hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Gebroken enkel

Anne | 24-01-2006

Met skin heb ik mijn enkel gebroken. Ben geopereerd en heb nu een plaatje en zit nu in het gips. Mijn vraag: zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt en nu weer hardlopen? En hoe lang heeft het geduurd voordat het lopen weer mogelijk was? Bedankt alvast.

Biatch | 02-03-2007

tnx Marc, naja onkruid vergaat niet denk ik maar :)))). Heb zo mijn ups & downs, moet het leren accepteren....... komt wel.

Marc | 02-03-2007

Ai, lijkt me inderdaad geen prettig gezicht :-(
In ieder geval veel sterkte ermee!

/Marc

Biatch | 02-03-2007

@Marc: kon ik maar een stoer verhaal op hangen, van snowboarden of een wilde training.... maar helaas, ben flauw gevallen wilde opkruipen en hoorde toen krak (alsof je tak afbreekt). Mijn voet lag in een hele andere richting dan mijn onderbeen zoiets zag je alleen in een film. Naja niet dus.

Heb vandaag de uitslag gekregn van de botscan en heb botontkalking (ben pas 37). Altijd gesport.... Snappen het niet maar dat gaan ze nu onderzoeken. Enkel is een grote puinhoop en heb tevens vandaag te horen gekregen dat hij altijd stijf zal blijven.

Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit :)
Schijnbaar is het ergens goed voor geweest want nu blijkt dat ik botontkalking heb.... stel je voor we waren 5 jaar verder was de schade misschien niet te overzien. Daar hou ik me maar even aan vast, maar mijn intensieve sporten is waarschijnlijk voorbij.

Marc | 02-03-2007

@ Biatch: Hou vooral de moed erin, ook al is dat moeilijk.

Hoe ben je eigenlijk aan die blessure gekomen? Een valpartij tijdens je training?
(Maar misschien vertel je het ook liever niet)

/Marc

Astrid | 02-03-2007

@ Biatch
Graag gedaan! Ik weet wat het is om gedwongen op non-actief te moeten staan terwijl je z graag wilt lopen. Als je in voorbereiding voor een triathlon was is je fysieke gestel in ieder geval super, dat is een pr voor herstel. Je uitgangspositie is veel beter dan een niet-sporter in dezelfde situatie. En wonderen gebeuren.

Biatch | 01-03-2007

super van je Astrid, had ik net nodig, was zo depri... is 2e dat ik mijn training voor triathlon moet onderbreken voor blessure, was net weer lekker bezig, maar dit keer is erg slecht, enkel is dwarsdoormidden, 3 breuken en stukje afgebroken en veel weefselschade. Maar inderdaad lees meerdere wonders die herstellen zo ook jouw reactie en daar hou ik me maar aan vast..... Tis gewoon zo verslavend dat lopen dat terugslag als je niks kunt doen als alleen maar zitten erg hard is, niet werken, niet naar behoren voor gezin kunnen zorgen etc... Maar wie weet ren ik weer over een tijd..... i hope so!
tnx voor je positieve reactie! kon het echt gebruiken

Astrid | 01-03-2007

H Biatch, houd moed. Kun je je die turner nog herinneren die bij een serie sprongen op de mat helemaal verkeerd terecht kwam en beide enkels brak? Binnen een half jaar deed ie alweer op het hoogste niveau mee. Niet opgeven dus!

Biatch | 01-03-2007

Hoi Anne, tnx je geeft me weer moed, zag het erg zwart in, naja om eerlijk te zijn ziet het er ook niet heel rooskleurig uit, is veel schade, maar wie weet, ben heel benieuwd.

Denk ook dat ik kwa begeleiding ziekenhuis ook niet veel hoef te verwachten, en wat knap dat je meteen aan fysio begonnen bent, ik denk in het begin dat ik heel bang ben om er uberhaupt weer op te staan.

Ben wel benieuwd als je in april terug gaat naar orthopaed watie met je plaatjes doet in de enkel. Misschien kan je tzt nog een keer reageren vindt het gewoon heel interessant omdat ik hetzelf ook heb.

Bedankt, groetjes

Anne | 01-03-2007

Hoi Biatch
Ik vond de begeleiding in het ziekenhuis matig, ze konden eigenlijk niks zeggen behalve van die dooddoeners dat het herstel voor een ieder anders is. Ik heb zelf geregeld dat meteen toen het gips er af ging ik meteen naar de fysio kon (gewoon bellen) en daar heb ik veel aan gehad. Ze helpen je weer te gaan lopen op een goede manier. Zij vertelde ook dat hardlopen weer moest kunnen op termijn. Dat ben ik zelf gaan proberen. In het begin is het strompelen maar op een bepaald moment ging het weer. Dus hou er maar vertrouwen in dat het bij jou ook goed komt. Ik heb zelf het idee dat wanneer je getraind bent het herstel beter en sneller gaat.

Biatch | 28-02-2007

Hoi Anne, tnx voor je reactie. Had jij ook een slechte prognose? Mijn enkel is dwarsdoormidden, op 3 plaatsen gebroken en een stuk afgebroken, zit ook met platen en schroeven en nietjes, klemmen in elkaar.

