De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...
De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

shin splints (springschenen)

Henri | 02-03-2004

Ik heb nu last van shin splints en durf het nu niet aan om te gaan lopen. Ik zit nu te twijfelen of absolute rust, zodat ik zelfs niets voel tijdens mijn dagelijks werk, want dat is nu een beetje. Of rustig blijven wandelen en dribbellen en een beetje aankijken hoe zwaar ik het kan belasten. En eventueel ijs erop nadat ik terug kom. Andere schoenen enzo is al aan gedacht enzo, Heb er zelfs last van met fietsen e.d. Nog niet erg pijnlijk maar hij is er volgens mij wel de blessure. Heeft iemand suggesties wat ik het beste kan doen. Rust of dat actief Herstel Ik ben geduldig, maar ik heb eind mei een NK waar ik moet staan dus!!

Kim | 11-03-2005

hey Jhon,

als atletiek echt je passie zou zijn, zou je begrijpen waarom sommigen echt ten koste van alles willen blijven lopen, dan wint het hart van het zuivere verstand..

maar ik vrees indd. dat rust zich weer opdringt, al ga ik eerst nog enkele dokters raadplegen, je weet maar nooit (ik heb ten slotte al een rust periode achter de rug, maar wsl niet lang genoeg dus)

Jhon | 10-03-2005

Waarom wil je perse door blijven lopen met een blessure? Als je auto een lekke band heeft rij je toch ook niet door voordat je het probleem hebt opgelost?

Als je een blessure verwaarloost wordt het uiteindelijk alleeen maar erger.

Een maatje van mij heeft ook eens een stressfractuurtje gahad. Hij bleef er ook te lang mee doorsporten en moest uiteindelijk 4 weken het gips in. En daarna 3 maanden revalideren om weer redelijk op zijn oude niveau terug te komen. Alles bij elkaar heeft het ongeveer een maand of 7 geduurd.

Een botbreukje of scheurtje herstelt echt niet met een inspuiting hoor. Het moet weer aan elkaar groeien en sterk worden. Rusten dus.

Kim | email | 10-03-2005

Bedankt voor de reacties..

Ik voel dat de pijn terugkeert, stressfractuur zal misschien nog niet geheel genezen zijn, moet je elke keer weer botscan laten nemen, tot als ze daar vaststellen dat het in orde is van te herbeginnen?

Zijn er nu echt geen alternatieven die me toch zouden laten voort-lopen? Ik hoorde onlangs ook iets van een inspuiting kalk + 6 weken rust. Heeft hier al iemand ervaring mee?

kees | 08-03-2005

kortom alles wat ik zei vergeten want Simon weet t beter daar kom t op neer pfftttt

Marijke | 07-03-2005

Hey, ok bedankt voor de tips, dat van die zachte ondergrond ga ik inderdaad maar eens proberen. Ik hoop dat het beter gaat en bedankt voor de moeite!

Simon Chovau | email | 07-03-2005

Marijke..als de ontsteking er zit haalt het weinig uit om terug propertjes warming up te doen en hopen dat het daardoor zal overgaan..dat is zoals je tanden hard beginnen poetsen als er al een gaatje zit...

Dus de oorzaak is nogal duidelijk. Waarschijnlijk liep je ook op harde ondergrond en heb je je oude schoenen van een tijdje geleden teruggebruikt en zijn deze mss wat versleten.

Mijn tips:
1. Als de pijn erg is ga dan eerst naar een sportarts, doe je verhaal en laat hem de nodige vaststellingen doen.
De rest volgt wel...als je gewoon te hard van stapel bent gegaan met lopen heb je immers mss totaal geen andere schoenen/correctiezooltje nodig.
Soms ligt het aan wat slappe voetspieren en moet je die in de eerste plaats trainen..zelfs dan is dus nog geen correctiezooltje nodig, pas wanneer je een vrij afwijkend voetstand hebt kan dat een oplossing bieden

kees | 07-03-2005

ik zou zeggen lees de berichten hierboven en trek je conclussie anders vallen we misschien wel in herhaling, ik probeer t samen te vatten:
1 als de pijn te erg is stop dan een paar dagen of zelfs weken
2 ga naar een specialist voor juiste schoenen.
3 eventueel met correcktie zooltje.
4 een sportmasseur kan ook een naar je scheenbenen kijken mischien kan hij t eruit maseren?
5 loop in t begin op zachte ondergrond gras of zand.
6 goed naar je lichaam luisteren op pijn signalen, niet te lang doorblijven lopen met pijn .

