hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Gebroken enkel

Anne | 24-01-2006

Met skiŰn heb ik mijn enkel gebroken. Ben geopereerd en heb nu een plaatje en zit nu in het gips. Mijn vraag: zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt en nu weer hardlopen? En hoe lang heeft het geduurd voordat het lopen weer mogelijk was? Bedankt alvast.

druifje | email | 15-05-2011

wat een berichten,
ik wilde nog even tegen de mensen zeggen die geen fysio hebben gehad dat je dat ook zonder verwijsbrief kunt krijgen.

miriam | email | 06-05-2011

ze hebben me aangereden toen op fiets zat naar me werk ze gaven me geen voorang
nu is de kogelgewricht van me enkel gebroken heb er 4 schroeven in en mag er 3 maanden niet op staan of lopen dus wel balen ja met 3 kids om me heen wie heeft ervaring met deze breuk en akn me zeggen of alles straks weer kan doen ??

m.wilmink | email | 05-05-2011

Hallo,
Fijn om dit hier allemaal te lezen. Ik heb 3 weken geleden mijn linker voet/enkel gebroken. Op 3 plekken gebroken. Aan allebei de zijkanten en achterin. Ik heb er nu 2 platen inzitten en schroeven. Moest de eerste 2 weken rusten en voet omhoog. Had spalk gips. Na die 2 weken heb ik loopgips gekregen en een schoentje erbij. Maar ik mag het nu nog niet belasten 2 weken. De laatste 2 weken mag ik het wel belasten maar met krukken. Het lukt me nu al om met 1 kruk of zonder krukken te lopen. Voel hem wel een beetje tintellen en heb het idee dat ik ver gelopen heb. Is dat normaal? Of ben ik echt te snel met bewegen en moet ik nog een week met mijn voet omhoog? Wie heeft hier ervaring mee dat ze iets zeiden maar dat je "sneller" weer ging belasten?En hoe zal het straks zijn als het gips eraf is? Ben ik dan weer een tijd afhankelijk van krukken? Please iemand met antwoorden!!

Kevin | email | 04-05-2011

Ik ben 12 weken geopereerd aan me linkervoet dit omdat ik een platvoet had. Ze hebben me enkel op drie plaatsen gebroken en vast gezet met 3 schroeven. Ik heb eerst twee weken een spalk gips gehad, daarna 4 weken normaal gips. en daarna 6 weken loopgips. Ben er nu net twee dagen uit en kan al met 1 kruk lopen ook al doet het af en toe nog pijn.Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat ik zonder krukken kan lopen. Ik hoefde voor de rest niet naar de fysio van de arts(wat ik in principe best raar vind). Iemand hier misschien ervaring mee?

Boontje | email | 01-05-2011

13 maart na een halve marathon verstapt. 4 dagen doorgelopen maar na aanhoudende pijn en weinig herstel het ziekenhuis bezocht, diagnose: Kuitbeenbreuk (Weber B) Wonderwel is het bot niet verschoven en is de breuk "mooi". 3,5 wk loopgips gekregen. 12 april is het gips verwijderd. Nog diezelfde avond weer begonnen met spinning 2x per week. 1x per week fysio met veel thuisoefeningen voor de stabiliteit van de enkel. Dagelijks een kwartier tot half uur door het mulle zand op het strand lopen doet hierbij wonderen. Inmiddels heb ik weer de nodige fiets(klim)kilometers gemaakt in voorbereiding op Alpe DuZes waar ik na de eerdergenoemde diagnose een hard hoofd in had.

Het hoeft dus allemaal niet zo lang te duren. Mijns inziens blijft bewegen toch de beste remedie om de spieren er omheen niet laten verstijven. Ook is beweging goed voor de doorbloeding wat het botherstel bevordert.

Of heb ik gewoon mazzel?

Eline | email | 30-04-2011

We zijn bijna een week verder en het gips is er af!!

Mijn voet is nog rood en gezwollen en in het begin enorm veel "vervellen". De pijn valt mee, alleen kan ik er nog niet zo goed gewicht op zetten.
Ik mank nog een beetje maar ben oh zo blij meer mobiel te zijn dan toen met krukken en gips.
Nu moet ik volgende di naar kinesist, ik kijk er niet naar uit want ik vermoed dat het pijnlijk gaat zijn.
De schroeven en plaat voel ik soms, ben wel een heel gevoleig iemand.
Volgens de chirurg zal ik pas na 6 maand weten of de schroeven erin blijven of alles eruit gaat.

Spoedig herstel aan iedereen....

Eline | email | 24-04-2011

Dit jaar op skiverlof spiraalbreuk aan kuitbeen (waar enkel begint) gekregen. Ben al 6 weken thuis, en dit als moeder van 2 kids, dus grote ramp.
Terug in BelgiŰ na skiverlof direkt onder het mes: plaat erin en 6 schroeven.
Eerst 2 weken "open gips" , erg zwaar gips - kon absoluut niet bewegen, daarna werden de nietjes eruit gehaald wat enorm pijn lijk was en kreeg ik een "lichtgewicht" gips.
Een controle x-ray werd genomen en alles zag er goed uit.
Mag er nu niet op steunen en als ik even erop sta, na 4 weken dit gips, voelt het alsof ze met mesjes in mijn enkel snijden.
Overmorgen terug naar arts-specialist en normaal gezien gips eraf. Daar kijk ik enorm naar uit. hopelijk zijn de schroeven niet los gekomen of zo of wat zou dat scherp (mesjes) gevoel zijn?

Groetjes

Eline

Jeff | email | 14-04-2011

Eind februari teruggekomen van wintersport en in Nederland uitgegleden over 2 sneeuwvlokken.
Enkel op 4 plaatsen gebroken, na een week kon ik pas geopereerd worden (zwelling moest weg). Zitten nu 11 schroeven en 2 platen in mijn linkerbeen. Van de week op controle geweest in ziekenhuis. Enkel stond goed maar er is geen botaangroei, dus de breuken zijn nog niet dicht. Arts zei dat ik 30 kg mocht belasten en over 6 weken weer terug moet komen.

Heeft iemand ook ervaringen hier mee en ik ben vooral benieuwd hoe het herstel straks gaat. Kan ik eind juli wel weer een beetje normaal lopen ? dit in verband met vakantie naar Oostenrijk.

