ik heb nu 4x die wandeling van 5 km gelopen en heb veel minder pijn. Ik hoef de hiel minder vaak te rekken. Wie weet ben ik op weg naar herstel van deze onaangename kwaal!

denise | email | 31-10-2007

Er is een therapie die niets kost, geen stress, geen pijn, geen torenhoge kosten voor de gezondheidszorg.
En die fantastisch helpt.
Rust!
Rust!
en nog eens Rust
En rekken.
En stevige inlegzooltjes van 8,95 waar je middenin een gat in knipt.

Je kunt wel 100 redenen hebben om niet te rusten, maar die helpen alle 100 niet tegen hielspoor.
En rust helpt wel.
De keuze is dus rust of pijn.

Als je een 'lopende' baan hebt, moet je dus je best doen om een paar maanden ander werk te krijgen. Administratief werk of zo. Als het alternatief is dat je je ziek meldt, werkt je werggever vast wel mee.

Ik ben er nu na 2 jaar tobben door rust eindelijk vanaf. Dus ik hoop dat dit jullie wat moed kan geven. Het kan heus over gaan maar je moet de klacht wel serieus nemen, en er niet mee blijven lopen.

Bas | 31-10-2007

Hallo allemaal,

Fasciittis plantaris is zoals jullie wel kunnen zien een van de meest voorkomende blessures. Alle middeltjes, therapeutische behandelingen en apparaten ten spijt wordt het vaak niet opgelost. Ra ra hoe kan dat? Veel behandelingen zijn gericht op symptoom bestrijding en niet op het wegnemen van de oorzaak! Een pees ontsteekt niet voor de lol. Overbelasting is een dooddoender want zowel marathonlopers als notoire bankzitters krijgen het. De oorzaak is in veel gevallen simpelweg een mechanische. De vorm van de voeten, de bewegingsmogelijkheden van de enkel en voet en het daaraan gekoppelde afwikkelpatroon zorgen voor een niet optimale trekrichting aan de aanhechting van de pees (je lichaamsgewicht is daarbij niet van belang). Resultaat: ontsteking. Optimaliseer de biomechanica en het probleem verdwijnt.

louise | 30-10-2007

hallo ik
bedankt voor je reactie,ik heb gister weer gewerkt maar ondanks dat rust vorige week wel hielp was zat de pijn bij werk er weer aan te komen,je hebt wel gelijk met die verkeerde belasting.
ik werd op werk(in verpleeghuis) wel geattendeerd op de orthopeed die donderdag langskomt , dan kan ik meteen steunzolen laten aanmeten,die ik nu heb zijn bij de schoenmaker gekocht.
hoop erop dat dat dan helpt,ik wacht weer af
groetjes en jij ook veel sterkte
louise

claudia | email | 29-10-2007

hallo,

Ben vandaag naar de huisarts geweest die zegt dat het nog geen hielspoor is en ik vroeg of ik een doorverwijzing kon krijgen voor de podotherapeut maar de huisarts zegt gewoon je moet maar afvallen en rusten nou dat gaat niet ik heb 2 kinderen van 2 en 4 jaar Dus mensen wat moet ik nou.

ik | email | 28-10-2007

hallo louise
wat ik er aan heb gedaan veel spuiten zooltjes en uitiendelijk ben ik voor 4 jaar aan mijn linke voet geopereerd en dat gaat goed en nu ben ik beging sept aan mijn rechter voet geholpen maar dat gaat nog niet zo goed maar ik hoop wel dat het ook zo wordt als mijn linke voet hoop blijven houden

jose | email | 28-10-2007

Beste mensen,
omdat je hier bijna alleen maar situaties leest die niet goedkomen wil ik toch ook mijn verhaal hier plaatsen.
Na een wandeltocht naar Rome kreeg ik in oktober vorig jaar hielspoor.
Ik heb op internet info gezocht, ook op deze site, en ik heb besloten niet naar de dokter te gaan. Uit alle informatie heb ik dingen gekozen die mij goed leken.
Nu gaat het goed met mij. Ben helemaal pijnvrij, kan weer 1.5 uur wandelen (naast mijn gewone werk).
Wat ik heb gedaan is triggerpointmassage, strekken van de kuitspier, iets oprapen met de tenen en natuurlijk, vooral in het begin, zo min mogelijk lopen. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar ik dacht altijd als ik mijn been gebroken had moest ik ook zitten. Ook zorg ik er voor dat mijn voeten warm blijven. Wat ik met mijn verhaal wil zeggen dat het ook mogelijk is dat hielspoor weer verdwijnt.
Ik wens iedereen veel succes en ik hoop dat het bij jullie zo verloopt als bij mij.
Groeten
Jose

louise | email | 27-10-2007

hallo ik,
daar zit inderdaad wat in,want de hielspoor ging van links naar rechts onder de l.voet en zit nu dus opzij,nog even en 't is m'n hele voet rond gegaan,maar van de eigenlijke hielspoor heb ik sinds de 2e prik eind mei geen last meer,maar loop wel anders,voet is doorgezakt en draag daarom nu steunzolen.
ben blij te horen dat die pijn opzij 'n herkenbare klacht is.
hoe lang loop jij er nu mee en wat doe je eraan en helpt er wat?
groetjes
louise

