hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Hardlopen of fietsen?

Jan | 27-08-2006

Bij welke sport bouw je het snelst conditie op? Fietsen of hardlopen?

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 26 reacties op dit onderwerp.

nikos | email | 09-02-2017

je hartslag is bepalend.
Hoe lager je hartslag bij zware inspanning, hoe beter je conditie. Per slag wordt er meer bloed gepompt dan bij een mindere conditie.
Als je rustig fietst dan is het ook niet zwaar als je een normale conditie hebt. Het is trouwens voor iedereen anders, het ligt aan je hart en vaatstelsel en dat is erfelijk bepaald.
Door te trainen kun je je conditie verbeteren maar dat heeft ook een beperking.
Je Vo2max (maximale zuurstofopname) is ook genetisch bepaald en zakt met de jaren net zoals je maximale hartslag.
Je hartslag in rust is bepalend voor een goede conditie, hoe lager dest te beter je conditie.
Hardlopen of fietsen je kunt het net zo zwaar maken als je wilt en als je het niet zwaar vind dan loop of fiets je gewoonweg niet hard genoeg. Het enige met lopen is de zwaartekracht bij elke stap, 3 tot vier maal je lichaamsgewicht te verduren krijgen.
Maar hoe harder je fiets hoe meer luchtweerstand en die is ook niet mis !

JohanW | email | 18-10-2014

Weet iemand wat het verschil is tussen de types training in het perspectief van spiergroepen? Dat je algehele conditie vooruitgaat lijkt me logisch, maar uiteindelijk train je andere spieren.

Auke Bos | email | 07-09-2014

Ik ben een loper maar vanwege blessures de afgelopen jaren meer gaan fietsen. Bevalt goed.
Gisteren 152 km gefietst, de derde keer dit jaar dat ik ben gaan fietsen, twee voorgaande keren ongeveer 30 km.
Gevoel na afloop komt overeen met een halve marathon tijdens een wedstrijd.
Ik ben nu in training voor een halve marathon. Hoe vergelijk ik de afstanden? Is een halve marathon tijdens een wedstrijd te vergelijken met een toertocht onder goede omstandigheden?

Richard | 17-08-2014

Waarom willen mensen altijd snel snel snel. Ga gewoon 3 keer in de week een van de twee doen en je zult merken dat je conditie beter wordt. Mensen willen ook altijd een sixpack 3 weken voor de zomervakantie met 15 kilo overgewicht.

Rick | 27-05-2014

Ik doe allebei, en zwem ook. Met alle drie de sporten kan ik binnen een half uur stuk gaan. Ligt er maar aan hoe hard je gaat. Mijn ervaring is dat hardlopen wel het meest belastend (anders dan conditie) voor je lichaam is. Conditie bouw je volgens mij met alledrie op (duurtraining). Ook sneller worden doe je bij alledrie met intervaltraining.

M. | 27-05-2014

Gewoon lekker gaan hardlopen, dat is toch veel leuker dan fietsen!

steven | email | 26-05-2014

Hardlopen. Je hartslag is hoger. Als je denkt dat fietsen zwaarder is, loop je waarschijnlijk nooit hard en fiets je alleen maar. Vraag maar aan elke willekeurige triathleet.

Ool | email | 28-05-2013

Op de fiets kun je verder komen.
Idd ligt het aan de versnellingen, de snelheid en duur. Fiets je zo snel, dat het net zo vermoeiend is als hardlopen is er net zoveel energie verbruik. Stel je fietst zo hard als je kan, dan kom je op een moment jezelf tegen en kan je niet meer. Stel je rent op zijn hardst gebeurd er het zelfde. Alleen je gebruikt andere spieren, een andere balans door de houding en je komt op de fiets natuurlijk veel verder. Kijkend naar de Tour de France bijvoorbeeld, kunnen wielrenners elke dag een parcour van 200+km afleggen. Elke dag een maraton van is niet mogelijk. Wielrenners kunnen 'uitrijden', waardoor ze rusten, maratonrenners niet. Baanrenners gaan wel achterelkaar door, te vergelijken met 100 sprinters. Een lastige, maar wel goede vraag. Een vergelijk hangt van al die factoren af. Wie oh wie doet daar onderzoek naar?

edwin | 17-04-2012

Uurtje fietsen dat kunnen de meeste ongeoefend wel, maar uurtje hardlopen dat zijn er niet veel die dat ongeoefend volhouden .......

edwin | 17-04-2012

Uurtje fietsen dat kunnen de meeste ongeoefend wel, maar uurtje hardlopen dat zijn er niet veel die dat ongeoefend volhouden .......