Lieve Vincke | email | 01-04-2011

Dag lotgenoten,

Heb een dubbele enkelbreuk van de linkerenkel + een bijna botperforatie door de huid opgelopen op 1 januari. Van een goed begin gesproken.
Ik werd geopereerd, aan de ene kant zit er een plaatje met 5 vijzen aan de andere kant 2 vijzen.
6 weken in het gips gezeten, maar wel een gips die ik tweemaal daags kon afdoen om wat oefeningen te doen om de spieren van de voet soepel te houden. De wond waar het bot bijna doorzat is nu mooi genezen(heeft wel 10 weken geduurd voordat de korst eraf was), al zie je nog een verschil met de huid erom heen.
We zijn nu 13 weken verder en ik loop nu binnenshuis op 1 kruk en buiten op 2 krukken. Auto rijden heb ik al geprobeerd maar is toch pijnlijk.
Volgens de chirurg kon het 4 Ó 6 maanden duren vooraleer het volledig genezen is.
De zwelling is er ook nog steeds, dat kan volgens de dokter tot 1 jaar na datum.
Dus aan ieder lotgenoot veel sterkte en zie de revalidatietijd als een tijd waarin je eens kan laten verwennen, dat je mag in de zetel zitten zonder je schuldig te voelen.
Lieve

Mike | email | 28-03-2011

Ik heb een vraag, ik heb 27-2 mijn enkel gebroken met zaalvoetbal. Het is een "mooie enkele breuk".,
Ik heb 1 week spalk-gips gehad en na die week kreeg ik circulair?? gips. Ben nu 3 weken verder en heb vandaag loopgips (nieuw gips met los schoentje) gekregen.
Ik mag het nu rustig belasten en over 2 1/2 week mag het eraf. Mijn vraag is na hoeveel tijd je weer een beetje normaal kunt lopen en nog belangrijker waneer je weer auto kunt rijden. We willen 28-4 nl op vakantie en moet wel kunnen rijden.
Ik snap dat iedere breuk een apart verhaal is, maar ik probeer zoveel mogelijk ervaringen van andere te vergaren.

groetjes Mike

Mark van den Bergh | email | 22-03-2011

Hallo,

Ik heb een vraag..
10 weken geleden door mijn enkel heen gegaan en heb ingescheurde enkelband(en).
Na 1 week zwachtel om gehad kreeg ik 2x 2weken softgips (kan niet tegen tape)
Nu zijn weer 5 weken verder en mijn enkel is nog steeds dik van de vocht en kan niet normaal lopen en veel lopen (ook niet met een enkelbrace).
Wie heeft dit ook gehad en weet hoe lang het gaat duren.

anitashewraj | email | 15-03-2011

ik heb mijn enkel gebroken en heb 10 weken gips gehad en moet nou 6 weken langzaam belasten maar hebt nu veel klachten van duizelheid wie heeft dit ook mee gemaakt graag wat advies

Angela | email | 10-03-2011

Iedereen enorm vel succes en sterkte!!

Ik mag sinds 4 weken de enkel weer belasten.
En helaas gaat het allemaal niet zo snel als dat ik gehoopt had!!
Loop nu zonder krukken maar het gaat heel langzaam en je ziet dat ik mank ben.
Ook voel ik bij elke stap de plaat aan de zijkant en blijf ik volgens de chirurg een beperking houden.
Begin het aardig zat te raken en vraag me echt af hoe lang het gaat duren voordat ik weer normaal kan lopen zonder er bij hoeven na te denken.
En waneer ik weer met mijn groep van 7 honden zal kunnen lopen...
(nee zijn niet allemaal van mij ;)

@Anneke bedankt voor de tip!

@Rene ik was ook zo blij dat het gips er af was wat een verademing!

carla | email | 26-02-2011

Ben 12 februari geopereerd aan dubbele enkelbreuk en heb aan 1 kant een plaat met 5 schroeven en aan de andere kant een schroef met draad gekregen. Geen gips en ik moet over 6 weken weer terug voor foto`s. Tot dan mag ik m`n voet totaal niet belasten, dus zit verplicht de hele dag op de bank. Hoop daarna gelijk te mogen revalideren, want baal ontzettend van afhankelijk zijn. Helemaal als je je bedenkt dat ik na 2 jaar revalideren net "hersteld'' (op onherstelbaar zenuwletsel na in dezelfde voet) was van een zwaar auto-ongeluk. Ik heb toen 6 maanden in een revalidatiecentrum gezeten. Heeft iemand ervaring hoe het met de revalidatie van soortgelijke enkelbreuk gaat?

Rose | email | 20-02-2011

ik heb nu 4 weken gips, komende vrijdag mag het gips eraf. Dan heb ik nog 11 dagen om eraan te wennen en dan gaan we op wintersport denken jullie dat ik kan snowboarden dan? Mijn enkel is op een plek gebroken..

Karin van der Beek | email | 15-02-2011

Grijns. Zo te lezen niet de enige en zeker niet de laatste: Op 4 december linkerenkel op twee plaatsen gebroken en alle banden, pezen en spieren zijn afgescheurd. Mijn voet had niets meer met mijn been te maken, door de sterke overstrekking van de huid had ik veel brandblaren. 5 december geopereerd: 2 platen en ong. 8 schroeven geteld op foto. 7 weken niet belasten, geen gips overigens, nu diverse oefeningen met fysio en mag 3x per week 3 uur werken. Autorijden nog uit den boze, loop met twee krukken en mag langzaam belasting opvoeren van linkerenkel. Als dit geen les in zen is... Arts en fysio spreken beiden over maandenlange revalidatie. Iedereen sterkte en hou moed! Doe ik ook :-), hoewel ik wel af en toe een weggooi dag heb. De gepaard gaande afhankelijkheid komt me mijn strot uit!

Karin van der Beek | email | 15-02-2011

Grijns. Zo te lezen niet de enige en zeker niet de laatste: Op 4 december linkerenkel op twee plaatsen gebroken en alle banden, pezen en spieren zijn afgescheurd. Mijn voet had niets meer met mijn been te maken, door de sterke overstrekking van de huid had ik veel brandblaren. 5 december geopereerd: 2 platen en ong. 8 schroeven geteld op foto. 7 weken niet belasten, geen gips overigens, nu diverse oefeningen met fysio en mag 3x per week 3 uur werken. Autorijden nog uit den boze, loop met twee krukken en mag langzaam belasting opvoeren van linkerenkel. Als dit geen les in zen is... Arts en fysio spreken beiden over maandenlange revalidatie. Iedereen sterkte en hou moed! Doe ik ook :-), hoewel ik wel af en toe een weggooi dag heb. De gepaard gaande afhankelijkheid komt me mijn strot uit!