groetjes kees

Marijke | 07-03-2005

Hoi! Ik ben Marijke uit Eindhoven en ik ik wilde iets vragen. Ik ben een beginner qua hardlopen en ik loop niet bij een vereniging, maar gewoon rondjes door de buurt. Ik heb steeds meer last van mijn schenen als ik hardloop, die spirngschenen. Ik heb er in het verleden ook al last van gehad. Het wordt nu zo erg dat ik niet eens meer Kan hardlopen. Ik heb een tijdje geen warming-ups gedaan, misschien ligt het daar aan, maar als ik het een keer wel doe dan heb ik er nog last van. Ik doe er ook koude compressen op en neem warem douches. Weet iemand misschien hoe ik hiervan af kom want ik wil wel kunnen hardlopen...

Sanne | 06-03-2005

Het is niet noodzakelijk om gelijk te stoppen als je een pijntje ergens voelt. Zodra die pijn elke keer bij het hardlopen terug komt kun je het beter even laten nakijken voordat het chronisch wordt en dan duurt het herstel veel en veel langer (als het nog hersteld kan worden!)

kees | 04-03-2005

Als je wat ouder word dus in je 40tiger jaren of ouder , dan moet je wel op die signalen letten , want je hersteld veel minder snel als jonge mensen doen.dus blijf je met maakt niet uit wat te lang doorlopen dan duurt het herstel langer.

Simon Chovau | email | 04-03-2005

Ik vind het een te omslachtig advies...

Iedereen voelt wel eens een pijntje ergens, met al de mogelijke dingen die je kan hebben ga je mss bij de minste pijn denken dat je iets hebt.

Ik zou eerder zeggen, heb je een tijdje last van iets en wordt de pijn progressief wat meer elke keer, ga dan naar een specialist.

kees | 04-03-2005

dat zeg ik ..... :-)

Co | 04-03-2005

" ... heeeel goed letten op pijn signalen als je iets voelt blijf dan niet doorlopen,luister naar je lichaam dan kan je heel veel blesurreleed voorkomen ..."


Dit is waarschijnlijk het beste advies voor alle klachten

kees | 04-03-2005

bij mij bleef t ook terug komen tot dat ik gewoon een jaar gestopt ben met lopen en daarna weer rustig begonnen op zachte onder grond goed schoeisel en heeeel goed letten op pijn signalen als je iets voelt blijf dan niet doorlopen,luister naar je lichaam dan kan je heel veel blesurreleed voorkomen.

Simon Chovau | email | 03-03-2005

En uiteraard betekent niet sowieso dat knobbeltjes een ontsteking is, maar de persoon in kwestie zei dat hij op de pijnlijke plek ( en precies daar ) knobbeltjes voelde...dus het lijkt voor de hand liggend niet?

Simon Chovau | email | 03-03-2005

Kim..een stressfractuur heeft veel langer nodig dan 4weken om te genezen, er zit een barstje in je bot en dat groeit niet zomaar vanzelf dicht.

Heeft een/je arts die 4weken rust voorgeschreven of heb je dat zelf beslist? Een onsteking is meestal wel over na een 4tal weken maar bij een stressfractuur is de gedwongen rust tussen de 4-6 maanden ( ja maanden :s ). De kans is zeer groot dat het barstje er nog steeds zit en dan moet je onvermijdelijk stoppen met lopen. Ik zou toch eens naar een specialist gaan en eventueel nog een botscan laten nemen, maar de kans is klein dat op die korte tijd je been hersteld is hoor..

