hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Effecten van glucosamine

Peter Jansen | email | 14-09-2005

Ik wil graag de vraag voorleggen of er iemand ervaring heeft met het slikken van glucosamine. Dit zijn tabletten die dienen ter ondersteuning van het kraakbeen in je gewrichten.
Na jarenlange knieproblemen en enkele (kijk)operaties waarbij het kraakbeen achter mijn knieschijf is gladgepolijst ben ik sinds een half jaar weer begonnen met hardlopen (2 ŗ 3 maal per week). Met na afloop nog steeds irritatie in mijn kniegewricht.
Dit middel is sinds een paar jaar op de markt en met name artrose-patienten schijnen er veel baat bij te hebben.
Ik vraag me dus af of er ook hardlopers zijn die deze tabletten slikken.

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 38 reacties op dit onderwerp.

Bart | email | 16-01-2017

Wat voor nadelen heeft glucosamine iemand die het weet? Ikzelf merk dat ik minder goede conditie vn krijg, cardiovasculaire blemmering mss.
Ik heb last van mijn enkels tijdens sporten en weet nog niet efectief dat het helpt.

Jan | 09-05-2016

@ria wat mij betreft mag je stoppen

Ria | email | 02-05-2016

Ik gebruik treedo voor rugpijn het helpt wel alleen kan niet naar wc weet iemand of je ermee mag stoppen gebruik nu drie dagen

kaatje | email | 27-03-2011

Ik ben hier niemand tegengekomen die diabeet is. Mijn 'suiker' werd zonder aantoonbare reden steeds hoger en toen ik hoorde dat glucosamine ook suikers bevat. ben ik daarmee opgehouden. En natuurlijk is de pijn na verloop van tijd teruggekomen. En mijn gevoel van welzijn hard achteruitgegaan. Heeft iemand ervaring met dit probleem en wat is het oordeel van de op dit gebied deskundige?

Pierre | email | 20-04-2008

Ik lees alleen maar over glucosamine slikken;daar ben ik eigenlijk niet zo voor,
maar er bestaat ook gewrichtsgel van VSM
met een hoog glucosaminegehalte en ben die nu aan het uitproberen i.v.m. mijn knieklachten;
heeft daar misschien ook iemand ervaring mee?

Hen | email | 18-08-2007

Mijn man slikt het al een paar jaar omdat zijn knieŽn versleten zijn. Helpt het ? Het schijnt iets meer te smeren. Leuk bijverschijnsel: zijn haar was kaal op het bovenste rondje en nu groeit het weer. Verder neemt hij niets in dus het kan alleen maar daardoor komen. Treedo 1.

Ati | 30-07-2007

Naar mijn idee is mijn (langdurige) blessure sneller gaan herstellen sinds ik glucosaminen en omega 3 slik, maar dat kan puur subjectief zijn. Ik ben in ieder geval blij met het resultaat.

Marco V. | 30-07-2007

Ruim een maand geleden is er slijtage aan de tussenschijven van mijn nekwervels geconstateerd. Pijnlijke nekspieren omdat die al een tijdje de boel compenseren. Fysio zegt dat therapie alleen maar symtoom bestrijding is, moet nu oefeningen doen en "Ja hardlopen is ook goed". Ben onmiddelijk Glucosamine gaan slikken. Na een een maand voel ik nog niet veel verschil. Hoewel ik perioden heb dat ik bijna geen last heb. De fysio gelooft er niet in, zegt ze. Je moet er mee (pijnlijke nekspieren) leren leven. Ik blijf ze voorlopig slikken. Van andere gewrichten verder totaal geen last. De tijd zal het leren.

Hannah | 28-07-2007

@Peter

O ja, Rob (mijn man) en ik slikken al een hele tijd glucosaminesulfaat en chondroitinesulfaat. Eerlijk gezegd, weet ik niet of het helpt. Het is moeilijk te zeggen hoe het zonder zou zijn. Kniepijn had ik toch wel maar dat lag aan de patellapezen. Het lijkt erop alsof de nieuwe steunzolen beter helpen maar het is te vroeg dat al voluit te roepen.

