hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Wanneer spikes?

Brenda | 10-10-2005

Mijn zoontje van 7 zit op atletiek en gaat als de brandweer. Hij heeft asics hardloopschoenen. Nu zie ik tijdens de competitie ook kinderen met spikes lopen. Voor welke afstanden zijn spikes eigenlijk aan te raden? Ik krijg nogal wisselende antwoorden als ik er naar vraag. Vandaar dat ik em nu hier stel.

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 66 reacties op dit onderwerp.

fanny | email | 09-10-2018

Is het nodig om spikes aan te doen bij een harde , droge ondergrond ? Bij een afstand van 800 meter

wilma | 11-05-2015

Dank je Mette het is een goede zaak om dit van een ervaringsdeskundige te vernemen.

Mette | email | 09-05-2015

Spikes zijn voor sprint, verspringen, hoogspringen, soms langere afstanden.
Ik zit vanaf mijn 8e op atletiek en ik bn nu dertien. Ik heb ze gekocht toen ik 11 was. Ik zou ze alleen kopen als je wat langer op atletiek zit. Ik zit bij de junioren en daar heeft iedereen spikes, maar bij de pupillen is het nog niet echt heel erg nodig omdat ze daar nog niet echt heel erg zich gaan specialiceren op een paar onderdelen ej voor echte wedstrijden. Dit is mijn advies.

bieps | email | 29-10-2014

Mijn zoontje is 10jaar',pupil dus.doet al 3jaar atletiek.dit in belgisch limburg ☺ vorig jaar lagen de crossparcours er echt gevaarlijk bij, ik had voor mezelf bergschoenen gekocht omdat ik anders niet meekon om parcours te verkennen--zo glad. Het merendeel van categorie pupil draagt spikes tijdens de veldlopen. Meestal 9-12 mm.

atleet | 28-06-2012

noiot moet nooit zijn

atleet | 28-06-2012

ik ben nu 13 jaar en ik was ook ongeveer 7 toen ik op atletiek ging ik heb toen meteen spikes aangeschaft en ik heb er met crossen noiot problemen mee gehad

Jasmijn | email | 01-06-2012

Hi, ik had bij de puppilen A ofzo spikes. Met de training is het niet zo goed om ze heel veel aan te hebben, maar met wedstrijden is het vooral als het glad is(met regen) Heel fijn voor sprint, verspringen en hoogspringen.

trainster pupillen c,b | 17-01-2009

Zelf als trainster van de pupillen C,B laat ik ze tijdens trainingen niet op spikes lopen omdat ik het zelf niet nodig vind op zo'n jonge leeftijd op spikes te lopen. pas als je naar de Junioren D gaat (omdat ze dan al wat loop techniek hebben gehad) en serieus wedstrijden gaat doen raad ik spikes wel aan. maar op trainingen alleen met een gladde baan en zeker niet te vaak lange afstanden ( meer dan ca 800 m) met wedstrijden prima.

Aileen | email | 02-11-2008

Hoihoi,

Ik heb zelf ook al vanaf pupilletje spikes gehad.
De afstanden die je als pupil loopt is max 1000 m.
Met spikes kan je gemakkelijk een 1000 meter lopen, maar het is ook goed tijdens het sprinten. Oftewel kan je als 7 jarige makkelijk alle baanafstanden die je hebt als pupil op de spikes lopen.
Verders kan je de spikes ook goed gebruiken bij het verspringen en hoogspringen.
Door de spikes heb je beter grip op de grond. Wat bij hoogspringen en verspringen dus ook belangrijk is.

Succes ermee!

Steven | email | 07-08-2008

Als jeugdtrainer zou je beter moeten weten dan mensen 2e hands schoenen aan te raden. Veel kinderen krijgen hun schoenen een maat te groot en lopen er dus wel regelmatig in. De schoen zet zich wel volledig naar de voet (inclusief pronatie/supinatie, afslijten op specifieke plaatsen en dergelijke meer). Kinderen niet van teer heeft daar dus niets mee te maken, maar wel een blessure preventie (jonge kinderen in de groei hebben zo al genoeg kansen op blessures door onregelmatige groei en dergelijke meer). 2e hands spikes kunnen eventueel wel (omdat er heel weinig kinderen met spikes trainen en ze dus enkel op wedstrijd gedragen worden, dit dan nog op korte afstanden). Spikes zijn trouwens op jonge leeftijd meer een mentaal dan een fysiek voordeel (het scheelt iets, maar niet veel).