Jhon | 03-03-2005

Kan ik je maar 1 tip op geven: niet doen.
Je pijn wordt eerst erger, dan na een week of twee voel je niets meer en weer een paar weken later is de oorspronkelijke pijn weer terug.
Zo'n spuit helpt niets wat er ook gezegd wordt.
Lees overige topics hier maar eens door. Staat genoeg over op deze site.

jeroen | email | 03-03-2005

Ik zou zo snel mogelijk cortisone spuiten willen laten zetten,
Heeft iemand hier ervaring mee, en hoe lang mag je erna niet trainen?

Sanne | 03-03-2005

Hai,
Ben 2,5 jaar geleden in nederland komen studeren. Waar ik voorheen woonde heb ik altijd op een zachte ondergrond getraind en hier dus op een harde stoep/weg. Na een halfjaar kon ik het stop zetten. IK heb 2 jaar last gehad van shin splints, ben 15 kilo aangekomen (waarvan 5 er weer af is), en heb mijn triathlonsport kunnen vergeten. Ik heb nog wel veel gefietst maar op bepaalde momenten lukte dat ook niet. Ben in de gym gaan trainen.
Nu sinds enkele weken train ik op de loppband 5 minuten lopen (5,5) en 5 minuten hardlopen (9,5) Dit doe ik zo een uur lang. Ik moet zeggen dat ik nog geen last heb gehad van m'n schenen. Maar ik heb ze dan ook zo'n twee jaar "off and on" rust gegeven.Wel een tip: Wil je er echt vanaf dan moet je het rust geven en een icepack gebruiken. Daarnaast niet te hoog van stapel gaan, begin laag en bouw het langzam op. Het kost tijd!!!!
Succes

kees | 02-03-2005

hoi kim ik denk dat nu je weer begonnen bent t beste zoveel mogelijk op zachte ondergrond kan trainen dat hielp bij mij t beste

Kim | email | 02-03-2005

Ik heb ook sedert 6 maanden last van men scheenbeen, heb in de beginfasen blijven doorlopen (verkeerd, maarja sporten is mijn passie)
tot het verergert was dat ik niet meer normaal kon stappen. Ik ging ondertussen al bij de kinesist en gebruikte allerlei zalfjes (voltaren enzo)

Na een botscan stelde men een stressfractuurtje vast iets boven de enkel> Ik heb dan een maand rust genomen en een traumeel-behandeling gevolgd, plus steunzolen laten maken.

Nu ben ik aan het herbeginnen met nieuwe sportschoenen, maar het is nog steeds wat gevoelig. Is dat normaal? Nu 2x/dag ijs.. Wat kan ik nog doen????

Ron | 01-03-2005

die knobbeltjes die je voelt kan ook gewoon een onregelmatigheid op je scheenbeen zijn en hoeft helemaal niets te betekenen.

Simon Chovau | email | 01-03-2005

Knobbeltjes = scheenbeenvliesontsteking. Aangezien je het ook krijgt nu je ineens wat ( meer? ) moet lopen lijkt het voor de hand liggend. Je gaat best even naar een sportdokter hoor, en zorg er vooral voor dat wanneer je loopt je het aub met goede schoenen doet, anders loopt je jezelf zo kapot hoor...

Simon Chovau | email | 01-03-2005

Knobbeltjes = scheenbeenvliesontsteking. Aangezien je het ook krijgt nu je ineens wat ( meer? ) moet lopen lijkt het voor de hand liggend. Je gaat best even naar een sportdokter hoor, en zorg er vooral voor dat wanneer je loopt je het aub met goede schoenen doet, anders loopt je jezelf zo kapot hoor...

Bob | 01-03-2005

Misschien ook nog even melden dat ik op de plek knobbeltjes voel. Weet niet of dit een symptoom van shin splints of het loge syndroom is/kan zijn.

Heb het aan mijn ander been ook, maar die is (nog) pijnvrij.

Bob | 01-03-2005

ik heb hetzelfde probleem. Ook veel last van pijn aan de scheenbeen. In het begin ging het wel over, nu heb ik sinds vrijdag (na het lopen) veel last, ook tijdens het gewoon wandelen, trap lopen, ... Heb de laatst 2-3 weken ook maar een 3tal keren getraind.

