hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Hiel- voorvoet- of middenvoetlanding.

Quito | 09-03-2010

Hallo,

Ik las van de week een artikel over looptechniek.
Het ging hier over het landen en afzetten. Ik was altijd van mening dat een hiellanding beter was omdat je zo je hele voet gebruikte, maar in dat artikel stond dat de 'betere' lopers gebruik maken van midden- of zelfs voorvoetlanding.

Nu is mijn vraag, wat zijn jullie ideeŽn hierover?

De laatste reactie staat bovenaan. Er zijn 21 reacties op dit onderwerp.

| 24-01-2018

Dit is niet waar

VRM | 19-10-2015

De manier van landen hangt niet zozeer af van de snelheid als wel van de pasfrequentie.

Idealiter zit deze tussen de 160 / 180 stappen per minuut, onafhankelijk van de snelheid.

Bij deze frequentie zal men automatisch op een efficiente wijze goed onder het lichaam gaan landen, met als gevolg een midden- of voorvoetslanding.

Dat de recreatieve loper meer een haklander is komt doordat veel mensen een veel te lage pasfrequentie hebben, wat ook nog eens veel blessures veroorzaakt (bijvoorbeeld lopersknie).

Het langere grondcontact zorgt voor meer risico op technische fouten zoals overpronatie.

moses mosop | 13-10-2014

Ik zie in deze discussie vaak de opmerking voorbijkomen dat voorvoetlanden meer iets voor hogere snelheden/ kortere afstanden zou zijn. Daar ben ik het totaal mee oneens. Hiel- en voorvoetlanden lopen niet in elkaar over, er is niet een glijdende schaal van hiel- naar midden- naar voorvoetlanding -- het zijn compleet andere manieren van lopen.

ik loop voorvoet tijdens een [eind]sprint maar ook op 6:30/km tempo.

Net zo goed zie je dat een echte hiellander dat vaak in een sprint nog steeds is.

Hier nog een aardig filmpje van een loopster die blootsvoets voorvoet loopt op een uitlooptempootje.
www youtube com/watch?v=EVH2qOwZd18

TG | 12-10-2014

Ik had last van mijn heup(rechts) en ging automatisch op mijn middenvoet landen ipv hiel.
Het gekke is dat ik steeds prettiger ging lopen. Op internet kwam ik dit dus (pose running) tegen. Mijn heup doet geen pijn meer. Ik loop nu 1,5maand op mijn middenvoet(niet hiel) en merk dat mijn kuitspieren het extra voelen. maar niet vervelend.

Het nieuwe lopen is lichter, voor mij logischer.
Ik loop nu 12 jaar denk ik.
Ik loop 3x/week 10Km en ben 58jr.
Ik vond dit wel een leuke video:
Optima+ hardlopen in Youtube zoeken.

Hanno | 04-01-2014

Loopstijl = iets heel anders dan looptechniek!

Voor wat betreft de onderzoeken die worden aangehaald: Ieder onderzoek heeft vele haken en ogen en moeten dan ook niet zomaar klakkeloos worden gebruikt. (een onderzoek over 10 lopers geeft te denken__)

Chris | email | 26-12-2013

Het is toch veelbelangrijker dat je loopt op een manier die jij als prettig ervaart, op welke afstand dan ook?? Ik was een hiellander, totdat ik hielspoor kreeg aan beide voeten, toen een middenvoetslanding aangeleerd ,en dat gaat ook prima, en ik hen nooit geen blessures (afkloppen maar....)

Peter W | 26-12-2013

@Nico, ik vermoed dat ze allemaal op traditionele liepen voorgaande het onderzoek. Dit kan je ook een beetje opmaken uit de laatste zin.

Wat betreft de persoonlijke loopstijl ben ik het volledig met je eens. Ieder krijgt van moeder natuur een bepaald design mee. Sommigen kunnen niet anders dan op hun voorvoeten landen. Wat ik dan spijtig vind is dat zulke mensen dan hun manier van lopen als DE natuurlijke manier verkondigen.