ik | email | 26-10-2007

dat komt omdat je je hak gaat ontlasten en dan loop je op de buiten kant van je voet en dat raakt dan overbelast ik heb de zelfde pijn

louise | email | 25-10-2007

ik loop nu 'n jaar met voetklachten,eerst vanwege hielspoor 2x injectie gehad,nu al 'n tijdje pijn opzij buiten kant van dezelfde voet om en nabij 't bot,nu ben ik 'n week rust aan 't nemen en hoop dat 't helpt,heeft er nog iemand ervaring hiermee?
omdat 't nu opzij zit is 't beter te accepteren maar geeft bij te veel belasting wel zo'n uitstralingspijn.
sterkte allemaal
louise

Bea | email | 16-10-2007

hallo allemaal ,
Ik heb nu al 4jaar last van hielspoor , heb sinds het begin met steunzolen met een speciale uitsparing onder de hiel gelopen .
Ik heb twee weken in het gips gelopen , om de hiel rust te geven .
Ik heb zeer pijnlijke massage gehad en ten einde raad een behandeling van de vergruiser , is inderdaad erg pijnlijk, die laatste behandeling werd gedaan in febr. 2006 , het was over die pijn die ik elke dag had .
Ik kon weer normaal lopen en ook veel langer dan voorheen , ik kon nl voor de behandeling nog geen uur lopen , daarna ging het veel beter .
Het is nu okt 2007 en ik ben weer terug bij af .
Ik kan niet zonder mn speciale zolen lopen en heb constant pijn .
Ik heb geen zin in weer zo`n zeer pijnlijke behandeling , dus wie heeft nog een andere optie ?
Ik wens iedereen hier op termijn een pijnvrije toekomst ..........
Groetjes Bea

Bettina | email | 08-10-2007

Hallo, ik heb nu bijna een jaar hielspoor. Ben begonnen met een homeopatisch middel genaamd Symphytum, als het helpt laat ik het weten. Ook een regelmatig voetbad in de pure appelazijn zou de kalk doen afbreken. Ook dat ga ik eerst maar eens ervaren en jullie horen het wel. Ik loop elke dag, de hele dag, op Crocq's, je weet wel, die gummie klompen. Echt heerlijk, niet charmant, wel een weldaad!

pe | email | 06-10-2007

Chronische peesklachten,

Deze nieuwe behandeling maakt gebruik van het ‘Gravitational Platelet Separation systeem’ (GPS systeem). Bij dit systeem wordt voorafgaande aan de behandeling van de patiënt zelf een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Dit bloed wordt in een speciale centrifuge gescheiden in verschillende componenten. Het concentraat met bloedplaatjes bevat veel groeifactoren. Deze groeifactoren kunnen de pezen heel goed gebruiken voor het herstel. Het concentraat met herstelfactoren wordt door middel van een injectie direct ingebracht op de plaats van de ontsteking.

Een soortgelijke behandeling wordt momenteel al gebruikt om operatiewonden beter te laten herstellen. In navolging van andere klinieken in den lande onderzoekt het St. Anna Ziekenhuis nu of deze methode ook goede resultaten oplevert bij chronische peesklachten. De behandeling met het GPS-systeem wordt vooralsnog op beperkte schaal ingezet bij chronische achillespeesklachten, bij langdurige irritatie van de peesplaat onder de voetzool (fascitis plantaris) en bij tenniselleboogklachten.

pe | email | 06-10-2007

hallo

ook ik heb al meer als een half jaar een hielspoor, ik mag geen onstekingsremmers ivm de ziekte van crohn heb al fysio gehad, en Shockwave therapie ( eswt)
maar helaas al een keer of 10, maar niks
nu zou ik geopereerd moeten worden, maar daar heb ik nog geen zin in, lang uit de running, krukken, pijn, nog meer pijn
Nu las ik het volgende
en dat ga ik dus proberen

wie kent het!!!

Deze nieuwe behandeling maakt gebruik van het ‘Gravitational Platelet Separation systeem’ (GPS systeem). Bij dit systeem wordt voorafgaande aan de behandeling van de patiënt zelf een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Dit bloed wordt in een speciale centrifuge gescheiden in verschillende componenten. Het concentraat met bloedplaatjes bevat veel groeifactoren. Deze groeifactoren kunnen de pezen heel goed gebruiken voor het herstel. Het concentraat met herstelfactoren wordt door middel van een injectie direct ingebracht op de plaats van de ontsteking.
in geldrop in het ziekenhuis

Maurice | email | 04-10-2007

In de zomer van 2006 heb ik drie maanden in de lappenmand gezeten ten gevolge van hielspoor. Uiteindelijk bij een podotherapeute terechtgekomen. Na aanmeten van zooltjes was het probleem in no-time verholpen en loop ik weer als een kievit!