Probleem is dat ik eigenlijk niet kan rusten. Zit nl. in een opleiding waar veel uithouding gegeven wordt en regelmatig ook testen zijn. Zit momenteel met de handen in het haar want weet ook niet meer wat doen...

jeroen | 01-03-2005

Ik heb gelezen dat een warm verband 's nachts de bloedsomloop bevordert.
En met die reflex spray kan ik trainen zonder op het begin last te hebben van die blessure.
Nu is het misschien wel niet zo verstandig nu ik er even over nadenk.

kees | 28-02-2005

hoi Simon Chovau
nee ik bedoel niet dat je automatich knieklachten hebt dan maar als je overpronantie aan je voet hebt dan heb je vaak ook knieklachten als je geen goed schoeisel hebt

groetjes kees

Simon Chovau | email | 28-02-2005

Iedereen heeft een zwakke plek aan zen lichaam. Het is die plek waar het eerst een blessure kan optreden, maar het is dus niet vanzelf zo dat wanneer je sin splints hebt dat je ook last van je knie hebt hoor....

Ook wat dat rekken betref toch enige voorzorg. Het kan een (mede) oorzaak van beenvliesontsteking dat je kuiten te kort zijn, maar je als dat niet zo is heeft het dan dus weinig zin om 'veel' te rekken.

kees | 28-02-2005

Je kan t beste tijdelijk stoppen met lopen , en je onderbenen laten maseren en heel veel rekken en strekken en je voeten na laten kijken eventueel een corretiezooltje nemen want deze blessure is vaak t gevolg van doorzakken van de voet dus over pronantie, mensen die shin splints hebben , die hebben ook vaak last knieproblemen door die over pronantie, en als je niet ernstige vorm heb van shin splints op zachte ondergrond trainen , en niet alleen koelen maar ook insmeren met srl gelei heeft bij mij wonderen gedaan.

Lusan | email | 28-02-2005

Ik heb ook veel last gehad van de shin splint, ik heb gewoon de rust genomen en nu heb ik nergens last meer van...zorg dat je het echt niet forceert, want zo'n blessure kan wel 3jaar duren..

Simon Chovau | email | 26-02-2005

Als de ontsteking er nog zit is het dan wel verstandig om 1) een warm verband om te doen en 2) reflexspray te gebruiken?

Het is nog altijd iets bizar wat nu wel een niet mag bij een ontsteking, maar ik zou die reflexspray toch laten hoor, daar kan je mss wel stijve spieren wat meer behandelen, maar op het bot is het effect volgens mij nihil. Dikwijls ga je door reflexspray de pijn gewoon niet voelen, maar hij is soms wel degelijk hoor. Dus pas toch maar op met ( zeker voor een loop ) allerhande producten op je benen te smeren en denken dat de er geen pijn meer is en het dus de beterhand gaat...

jeroen | 25-02-2005

Ik doe na mijn training ook een drukkous aan (zodat je onderbeen minder belast wordt). 2x per week 's avonds een warm verband omdoen, 3 x per dag ijs erop leggen waarna ik er voltaren gel op smeer, voor en na de traing redelijk veel reflex spray( wat ook zeer goed helpt) er op spuiten. Dat is zowat hoe ik deze blessure verzorg.
Deze morgen nog een duurloop gedaan van 1u, en bijna 13 km gelopen aan hr160. Het begint terug een beetje goed te gaan.
Weet nog iemand andere manieren om zo'n blessure te behandelen?

jeroen | email | 25-02-2005

Hallo,

Ik heb nu ongeveer een maand last van een scheenbeenontsteking.
De eerste 2 weken heb ik niet getraind, en nu ben ik stilletjes aan terug 4x per week aan het lopen hoewel de blessure nog niet genezen is.
Ik heb 12 sesies bij de kine voorsgeschreven gekregen, en moet er nog 4 doen. Bij duurlopen waar je altijd hetzelfde tempo loopt voel ik bijna niets van mijn scheenbeen, maar eenmaal je kracht en snelheidstraining doet belast je het been veel meer en voel je het ook snel terugkomen.