Overigens, slikken wij ook anti-oxidanten, nadat - niet lachen - een onderzoek bij Beagles (dat zijn een hondenras) had uitgewezen dat de groep Beagles > 7 jaar aanzienlijk beter presteerden op intelligentietesten nadat ze 6 maanden antioxidanten hadden geslikt, beter dan hun eerste test 6 maanden ervoor en beter dan de controle groep (in de eerste test verschilden de 2 groepen niet qua prestatie op de test). Jongere honden gingen overigens niet beter presteren nadat ze anti-oxidanten hadden gekregen

Hannah | 28-07-2007

@Mark de Boer

Ik ben bang dat ik het niet met je eens ben, Mark. Mijn zoon werkt voor de pharmaceutische industrie en zelfs daar is bekend dat glucosaminesulfaat in combinatie met chondroitinesulfaat wel degelijk werkt. mits het ingenomen blijft worden (waarbij het effect pas na minimaal 3 maanden zichtbaar is). Dit advies geven ze dan ook aan apothekers en doktoren.

De pharmaceutische industrie is volgens mij niet zo happig met het accepteren van middelen waarmee "alternatievelingen" oorspronkelijk zijn gekomen. Over het algemeen eisen zij wel gedegen wetenschappelijk onderzoek (tenzij misschien in ontwikkelingslanden en ze er stinkend rijk van kunnen worden? - maar goed dit was een hardloop discussielijst en geen politieke ;-)

Mark de Boer | 28-07-2007

Ha Chris,

Dat kan, dat je er niets van merkt na stoppen. Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt, sterker nog, er zijn onderzoeken bekend waaruit bleek dat de placebo's net zo goed werken...

chris | email | 28-07-2007

Volgens mij zit je er idd de rest van je (sport) leven aan vast. Ik slik het nu zo'n 3 jaar en heb het idee dat ik minder "last" heb. Voor meer info kan je eens kijken op http(dubbele punt)//nl (punt) wikipedia.org/wiki/Glucosamine Ik moet er wel bij zeggen dat ik ook wel eens perioden heb van een aantal maanden dat ik het niet slik maar merk dan niet echt een verslechtering?

Bram | 27-07-2007

Ik neem nu ook al drie maanden glucosamine en heb het gevolel dat mijn knieklachten erdoor verdwenen zijn. Mijn vraag: is glucosamine nu iets dat ik moet blijven nemen (levenslang ?) of is dit iets dat je na een "kuur" van vb. 6 maand mag stoppen ?

Joan | 21-11-2006

glucosamine moet je consequent minimaal 3 maanden slikken in de aanbevolen hoeveelheid wil je enig effect merken. 6 weken is veel te kort.

als je glucosamine slikt wil het niet zeggen dat je klachten krijgt. of je klachten verminderen of het proces wordt vertraagd.

josie | email | 20-11-2006

of glucosamine helpt weet ik niet ik slik het ook bij tijd en wijle . ondanks dat i s mijn knie de laatste twee jaar flink verder aan het slijten. wat mij de laatste tijd echter veel beter helpt is coordinatie en kracht oefeningen van de fysio. erg aan te raden. vorige maand haalde ik de supermarkt niet meer en nu werk ik zelfs weer in de tuin

Peter Jansen | 25-10-2005

Ik slik nu sinds 6 weken de glucosamine, merk helaas geen verbetering. Knieklachten blijven, helaas...............

BJ | 19-10-2005

is overigens niet 9 euro per potje, maar 7,99...

Brenda | 19-10-2005

Ik zweer er ook bij. En Rob, bedankt voor de tip van het Kruidvat, scheelt enorm en is net zo goed

BJ | 19-10-2005

nou.. zo snel zal ik die marathon wel nooit lopen, als ik uberhaupt al zover kom - maar toch ook wel een glucosaminesuccesverhaal (in de herhaling): voorheen fysiotherapie gehad voor mijn knieen, moest na loopje van meer dan een half uur altijd minimaal twee dagen rust houden vanwege pijnlijke knieen en kon die twee dagen ook niet pijnloos traplopen. (ben beginnend loper, te zwaar, loop niet zo hard) Nu loop ik met veel plezier ook wel eens twee dagen achter elkaar een uur of langer. Probleemloos en pijnvrij! En ook ik houd het er maar op dat het door de pilletjes komt! Dus: Keep 'em coming wat mij betreft.