Marcel | email | 15-04-2012

Ik doe sinds kort beide (hardlopen sinds kort, fietsen al jaren) en kan zeggen dat hardlopen intensiever is. Natuurlijk kan je net zo hard fietsen als je wilt, maar fietsen is nu éénmaal efficiënter dan lopen.

P. Scheve | email | 15-04-2012

hangt helemaal van je fiets en loop niveau af. Meeste lopers zeggen dat lopen zwaarder is en het zelfde geldt voor fietsers. Als ik een half uur volledig los ga in het bos op mijn MTB dan ben ik kapot dit zelfde geldt ook voor het hardlopen.

Ik denk dat fysieke aanleg en talent zwaarder weegt dan daadwerkelijk welke sport nu wel of niet zwaarder is.

Ernie | email | 15-05-2011

hardlopen is zwaarder absoluut

steven | 21-06-2007

ik loop en fiets ook, die discussies over wat het beste is,....
maak voor jezelf uit wat je het liefste doet !!!

ik kan niet kiezen, dus doe ik ze gewoon alletwee,

vorige week 130 km mountainbiken zonder problemen uitgedaan.

eind mei, 20 km door brussel gelopen in 1u25, waarvoor ik zeker niet veel getraind heb.

dus gewoon ,have fun and feel good

Sander | email | 07-04-2007

Hardlopen in voor jou zwaarder, en fietsen voor je lichaam;

Bij lopen sta je de hele tijd op je benen, en moet je jezelf de heletijd in balans houden en doorgaan. Dat maakt het voor de meeste mensen zwaar.

Maar bij fietsen kan je de hele tijd uitrusten, je zit immers toch op een zadel, je lichaam hoeft zichzelf niet te dragen. Maar daar is juist het punt; je kan veel langer doorgaan, waardoor het voor je lichaam veel zwaarder is. Hardlopen houden vele niet veel langer dan een uur vol, maar fietsen op een goed tempo wel 6 uur. Je gaat dus over een langere tijd veel meer energie verbranden, en dat is dus uiteindelijk veel zwaarder voor je lichaam. Ik heb zelf ook wel is gehad dat ik na een dag op de fiets 4kg lichter was, en dat was dan ook nog gewoon goed eten, en maar 150km (ik moest wel een adhder bijhouden die energieblikje op had).

Maar het is er dus aan jou aan wat je wil doen, wil je zelf moe worden, of wil je je lichaam uitputten (met het risico dat je afvalt).

Henk Kamphuis | email | 27-01-2007

Ik wil dit jaar Parijs Brest Parijs (1200km)fietsen , voor de derde keer.
Ik heb ander werk en daardoor minder tijd om te fietsen, wel kan ik meer hardlopen.
mijn vraag: kan ik de conditie opbouwen die nodig is voor een dergelijke tocht, ik heb veel fiets en loop ervaring.

romke | 29-08-2006

@BVD

je kunt iedere sport zo zwaar maken als je zelf wilt - als je in staat bent om jezelf voldoende in te spannen. bij lopen kunnen we dat allemaal, en als geoefend loper kun je natuurlijk ook met lichte inspanning lopen. bij veel andere sporten moeten we dat kennelijk bewust aanleren. voor mij als niet geoefend fietser is het onmogelijk om dezelfde hartslag te bereiken als bij het lopen. omdat ik domweg niet snel genoeg kan trappen. hetzelfde geldt voor langlaufen: hoewel je meer spieren gebruikt dan bij lopen, lukt het me niet om een zelfde hartslag te behalen. hetzij door een te laag bewegingsritme, hetzij door krachtgebrek.

ik denk dat de werkelijke reden voor de verschillen zit in je "spiersoftware" - voor lopen is die bij de meeste mensen beter ontwikkeld dan voor andere bewegingen.

een andere aanwijzing dat de geleiding van signalen via je zenuwbanen een grote rol speelt (en dat aanleren daarbij een rol speelt) is krachttraining in de sportschool. bij het "deadliften" met een fors gewicht haal ik moeiteloos een zeer hoge hartslag - en daarbij gaat het om een relatief eenvoudige oefening (halter met gewichten vanaf de grond optillen tot stand).

BvD | 29-08-2006

@romke:

Wat je feitelijk zegt is dat lopen voor een amateur zwaarder is dan andere sporten. Maar dat je ook bij andere sporten zo ver kan gaan dat ze zwaar worden.

Het feit dat je bij andere sporten verder moet gaan om dezelfde zwaarte te bereiken zou dus betekenen dat lopen zwaarder is.