Dat jij weer hardloopt, goed zeg! mag het wel?? of ben je op eigen initiatief gaan rennen? Ik ben zelf heel bang maar tis nog vers (2 weken geleden geopereerd) en wist niet dat je alweer mocht rennen met plaatjes erin, zal wel altijd zwakke plek blijven of niet?

Ben wel benieuwd als je geweest ben voor verwijderen plaatjes.

Succes, groetjes

Anne | 28-02-2007

Hoi Biatch
Bij mij gaat het goed, loop weer. Zie ook eerdere reactie. Enkel is stabiel maar blijft nog wel stijf. In april ga ik naar orthopeed om te kijken of het verwijderen van de plaat met schroeven helpt.

Biatch | 28-02-2007

Niemand?

Biatch | 26-02-2007

Ik vraag me af hoe het iedereen vergaan is die oude reacties heeft gegeven na gebroken enkel.

Mijn enkel is op 3 plaatsen nu gebroken, eigenlijk is me hele onderbeen dwars door midden, ook is een stukje afgebroken, het zit met platen en schroeven in elkaar. Ik was aan het trainen voor de triatlon maar ben bang dat ik nooit meer kan rennen.

Heb ook veel angst of het uberhaupt goed komt, hoor verschillende verhalen.

@Jokes, heb dezelfde angst als jou. Heb zowiezo nu nog veel pijn, moet 6 weken in het gips en mag mijn voet absoluut niet belasten. Ben benieuwd wat ik na die 6 weken mag en of ik ooit weer durf te vertrouwen op mijn voet / het lopen bedoel ik dan.

Jokes | email | 04-02-2007

Hoi iedereen
Precies op 01jan2007 gestruikeld over een dorpel en mijn voet bengelde los aan mijn been. Kuitbeen op 2 plaatsen gebroken en alle banden gescheurd. Heb nu een strip met 6 schroeven en 1 stelschroef door en door. Die laatste wordt er binnenkort operatief uitgehaald. Ben als de dood om op mijn voet te vertrouwen als ik weer moet gaan lopen. Is dit normaal? Strip en andere schroeven blijven zitten. Heeft iemand hier ervaring mee? Bv. sporten, sauna, lang wandelen etc.

Willem bij de Leij | email | 31-01-2007

Tijdens een zakenreis in Kokkola Finland, ben ik op 25-01-07 uitgegleden op het ijs van de rijbaan. Geopereerd door doktor Weitz van het hospitaal in Kokkola, 2 pennen en 1 schroef die niet worden verwijdert. Mijn enkel is voorzien van kunstof (fibber i.p.v. gips). Na 2 weken loopgips en dan langzaam belasten 1 week 20-30 kg, 2 week 30-40 kg etc.
Is dit een normale gang van zaken en wanneeer zou ik weer normaal kunnen lopen en auto rijden.

@dviesj3 | 11-01-2007

Ik heb precies 8 weken geleden mijn banden doorgescheurd ,al voor de 4e keer, en kreeg gelijk gips.
Eigenlijk was dit geen loopgips maar aangezien het maar tot de helft van je voet zit kon ik heel gemakkelijk lopen door met mijn tenen te steunen; ze raadden dit wel af maar ik heb hier nooit pijn meegehad; veel minder dan op krukken te moeten steunen.
Alsje nu al een spalk hebt krijg je waarschijnlijk loopgips hiermee kan je heel gemakkelijk gewoon lopen; als je hem gebroken hebt kun je RUSTIG na 2 maanden beginnen met lopen (soms al eerder)maar wel onder begeleiding van een fysio/sportarts.

Mirjam | email | 11-01-2007

Hallo mensen
Ook ik heb mijn enkel gebroken afgelopen vrijdag. Er is een plaat in gezet en ik geloof ook een schroef. Nu heb ik nog een spalk, maar ik hoop over een week gips te krijgen als de hechtingen eruit zijn. Waar ik benieuwd naar ben is of je op een gegeven moment een beetje lopen kunt met gips.
De reactie van John vind ik erg bemoedigend en ik ga er van uit dat dat bij mij ook zo gaat:-))
Hoe is het nu met jou Willy?
Groetjes Mirjam

willy | 27-12-2006

Ik heb vanmorgen mij 2 enkels gebroken 2e kerstdag

Ik srong van de ladder nu gips aan 2 kanten tot me lies.
Het rare is dat ik het gips best fijn vind zitten.

MArja sterkte

Anne | 16-12-2006

Hallo Ronald,
ik loop weer en heb het idee dat ik daardoor ook goed ben hersteld. Moet in deochtend nog wel goed op gang komen, mijn enkel is dan nog wat stijf maar na de eerste 10 minuten gaat het goed. Hardlopen gaat da ook goed, behalve dat ik minder hard loop dan vroeger. Liep de 10 km. in 55 min, dat is nu 10 min. meer. Maar er zit wel pogressie in, ik liep eerst nog langzamer. Hoop volgend jaar in 2007 weer op het oude niveau te zitten

ronald | email | 15-12-2006

beste anne,

Ik heb ook even mijn enkel gebroken afgelopen week met skien. jij bent nu een jaar verder. hoe is het verlopen?