Trainer in Noord Brabant | email | 09-07-2008

Ik ben zelf 17 en jeugdtrainer.Ik verbaas me over wat andere mensen denken over tweedehandsschoenen.Mensen die blijkbaar bang zijn om hun eigen kind op tweedehandsschoenen te laten lopen omdat ze dan allerlei kwaaltjes krijgen:zijn jullie kinderen van teer?Als ouders bij mij komen vragen of tweedehandsschoenen goed genoeg zijn dan zeg ik altijd ja,waarom?Omdat het kind wat ze daarvoor heeft gebruikt er meestal niet enorm veel aan versleten heeft.Verder corrigeren jeugdschoenen de voet nauwelijks,en is de correctie dus ook niet weggesleten (aangezien deze er nooit heeft gezeten).De schoenen zijn dus wat goedkoper,en zien er niet meer nieuw uit maar verder zijn ze meestal gewoon in orde.Slim is om zelf even te kijken of de schoen nog recht staat als je hem gewoon op de grond zet, verder gewoon lekker erop laten lopen.Vanaf dat ze juni zijn of Apup 2de jaars is het misschien slim om nieuwe schoen te kopen.
En de spikes:pupillen rennen meestal niet vele harder door de spikes, maar bij een natte baan voorkomt het vaak wel dat ze uitglijden.Als je pupillen met spikes laat verspringen dan kan dat soms betekenen dat ze hun afzetbeen op een onnatuurlijke wijze gaan bewegen bij de afzet.

ikke | email | 25-10-2007

ik vind spikes heel belangrijk maar als je geen geld hebt dan benje niet goed

klé=zegfo= | email | 25-10-2007

haejkgftt

FK | 02-05-2007

@Stephanie
Dat is afhankelijk van categorie, soort baan etc.
Kunstofbanen max 6 mm. indoor weer speciale indoor puntjes.
9mm op gewone buitenbanen is volgens mij geen probleem. Bij cross kunnen ze nog langer zijn bv 12 mm. Maar bij pupillen en de jongste junioren mogen ze bij de cross weer niet gebruikt worden. Het is handig om een paar setjes te hebben, 1 voor indoor, 1 voor buiten en evt. 1 voor de cross.
Succes.
/Florian

Stéphanie | 02-05-2007

Hallo allemaal,
Ik heb een vraag over spikepuntjes..wat is de toegestaande hoogte bij wedstrijden? Bij Run2day verkopen ze spikepuntjes van 9mm is dit wel toegestaan? Ik doe namelijk mee aan wedstrijden!

Stéphanie | 02-05-2007

Hallo allemaal,
Ik heb een vraag over spikepuntjes..wat is de toegestaande hoogte bij wedstrijden? Bij Run2day verkopen ze spikepuntjes van 9mm is dit wel toegestaan? Ik doe namelijk mee aan wedstrijden!

ik | email | 23-04-2007

met spikes ren ik iedereen eruit spikes zijn gewoon beste

Rob | 29-11-2006

Ton,
Soms worden in spikes wat 'loze' puntjes gedaan. jaren geleden mocht je maar 6 puntjes in de schoen hebben, tegenwoordig mogen het er meer zijn.
De loze puntjes waar je het over hebt zijn dus om aan de eerstgenoemde regel te voldoen.
Mijn advies is om in de voorste wel puntjes te doen, en midden binnenkant en de midden op de achterste rij (meest bij de hak liggend) de loze te doen. Tenzij de persoon op de binnenant van de voet loopt zou ik daar de echte doen en de loze dan aan de buitenkant.

gertje | 28-11-2006

spikes mogen echt wel tweedehands zijn voor kinderen... het zijn nu niet de schoenen waar ze dag in dag uit mee moeten lopen. Lijkt mij nu niet echt gevaarlijk voor de ontwikkeling.