rich | email | 20-02-2005

Oh, loop ook in het verleden!

rich | email | 20-02-2005

Henri, als de pijnklacht zich beperkt tot een bepaalde plaats kan een kuurtje ibuprofen uitkomst bieden, maar wel even behoorlijk gas terug nemen bij het trainen... Een aantal dagen 1000mg per dag moet de irritatie wel doen afnemen. Zo niet dan blijft er alleen nog maar een cortisol-injectie over maar dan mag je echt een tijdje helemaal niks doen en het is ook niet zeker of het werkt.En dan moet de pijnklacht ook zeer lokaal zijn.

Co | email | 19-02-2005

Fraukje,

Misschien een jaar achter maar voor mij nog altijd actueel.sinds tien jaar heb ik last van mijn scheenbeen. Het is ontstaan door voetbal. Na de zomerstop was het verdwenen. twee jaar later wilde ik meedoen aan de halve marathon van Egmond. Tijdens de training kreeg ik last van beide schenen. Om precies te zijn aan de binnenkant net boven de enkel tot aan de knie. Dag en nacht had ik last van de pijn. Na Fysiotherapie is de pijn in mijn rechterbeen verdwenen en nooit meer teruggekeerd. De pijn in mijn linkerbeen werd minder en consentreerde zich vlak boven mijn enkel. Een aantal jaar heb me alleen nog maar met fitness bezig gehouden. Gedurende die jaren is de pijn tot 5% afgezwakt maar nooit geheel verdwenen. Sinds 3 jaar zit ik weer regelmatig op de mountainbike of racefiets en sinds enkele weken is de pijn weer helemaal terug. Ook in rust heb ik pijn.

fraukje | email | 03-01-2005

Oh erg leuk ik loop een jaar achter. Sorry!

fraukje | email | 03-01-2005

Hai Henri! Ik lees net je bericht en je hebt precies dezelfde klachten als ik. Ik ben net bij mijn huisarts geweest en die adviseerde mij het middel Spiroflor aan te brengen voordat ik ga lopen, en na het lopen direct goed te koelen met coldpacks. Tijdens het lopen rustig aan doen, tempo verlagen zodra de pijn erger wordt. Wanneer hardlopen te pijnlijk is kun je beter een alternatieve sport zoeken om de conditie van je benen goed op peil te houden, de beste opties zijn dan fietsen en/of zwemmen. Dit is wel iets wat niet zomaar over gaat, je moet het dus NIET forceren anders wordt het alleen maar erger. Hoop dat je er eind mei bovenop bent! Groetjes, Fraukje

Ron, sportmasseur | 21-09-2004

P.S. wat ik zelf een fijne site vind is:

www.blessurevrij.nl

Hier vindt je van alles over blessures, onstaan, symptomen, gevolgen en behandeling.
Echt de moeite waard.

Ron, sportmasseur | 21-09-2004

Pijn bij logesyndroom en shin splints is vaak op dezelfde plek voelbaar. Shin splints is een ontsteking, logesyndroom een afklemming van de bloedtoevoer naar de spieren. Door inspanning zet de spier uit als gevolg van meer bloedaanvoer. Om de spier zit een vlies dat niet meegeeft. Als de spier blijft uitzetten, wordt dus de bloedtoevoer op een moment afgekneld. Dat kan dus ook voelbaar in de voet zijn. Pijn is zo heftig dat je vaak niet eens meer kan wandelen. Ik heb het 1 keer gehad dat ik na 5 minuten hardlopen, letterlijk kruipend ben teruggegaan van de pijn.

Onno | 21-09-2004

Yes, ik ben inmiddels van de pijn in mijn schenen af. Loop meestal om de andere dag, nu een paar keer twee of drie dagen tussen loopdagen gedaan en dat heeft geholpen.
Zit nu met een knieprobleem. Heb het gevoel alsof er iets verrekt is. Gaat weer ietsje beter. Hopelijk kom ik daar ook vanaf zonder een lange periode zonder lopen.