Nico | 26-12-2013

Peter W, heel leuk die onderzoekjes, maar de praktijk is toch anders: voorvoetlanding is idd bij hogere snelheden, dwz korte afstanden, minder als 10 km...
Middenvoetlanding (vaak icm een hogere pasfrequentie) kost minder energie als haklanding, vergelijk het als fietsen met een lager verzet..
Wat betreft het laatste onderzoek, mij is niet duidelijk of de groep die op de tussenvariant liep daarvoor op traditionele schoenen liep, want in dat geval is de overstap in twaalf weken naar 10 km erg snel en vragen om blessures. terwijl dit met een langzame opbouw te voorkomen is.

Het belangrijkste mbt middenvoet of haklanding is denk ik gewoon puur persoonlijk: land je altijd op je hak en heb je nooit blessures, blijf dat dan vooral doen. Bij veel blessures kijk dan eens naar een andere looptechniek..

Peter W | 26-12-2013

Martijn, ik denk dat het net andersom is. Bij een voorvoetlanding verkleint je paslengte juist. Op die manier kan je grotere versnellingen maken en geen snelheden. Het energieverbruik is bij voorvoetlanding hoger dan bij haklanding. Zie ook www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16195026&query_hl=1&itool=pubmed_docsum

De enige manier om je energieverbruik naar beneden te halen is door blootvoets te lopen. Zie www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21472628

Maar daar staat dan weer tegenover dat er meer kans bestaat op kwetsuren. Zie www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24357642

martijn w | 26-12-2013

volgens mij heeft een haklanding het grootste nadeel dat je je been voor je de grond raakt en zodoende een grotere impact krijgt op je spieren en gewrichten, ook dit kost veel meer energie.

bij een midden en voorvoetlanding land je meestel onder je lichaam, hierdoor kun je de impact beter opvangen en grond contact tijd is ook minder dus minder energie verbruik en minder blessure gevoeling.

voorvoet landing is meestal bij de hogere snelheden.

ik was ooit een haklander en had altijd veel last van mijn spieren erg vermoeid. ben me gaan verdiepen in de Pose methode en Chi-running. door wat kleine oefeningen loop je al snel meer onder je lichaam, ik verbruik nu minder energie voor dezelfde snelheid.

je ziet vaak bij haklanders dat ze ook bij de landing door de knie heen buigen, terwijl bij een middenvoetlanding tijdens de contact periode alles gespannen staat.

Richard | 25-12-2013

Precies, Hanno. Daarbij: dat 75% van de overstappers "blessures" [lekker vaag omschreven, Dirk.] krijgt, bewijst niet dat voorvoetlopen slecht is. Het zegt iets over de overstappers en de staat van hun lichaam.

Jarenlang in lichaamverzwakkende schoenen gelopen, in twee maanden volledig overstappen en jezelf blesseren. Lullig voor de overstappers - stuitend dat anderen, zoals bijv. Dirk Vaeremans, die cijfers misbruiken om natuurlijk hardlopen te diskrediteren.

De mens is gemaakt om op zijn voorvoeten te landen. Daar doet geen bosjesman die op zand toevallig een keer op zijn hakken landt iets aan af.

Hanno | 18-08-2013

Dirk,

Interessant is dan om te weten hoe deze 75% is overgeschakeld.

Dirk vaeremans | email | 17-08-2013

25 jaar ervaring met loopanalyse. Om het even wat de theorie zegt. 75 % van lopers die overschakelen naar voorvoet, krijgen blessures. Ik geef de rage geen 2 jaar meer.

joep | 11-03-2010

Er is ook een youtube-filmpje waarin ze iemand met en zonder schoenen laten lopen op een loopband zonder enige instructie hoe te lopen of wat de bedoeling van het experiment is.
Feit is: schoenen -> hiellanding, geen schoenen -> midden/voorvoetlanding.
Vraag is dan welke conclusie daaraan te verbinden. Ik zou zeggen: menselijk lichaam is geŽvolueerd voor midden/voorvoetlanding en de meeste schoenen zijn daar niet op berekend. Deze zijn juist ontwikkeld om dmv hiellanding grotere stappen te kunnen nemen. Jammer dat het lichaam daar niet erg goed mee overweg kan.