Wat die puntjes betreft, het is voor mij niet helemaal duidelijk over welke puntjes dat je spreekt maar ik denk dat het gewoon puntjes zijn om nog meer grip te hebben op de ondergrond;

ton | 28-11-2006

Zelfde vraag als Brenda: waarvoor dienen de twee stompe puntjes? Mijn zoon van 8 heeft spikes voor z'n verjaardag gehad zondag en we tasten in het duister omtrent de stompe puntjes ;-)

Marieke | 13-11-2006

In Bataviastad: spikes voor maar 30 euro. Daarvoor hoef je niet te gaan voor tweedehands.

Marlou | 13-11-2006

Als een kind echt iets goeds nodig heeft dan is het een paar goede schoenen, zowel normale als sportschoenen ook al groeit hij/zij er snel uit.

Een kind moet je niet laten lopen op goedkope of 2dehands rotzooi.
Is absoluut niet goed voor zijn groei en botten.

ik! | 13-11-2006

@ Rens

Waarom niet... mijn eerste jaren dat ik atletiek dee heb ik ook met tweedehands spikes gelopen. Natuurlijk hebben ze wel goede schoenen nodig maar het is nu niet dat ze met spikes dag in dag uit rondlopen. Deze worden bij de kleintjes (bij mij was dat vroeger toch zo) uit de kast gehaald voor een wedstrijd te lopen en niet voor op te trainen. Voor je het weet zijn ze eruit gegroeid en hebben ze ze maar een paar keer aangehad.

Rens | 13-11-2006

@ Rob

Een kind met gebruikte schoenen laten rondlopen???????
Als een kind iets goeds nodig heeft dan is het een paar schoenen, later sla jij je zelf tegen de kop als hij allerlei kwalen heeft aan zijn knieen bijvoorbeeld.

ronald | 13-11-2006

@andere brenda...

Waarschijnlijk weet de trainer dat wel.
Hoewel, volgens mij is het best persoonlijk, in principe kan je gewoon overal spikes indoen, maar sommige hebben last van gevoelige plekken bijvoorbeeld op de bal van de voet. Aan de andere kant is dat ook weer een plek waarmee je afzet.

Andere Brenda | 13-11-2006

Zoonlief moest spikes kopen van de trainer, dus dat hebben we gedaan. Bij de schoenen zit een zakje puntjes, de meeste met scherpe puntjes en twee stompe. Wij weten niet voor welke plekken in de schoenzool die stompe puntjes bedoeld zijn. Wie wel?

Rob | 11-08-2006

Brenda,
Ik denk dat ik heel kort kan zijn over spikes:
Spikes zijn er voor grip.
Bij loopwedstrijden op de baan of over zachte ondergrond (dus bij straat wedstrijden; denk wel aan de ondergrond : glad, steen,.).
Bij sprint, springen en speerwerpen heeft het meer zin dan bij lange afstanden op de baan.
Heeft het zin om voor jou zoon spikes te kopen?
Ja, maar besteed er geen honderden euro's aan. Koop goede (en goedkope) dat is wel genoeg.
Hij groeit er toch snel uit en wil langzaam meer....Kijk eens of ze bij de atletiekclub gebruikte hebben...
Ik ben ook begonnen met goedkope en dat ging ook goed.

atleet | 11-08-2006

ik woon dus in belgië en ik doe ook aan loopcrossen en in België mag je wel met spikes lopen op die leeftijd,ik ben 2de jaar caddet en mag dat ook.

atleet | 11-08-2006

ge moogt wel op 7-jarige leeftijd op veldlopen met spikes lopen,op die leeftijd zijn er veel kinderen die niet met spikes lopen omdat ze hun maat daarin niet vinden.spikes gebruikt ge op de piste en op veldlopen,de lengte wat je gebruikt is afhankelijk van hoe het parcour erbij ligt,je moet zelf inschatten met welke spikes je het meeste grip hebt.met spikes mag je zeker niet te veel over straat en heel harde wegen en stenen lopen,want dan slijten ze namelijk af.je mag dus wel op een heel drassig parcour met 15mm lopen,maar 12mm word meer gebruikt.op de piste kan je het beste met 6mm lopen.