Simon Chovau | 20-09-2004

Is de pijn dan bij logesyndroom en shinsplints ongeveer dezelfde? Het klopt toch dat het logesydroom ook in de voet wordt gevoeld niet?

Ron | 20-09-2004

Aanvulling:achetr 1,5 moet week staan. Dus: Na 1,5 week kon ik mijn trainingen alweer oppakken.

Ron | 20-09-2004

Vraagje: is shin-splints bij jullie "medisch" vastgesteld of denken jullie dat je het hebt omdat je last van je scheenbenen hebt? Shin splints wordt vaak verward met een andere vervelende scheenbeenblessure namelijk loge syndroom. Ik dacht ook dat ik shin splints had maar dat was dus niet zo. Logesyndroom werd door de orthopeed na een klien testje vastgesteld en na een (vrij simpele) operatie van een half uur ben ik voor 100% klachtenvrij. Na 1,5 kon ik mijn trainingen alweer oppakken. Met veel meer plezier dan dat ik een jaar lang heb gedaan.

pascal | email | 20-09-2004

ijs,zalf,massage,zooltjes,nieuwe schoenen etc. etc. alle kleine details kunnen bijdragen aan herstel. RUST is het belangrijkst maar het moeilijkst want we willen doorgaan, doe het niet ik kan het weten kon geen stap meer zettten van de pijn in mijn schenen. Probeer je beenspieren in het algemeen te versterken door bijv; fitness.Dit kan het lopen vergemakkelijken door dat je schenen wat meer ontlast worden. Verder neem echt RUST ook al wil je niet, ik ben ook een sport beest maar kon uiteindelijk niks meer, echt niet tof. good luck

Simon Chovau | 07-09-2004

Idd rusten moet je normaal nog niet doen, altijd wel blijven oppassen want een bot is vele fragieler als een spier he.

Het feit dat je bij tragere tempo's meer last hebt is omdat je landing langer duurt. Bij een degelijker tempo loop je soepelder en is het contact met de grond korter.

Onno | 07-09-2004

Dankje voor je reactie. Gisteravond een tempoloop over 7km. en weer de pijn weg na 2km.
Ik heb trouwens wel gemerkt dat de pijn sneller weg trekt bij het lopen van een sneller tempo. Ik maak dan langere passen. Bij langzame duurlopen probeer ik de passen wat korter te houden, is de afrolling van de voet ook niet optimaal en trekt de pijn ook minder snel weg.
Nou we zullen wel zien. Tijdens de zomer 4,5 weken niet gelopen en het duurde me 4 weken om weer op niveau te komen, dus rust houden zou ik liever niet doen. Misschien maar eens alternatieve routes plannen op zachtere ondergrond.

Simon Chovau | 06-09-2004

Het feit dat het aan het begin van de training pijn doet elke keer duidt er waarschijnlijk op dat er nog wel degelijk een onsteking is of teruggekomen is.
Na 2km zal je been wel voldoende warm staan, wordt het bot dus goed doorbloedt en verdwijnt de pijn. Dit is zowat de eerste stadium van de shin split, verder trainen mag maar ik zou toch niet te belastend lopen als ik jou was.
Dikwijls komt het voor dat elke keer het ietsje langer duurt voor dat de pijn weggaat, naar het einde toe de pijn terugkomt en vervolgens de gehele training blijft. Voorzichtheid alom dus!
2/3 keer per dag ijs leggen zal al zeker wat helpen, van een onstoken bot masseren ben ik geen voorstander, wel wisseldouches die voor een betere doorbloeding zorgen.
Als het verergert, toch terug eens naar een sportarts en je schoenen laten nakijken.