Ook bij lopen kun je de zwaarte varieren en voor een goede discussie moet je dus bepalen hoe je de zwaarte van verschillende sporten met elkaar kan vergelijken.

Bij elke sport kan je tot het uiterste gaan en is ze zwaar. De vraag is dus of je dat punt bij lopen eerder bereikt dan bij andere sporten.

romke | 29-08-2006

ik betwijfel of lopen zwaarder is dan fietsen. bij lopen heb je wel de klappen op je benen en je gewrichten hebben lange tijd nodig om daaraan te wennen. dat is mogelijk ook de reden waarom een marathon zwaarder aanvalt dan 4,5 uur fietsen - bij een loper. als je als loper gaat fietsen zul je merken dat in de meeste gevallen je hartslag lager is dan bij lopen. dat duidt er dus op dat fietsen minder zwaar zou zijn. de vraag is of dat echt waar is. veel ervaren lopers missen voldoende fietstechniek om bij het fietsen zich zodanig in te spannen dat de hartslag hoge waarden bereikt. wielrenners slagen er wel in om de hartslag tot waarden van 170 en meer omhoog te krijgen en dan is fietsen zeker niet meer "lichter" dan lopen.

dat geldt eigenlijk ook voor veel andere duursporten. als we gaan lopen is het niet zo moeilijk om de hartslag flink omhoog te krijgen. doen we andere sporten die potentieel zwaarder zouden zijn omdat je meer spieren gebruikt (roeien, langlaufen, zwemmen) dan zijn we meestal niet in staat om de hartslag net zo hoog te krijgen. naar mijn gevoel heeft dat meer met gebrek aan techniek voor de betreffende sport te maken dan met de zwaarte van de inspanning.

Christopher | 29-08-2006

Sommigen delen het door 3 en een fietstochtje van 4,5 uur is mss wel vergelijkbaar met een wandeling van 1,5 uur maar ik vind een marathon toch veel zwaarder dan 120 of 150 km snel fietsen.

v | 28-08-2006

christopher heeft gelijk wat betreft die verschillende soorten 'conditie'.

wel is het zo dat je bijvoorbeeld zo, dat iemand die redelijk getraind staat, zonder problemen een fietstocht van 4-5 uur kan doen. terwijl dat bij lopen toch even anders ligt ;)

romke | 28-08-2006

het is maar net wat je bedoelt met "conditie". bij lopen verbeter je long- en hartfunctie en leren de "loopspieren" harder en langer te werken. bij fietsen gebeurt hetzelfde, met als verschil dat je "fietsspieren" de belasting krijgen. mijn eigen ervaring is dat het voor hart en longen niet uit maakt (en je zou ook kunnen gaan touwtjespringen, zwemmen of roeien of om het even welke activiteit die inspannend is en die je een tijdje volhoudt), maar dat de spiertraining toch wel heel sportspecifiek is. bij die spiertraining speelt coordinatie van de verschillende bewegingen een grote rol, de "spiersoftware" die dat regelt moet je blijven oefenen anders "verleer" je de beweging. dat is waarschijnlijk de reden waarom na vier weken fietsen op vakantie door de bergen je daarna aanvankelijk van het lopen niet moe wordt, maar ook "niet vooruit komt".

Christopher | 28-08-2006

Met hardlopen bouw je hardloopconditie op en met fietsen, jawel, fietsconditie op. Beetje appels met bananen vergelijken, niet helemaal natuurlijk. Ik doe beide. Met veel fietsen en weinig lopen gaat mijn loopconditie meer achteruit dan omgedraaid. Lopen is dan ook een veel zwaardere sport dan fietsen.

Saar | email | 27-08-2006

Dat hangt natuurlijk allemaal van het fietstempo af. Ik fiets gedurende een uur op gemiddelde weerstand aan gemiddeld 28 km/uur, waarmee ik ongeveer 650 Kcal verbrand. De calculator op de site van Runnersworld geeft aan dat als ik 10 km zou lopen (dus ongeveer een uur) met mijn gewicht 673 kcal zou verbruiken.
Ik vind ze evenwaardig als je even intensief fietst als loopt. Het zijn zelfs goede aanvullingen op elkaar: ben je te diep geweest met lopen, ga dan een half uurtje losfietsen om te recuperen!

Mark | 27-08-2006

Ik denk dat jemet hardlopen sneller een goede conditie opbouwt. Een uur hardlopen kost immers meer energie dan een uur fietsen.

Joris | 27-08-2006

Volgens mij maakt dat niet zoveel uit denk ik.
Intervallen kun je ook op de racefiets, en na een uurtje op een lichte versnelling je eigen helemaal suf trappen is zeker zo net vermoeiend.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over