Roelof | email | 15-02-2011

Heb op 4-10-2010 mijn enkel gebroken (op 3 plaatsen) en enkelbanden gescheurd.
Plaatje in gezet met 2 schroeven,na een week zijn de hechtingen verwijderd,en kreeg ik een soort rubbergips.
Mocht de voet nog niet belasten.
Twee weken later mocht het rubbergips eraf,en mocht ik proberen de voet weer voor 25% te belasten,en dat ging namate redelijk.
Ineens kreeg ik last van een slijmbeursontsteking in de knie,en daarvoor moest ik weer naar de chirurg.
Heb toen eerst een antibioticakuur ervoor gehad,maar dat hielp niet.
Toen (zucht) ben ik weer geopereerd aan de knie.
Wel inmiddels zit ik nu nog thuis,kan weer langzaam (maar zonder krukken) lopen,maar merk (doordat ik dus nu ook met de knie zit,dat het allemaal weer stijf word met de enkel.
Moet vrijdag naar de chirurg om de hechtingen te verwijderen uit de knie,en mag dan weer naar fysiotherapie.
Zou graag weer willen at ik kon rennen,en goed kunnen lopen.
Maar vraag me eigenlik eerst af, wanneer ben ik ermee klaar.

gerda | email | 12-02-2011

Hallo Allemaal.

Ik zou haast zeggen, welkom bij de club van gebroken enkels.
Ik heb me enkel 24-12-2010 gebroken over een stuk ijs ,van 30 cm dat ik echt niet zag.
Operatie gehadndiezelfde avond met schroeven en een plaat.
1 dwars schroef hebben ze eruit gehaald, maar kan er niet goed op staan.
mijn agillispees kan ik niet echt lekker op rekken, hoop dat ik fysio krijg.
Want ik kan er echt niet oplopen nu.

carla | email | 09-02-2011

Heb tijdens m`n vakantie op Bali vorige week donderdag m`n enkel [vork, beide kanten] op 2 plaatsen en mijn kuitbeen gebroken. Overmorgen word ik geopereerd, vanwege zwelling kon`t niet eerder. Staat er een minimum aantal weken voor dat je je been niet mag belasten en komt hij zowiezo in `t spalkgips?

elvra | email | 06-02-2011

hopelijk gaat dat bij ook zo zijn heb men enkel op 3 plaatsen gebroken en heb bijna 6 weken open gips en voet totaal niet belasten als ik al zo ver ben met 1 kruk was ik al een eind vooruit
groetjes

Willemien | email | 06-02-2011

20 januari enkel gebroken. Dezelfde dag een plaat en 6 schroeven erin. 2 weken spalk gips gehad. Nu heb ik loopgips. Moet lopen en ook been laten rusten. Ik kan nu met een kruk lopen. Dat is al beter dan met 2 krukken. Loopgips moet er 4 weken om blijven. Daarna fysio

elvira | email | 06-02-2011

volgende vrijdag naar specialist, ben benieuwd wanneer hij de bouten gaat uithalen ! hopelijk snel !! en dan ben ik benieuwd naar de revalidatie hopelijk gaat dat ook snel want ik ben het niet moe ma kotsmoe!!!! sorry ma moest mij effe van mijn lever! sterkte aan iedereen

inge | 01-02-2011

REVALIDATIE : ik ben nu bijna 9 weken na de val (1/12), enkel op 3 plaatsen gebroken en met plaat en schroeven ....
Na 6 weken mocht ik uit de plaaster en kinÚ beginnen, 2 weken met 2 krukken lopen en 30% belasten, vanaf gisteren loop ik met 1 kruk rond ... ik zit voor op het revalidatieschema en hopelijk blijft dit zo :-) mijn doel is 1/3 terug auto rijden, dat lijkt me nog gevaarlijk ... succes ook aan iedereen bij het terug leren stappen ...
oh ja mijn enkel is ook nog dik, en wat pijnlijk maar al bij al ben ik blij met wat ik al kan

Rene | email | 30-01-2011

@Angela en @Anneke. Ik ben 2-1-2011 gevallen en mijn enkel op 4 plaatsen gebroken. Na de operatie ook 2 weken spalkgips gekregen en nu zonder gips (wat is dat lekker zeg).

Nu nog alleen bezig met het soepel houden van de enkel en pas begin maart mag ik de enkel belasten, dan zien we wel verder.

Succes iedereen met het herstel.

G.Kaput | email | 27-01-2011

Op 5 december2010 heb ik mijn enkel op 2 plaatsen gebroken,na 7 weken gips is afgelopen maandag 1 stelschroef verwijderd.
De andere 2 schroeven blijven nog een jaar zitten.
Ik mag sinds gisteren proberen mijn enkel weer te belasten o.b.v een fysiotherapeut,en heb vandaag al ongeveer 10 stapjes gezet met behulp van 2 krukken.Mijn chirurg heeft gezegd dat het wel zomervakantie kan worden voor ik weer goed zal kunnen lopen,misschien wel langer.Mijn enkel is nog wel erg gezwollen,maar de pijn is goed te verdragen.
Iedereen met hetzelfde lot veel sterkte en een voorspoedig herstel gewenst.

Marc | email | 25-01-2011

Ik heb tijdens voetbal een smerige trap(gestrekt been)tegen mijn scheenbeen gehad, mijn voet of beter gezegd mijn enkel heeft die klap opgevangen. dus ik stond vast in het gras. De binnenkant van mijn enkel is de plek waar de pijn zit, ik heb er heel veel vocht inzitten, het is nu 1,5 week geleden maar het blijft enorm dik. Zelfs aan de buitenkant van mijn enkel zit nu een vochtbult. Er is een foto genomen daags na het ongeluk, daar was geen breuk op te zien. Mar nu na 1,5 week blijft de enkel onverminderd dik. Iemand een idee wat dit nog kan zijn. Moet ik terug naar huisarts? Graag jullie mening.