Onno | 06-09-2004

Er is al veel geschreven hier over. In het voorjaar zat ik er ook tegen aan. Na nieuwe schoenen kopen ging het vanzelf over.
Nu begin ik weer last van shin splints te krijgen(aan de linkerkant). Het gekke is dat het alleen zeer doet als ik begin met lopen. Na zo'n 2km. verdwijnt het nagenoeg. Verder is het overdag wel een beetje gevoelig. Klinkt dit iemand bekend in de oren? Probeer iedere avond te koelen met ijs. Als het niet erger wordt ga ik maar gewoon door met lopen.
Wat zijn de ervaringen met zelf masseren van de zere plekken? Weet iemand misschien een goede website daar over?

Richard | email | 31-08-2004

Bij deze een tip waar je zeker wat aan hebt. Ik heb er zelf behoorlijk last van gehad na aankoop van nieuwe schoenen. Dus waarschijnlijk/zeker een probleem met mijn schoenen. Maar ben van het type gaat wel over dus heb geen nieuwe schoenen gekocht maar allerlei manieren gevonden om het te onderdrukken. Misschien niet slim maar het werkt wel.

Je moet eerst zorgen dat de pijn naar een acceptabel niveau gaat. Dit betekent pijnvrij op het moment dat je weer de eerste meters hardloopt.
Vervolgens na het hardlopen direct een half uur een ijszak erop. Wanneer je dit hebt gedaan smeer je 2x per dag Spiroflor van VSM (apotheek) erop.

Bovenstaande 2 tips kun je ook gebruiken om pijnvrij te worden zodat je in ieder geval kunt hardlopen. Mijn linkerbeen is nu helemaal pijnvrij en rechterbeen is nog een beetje gevoelig, maar alleen als ik er op druk. Loop om de dag hard.

Succes !!

Richard | email | 31-08-2004

Bij deze een tip waar je zeker wat aan hebt. Ik heb er zelf behoorlijk last van gehad na aankoop van nieuwe schoenen. Dus waarschijnlijk/zeker een probleem met mijn schoenen. Maar ben van het type gaat wel over dus heb geen nieuwe schoenen gekocht maar allerlei manieren gevonden om het te onderdrukken. Misschien niet slim maar het werkt wel.

Je moet eerst zorgen dat de pijn naar een acceptabel niveau gaat. Dit betekent pijnvrij op het moment dat je weer de eerste meters hardloopt.
Vervolgens na het hardlopen direct een half uur een ijszak erop. Wanneer je dit hebt gedaan smeer je 2x per dag Spiroflor van VSM (apotheek) erop.

Bovenstaande 2 tips kun je ook gebruiken om pijnvrij te worden zodat je in ieder geval kunt hardlopen. Mijn linkerbeen is nu helemaal pijnvrij en rechterbeen is nog een beetje gevoelig, maar alleen als ik er op druk. Loop om de dag hard.

Succes !!

| 31-08-2004

in ieder geval k gn melkproducten s.v.p.

Goed onderbouwd artikel bij http://www.pilliewillie.nl/
klik rechtsboven op 'PW artikelen'
dan onder 'Vitamines en mineralen en andere zaken'
klikken op 'Waarom is melk zo ongezond?'

Heleen | 30-08-2004

hoi,

hebben jullie met al die onstekingen wel eens gedacht aan je voeding? vaak is het zo dat mensen die o.a. veel rood vlees eten (en dan vooral varkensvlees), veel chocolade eten, regelmatig zeevrachten eten (en dan vooral haring) en regelmatig bier drinken, een verhoogde kans hebben op onstekingen. voor mensen met jicht, adviseer ik om op deze produkten behoorlijk te minderen, en zich meer te richten op groenten en melkprodukten. misschien is dit ook iets voor jullie. ik zou zo zeggen; baat het niet dan schaadt het in ieder geval ook niet. groetjes en sterkte met jullie klachten.