Brenda | 06-12-2005

Inmiddels heeft mijn zoon twee crosses gelopen op spikes. Ik ben naar een Runnersworld gegaan en ook daar raadden ze mij spikes aan. Wel de kortste die er zijn en ik moet zeggen: 95% van de kinderen loopt op spikes. Inderdaad wat Coach zei is gewoon waar, ze glibberen niet weg in die modder. Ik was er zelf nooit op gekomen en wil Coach dus nogmaals heel erg bedanken voor de tip.

Frank | 01-11-2005

hier in de regio (Flevoland, Utrecht, Noord-Holland) zijn ze dus wel streng en worden regelmatig bij crossjes de schoenen gecontroleerd of het geen spikes zijn. het gebeurt dus dat er vlak voor de start nog even snel de gewone schoenen aangetrokken moeten worden omdat men spikes aan heeft.

Wellicht is het goed de KNAU hier eens van op te hoogte te brengen.

An | 01-11-2005

Bij ons in de atletiekvereniging en trouwens in heel West-Brabant weet ik niet anders dan dat er bij crossen altijd op spikes wordt gelopen door de jeugd (meestal vanaf A-pupil). Ik heb nog nooit van die KNAU-regel gehoord en alle juryleden in de wijde omtrek dan blijkbaar ook niet, want er worden nooit kinderen op de vingers getikt vanwege de spikes die ze aanhebben. Ook op de Brabantse Kampioenschappen cross van vorig werd er niets over gezegd. Alleen als een cross stukken asfalt in het parcours heeft (niet met loopmatten afgedekt) wordt speciaal in de afkondiging van de cross vermeld dat er niet met spikes gelopen kan worden vanwege de verharding. Als het toch al verboden was met spikes te lopen, zou dit overbodig zijn, toch?

Ben | 26-10-2005

uit een ander topic geplukt:

Uit chronoloog voor de pupillen/junioren cross in Castricum op 12 november:
De wedstrijden vinden plaats volgens de Algemene bepalingen van het Crosscompetitie Reglement Regio 1 t/m 5 van de KNAU 2005/2006
• de deelnemers dienen te starten in clubtenue.
• het lopen op spikes is alleen toegestaan voor junioren AB
• het verkleinen van het startnummer en het wegvouwen van de barcode is niet toegestaan

loopschoen | 26-10-2005

lijkt mij ook sterk hoor

Ronald | email | 26-10-2005

@ben

Niet om lullig te doen, maar ik zat even op de knau-site naar die regels over lopen op spikes te zoeken omdat ik het eens voor wil houden aan de trainers bij onze vereniging. Maar in het wedstrijdregelement 2005-2007 kan ik dit gedeelte niet terug vinden. Kan je aangeven vwaar dit staat dan?

Groet Ronald

Mike | 21-10-2005

@loopschoen, het gaat erom dat de regels gevolgd worden, die zijn er niet voor niets. Als je het daar niet mee eens bent, benader dan zelf de KNAU en leg deze issue aan hen voor. Prachtig dat jij zo'n uitstekende selectie lopers hebt, maar in dit geval praten we allang niet meer over pupillen natuurlijk. Misschien kun je het feit dat pas junioren A&B op spikes mogen ter discussie stellen. Persoonlijk vind ik dat als kinderen van 13/14 jaar al gepusht worden om zulke tijden te lopen ook geen goede zaak. Ik heb er onderhand voldoende gezien die door het trainingsschema wat bij zo'n prestatie hoort uiteindelijk toch met langslepende blessures lopen en er qua lopen helemaal de brui aan moeten geven. Maar dat is natuurlijk een heel andere discussie

een crosser | 21-10-2005

ja, lachen :D

loopschoen | 21-10-2005

@ mike

je kan makkelijk praten over onverantwoord bezig zijn.
ik heb het hier niet over jongens die net kunnen lopen maar over c-junioren(13/14 jaar) waarvan de besten waarschijnlijk harder lopen dan 80% van de rest van het forum hier.
de jongens die in de mila selectie zitten lopen rond de 17,00 a 18,00 op de 5000meter.
zeg jij maar eens tegen zon gast jij kan niet goed genoeg lopen of wat dan ook dus jij mag geen spikes aan.