Chantal | email | 04-10-2007

Hallo,

'k Ben al bijna 2 jaar aan 't sukkelen met mijn beide voeten(hielspoor). Heb al van alles gedaan en gehad: cortisonenspuiten, shockwavetherapie, verschillende inlegzooltjes(ook orthopedische), consultaties bij sportdokter,... Ben echt ten einde raad. Zou een operatie voor mij een oplossing bieden? 'k Heb er een beetje schrik van door die verschillende negatieve ervaringen die ik gehoord heb. 'k Moet op het werk de hele dag rechtstaan en heb daar veel moeite mee. Wie kan me bijstaan met goede raad?

meisje | 03-10-2007

hoii
ik ben een meisje van13 jaar en heb sinds vorig jaar hielspoor omdat ik toen 3 keer in het jaar mijn voet gebroken had en dus te veel op gips heb gelopen (de hak ging altijd kapot zodat ik raar ging lopen).
Wat raadde jullie mij aan om te doen
Ik heb al zooltjes in mijn schoenen maar dat helpt helemaal niks.
Op school doet het ook steeds meer pijn met een zware tas op mijn rug en best veel lopen .
Weet iemand wat ik het beste kan doen alvast bedankt

rudy | email | 02-10-2007

hallo iedereen .
ik heb al sinds 2 jaar last van hielspoor .
eerst ook steunzolen gaan halen maar zag in dat dit niet ging helpen na een maanden verder nog niets verbeterd . dan naar de kini moeten gaan 12 beurten nog geen stap verder . dan een spuit in gekregen was niet te doen van de pijn maar het hielp voor een 2 maanden dan heb ik geprobeert terug te lopen en de eerste 2 keer vielen erg goed mee , ik blij ik dachte ik ben er van af maar het loopte anders uit terug pijn .dan een mri laten doen daar zagen ze op dat er al veel vocht rond zat . dan was er maar 1 oplossing meer en dat is opereren .heb ik vorige week laten doen in ziekenhuis klina in braschaat .( belgie)
ze hebben hielspoor weggenomen en mijn voetpees geklieft .heb nu een gips rond mijn been en tot nu toe verloopt alles prima. vrijdag mag ik terug op controle en zullen ze de draadjes uit doen en dan denk ik nog 2 weken gips . ik ben benieuwd .

Henk | 01-10-2007

@ Peter: met belangstelling je bericht gelezen over Hecla Lava en ook even gekeken op de site van VSM maar dat is een diergeneesmiddel! Hoe kom je er bij om dat te gaan gebruiken?

Peter | email | 30-09-2007

Hecla Lava is voor mij en voor een drietal mensen in mijn directe omgeving de oplossing geweest. Voor één van de vrienden stond een operatie al geplanned. Deze is Hecla Lava van VSM gaan gebruiken en de klachten werden binnen enkele weken al minder en zijn nu zelfs helemaal weg. De orthopead welke de operatie zou uitvoeren heeft bevestigd dat op de röntgenfoto's alles er nu goed uitziet.

Als je dan bedenkt dat het een middel is zonder bijwerkingen en je het kunt gebruiken onder het motto "baad het niet dan schaadt het niet" zou ik het zeker proberen.

3 x daags 2 tabletjes (geen vervelende smaak) in de mond opzuigen. Als je na 3 maanden geen effect hebt stop je gewoon weer. (bij mij werden de klachten eerst erger gedurende een dag of 5)

astrid | email | 28-09-2007

hallo allemaal

ik heb ook heel veel last gehad van hielspoor ben er nu zo goed als zeker vanaf alleen als het koud wordt krijg ik last doe dikke sokken aan dan gaat het langzaam aan weg
heb een jaar geleden op internet gelezen van iemand die ging in de diesel klinkt gek maar het werkt echt want ook ik had veel pijn sta in een bakkerij dat hebben met sint kerst oud en nieuw is geen pretje
dus ik op een warme dag buiten gezetten binnen is geen pretje stinkt half uur erin wel oefeningen doen draaien etc wassen klaar dit 7 dgn elk een half uurtje diesel moet welwarm zijn( zon) echt het helpt
mensen verklaren mij voor gek maar ach als het bij mij wel werkt zonder spuit etc en van die PIJN af gr astrid

sophie | email | 27-09-2007

ik ben vanochtend naar de dokter geweest en inderdaad ook ik heb hielspoor.
via google ben ik hier terecht gekomen en als ik al die dingen lees wat je allemaal moet en kan gebruiken om er vanaf te komen zakt me de moed in de schoenen .
ik moet 3 oktoker zooltjes aan laten meten maar heb er nu al geen geloof in.
de dokter zei wel dat het een lange weg wordt om te genezen.
maar ja ik zie wel wat het allemaal word.