peter | 18-10-2005

Dank zij de glucosamine [volgens mij dan] de marathon in 3.30 pijn vrij gelopen!!!!!! wie volgt

Bion | 10-10-2005

Ik kan niet zeggen of het werkt, ik heb nog regelmatig pijn maar goed, ik heb dan ook een vrij pittige operatie gehad en de arts zei me ook dat het vrij lang gevoelig/pijnlijk zou blijven.
Ik blijf in elk geval stug doorslikken, ik geloof er wel in en doe er alles aan om mijn knie maar zo snel mogelijk te laten herstellen.

BJ | 10-10-2005

Bij mij werkt het wel.. denk ik: slik nu 3 weken glucosamine, vrijdag vijf kwartier gelopen en kon (hoera) daarna pijnloos de trap oplopen. En dat is weleens anders geweest!

Peter T | email | 07-10-2005

Ik sukkel ook al een tijd met mijn rechter knie. Via via hoorde ik ook van glucosamine, dit 4 weken geprobeerd, helaas zonder resultaat.
Alles al geprobeerd, laatste middel kijkoperatie?
Na lezen reactie Peter en Bion toch mijn twijffels.
Loop nog wel maar nog steeds niet helemaal pijnvrij, helaas, lopen kan zo mooi zijn

Brian | 03-10-2005

Overigens wordt artrose/reuma patiŽnten ook aangeraden te bewegen. Niet bewegen c.q. belasten van de gewrichten betekent uitdroging van het kraakbeen en dus pijn. Alleen bij de meeste mensen zit tussen de oren dat pijn = stoppen met bewegen (wat in veel gevalen ook zo is)

Wil hiermee overigens niet zeggen dat je met pijn moet blijven lopen maar in mijn geval treed de pijn pas na een bepaalde tijd op en dat is de tijd om te stoppen.

Brian | 03-10-2005

Er is ooit 3 jaar lang getest met glucosamine bij 150 artrosepatienten. 50 daarvan kregen placebo's, de overige 100 hadden inderdaad minder tot geen pijn.

Brenda | 02-10-2005

Je moet de glucosamine inderdaad wel de kans geven. Succes met trainen. Die knieŽn houden ons lopers toch maar bezig.

Peter Jansen | email | 28-09-2005

Sinds mijn "openingsmailtje" ben ik toch ook maar gaan proberen met de glucosamine.
Merk nog geen verschil, maar begrijp uit de bovenstaande ervaringen dat je ook niet meteen resultaat kan verwachten. Ik ben sinds een half jaar 4 x per week aan het sporten, 2 x fitness en 2 x een duurloopje (45-60 min.)
Zou graag de fitness willen ruilen voor 2 looptrainingen zodat ik weer voldoende trainingsarbeid kan doen voor af en toe een halve marathon. Maar dan moeten de knieen wel meewerken.
Ik hou jullie op de hoogte...........

Brenda | 27-09-2005

Mijn man heeft behoorlijk reuma en daarom heb ik voor hem glucosamine gekocht. Mijn man is een echte nuchtere hollander en vond het maar zonde van het geld. Hij gebruikt het nu ruim een maand en met het schaamrood op de kaken moest ie bekennen dat de pijn minder aan het worden is

peter | 26-09-2005

hey Brian, dat idee heb ik dus ook. Vandaar dat ik dus alleen slik als ik een zware wedstrijd voor de boeg heb. En volgens mij is het ook niet nodig om tijdens "normale" weken glucosamine te gebruiken, je lichaam maakt het zelf ook aan. Alleen hebben onze "zwakke" knieen in tijden van extreme belastingen gewoon een beetje extra nodig. De logica achter het verhaal glucosamine komt mij wel geloofwaardig over.

Rob | 26-09-2005

Omdat ik eigenlijk helemaal niet in niet wetenschappelijk bewezen spul geloof, ga ik er ook vanuit dat het bij mij tussen de oren zit, maar wat geeft het? Ik kan weer lopen!
In november de halve op Terschelling.