Grt Marc

Anneke | 21-01-2011

@ Angela Ook ik heb na een dubbele bruek maar twee weken gips gehad. 2 dec gevallen en dezelfde dag nog de bekende plaatjes schroeven etc. Zes weken geen belasting. Nu mag ik sinds een week lopen en iedere dag gaat het beter. Ik heb net zelfs een klein stukje auto gereden.Tegen de zwelling smeer ik mijn voet en enkel in met Arnica. Ik merk dat dat echt helpt bij het afdrijven van vocht. Ook is het lekker zacht voor je huid. Ben overigens ook 55+ ;-)

corrie meyer | email | 21-01-2011

hoi
heb 9 decmn enkel gebroken ,gewoon in huis over de stofzuiger gestruikeld .
was een gecompliciseerde breuk,op 2 plaatsen gebroken
plaatje met en pen met 8 schroeven erin,na 2 dagen z.h. met spalk naar huis gegaan ,en daar 3 weken voet omhoog,daarna 2 keer ander gips gehad,
ben nu 6 weken na de breuk ,gisteren is het gips er afgegaan ,en loop nu wat in huis te schuifelen,smorgens ziet het er redelijk uit,in de avond dikker
al met al valt het me nu achteraf mee,had gedacht komt nooit meer goed ,maar heb nu goede hoop ,ben trouwens over de 60 ook dat speelt mee ,zijn er nog wat tips om het snel te laten revalideren?hoor ze graag
groetjes corrie

Koen | email | 20-01-2011

Hallo,

Heb mijn enkel ook gebroken, 3-voudige compressiefractuur (ben vanaf 3M naar beneden gevallen en op enkel geland). Een prognose heb ik niet, zelf hou ik rekening met 6 maanden alvorens ik vlot zal kunnen lopen. Momenteel nog erg veel last van de plaat in m'n enkel maar hoop dat dit gevoel verdwijnt. Wonden zijn wel vlot aan het genezen. We leven op hoop... hierna neem ik terug mijn trainingschema van 20 km op. Maar eerst kinÚ met als hoofddoel om terug flexibiliteit te krijgen en dan zwemmen. Lopen stel ik sowieso uit, wegens nog te belastend.

katty | email | 16-01-2011

hoi, op 27/11 ben ik gevallen, dubbele enkelbreuk, onmiddellijk geopereerd en plaatje en twee vijzen erin,dan open gips. Om de 14 dagen heb ik wondzorg gehad en een nieuw gips en nu na 7 weken dacht ik dat ik een nieuwe loopgips zou krijgen maar nee hoor, ik ben zonder gips teruggekomen. Mijn voet ziet ook blauw en mijn huid is heel erg droog, ik heb ook rode plekken waar de gips tegenschuurde maar ik heb nu wel meer pijn dan met de gips, ik kan moeilijk mijn deken verdragen op mijn voet. Morgen 1e keer kine en dat voor 30x. Ik vraag me af wanneer ik weer een beetje normaal zal kunnen lopen want ik heb een gezin met 2 kindjes. Mijn voet zit ook nog erg gezwollen maar de chirurg zei dat dat tot een jaar kan duren. Volgens de dokter zou ik binnen 6 weken volledig op mijn voet mogen steunen. Ik vraag het mij af ... veel goed moed aan iedereen.

banken elvira | email | 13-01-2011

aan iedereen sterkte gewenst ! ook ik kan er van meepraten, 1/1/11 lekker gaan eten terug thuis een lekker flesje wijn ophalen en het was gebeurd !! enkel op 3plaatsen gebroken ! groetjes Elvira

angela | email | 11-01-2011

hallo ik heb de maandag voor kerst mn enkel gebroken.
de voetvork lag in 2 stukken en mn voet was naar links geschoven.
2 weken geleden hebben ze er toch een plaat en wat schroeven ingezet en zit nu met spalkgips.

donderdag gaat dat spalkgips eraf waar ik enorm blij om ben omdat mn voet erg dik word savonds.
de chirurg vertelde dat ik geen nieuw gips zou krijgen maar 6 weken de enkel niet zou mogen belasten.
zijn er meer mensen die maar heel kort gips hebben gehad?

liefs angela

Liza | 10-01-2011

@ scarlet deel 6
maar goed kiezen tussen 2 kwade is dus wat ze hebben gezegd, doorgaan met bloedverdunners is ook niet goed op mijn leeftijd omdat je er ook bloedingen van kan krijgen, of het door het ongeluk komt ik heb dus geen idee, ik loop wel weer maar het gaat niet beter met me!
Wou dat ik je een ander verhaaltje kon typen, ik probeer niet overal teveel bij stil te staan, anders wordt je gek, het is weer maar afwachten en blij zijn dat je er nog bent, ik heb het nu wel een beetje gehad allemaal, heb nu 2x de dood in de ogen gekeken, en mazzel gehad met het ongeluk en mazzel gehad dat ik er op tijd bij was met de trombose en longembolie! wat een update he na al die jaren ;-)

wens je veel succes met je pootje Scarlet,
liefs Liz

Liza | 10-01-2011

@ Scarlet deel 5
zo niet dan gaat me opleiding en het hele feestje weer niet door!
begin februari moet ik stoppen met de bloedverdunners als de scan wel goed is en dan hoop ik dat de trombose geen nieuwe embolie aanwakkert, 20% kans heb je erop dat het terug komt, ben hier ook zo bang voor maar mag er niet teveel bij stil staan, vroeg al of ik niet gewoon door mag gaan met me bloedverdunners, zodat de trombose geen nieuwe embolie kan veroorzaken, 1 prop die verkeerd schiet en het licht gaat uit!
zeg het misschien heel droog maar het is wel een keiharde feit!