angelique | email | 26-09-2007

heb hielspoor van 2 cm loop er al 5 maanden mee krijg nu zooltjes van podotherapeut de assistente van mijn huisarts heeft gezegt als hetg niet helpt bellen omdat het zo groot is hebben zooltjes dan wel nut

peet | 21-09-2007

Hallo, ook ik heb last van mijn pees platen onder de voeten. Ik heb mn toevlucht gezocht in het zg Chi running. En ik heb net de marathon van Groningen gelopen zonder pijn.
Nu heb ik denk ik geen hielspoor(nog niet) maar mn voeten kunnen behoorlijk pijnlijk zijn na een dag staand werken. Tijdens het lopen heb ik echter aanmerkelijk minder tot geen klachten. Bij Chirunning heb je nagenoeg geen afzet en land je op je middenvoet. Misschien een alternatief voor al die lopers met deze zeer gemene blessure.

sonia | email | 20-09-2007

heb al sinds een jaar last van hielspoor,
verschillende dingen geprobeerd, zooltjes, cortizone inspuiting, gips.
op 3 oktober heb ik een afspraak voor een eerste shock wave behandeling maar ik heb hier al verschillende malen gelezen dat die behandeling zeer pijnlijk is
zit er toch wel mee in.
kan iemand mij meer uitleg over de behandeling geven
thanks.

DD | email | 14-09-2007

hallo allemaal,

Ik heb sinds enkele maanden last van hielspoor. Het doet echt enorm zeer. Ik heb een nachtspalk en ik loop bij de mensendiek. Hier krijg ik massage en strekoefeningen.
De spalk deed eerst heel zeer, maar werkt nu wel verlichtend als ik hem aanheb. maar overdag is een ramp. Ik was lekker actief met tennissen, maar dat staat nu stil. Ook fietsen is geen pretje, maar dat doe ik wel naar mijn werk toe. De hele dag door heb ik pijn. Ik heb ook ontstekingsremmers en maagtabletten gekregen. Ook tantum zalf voor overdag.
Is er iets wat overdag goed kan helpen. De mensendiek zei dat zo een zooltje voor mij niet handig was. Ook omdat ik last heb van mijn spier aan de achterkant van mijn onderbeen. Mijn spier daar is tekort en samen met de hielspoor zorgt dat voor veel pijn aan mijn been.
Heeft er iemand een idee wat ik overdag kan doen zodat ik niet zoveel pijn heb.
Bedankt!

Chris | email | 13-09-2007

Hallo Mieke,

Zo vervelend als jij het hebt, heb ik nog niet eerder gehoord zeg! Dat is niet prettig!!
Ook ik heb twee jaar lang hielspoor gehad en ben er nu, hopenlijk voorgoed, vanaf. De belangrijkste middelen heb ik ook geprobeerd, zooltjes, vast tapen (zelfde effect als gips), spuiten, op krukken lopen, en als laatste een nachtspalk. Ondanks dat dit een onding was heeft het me wel geholpen, alleen zou ik nu iedereen de al genoemde Strassbourg sock adviseren, dat is 100% beter voor je nachtrust, want met zo'n spalk slaap je echt beroerd (dove tenen). Maar wat mij het meest geholpen heeft is 'tijd'. Normaal gesproken (sorry Mieke) kan het ongeveer twee jaar duren, maar gaat het vanzelf weg. Je moet alleen ook na die tijd constant je peesplaat oprekken, anders blijft dat toch een zwakke plek.
Veel succes!!!

Mieke | email | 12-09-2007

Na ca. 10 jaar last te hebben van een fascitis plantaris heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik niet meer kan hardlopen en lange afstand wandelen. Ik ben van beroep veranderd (moest veel lopen als verpleegkundige!). En gestopt met sporten waarbij ik mijn voeten teveel belast. Fietsen gaat uitstekend.
Ik heb al velerlei therapieen geprobeerd o.a. steunzolen, nachtspalk (advies van sportarts in AZM-ziekenhuis), shock-wave therapie, cortison-injecties, accupunctuur en verschillende orthopaeden bezocht.
Het klinkt allemaal niet opbeurend, maar fascitis plantaris is voor mij een onoplosbaar probleem geworden. Nu ik dit na vele jaren heb geaccepteerd gaat het eigenlijk een stuk beter en voel ik vaak genoeg geen pijn meer.

Veel succes en sterkte.

Konings Willy | email | 11-09-2007

een goed middel tegen hielsporen : meng echte botermelk met aardappel purée
Goed heet en zolang mogelijkmet de hiel er gaan in zitten meer daags .

Roos | email | 11-09-2007

Vanaf begin dit jaar heb ik pijn in de rechter hiel. Begin maart toch maar eens naar de dokter gegaan. Verwijzing om zooltjes te laten maken. Volgens die man absoluut geen hielspoor. Eigenlijk had ik geen vertrouwen in deze man. Weer naar de dokter en ik kreeg fysio therapie. Geen hielspoor, maar mijn aangemeten zooltjes waren verkeerd, dus nieuwe laten maken. Vanaf maart tot half aug. gelopen en de pijn werd alleen maar erger. Liep zelfs af en toe op krukken. Weer naar de huisarts en om foto gevraagd. Hieruit bleek hielspoor. Zo doorverwezen naar orthopedisch chirurg en deze begon met een injectie. Ik zag daar vreselijk tegenop door verhalen. Ik heb een prik gevoelt en dacht dat het een soort verdovings prik was. Ik dacht nu komt de echte nog. Maar nee, dat was het. Over 6 weken weer een en vd week moet ik weer andere zooltjes laten maken. Het is nu nacht en kan niet slapen van het rare gevoel in mijn voet. Het is wel minder pijnlijk, maar het lijkt of ik op watten proppen loop. Net of mijn voet slaapt. Heel raar en naar. Heeft iemand dit gevoel ook gehad? En hoe lang duurt dat?
En verder stekte voor iedereen die hielspoor heeft. Het is vreselijk.........