ik denk dat de gemiddelde recreant die af en toe een baanwedstrijd loopt een groter gevaar is met spikes aan dan deze jongens die al 8 jaar atletiekervaring hebben.

bovendien is een echte cross gewoon niet te lopen zonder spikes, de brug in de warandacross(bv) is gewoon levensgevaarlijk als die nat is en je hebt geen spikes aan.
zie je het al voor je 20 junioren die met een vaartje van 20km/u onderuitgaan omdat de voorste geen spikes aanheeft??

Brenda | 20-10-2005

@Mike, het gaat mij er helemaal niet om dat mijn zoontje een paar seconden tijdwinst heeft bij de cross. Dat was zelfs mijn vraag niet. Ik wilde enkel en alleen weten voor welke afstanden spikes geschikt zijn. Toen werd mij de suggestie gedaan dat ze voor de cross ook handig zijn en nu gaat de hele discussie daarover. Ik persoonlijk vind dat als iets niet mag van de KNAU iedereen zich daar aan moet houden. Maar eerlijk gezegd ging mijn vraag dus niet over de cross, maar ik vond het wel aardig dat coach mij de tip gaf. Dat het niet mag is een ander verhaal.

Frank | 20-10-2005

er zijn nu eenmaal bepaalde spelregels bij atletiek. zoals in iedere sport. of je ze nu zinnig vindt of niet, leuk of niet, bruikbaar of niet, ze zijn er. net als wedstrijdcommissarissen, scheidsrechters en juryleden, daar geldt eigenlijk hetzelfde voor. en die juryleden zijn er weer om de spelregels te handhaven.

dusm, terecht dat deze mensen atleten diskwalificeren als ze zich niet aan de spelregels houden.

bij kogelstoten mag je ook niet voor het midden de ring uitstappen. doe je dat wel, dan is je poging ongeldig. ook bij puppies.

ik ben het dus volledig met die regels eens.

Mike | 20-10-2005

Ik zie het "probleem" niet echt over het niet mogen lopen op spikes op die leeftijd. Met 7 jaar (kind van topicstarter) ben je trouwens nog niet eens een pupil...... Pupillen is van 8 tot en met 11 jaar. Op deze leeftijd zou het plezier in het lopen voorop moeten staan en dan moet een competitie zonder spikes zeker nog wel kunnen lijkt me. Als je het al zo belangrijk gaat vinden dat een kind van die leeftijd een bepaald aantal seconden tijdswinst krijgt door zn schoenen vind ik persoonlijk dat je de insteek van het hele atletiekgebeuren verkeerd aan het benaderen bent... Dit is de leeftijd dat je het lopen leuk moet gaan vinden en je hebt nog jaaaaren voor de boeg dat je enkel voor de winst kunt gaan lopen

coach | 20-10-2005

Bij een 1000 meter op de baan lopen die pupillen net zo ongecontroleerd als op een cross over 1000 meter. Onzin dus als spikes op de baan wel mogen en op een cross niet (terwijl je ze daar vaak echt nodig hebt om nare valpartijen te voorkomen).

Een cross voor pupillen en jonge junioren zou je als organisatie dus eigenlijk alleen kunnen houden op een parcours zonder gladde bochten, plassen, hellingen met klei, nat gras, gevallen bladeren, prut en modder. Volgens mij kun je het dan geen cross meer noemen.

Of alle ouders moeten behalve spikes en trainingsschoenen ook nog speciale cross-schoenen met veel profiel kopen (als je die al in kindermaten kunt vinden).