Liza | 10-01-2011

@ Scarlet deel 4

dat betekent dat maart dit jaar ik al 4 jaar thuis zit, ik heb een jobcoach aan moeten vragen want die gezonde meid van toen is er niet meer, en wordt niet meer zo snel aangenomen ergens, ik hoop 28 januari na al die tijd me 1e lesdag te kunnen volgen, maar moet hierbij een baan hebben het is een bblopleiding, me jobcoach en ik zijn hard bezig met solliciteren, want ja....wie neemt er nu een bijna 26 jarige aan met al die problemen?....ik word er ook een beetje moe van allemaal, erg frustrerend is het,
alles hangt af van 25 januari dan krijg ik de uitslag of ik geopereerd moet worden of niet, vandaag een ctscan gehad om te kijken of de proppen in me longen weg zijn,

Liza | 10-01-2011

@scarlet deel 3

Ik heb artrose in me been, dit komt alleen voor bij oudere mensen en KAN bij jongere mensen voorkomen door gecompliceerde breuken en langdurig gipstijd!
Ik was in staat om weer even een bezoekje te leveren aan heliomare om dat dossier even haarfijn onder hun neus te douwen!
Pas over 5 jaar kunnen ze kijken hoe zich dit gevorderd heeft, t klinkt raar maar leer leven met de pijn, en heb ook hele goeie dagen ertussen zitten, na alle ellende en vanaf maart 2007 thuis zitten wou ik verleden jaar terug gaan naar school en kreeg in ene last van me andere been, om een lang verhaal kort te maken, in me linkerbeen zit nu trombose, dit kan ook komen door me ongeluksbeen doordat er vetdeeltjes zijn afgevoerd in me bloedbaan, maar dit kan ook komen door roken en pilgebruik, door de trombose heb ik een longembolie gekregen, dus lag weer in het ziekenhuis en zit nu al meer dan 6 maanden aan de bloedverdunners, krijg nog allerlei onderzoeken waar het nou vandaan komt, en moet dus weer afwachten,

Liza | 10-01-2011

@ deel 2 Scarlet ik ben geen pieperd maar wat een verschrikkelijke periode,Ik moest naar heliomare om te revalideren en uiteindelijk bleef ik pijn houden, ze dachten dus aan dystrofie omdat ik langdurig gips had, dit had ik niet en werd uiteindelijk naar huis gestuurd met de woorden 'u heeft zo lang pijn gehad het zal wel tussen uw oren zijn gaan zitten'

Ik begon hier haast zelf in te geloven, ik heb dit bij me letselschadeadvocaat zitten te vertellen huilend, en die geloofde me en heeft me naar een onafhankelijke arts in amsterdam doorverwezen, uwv wilt je op een gegeven moment natuurlijk aan het werk, en die klootzakken (sorry voor me taalgebruik) dachten dat ik gewoon niet meer aan het werk wou en net deed alsof ik pijn had, terwijl ik destijds terug gegaan was naar school om aan me toekomst te werken en werd aangereden op het moment dat ik naar school reed, 5 seconden en ik was er, goed doet er niet toe, ik ben toen naar die arts gegaan en wat blijkt?

liza | 10-01-2011

@deel 1 Scarlet

Heey heel toevallig dacht ik even terug aan die tijd en dacht ik in ene aan de site van toen en zag je reactie staan.....ik heb helemaal niet meer gereageerd, ik zeg eerlijk er was ook veel aan de hand, wat lief dat je benieuwd bent hoe het gaat ben zelf ook benieuwd hoe het nu met biatch gaat.....mijn verhaal is uiteindelijk dit geworden:

Ik heb in totaal 6 maanden gips gehad waarbij me voet in balletstand werd gebr8, en in 4 maanden tijd is me voet 11 x gezet, heel vervelend was dat want dat gaat zonder verdoving, daarna heb ik 2 maanden loopgips gekregen, en heb in totaal 2 jaar eraan moeten spenderen maar ik loop gelukkig weer en niet mank;-)
maar ow men toen het gips eraf was, wat een vreselijke pijn, me enkel had een half jaar op slot gezeten en dit hebben ze constant los moeten masseren en wrikken,

sonja | 03-01-2011

hoi allemaal
ik ben 4 weken geleden ook uitgegleden
heb een plaat en 6 schroefen ik
mag 6 weken niet lopen en dat met kinderen
ik heb een vraag wie kan me vertellen hoe lang dat ga duren ben het al beu
maar ik wens iedereen veel sterkte
groetjes sonja

renate | email | 03-01-2011

hoi simone,

hoe lang is het geleden bij jou?
en hoelang duurt het voordat je misschien weer redelijk kunt lopen?

groetjes renate.

Inge | email | 02-01-2011

In het ziekenhuis geven ze je het gevoel dat je iets uitzonderlijk slecht hebt en als ik dit forum lees, rek ik dat meerderde mensen hetzelfde hebben ... Ik ben nl. Ook uitgegleden in dit gladde weer met een driedubbele enkelbreuk tot gevolg. Ben geopereerd met plaatje en diverse bouten en schroeven. Ik zit nu 4 weken in de gips en mag in totaal 8 weken niet steunen. Ik eb vooral benieuwd naar. De fases die komen van revalidatie , terug wat kunnen stappen en auto rijden. Hoop ook dat de pijn gauw overgaat, als ik mijn been omhoog doe is het net alsof ik die binnenschroeven voel verplaatsen maar dat kan natuurlijk niet. Ik heb wel de indruk dat jullie in Nederland vlugger mogen belasten dan in vlaanderen, ik krijg geen loopgips. Iemand al golf gespeeld of tennis met die platen en schroeven in zijn enkel ?
Veel beterschap aan iedereen.
Groetjes inge

simon | email | 02-01-2011

Net een rondje met de auto gereden,viel me niet af met m,n tenen gas geven en remmen alleen het kracht zetten op de pedalen kost moeite maar is te doen.

renate | email | 30-12-2010

heeft er iemand na de operatie ook een scheve voet gekregen?

ik moet namelijk steeds terug komen omdat me voet nog niet recht staat, het lukt niet!

groetjes r

renate | email | 30-12-2010

ook ik heb een vraagje: wie weet wanneer je weer kunt gaan autorijden?

ik heb mn enkel op drie plaatsen gebroken, kuitbeen doormidden, operatie gehad, schroeven en pinnen er in!

hopend dat iemand me een antwoord kan geven hierop.

groeten renate.