Groeten,
Rob

Brian | 26-09-2005

hier ook een "slikker". Na een bezoekje aan de sportarts weer m'n bekende knieprobleem voorgelegd. Voorgesteld ook met glucosamine te beginnen.

Nadeel vind ik dat het probleem er niet door weg gaat. De pijn wordt tijdelijk onderdrukt, zodra je stopt met glucosamine komt het weer terug. Aangeraden wordt het te nemen in periodes van zware trainingen/wedstrijden.

peter | 25-09-2005

ha die rob, eindelijk iemand die er net zo over denkt als ik.
zelfde verhaal met knieklachten enzo. Vorig jaar moest ik zelfs de marathon van terschelling laten lopen vanwege de klachten. Fysio gedaan hielp in eerste instantie maar daarna kwamen de klachten weer terug. Ook ik heb toen mijn toevlucht gezocht bij het Kruidvat na het lezen van een artikel over glucosamine. geloof het of niet over ruim drie weken loop ik de marathon van Amsterdam. Vandaag nog zonder problemen 35km duurloop gedaan. Misschien zit het tussen de oren, dat maakt mij ook niet uit maar lang leve de glucosamine tablet

Rob | 25-09-2005

Ik moest nooit iets hebben van dit soort dingen. Totdat ik veel last van m'n rechterknie kreeg en totaal gefrustreerd raakte omdat het steeds maar niet over ging...
In arren moede glucosamine gehaald, met de gedachte 'baat het niet, dan schaadt het niet'.
Het bleek bij mij enorm goed te werken. Heb totaal geen last meer van m'n knie.

Uit onbekendheid met dit soort supplementen heb ik in eerste instantie een potje gehaald bij zo'n speciale voedingssupplementenwinkel; beetje zweverige winkel, naar mijn idee. Kostte 30 euro voor een potje.
Gebruik nu het huismerk van 't Kruidvat, 9 euro per potje. Werkt net zo goed...

Rob

Lili | 21-09-2005

Dag Allen,

Glucosamine moet je een langere tijd slikken eer je de effecten van merkt. Dus eventjes (2-3 weken) geduld:-)

BJ | 20-09-2005

toeval of niet ? ik slik sinds een dag of drie glucosamine, en heb al twee dagen pijnlijke gewrichten...

Monique | 19-09-2005

Ik ben ook sinds 2 dagen begonnen met Glucosamine om dat ik pijn in mijn knien heb en dat wij arthrose in the familie hebben.

Normaal als ik en duurloop van 15-17 km loop heb ik er erg last van- vooral mijn rechtere knie, heup en voet.

Ik loop nu wat langsamer en laat jullie weten hoe het veder gaat.

Ik woel al en verschiel maar mischien wil ik die ook woelen. (Mijn slechte nederlands komt omdat ik Noors bent :)

Bion | 15-09-2005

Overigens is mijn fysiotherapeut van mening dat ik over een jaar wťl weer mag hardlopen, mits ik nu veel train zonder belasting (ik doe nu aan snelwandelen en nordicen) en door mijn knie veel te bewegen (ik loop 5 tot 6 maal per week ruim een uur) zou het lichaam het signaal doorgeven aan het gewricht om te gaan herstellen. Hij is van mening dat kraakbeen wel degelijk kan terug/aangroeien mits je het maar voldoende stimuleert. Rust roest in deze dus letterlijk.

Bion | 15-09-2005

Hoi Peter,
Ik heb hetzelfde probleem als jij. Ik ben 15 juli geopereerd en toen bleek ook bij mij artrose aan mijn rechterknie, mijn knieschijf en dijbeen zijn gepolijst en een kwartier later hoorde ik dat hardlopen in het vervolg uit den boze is.
Ik ben gaan zoeken en slik nu sinds 3 dagen na de ingreep 2 keer per dag glucosamine in combinatie met MSM en dat samen met een visoliecapsule. Ik durf niet te beweren dat ik er baat bij heb, ik heb nog vrij vaak pijn van de ingreep en dat wordt gaanderweg dan wel minder maar of dat door de glucosamine komt weet ik niet. Ik lees er wel heel veel positieve berichten over, genoeg om het te blijven gebruiken in elk geval.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over