Mike | 20-10-2005

Tja Loopschoen, dat kan wel zijn, maar ik vind dat je knap onverantwoord bezig bent als trainer. Vooral pupillen lopen nogal ongecontroleerd en je hoeft maar 1 goeie trap met zo'n spike te krijgen en dan piep je wel anders. Die regels zijn er niet voor niets. Als ik het (als officieel jurylid) bij jouw wedstrijden zou zien zou ik degenen met spikes onmiddelijk via de scheidsrechter laten diskwalificeren.

loopschoen | 20-10-2005

ik heb zelf altijd als pupil en d en c junior al mijn baanwedstrijden en crossen op spikes gelopen, nooit last mee gehad, sterker nog ik wist geeneens van het bestaan van deze regel af.
ik train nu zelf c junioren en ik laat ze bij de crosscompetitie gewoon allemaal hun spikes aandoen.

Dirk | 20-10-2005

Als alternatief bij crosses kan je ook zogenaamde kunstgrasschoenen aan doen.
Redelijk soepele zool, met demping en toch aardig wat grip op natte, gladde ondergrond, zonder risico's van lange noppen.

Dit werkt niet op de tartanbaan, daar voldoen specifieke loopschoenen beter.

Frank | 19-10-2005

de reglementen van de bond zeggen dat het niet mag. vorig jaar was ik bij een cross wedstrijd en daar hebben een aantal pupillen, terwijl ze al achter het startlint stonden, een startverbod gekregen. zo streng werd er gecontroleerd. degene die er toch door heen zijn geglipt werden na afloop alsnog gediskwalificeerd. terecht vind ik. regel is regel.

dus, koop een paar waffles. prima alternatief.

coach | 19-10-2005

Op het forum van atletiek.nl wordt hierover ook gediscussieerd. De meeste reacties zijn voor het gebruik van spikes, zelfs bij pupillen.

Brenda | 15-10-2005

Oké bedankt Frank!

Frank | 14-10-2005

om op je vraag terug te komen. spikes kan je voor iedere afstand tot een km of 10 gebruiken. veder is niet aan te raden ivm slechte demping en mindere stabiliteit. jouw zoon zal op de baan tijdens een wedstrijdje waarschijnlijk maximaal zo'n 600 meter zijn. dat kan goed. tijdens de training zou ik het afraden. ook weer ivm de demping. dan liever gewone sportschoenen.

Brenda | 14-10-2005

Ik zal het morgen wel eens op de atletiek vragen. Mij leken die spikes wel een uitkomst.
Grappig eigenlijk, mijn initiële vraag was voor welke afstand spikes geschikt zijn en nu is er discussie over of ze al dan niet voor de cross mogen worden gebruikt. Dat vind ik nou het leuke van dit forum. Als ik iets weet, zijn jullie de eersten die het lezen. Nog bedankt! Groetjes van Brenda

Ben | 14-10-2005

Ik weet het niet hoor, maar het lijkt me ook sterk dat je met noppen zou mogen lopen met een cross. Geen idee of daar via de knau uitsluitsel over te vinden is

coach | 14-10-2005

De voetbalschoenen van mijn zoontje hebben een soepele zool, je buigt ze net zo makkelijk als een spike. Gekocht voor 8 euro of zo bij de Lidl.

Frank | 13-10-2005

ja dat mag volgens mij wel. zolang er maar geen scherpe punten onder zitten. dus geen rugby noppen er onder zetten, maar gewoon voetbalnoppen.

nadeel van op voetbalschoenen crossen is dat voetbalschoenen een nogal stijve zool hebben omdat je doorgaans op een redelijk vlakke ondergrond voetbalt. met crossen heb je juist een wat meer soepele zool nodig die oneffenheden opvangt.

dus of crossen op voetbalschoenen een goed alternatief is, betwijfel ik.

coach | 13-10-2005

Voetbalschoenen zijn misschien een alternatief als het erg glibberig is. Goede grip met de noppenzool, veel keus in kindermaten en niet duur. Ben benieuwd of dat wel van de knau mag.