Simon | email | 29-12-2010

Ben afgelopen zondagnacht bij duw en trekwerk in de kroeg gevallen ik zat op een box en mijn voet ging niet mee met m,n lichaam gevolg enkel gebroken,m,n voet zat klem tussen die box en paal.Zit nu thuis met been omhoog om de zwellingen te laten afnemen moet morgen weer naar het ziekenhuis om te kijken wanneer ze kunnen opereren,ben benieuwd op alles wat nog komen gaatWil eigenlijk al weer autorijden maar kan niet remmen en gas geven met rechts[of moeilijk]en ben bang dat er iemand achterop knalt als er geen remlichten branden.Ben zzp-er en niet verzekerd hiervoor dus geen inkomsten.groet s

j | 23-12-2010

yyy

Scarlet | email | 23-12-2010

Ik ben voor de tweede keer aan de beurt! bijna 3 jaar geleden mijn linkerenkel gebroken. Draaibreuk in skischoen. 6,5 weken normaal gips, 2 weken loopgips. Behoorlijk pijnlijke revalidatie, na 5 maanden op hakken kunnen lopen en alles was redelijk normaal. Toch nog veel last soms met een verkeerd stapje. Denk dat het sinds een jaar hindervrij is. Heel af en toe nog wel raar gevoel, dat mn enkel niet helemaal soepel is. Hij was trouwens gezet.
2,5 week geleden gevallen met de fiets, gladheid. Bingo. Wat een verdriet, want alle ellende begon weer opnieuw. Nu geopereerd, plaatje met 5 schroeven. Vandaag loopgips gekregen. Zie wel enorm op tegen de revalidatie straks weer maar ga ervan uit dat het goed gaat! Voordeel nu is wel dat ik weet wat me te wachten staat. Flink aan de fysio en trainen. Vorige keer heeft zwemmen mij goed geholpen. Ik ben wel erg benieuwd met Liza en Biatch, hoe het met hun gaat.

yolanda | email | 20-12-2010

ik heb mijn enkel gebroken door gewoon te wandelen.
de specialist zegt een stress breuk. heeft hier iemand wel eens van gehoord.
en nu hebben ze er gips om gedaan. maar ondanks alles heb ik toch heel veel pijn met lopen. ik heb het gevoel als of ik door mijn enkel ga.
yolanda

lucas | email | 03-12-2010

ik heb mijn enkel op drie plaatsen gebroken gehad! En hoe! Ik gleed in de sneeuw weg van een stoeprand! Dit is een jaar geleden! 5 schroeven erin gezet! Voordat ik geoepereerd moest worden moest ik een week wachten! Na een jaar kan ik nog steeds niet fatsoenlijk hardlopen het is een drama! De afwikkeling van mijn voet is nog niet goed! Ik heb fysio en ik denk dat ik over een half jaar weer kan hardlopen! Al met al veel geluk gehad! Je kunt zo beroerd te pas komen! Bij iedereen is het anders! hoe jonger je bent hoe sneller je revalideerd! 1 tip alle schroeven eruit halen! Hierdoor wordt je enkel dunner en na mijn mening ook minder stijf! De artsen hebben liever dat je deze erin laat! Niet doen verwijderen!

motercross held | email | 26-11-2010

hallo,

ik heb alle bij me enkels gebroken linker enkel 3 pinnen andere was normaal gebroken.

komt door motercross. ben verkeerd bocht uitgekomen en in een gat geallen van 4 meter diep

arst zij dat ik met half jaar weer zou lopen.
ben nu 7 weken veder en loop al met krukken. 1 pen moet der nog uitegehaalt worden deze week.
daarna rust en denk datik dan met 2 weken wel loop zonder krukken.

Matthijs | email | 17-11-2010

Hallo mensen,
ik heb dus ˇˇk me enkel gebroken. zoals de meesten mensen hier. haha. in mijn geval ben ik gevallen met schaatsen. hoe beter je word, hoe harder je gaat en dat werd mij dus fataal. het bleek een hele nette breuk te zijn en hoop dus snel weer op de schaats te staan en hopelijk nog het NK te kunnen rijden.
krijg over 2 dagen ander gips waar ik hopelijk weer beetje mee kan lopen.
is wel lastig om van 7 keer per week trainen ineens helemaal niks te kunnen doen.

Gr.

xrayt2 | email | 09-11-2010

hoi ik ben gevallen met bmx stuntfietsen
en ik sprong zo,n 2 meter hoog toen verkeerd neergekomen en toen pats
gebroken gelukkig stond alles recht
ik zit nu drie weken in onbelastbaar gips
nog een week en hopelijk dat ik er dan uit mag ik ben nu 13 jaar

koen

Lianne | email | 02-11-2010

Ik heb op 11 augustus 2010 mijn enkel gebroken door een val van mijn paard.
Ik dacht alleen dat het gekneusd was en ben hier du op door blijven lopen.
Veel pijn, en na 6 weken aanhoudende pijn toch naar de dokter. Als het gekneusd was moest het al over zijn. Dokter heeft ons doorgestuurd. Foto gemaakt, en er zat een breuk. Ziekenhuis kon niks meer doen en ik moest door blijven lopen. Dit is 1,5 maand geleden gezegt. De pijn wordt tot nu toe steeds erger en ik ga morgen weer naar de dokter. Nu wil ik een echte behandeling zodat het over gaat!
Succes met jou been

paul | email | 31-10-2010

ja het kan ook goed gaan.enkel gebroken zelfde dag geholpen. plaat met 5 schroeven ,10dagen met spalk daar na loopgips en rustig belasten. ging er na 5 weken van af alles zonder pijn. daar na rustig gaan lopen en zwemmen,ben er in totaal 7 weken er mee bezig geweest, voor ik weer kon werken. plaat zit er nog in maar voel het soms nog wel, maar heb er geen hinder van.

Moniek | email | 25-10-2010

Mijn man is in mei 6 meter omlaag uit een boom gevallen. Scheenbeen gespleten, kuitbeen gebroken en enkel volledig verbrijzeld! We zijn nu 5 maanden verder en wat wijst de scan uit: de specialist heeft te vroeg laten belasten, maar "na 3 maanden kan dat normaliter wel. Geen enkel bot is genezen; het enkelgewricht mist een flink stuk bot, de enkel en daardoor het been staan helemaal scheef. En nu? Opnieuw opereren, een stuk bot uit de heup en wellicht ook nog kunstbot in de enkel zetten; de enkel daarmee stijf zetten; groeihormoon inbrengen om botaanmaak te stimuleren en weer een externe fixateur. Natuurlijk gaan wij voor een second opinion, maar heeft iemand ervaring met het stijfzetten van de enkel?

Wiepie | email | 29-09-2010

Op de 3e dag van onze vakantie aan het Gardameer in ItaliŰ, stapte ik verkeerd uit de caravan en heb ik mijn enkel op 2 plaatsen gebroken.
Door een ambulance naar Nederland teruggebracht en daar moest ik wachten tot de zwelling weg was. Na 2 weken ben ik geopereerd. Na de operatie heb ik 3 weken gips gehad en 3 weken een Vacoped, dat is een soort skischoen.