a | 10-09-2007

Sinds eind vorig jaar last van deze hardnekkige blessure aan mijn linkervoet. Gewoon lopen ging nog net maar hardlopen was ondenkbaar. Ik heb het hele internet afgestruind op zoek naar tips om er vanaf te komen. Wat bij de een helpt doet bij een ander helemaal niets. Ik heb de massage- methode van Pieter (zie zijn post 01-07-2007) toegepast en sinds een week of 2 durf ik weer voorzichtig te joggen.

Gerda | 07-09-2007

Vanaf mei 2007 heb ik een hielspoor in mijn linkervoet (zegt mijn huisarts) Dekos zooltjess geprobeerd, maar toch kort daarop maar zolen aan laten meten bij de podotherapeut, die wel af en toe wat ontlasten maar niet echt het beoogde resultaat geven, awat nu? spuiten? opereren? is spuiten pijnlijk? heeft opereren zin? heeft iemand ervaring met deze twee behandelingen. ben benieuwd.

Monique | 24-08-2007

Ik heb in beide voeten een hielspoor. Rechts al 2 jaar en links sinds een aantal maanden. De klachten zijn onstaan na een periode waarin ik het hardlopen te snel heb opgebouwd.
Diverse zooltjes in de schoenen gehad,en speciale zooltjes in de hardloopschoenen. Hardlopen is al ruim een jaar niet meer mogelijk.
Rust en 9 shockwave behandelingen mohten niet baten.
Sinds kort onder behandeling van een podoloog. Deze heeft nieuwe zooltjes aangemeten gericht op houdingcorrectie en ik kreeg de Stassburg Sock voorgeschreven.
www.mc-back-up.nl > hielspoor/Strassburg Sock
De Strassburg Sock is een kous, die je ’s nachts of tijdens periodes van rust aan hebt. D.m.v. verstelbare bandjes geeft de Strassburg Sock een gecontroleerde rek aan de plantaire fascie, waardoor de fascie in een uitgerekte positie kan genezen.

Het resultaat tot op heden is dat het voor mij nu mogelijk is om 's-morgens bij het opstaan direct mijn voeten plat op de grond te kunnen zetten, echter nog niet geheel zonder pijnklachten. Maar dit is voor mij al een hele vooruitgang.
Het is de bedoeling deze sokken tenminste 2 maanden te dragen. De sokken zijn bij een medisch centrum te verkrijgen a € 35 per stuk.

Carlo | email | 23-08-2007

Ik heb de airheel nu een maandje en ook dat werpt helaas niet zijn vruchten af. Ik had gehoopt dat het wat beter zou worden maar helaas.
Gisteren ben ik weer naar de orthopeed geweest en die weet het ook niet meer. Opereren vindt hij géén optie omdat hij daar teveel negatieve ervaringen mee heeft.
Nu ben ik aan het kijken voor shockwave therapie maar helaas vergoedt de CZ dat niet. Misschien de werkgever wel!? Maar ik ben nu sterk aan het twijfelen of ik dit wel moet doen, wat denken jullie?

Frank | 21-08-2007

Ik heb hielspoor in beide voeten. Dit kwam pas aan het licht in januari dit jaar.
Daarvoor had ik al jaren last van mijn voeten tijdens het op staan.
Uiteindelijk onder behandeling van een orthopeed.
Na mijn eerste injectie voelde ik al meteen na een half uurtje iets.. Gaande weg de dag was het weg, de pijn.
Nu, twee behandelingen verder en ook al zooltjes ben ik niet pijnvrij. Ik ben positief over spuiten en over de zooltjes maar het zijn voor mij tijdelijke oplossingen. Ik zou nu weer voorzichtig mogen sporten maar vrees, voel het ergste. Ik denk dat ik weer contact moet opnemen met mijn orthopeed voor verdere stappen. Operen wellicht is de oplossing voor mij. Wie heeft daar ervaring mee?