Frank | 12-10-2005

of koop gewoon een paar goedkopere lekker lopende schoenen. speciaal om te crossen. meer dan 20 a 30 euri hoeven ze niet te kosten en je spaart je goede asics.

Brenda | 12-10-2005

@Frank, hij is inderdaad nog maar zeven en wat ik van jullie allemaal begrijp is dat steun en stevigheid erg belangrijk zijn. Dus ja, dan toch maar zijn asics (en een borstel om te poetsen)
Bedankt!

Frank | 12-10-2005

trope moet natuurlijk TROEP zijn

Frank | 12-10-2005

Brenda, een alternatief voor spikes is zogenaamde "waffles". die zien er uit als spikes maar hebben geen punten maar een soort van rubber noppen. maar die zou ik niet aanraden op 7 jarige leeftijd. voordeel is dat het gewoon lekkere lichte schoenen zijn waar nauwelijks trope onder blijft plakken tijdens een cross. wat dus met normale loopschoenen wel het geval kan zijn.

Brenda | 12-10-2005

Jammer hoor, het had me wel wat geleken voor de cross, maar als het niet mag, dan houd het gewoon op (of ik moet naar België verhuizen...)

Brenda | 12-10-2005

O jammer. het leek me wel een uitkomst voor de cross. Maar wat niet mag, dat doen we niet. Iedereen moet zich aan de regels houden, ook dat kleine kereltje van mij.
Iedereen bedankt voor de hulp (wat een fijn forum is dit toch)!

Ben | 11-10-2005

info van de knau:
16.b Het lopen op spikes is alleen toegestaan voor Junioren A en B, indien het parkoers dit toelaat.
De wedstrijdleider beslist in deze. Hij staat in voor de veiligheid van de deelnemers.
Pupillen en Junioren C en D mogen alleen op loopschoenen deelnemen.
Lopen op spikes zonder puntjes is niet toegestaan, dit om verwarring te voorkomen.
16.c Het verkleinen van het startnummer is niet toegestaan

Conclusie, met 7 jaar mag je dus nog niet met spikes lopen, is ook veel te gevaarlijk voor anderen natuurlijk dus logische regel vind ik

ikke | 11-10-2005

spikes zijn zeker en vast toegelaten op crossen (hier in belgie toch) zelfs pinnetjes van 12 mm zijn hier toegestaan als je op een heel drassig parcours moet lopen.

Ben | 11-10-2005

Idd Frank, volgens mij mag je trouwens nooit spikes met een cross dragen, onafhankelijk van de leeftijd. Ik vind spikes enkel geschikt voor de kortere afstanden op de baan. Ik heb er eens een 3km op gedaan maar daar werd ik niet blij van....

Frank | 11-10-2005

kinderen van die leeftijd mogen tijdens een cross geen spikes dragen. is KNAU voorschrift. het is te gevaarlijk. zowel voor hunzelf als voor medeatleten. spikes mag pas vanaf D-junioren. 7 jaar is nog een pupil. voor een cross kan je beter je gewone sportschoenen gebruiken, die bieden veel meer steun en stevigheid. erg belangrijk op die leeftijd.

Brenda | 11-10-2005

Dus ook voor de cross. Kijk, dat wist ik dus niet. 19 november begint de cross-competitie. Op de lange afstand (nu 1000 meter) is hij bijna altijd eerste. Ik denk dus dat ik em maar ga verblijden met een paar spikes. In beide gevallen zal hij er dus echt wat aan hebben. Coach, heel erg bedankt voor je antwoord!

coach | 11-10-2005

Als hij van de winter gaat crossen, zijn spikes erg nuttig om uitglijden en valpartijen te voorkomen. Op de baan zorgen spikes voor wat meer grip en snelheid met name op de sprintafstanden. Hoe korter de afstand, hoe groter het voordeel. Op langere afstanden (600 of 1000 meter op die leeftijd) hebben vooral de snelle lopers voordeel omdat die echt afzetten.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over