Nu ben ik alweer zo'n 3 weken aan het revalideren en het valt me vies tegen. Ik had contact met iemand en zij liep binnen 2 weken, terwijl zij haar enkel zelfs op 3 plaatsen gebroken had. Op dit moment loop ik nogsteeds met 2 krukken en kan ik gelukkig wel zonder krukken los staan. En ook 's ochtends ben ik erg stijf!!

Ben eigenlijk reuze nieuwsgierig hoe lang het bij anderen heeft geduurd voordat zij zonder krukken konden lopen!

Carla | email | 26-09-2010

Hallo,
Ik ben begin augustus tijdens een bergwandeling in Zwitserland gevallen. Ik hoorde het kraken maar moest toch nog 2 uur doorstrompelen om een dorpje te bereiken. In Nederland ben ik geopereerd aan mijn weberfractuur. Het kraakbeen bleek ook beschadigd te zijn. Er zit nu een plaat met 6 schroeven in. Ik heb 6 1/2 rustgips gehad en dat is er vorige week woensdag afgegaan. Ik moet zeggen dat het me enorm tegenvalt allemaal. Mijn enkel is dik en pijnlijk en ik kan geen stap verzetten zonder krukken. Zo te lezen hier gaat het dus allemaal nog heel lang duren, en heb ik nog heel veel geduld nodig. Bah bah bah :((

Noggie | email | 23-09-2010

Zes maanden na een gemene enkelfractuur en dan?
Er zijn momenten dat ik gewoon loop... net als voor de breuk, geen pijn, soepele loop. Heel raar maar ook zeer prettig dat je je enkel even vergeet! Ruim vier maanden continue bezig zijn met hoe je loopt, op staat, weer gaat zitten, trappen lopen, op- en afstapjes binnen en buiten, heel vermoeiend allemaal. Je moet, want anders wordt het niets. En nu, lekker lopen, zwemmen, fietsen en de pijn die steeds minder wordt, heerlijk. Mijn enkel wordt alweer redelijk slank en de hinder van de platen en schroeven neemt ook af. Hardlopen is uit den boze, het gewricht wordt dan onnodig zwaar belast en zal de toch al voortijdige slijtage alleen maar bespoedigen. Om mijn conditie weer op peil te krijgen fiets ik ca 200 km per week. Natuurlijk, als ik mensen zie hardlopen in mijn omgeving voel ik een steek van "jaloezie", dat kan ik niet meer. En goed buigen... misschien is 80% haalbaar, de tijd zal het leren. De fysio, 2x per week, brengt echt vooruitgang en ook mijn oefeningen thuis op de balance mat en oefentol doen echt goed. Geduld, veel oefenen en dan komt de lol in het lopen vanzelf weer terug!

Cally | 08-09-2010

Mijn excuses voor het stellen van een voor jouw domme vraag...

cees | 03-09-2010

Hoi cally,

Beetje raar om via dit forum om advies te vragen of je wel of neit mag lopen met je gebroken enkel, dit hangt er helemaal van af wat er precies mee aan de hand is.

De enige die hier antwoord op kan geven is de specialist die je hiervoor behandeld.
Dus gewwon contact zoeken voordat je iets met de voet gaat doen wat misschien helemaal nog niet mag, had je zelf ook wel denk ik kunnen bedenken

Cally Linnenbank | email | 03-09-2010

Hai mensen,

Ik lees vol verbazing jullie verhalen, jullie zijn allemaal even sterk! Goed hoe jullie het allemaal doen en jullie er doorheen slaan.

Mijn vraag was alleen, ik heb door een ongeluk mijn enkel gebroken op 2 plaatsten.. Nette breuken en ik heb nu loopgips. Ik probeer erop te lopen en dat gaat wel redelijk, alleen lees ik op veel sites dat dat helemaal niet mag? Volgens mijn dokter wel, maar ik ben nu even de kluts kwijt.. Weet iemand misschien een antwoord op mijn vraag?

Groetjes Cally

Marie-JosÚ | email | 07-08-2010

Hoi, ik heb 6 weken geleden mijn enkel, kuitbeen in de vakantie gebroken. Ik dacht een flinke kneuzing ik kon er niet op lopen 4 dagen later thuis gekomen toch maar eens naar het ziekenhuis een operatie volgenden viel erg tegen. Gisteren op controle geweest. Nieuwe afspraak met foto over 4 weken. Mag nu een beetje gaan belasten. Ik dacht er sneller vanaf te zijn. Als ik jullie verhalen lees weet ik nog niet wat me allemaal te wachten staat. Elke tip is welkom.

Jacqueline | email | 06-08-2010

Hallo, ik heb begin januari m'n kuitbeen Ún m'n enkel op 2 plaatsen gebroken. ik ben geopereerd (er is ijzer in geplaatst) en heb 2 maanden bedrust gehad..
nu na 7 maanden loop ik nog niet goed omdat de achillespees muurvast zit (ik doe oefeningen thuis en heb fysio)
heeft iemand hier ervaring mee, en tips hoe de achillespees weer los komt?
Bedankt alvast!

mike | email | 30-06-2010

heb nu 2 weken geleden mijn stel pin eruit gehaald en mag weer lopen geen therapie zelf op pijn lopen ik heb ook pijn met lopen maar wordt wel minder heb wel veel vocht in mijn voet.