Petra | email | 21-08-2007

Hallo mede lotgenoten,

Heb sinds vorig jaar oktober hielspoor aan m'n linker voet. In de winter, nadat ik stevige laarzen met een goed voet bed had gekocht, ging het veel beter. Ik dacht dat ik er af was..... elke week liep ik 2 keer 6 km hard op goeie loopschoenen. Helaas kwamen de klachte terug en ben inmiddels door een manueel therapeut en een sportpodoloog behandeld. Dure zolen in de schoenen echter zonder resultaat. Hardlopen doe ik al een half jaar niet meer. Ook ik word er moedeloos van, en begrijp niet dat er anno 2007 geen oplossing voor dit probleem is. Wie heeft ervaring met accupunctuur??

peter | email | 20-08-2007

binnenkort wordt ik geopereerd aan hielspoor, weet iemand toevallig hoelang je daar me zit, en wanneer je weer aan het werk kan gaan,

Herma Koldewijn | email | 09-08-2007

Herma 9-08-2007
Jaren geleden heb ik rechts hielspoor gehad en de othopeed zei mij eerst maar eens te beginnen met een afwikkelzool onder de schoen te laten maken en dat heeft mij toen geholpen.
Nu heb ik een peesbladontsteking in mijn rechtervoet al 3 maanden en vraag mij af of dit ook daarvoor helpt, want na al die verhalen over injecties en derg. heb ik daar niet veel vertrouwen in, mij huisats trouwens ook niet.
Wat moet ik doen om van die afschuwelijk pijn af te komen?

Nick | email | 08-08-2007

Ik ben sinds februari dit jaar bezig met mijn voet.

Heb sinds 2 maanden triggerpointmassage.

We zijn begonnen met de onderbeen (daar zaten triggerpoints en die zijn inmiddels weg maar voet bleef pijn doen) en sinds 4 weken ben ik bezig met mijn voet.

Ik moet zeggen dat er vooruitgang in zit maar ben er nog lang niet vanaf. Sommige punten zitten zo diep dat ik 1) daar heel lang mee bezig ben 2) de voet in lagen moet gaan behandelen.

Ondanks dat ik in feb. dit jaar enorme last ben gaan krijgen wil dat niet zeggen dat de TP vanaf dat moment ook daar zitten. M.a.w. De opbouw tot TP kan al veel langer aan de gang zijn. In dat geval hoef ik niet te verwachten dat dit dan in 4 weken is opgelost. Sommige TP kunnen na 2 behandelingen weg zijn, anderen doen daar veel langer over.

Mij is verteld dat schoeisel heel erg belangrijk is. Immers je kunt je aan de ene kant laten behandelen voor TP maar als je door verkeerd schoeisel je TP in stand houdt ben je nog verkeerd bezig.

Mijn vraag is welke podotherapeut op die TP kan inspelen zodat ik een goede voetzool krijg ??

Weet iemand raad ???

Nick | email | 08-08-2007

Hoi Jenny,

Nee, mijn hiel is nooit dik.

Als ik jou zo hoor dan heb je een ontsteking te pakken. Wacht daar niet te lang mee

Lennie | email | 08-08-2007

Bij mij heeft 1 shock wave behandeling al resultaat gehad. In mijn rechtervoet is het hielspoor weg, maar nu krijg ik er 1 in mijn linkervoet. De behandeling bestaat uit het wegtikken van kalkafzetting dmv geluidsgolven. 1250 tikken in vijf minuten in het gebied rond het spoor waarbij telkens teruggegaan wordt naar de meest pijnlijke plek. Voor mij was het een zeer pijnlijke behandeling, vooral de verdoving, de behandeling zelf kan niet gevoelloos omdat men telkens de meest pijnlijk plek op moet zoeken tijdens de behandeling. Na de behandeling moet je ongeveer 8 weken rustig aan doen. Ik heb geen napijn gehad. Mijn behandeling vond plaats in het Zaans Medisch Centrum afdeling orthopedie en mijn verzekeraar heeft alles vergoed. Succes ermee, ik ga mijn lindervoet ook laten behandelen.

Stan | email | 05-08-2007

Hallo Jan,

Ik heb er zelf geen ervaring mee(ben 14 jaar) maar mijn vader heeft het. Op advies van de huisarts heeft hij speciale zooltjes gekregen. Zolang hij die draagt, heeft hij er geen last van. Maar als hij ze en keer vergeet in zijn gewone schoenen te doen, na het rennen, krijgt hij er weer last van.

Ik hoop dat de zooltjes bij jouw ook zo goed werken,

Groeten, Stan

Deb | email | 23-07-2007

Hallo luitjes,
Hier iemand met facittis plantaris.Loop er al mee vanaf nov vorig jaar.Ben vanaf afgelopen maart in de ziektewet.Ik werk in de zorg en steeds wanneer ik weer therapeutisch ga werken( omdat ik dan denk dat het weer gaat) dan gaat het mis.
Ik heb speciale zooltjes van de podotherapeut,fysio gehad,een cortison spuit,shockwave therapie,intapen.
Nou een hele hoop dus. De pijn is wat minder zolang ik maar niet teveel doe.lange afstanden loop ik met een kruk.
Soms vraag ik me af of dit nog wel overgaat.
Volgens mijn fysio is het ookm belangrijk dat je lekker in je vel zit voor het herstel.Dat laatste is door allerlei omstandigheden niet het geval.Weet iemand of het een blijvende kwaal is.Mijn podotherapeut opperde laatst ook al dat ik beter een ander beroep kon kiezen.Ik ben radeloos.