Frank | email | 26-06-2006

Ik heb drie jaar geleden mijn enkel op drie plaatsen gebroken tijdens een parachutesprong. 4 Schroeven erin, een zware infectie erop, 4 weken ziekenhuis, nog drie keer geopereerd. Nu heb ik een zware bewegingsbeperking en heb ik regelmatig veel pijn. Ik sta op de lijst voor een vervolgoperatie maar zie het niet zo zitten. Vroeger sporten ik veel maar dit kan nu niet meer. Kan iemand mij helpen?

Pieter | 23-06-2006

Ik heb mijn enkel vorige week gebroken. ff partijtje voetballen. volgende dag geopereerd. Is een plaatje ingezet, ik heb tot nu toe nog geen tot weinig pijn. Ik mag hem 6 week niet belasten en dan weer rustig opbouwen. Ik hou me daar maar aan want ik moet nog jaren met de post lopen. Komt vast wel weer goed.

Anne | 28-05-2006

Ik heb deze week voor het eerst weer gelopen, 3 minuten hard, 3 minuten wandelen en dat 10 keer. Heb de neiging om te strompelen en voel mijn enkel wel, maar toch een eerste begin is gemaakt. Dus het kan allemaal meevallen.

joyce | email | 10-05-2006

Ik heb 13 jaar geleden mijn rechter enkel precies in het gewricht op 2 plaatsen gebroken (Ik was 29 jaar). Ook platen en schroeven gehad. Doordat ik het niet kon bewegen en pijnlijk bleef op aanraden van fysio alles eruit laten halen. Lang herstel en beginjaren vaak pijn met sneeuw. Mijn enkel is beperkt. Ik kan niet goed doorbuigen, daardoor ook niet goed voet afrollen. Gelukkig kan ik wel weer tennissen, skin en sinds kort loop ik hard. Door compensatie krijg ik nu links last van knie, maar ben zeker heel blij dat ik alweer jaren kan sporten.

John | email | 03-05-2006

Altijd lastig om het te vergelijken, maar misschien geeft het je hoop.

Ik heb namelijk een veel positievere ervaring. Ik heb in 1997 mijn enkel gebroken en een en ander afgescheurd gehad. Dit is operatief hersteld d.m.v. een schroef door en door. 6 weken gips gehad en 2 maanden nadat het gips er af is gehaald zat ik weer op mijn oude niveau. Ik moet er wel bij zeggen dat mijn basis conditie erg goed was en dat ik des tijds 17 jaar was.
Maar om te zeggen zoals eerder hierboven dat je er van uit moet gaan dat je je oude niveau niet meer haalt vind ik onterecht en al helemaal niet bemoedigend. Maar dat is een instelling die (gelukkig) voor een ieder weer anders is.

Erik | email | 30-04-2006

Mijn linker enkel heb ik op drie plekken gebroken er zitten schroeven in en ijzerdraad. Dit is ongeveer 8 jaar geleden. Ben nu weer begonnen met hardlopen onder begeleiding. Valt zwaar tegen. In het ziekenhuis doen ze er niets meer aan. Alles blijft in de enkel. Wordt erg dik van het vocht en is pijnlijk. MIjn gevoel zegt niet zeuren doorzetten dat doen we dan ook maar. Is dit herkenbaar bij anderen?

Anne | 26-01-2006

Bedankt, dat geeft toch wel weer hoop.
Ik vind het hardlopen veel te leuk en zou het erg jammer vinden als het niet meer zou kunnen.

BvD | 25-01-2006

Ik raad je aan om zodra zodra je voldoende genezen bent verklaart contact op te nemen met een fysiotherapeut/sportarts. Samen kunnen jullie dan een goed schema samenstellen.

Ga er van uit dat je nooit meer op je ouwe niveau zal komen (als die redelijk maximaal was), maar dat als alles goed gaat je wel weer redelijk goed kunt lopen.

Afhankelijk van de precieze schade en persoonlijke herstelvermogen kan het maanden tot jaren duren voor je weer lang en/of snel kunt lopen.

Begin in elk geval rustig en laat je begeleiden. Dat is waarschijnlijk de snelste en gezondste manier.

Sterkte en beterschap. Hou vol en neem de tijd.

Marc | email | 25-01-2006

Ik heb een verhaal voor je dat je hoop moet geven:

Mijn rechterenkel is ooit verbrijzeld geweest, eigenlijk geplet. Allebei de enkelknobbels in kleine stukjes. Schroeven en ijzerdraad er in, die er een jaar later weer uit gingen. De beweging van mijn enkel is daardoor iets beperkt. Tien jaar later ben ik toch voorzichtig begonnen met hardlopen (1999). Tegenwoordig loop ik ook halve marathons, mijn enkel voelt sterker dan ooit!

Succes!

Ron | 24-01-2006

Ik zou eerst wachten tot het gips eraf is :)

Sorry ben een beetje flauw, heb niets anders te doen.

Heb er overigens zelf geen ervaring mee.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...


<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over