Marja Kriek | email | 24-06-2010

Ook ik heb mn enkel gebroken.
Was op vakantie op Madeira en ben daar geopereerd.
Plaat erin met zeven schroeven en 6 weken niet belasten.
Ik had geen gips, maar ben vanmorgen voor controle in het ziekenhuis in Nederland geweest.
Het is nu 3 weken en 3 dagen geleden dat ik dus door een val mn enkel heb gebroken.
Hiet in het Nederlandse ziekenhuis zeiden ze, dat ik de keuze had om of nog 3 weken zonder gips met mn pootje omhoog kon blijven zitten, of ik kon ook kiezen om er nu gips om te doen.
Ik heb gekozen voor gips en mag nu ook weer proberen om daar mee te lopen.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want nu ik mn pootje belast doen mn enkel best wel veel pijn.
Hopelijk wordt dat langzaamaan wat minder.
Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?

mike elferink | email | 07-06-2010

ik ben naar het ziekenhuis geweest wordt over 2 weken geopereerd aan mijn enkel gaat 1 stel pin eruit en dan mag ik weer leren lopen weet iemand hoe dat precies gaat heb er ook nog plaat en schroeven inzitten die blijven erin.

plonie | email | 06-06-2010

Zo, weer bijna twee maanden verder.
Ik loop nu zonder krukken. Mijn voet is 's avonds nog wel wat dik.
Goed oefeningen doen. Vooral voet afwikkelen.
Dat lukt nog steeds niet goed. Lijkt wel of er een plank in zit. Maar het is toch echt een spieren en bandenkwestie zegt de fysio.
Ook heb ik af en toe nog pijn en de schroeven die erin zitten voel je vlak onder mijn huid.
Maar ik heb er verder niet zo veel last van.
Ook voor mij geldt, niet meer even rennen om de bus of trein te halen en een partijtje voetballen met mijn kleinlkinderen. BALEN.
al met al ben ik nu ruim een half jaar bezig.

Noggie | email | 31-05-2010

Geen gips meer en dan beginnen met 2 krukken, na vijf dagen je schoen aan en verder belasten. De spieren zijn stijf, de voet is dik en gevoelig maar het is een ervaring, weer lopen en nu na 3 weken af en toe zonder krukken. De fysio zegt nu al dat ik het hardlopen kan vergeten... Dat zal de tijd leren, nu eerst zorgen dat ik verder kan lopen dan een straatje om. Pijnvrij en zonder plaatjes en schroeven (die toch de nodige irritatie geven) is mijn eerste doel. De voet mooi afwikkelen tijdens het lopen, wat is mijn linkervoet een staaltje van perfectie, daar kan rechts nog heel veel van leren, maar dat zal ik zelf moeten doen, met hulp van de fysio die de voet zal mobiliseren. Wie heeft ervaring met begeleiding vanuit een redelijke sportschool? Ik denk zelf dat bewegen toch het beste is voor het genezingsproces. Tanden op elkaar en gaan!!

mike | email | 31-05-2010

ik zit nu 7 weken thuis gips is vorige week donderdag eraf gegaan de 7juni moet ik naar de chirurg gesprek over operatie stel pin gaat er uit hopelijk snel weer lopen weet iemand hoelang het revalideren duurt.

een meisje die veel pijn lijdt | email | 29-05-2010

doet dat pijn als de sgroeven er uit moeten? en ook wat gehecht is ???
ik zit nu in de gips da doet egt overdreven veel pijn :(

Remon | email | 15-05-2010

Ik heb 4 weken terug mijn enkel met voetbal gebroken ook erg naar me voet stond hele andere kant op dan het hoort.
ik heb een gecompliceerde 3 enkel bot fractuur , waarbij ze 2 platen en 7 schroeven in me enkel hebben gezet.
Ik ben naar huis gestuurd zonder gips , 2 weken verder zijn mijn hechtingen (nietjes) eruit gehaald , en beetje ontstoken aan 1 kant en de andere kant geneest heel mooi.
Maar toch na 3 weken gaven ze aan dat ik nu mocht belasten , ik mocht trouwens meteen na me operatie 15KG belasten.
Ik vond het allemaal maar raar , en moet nu al aan fysio beginnen , ik kan ook al op me voet staan en evenwicht bewaren maar veel pijn zit er nog wel in.
Langzaam bij beetje komen er tintels in me voet net of er 1000 naalden door me enkel gaan , en ik voel gewoon dat ik nog niet aan toe ben om aan fysio te beginnen , hoewel ze toch zeggen dat het nodig is.
Zoals jullie al zeiden pijn aan de bovenkant van jullie voet , dat klopt de spier en aderen en zenuwen hebben een optater gehad , vandaar dat er veel vocht en je voet erg dik en opgezwollen kan worden , ik had zelfs soort vocht blaren op mijn voet.

Ik wil jullie nog wel allemaal succes wensen

Noggie | email | 08-05-2010

Yeeeh, mijn gips ben ik na 6 weken onbelast kwijt! Mijn enkel is een echt bouwwerk met een plaat links, rechts en achter en rechts zie je zelfs twee schroefkoppen eruit steken tegen mijn vel aan. Maar de orthopeed was positief over de rontgenfoto. Ga maar beginnen met belasten en dan over 4 weken terugkomen. Mijn enkel is superstijf, mijn spieren zijn gereduceerd tot .... Ik ga aan de slag, oefenen, masseren, rusten, oefenen. Wie weet kan ik dan toch op vakantie, alleen 2 maandjes later dan gepland. Fietsen, zwemmen, weer lopen ik ga er keihard aan werken en of het lukt, dat laat ik nog horen! Succes allemaal met een spoedige genezing!

meeuwie | 07-05-2010

Oja, omdat mijn bot bij de 1e en 2e rontgenfoto (op dag 2 en dag 14) op de juiste positie stond (de traditionele heler heeft het bot de ochtend van de val vrijwel pijnloos terug gelokaliseerd), geen pennen of plaatjes wat dan ook. Het is wel nog licht gezwollen en kan het niet zo ver buigen als de enkel die niet gebroken is. Maar ik ben nog jong (23) en met een sterke en positieve wil, heelt het hardstikke snel hoor.

Meeuwie | 07-05-2010

Ik heb een maand geleden mijn enkel gebroken tijdens boulderen (bergklimmen) in Indonesie. Omdat ik vrij ver weg was van een ziekenhuis en dacht dat het niet gebroken was, heb ik een traditionele heler z'n werk laten doen. De volgende dag toch maar naar een lokaal ziekenhuis en na een tijd wachten ivm stroomuitval een rontgenfoto laten maken. Toch gebroken. Een aantal dagen later in een internationaal ziekenhuis in Jakarta laten spalken, maar omdat ik helemaal was gaan trippen van de veel te sterke medicatie, heb ik het na 4 dagen doorgeknipt en de volgende afspraak voor het gipszetten afgezegd. Terug naar de traditionele heler. 2 weken na de val kon ik alweer heel voorzichtig lopen. Na 3 weken loop ik met gemak de trap op en af, en na 4 weken klim ik alweer. Maar rennen gaat nog niet. Straks weer naar het ziekenhuis om het met een rontgenfoto na te laten kijken en volgende week terug naar Nederland. Eens kijken wat de orthopeed zegt.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...


<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over