Lisbeth | 19-07-2007

Hallo allemaal, Ik heb ook hielspoor. Eerlijk zeg het is niet prettig gevoel. Ik heb zelf een jelzooltje bestel, maar help niet. Nu heb ik een speciale zooltje laten maken, maar het kost me 110 euro voor 1 paar. Ik vind zonder van je geld als je al de ervaring lees. Ik loop niet zo goed, ik doe voorzichtig aan, maar tog krijg ik pijn. Nou ja, ik moet tog die zooltjes proberen. Sterkte allemaal

Danny | email | 19-07-2007

He Carlo,

Wa is dat een airheel??

carlo | email | 19-07-2007

ik ben vorige week uit de gips gekomen en het heeft niets geholpen.
Nu heb ik een airheel gekregen en ben daar tot nu toe héél tevreden over.
Als ik van te voren had geweten dat deze bestaan was ik waarschijnlijk niet in de gips gegaan! Zeker een aanrader!

louise | 17-07-2007

astrid,
mijn zooltjes en water/gel zooltjes heb ik bij m'n verzekering(zorg en zekerheid) 75 procent vergoed gekregen,heb 2 rekeningen ingestuurd,kon zelf 'shoppen'tot 75 euro, ik hoop voor je dat jou verzekering ook die mogelijkheid biedt.

Mootje | email | 17-07-2007

Hoi Astrid,

Kijk eens op foodstore met www ervoor en .nl erachter

astrid | email | 17-07-2007

Bij mijn man is viscospot voorgeschreven a 44.50 Euro wat niet wordt vergoedt? Heeft iemand een goedkopere oplossing

deechte | email | 12-07-2007

Hoi maarten,

Je kan natuurlijk nooit zeggen, dat als je pijn aan je hiel hebt, je automatisch hielspoor hebt.
Ik denk dat je inderdaad ook op je 17e al alles kan overbelasten, dus ook je hiel.
Dat de pijn weggaat, als je gaat lopen, is niet zo raar. Je spieren komen in beweging en maken de boel warm en goed doorbloed. Echter als je moet staan, wordt je hiel alleen belast, maar niet warm door beweging.
Bij mij was het ook het geval bij hielspoor, dat ik onder het sporten het minst last had, maar naderhand of bij staan (koude toestand) des te meer.
Het lijkt me sowieso verstandig om eens langs de dokter te gaan, juist omdat je nog zo jong bent.
Worden je voeten eigenlijk bij je dagelijkse bezigheden extra belast? Doe je veel aan sport of moet je veel lopen?
Grtz. deechte

deechte | email | 12-07-2007

Hoi maarten,

Je kan natuurlijk nooit zeggen, dat als je pijn aan je hiel hebt, je automatisch hielspoor hebt.
Ik denk dat je inderdaad ook op je 17e al alles kan overbelasten, dus ook je hiel.
Dat de pijn weggaat, als je gaat lopen, is niet zo raar. Je spieren komen in beweging en maken de boel warm en goed doorbloed. Echter als je moet staan, wordt je hiel alleen belast, maar niet warm door beweging.
Bij mij was het ook het geval bij hielspoor, dat ik onder het sporten het minst last had, maar naderhand of bij staan (koude toestand) des te meer.
Het lijkt me sowieso verstandig om eens langs de dokter te gaan, juist omdat je nog zo jong bent.
Worden je voeten eigenlijk bij je dagelijkse bezigheden extra belast? Doe je veel aan sport of moet je veel lopen?
Grtz. deechte

maarten | 08-07-2007

als je pijn hebt aan de hiel heb je dan automatisch hielspoor?
en kun je eigenlijk al hielspoor hebben als je nog maar 17 bent?

kheb zelf tegewoordig ook altijd pijn aan mijn 2 hielen,pijn gaat merkwaardig genoeg over wanneer ik aan het lopen ben,alleen wanneer ik een tijdje moet stilstaan heb ik veel pijn.

Brigitte | email | 06-07-2007

Ik heb het al bijna 3 jaar... tig zolen gehad. Waterzolen, aangemeten zolen en nu siliconen hakken. Ik heb ook zeker 16 shockwave behandelingen gehad. Het ging 4 maanden goed tot nu... ik heb weer klachten en het lijkt wel of het weer van voorafaan begint. Ik word het zo moedeloos van. Het is ook triest om te lezen dat er zoveel mensen mee lopen en dat er zo weinig vanaf komen. Ik heb even gedacht er vanaf te zijn. Kan me niet meer voorstellen hoe het was zonder de pijn.