Jacky | 11-03-2010

Google; Runningtechnique comparison (own style versus pose).
Als het goed is kom je dan op een youtube filmpje. Lees ook de info rechts naast (onder) de video even.

Dick | 11-03-2010

Gerrit,
Als je dan de natuur zijn gang wil laten gaan, moet je dat natuurlijk zonder schoenen doen.

Ik denk dan dat je zonder dat iemand je dat verteld op je voorvoeten land. En ook op je voorvoeten kun je grote stappen maken. Voorwaarde is wel dat je geen schoenen aan hebt met dempende hakken die vooral erg dik zijn. Je hebt dan geen ruimte om je voorvoet als eerste op de grond te zetten. De hak zit simpel in de weg.

Laat je dochtertje dus ook eens op blote voeten rennen, en let goed op....

Gerrit | email | 10-03-2010

Niemand heeft mij ooit verteld dat ik op mijn hielen moet landen. Niemand heeft mij ooit schoenen verkocht waarmee je alleen op je hielen kan landen, en niemand fluistert mij in mijn oor tijdens het hardlopen dat ik op mijn hielen moet landen. Samenvattend, als ik hardloop, dan doe ik dat op een manier die voor mij zo natuurlijk mogelijk is. Dwz de grootte van de stap, de frequentie van de stap, de landing en afzet, de armbewegingen, de ademhaling. Ik heb mezelf ook nooit geforceerd om anders te lopen. Als ik bij een trainer loop, dan zeggen ze altijd dat het er heel goed uit ziet. Stappen niet te groot, niet te klein. Als je stap te groot is, kom je automatisch op je hielen terecht. Als je stap heel klein is, dan is de kans groot dat je op de voorvoet terecht komt. Ik ben dus van mening dat dat hiellandingsgebeuren niet iets is wat je aangepraat wordt, maar het is iets wat er van nature inzit. Vanavond ga ik mijn dochtertje van 8 eens vragen om een stukje te rennen, en ik ga opletten. Se snapt niets van hardlopen, dus we zullen wel zien of ze op een natuurlijke wijze op haar hiel, midden- of voorvoet terecht komt.

ajhoff | 10-03-2010

Dat alle recreatie lopers hiellanders zijn valt echt wel mee.

Hiellanding is m.i. vooral ontstaan door het idee dat je zo zou moeten lopen. Ook de industrie is er op in gesprongen met speciale schoenen. Als je naar een loopwinkel gaat wordt je dood geslagen met allerlei dempende en corrigerende schoenen omdat je dat nodig zou hebben. Andere manieren dan hiellanding worden daar als erg ongezond beschouwd.

Er zit zeker ook een commercieel belang in. Ik loop zelf op een paar sneakers van Ä 25,- die totaal niet dempen. En nee, hiellanding is niet verstandig met sneakers.

De waarheid ligt m.i. ergens in het midden. Iedereen heeft zo z'n eigen voorkeur. Er is geen echte beste manier voor iedereen, al zijn er heel wat semi wetenschappelijke stellingen die anders beweren ;-)

Quito | 09-03-2010

Ik wil ook niet zeggen dat het anders moet, maar ik heb het idee dat nagenoeg alle 'recreatieve lopers' hielvoetlanders zijn, en alle wedstrijdlopers (heb het in dit geval over lange afstanden, 1/2 en hele marathon) midvoet of zelfs voorvoetlanders zijn.

Ik was benieuwd wat de reden hiervoor is, en of het uitmaakt hoe je loopt in verhouding met blessures en/of snelheid.

Jimmy | 09-03-2010

Dat een aantal van de betere lopers een bepaalde techniek gebruiken wil niet andersom betekenen dat je een betere loper wordt door die techniek...

Voorbeeld: Piloten gebruiken een vliegtuig, maar als jij een vliegtuig gebruikt ben je niet zomaar piloot. ;)

Overigens meen ik me te herinneren dat Haile geen voorvoetlander is (maar juist zelfs een overproneerder), en toch is hij best een goede loper.

Henk | 09-03-2010

middenvoetlanding is algemeen bekend als de meest effectieve. Voorvoetlanding alleen bij toplopers en/of korte afstanden.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...


<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over