Pieter | email | 01-07-2007

Beste Jan,
Heb ca. 1 jaar (vanaf april 2006) met een pittige hielspoor blessure getobt. van alles geprobeerd incl. adviezen van medici. Heb toen mijn eigen plan getrokken.
Hielspoor is niets anders dan irritatie / ontsteking van een pees. Pezen hebben in principe een slechte doorbloeding, dus zeer langzame genezing, dus moet je zelf e.e.a. stimmuleren. Ben begonnen met een simpele houten deegroller, hiermee heb ik 3 tot 5 x daags (ongeveer 15 min. per keer) de onderkant van mijn voet gemasseerd, dit was zeer pijnlijk, daarom na iedere sessie met icepack gekoeld. Na een week of 3 werd de massage houdbaar en ben voorzichtig weer gaan lopen in het bos (opbouw met minuutjes per keer). Na een week of 6 de deegroller ingeruild voor een grote knikker, wederom zeer pijnlijk, echter toch doorgezet. Evenals de opbouw van het lopen. Daarnaast op Papendal nieuwe zooltjes aan laten meten met iets hogere randen zodat de voet nog meer steun krijgt.
Eindresultaat: Vorige week pijnvrij en ondertussen dus blessurevrij de Aletsch halbmarathon in Zwitserland (zeer zwaar want veel bergop) gelopen. Ik kan alleen maar zeggen; probeer het óók eens op deze wijze >> Succes!!

deechte | 01-07-2007

sorry ik bedoel gijs

deechte | 01-07-2007

Jack .. spinningschoenen scheelt wel degelijk hoor. De onderkant is veel harder.
Gewone schoenen zijn veel te zacht om op te staan, daar krijg je last van

jack | email | 30-06-2007

Heb sinds een jaar hielspoor aan mijn linkervoet.Ben naar de huisarts geweest en injecties gehad ,heeft helaas niets geholpen.Toen doorverwezen naar de podotherapeut. Hier steunzolen gehad hebben helaas ook niets geholpen.Ik moet er wel bijvertellen dat ik hiervoor ook al steunzolen had, maar deze had ik van de ortopeed. Het vreemde is dat deze steunzolen een heel andere vorm hebben.In mijn vakantie las ik een artikel in een krantje waarin speciale schoenen stonden.IK ben toen direct naar deze winkel gegaan en er een paar gepast.Ik moet zeggen bij de eerste stappen voelde ik al verbetering.Ik draag ze nu met mijn oude steunzolen en loop er nu ongeveer 2 weken op.Ik voel nu praktisch geen pijn meer en kan nu tenminste weer eens normaal lopen.Het enige is wel dat deze schoenen vrij prijzig zijn nl. 220 euro.maar dat heb ik er wel voor over.Voor meer informatie en verkoopadressen kun je op de volgende site kijken www,swissmasai.nl misschien dat het ook bij jou helpt.

Gijs | email | 29-06-2007

Ook ik kreeg onlangs last bij het fietsen. Ik ben ter compensatie gaan spinnen, maar doordat je regelmatig "staand" trapt kwam er druk op mijn pees. Speciale fietsschoen zouden helpen werd mij gezegd, maar ik stop er voorlopig maar weer even mee.Ik maak nu verder de shockwave behandeling af. Wat een ramp zeg zo'n blessure. Dacht 1,5 jaar geleden lekker gezond te gaan hardlopen, maar ben nu el meer dan een half geblesseerd. Kan wel weer wandelen gelukkig. Ik vind het maar een misterieuze aandoening als ik zie hoe verschillend iedereen op alle verschillende behandelingen reageerd. Ikzelf kies in elk geval niet voor een injectie of operatie. Ik Zooltjes en rus werken bij mij tot nu toe nog het beste. En nu de shochwave erbij... bij weet. Sterkte allemaal.

Lotje | email | 29-06-2007

Heb sinds oktober vorig jaar last van mijn beide voeten. Sinds van de week is er een hielspoor geconstateerd bij de orthopeed aan de linkervoet. Krijg nu steunzolen aangemeten maar dat duurt 2 weken voor ik ze heb. Intussen veel pijn vooral na rust kan ik bijna niet opstaan niet alleen in voet maar ook in enkel en scheenbeen.
Wie kan me zeggen of dit normaal is?
Ga volgende week met de kinderen kamperen maar hoe moet dat met de pijn?
wat er met de rechtervoet aan de hand is is niet gezegd daar veel last aan de buitenkant van de voet.

medz | 29-06-2007

Bij mij is de hielspoor ontstaan door overpronatie.
Een goede schoen kan dus ook helpen, schijnt beter te werken dan zooltjes (ik heb mizuno, nirvana)

Ik had inderdaad ook last met het fietsen, wat helpt is trappen met je middenvoet en niet met je hak zodat jevoet enigzins afhangt, en stretchen voor je wat gaat doen (bijv. op een traptrede gaat staan op 1 been en dan je hakken over de rand hangen, dan voel je een goede stretch op de peesplaat)

peetje | email | 27-06-2007

hallo allemaal
Ik heb sinds januari hielspoor en ben nu al ten einde raad. Ik heb gelzolen, waterzolen en bij de osteopaat onder behandeling. heb pijn aan de binnenkant van de voet en kan de plek ook amper aanraken.loop dus heel scheef over de buitenkant van de voet. De waterzooltjes geven wel verlichting maar je moet dus wel dichte schoenen dragen. Dit is niet altijd te doen. Rust nemen met een hond en 2 kids zit er ook niet in.Ga volgende week toch maar naar de huisarts voor injectie. Zetten ze die dan in de binnenkant van de voet?

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over