Manon | 23-08-2004

Ik heb sinds een paar weken last van shin-splints ( althans binnenkant scheenbeen). Ik voel echter niks als ik mijn tenen optrek. Kan het door wielrennen komen? iK fiets 3 x per week en ren 5 x per week. Met het losdraaien van mijn voet uit het klik-pedaal voel ik het mega erg. Ik voel het bij loop-trainingen alleen in het begin en als ik moet wandelen in de pauzes

Ronald | 28-07-2004

Ik ben nu na een lange rustperiode toch weer aan het trainen, maar nu voel ik me enkel ook weer pijn doen.. Ik denk dat ik hem moet gaan trainen ,maar i kweet niet hoe? kan wel trappen gaan lopen enz...om de enkel te versterken, maar dan doet het wel pijn dus???

Matthy | email | 19-07-2004

(deel 2)
De volgende stap is mijn loopbeweging laten onderzoeken om te kijken of ik overproneer.

mijn vragen:
1) weet iemand waar ik op moet letten om goede (voetbal)schoenen te kopen tegen shin splints?
2) heeft er iemand die spuit al gekregen?

Mail de antwoorden liefst!
Bedankt

Matthy | email | 19-07-2004

Ik ben vorig jaar weer beginnen voetballen na 2 jaar (relatieve) rust (enkel zaalvoetbal gedaan)
vanaf de 1e bosloop kreeg ik last van mijn benen (in het begin geen pijn, maar het gevoel alsof mijn enkels mijn benen niet langer konden dragen)
Dit vond ik normaal aangezien ik in die 2 jaar toch 10kg was bijgekomen! :s

Ik ben blijven doortrainen (het kwam door het harde veld werd me verteld, als het begon te regenen ging het wel vanzelf weg) maar in november was de pijn niet meer te harden, als ik een bal tegen mijn scheenbeen kreeg, viel ik om van de pijn

Er werd mij 3 maanden rust voorgeschreven met ijs en ontstekingsremmende pijn. Ik heb ook loopschoenen gekocht om in het tussenseizoen zelf te gaa ntrainen in het bos (rustig opbouwen) maar ik raak niet op het niveau dat nodig is volgens de club zonder pijn te krijgen aan mijn schenen...

Yuri | 13-07-2004

Mouzo,

Kijk eens bij 'Algemeen' onder topics
'last van scheenbeenspier''
en
'krachtloos onderbeen na training'

Staat denk ik genoeg over. Ik blijf nog steeds bij mijn standpunt: Nt opereren.

Succes!

Simon Chovau | 12-07-2004

Ook al gewoon andere schoenen geprobeerd, mss heb je wel schoenen die totaal niet bij je passen. Het is maar een suggestie want mss heb je dat ook al wel geprobeerd, maar ik had zoals jij ook alles geprobeerd, maar goede steunzolen in niet aangepaste schoenen lost niets op. Bij mij lag het gewoon aan te weinig steun in de schoen aan mijn voorvoet waardoor ik ook zeer lang met beenvliesontesteking heb gesukkeld

mouzo | email | 12-07-2004

hallo
ik loop nu dus alanderhalf jaar met een shin splint en heb op verschillende plaatsen ontstekingen in mijn been vlies, ik heb alles geprobeerd fysio, oefeningen langdurige rust steunzolen, niets helpt. nu moest ik van mijn huisarts door naar een orthopeed die bevestigde mijn kwaal maar wil er niks aan doen, ze is niet zo voor operaties. ik weet dat die operatie er is dan zetten ze een sneetje in je scheen been vlies en dan wordt het wijder en dus minder spanning, maar wie weet waar ze zn operatie doen. vrienden van mij militaren worden geholpen in utrecht maar onder defensie. het is namenlijk ook een kwaal bij hun vanwege de kisten.
ik hoop dat iemand mij kan helpen want ik wordt hopeloos.

Tieme | email | 20-06-2004

doordat het een ontsteking is is koelen de beste optie (om verder ontsteking tegen te gaan)

ook regelmatig rekken is belangrijk, door de ontsteking ontstaat er bindweefsel waardoor de spier minder lenig wordt.

alternatief zou je op een stepper/stairclimber kunnen trainen (wel rustig aan doen)

probeer als je het lopen weer oppakt de spier ( tibialis anterior) aan de voorzijde te ontspannen tijdens het lopen (als je je voet weer optilt), dus die spier strekken door je voorvoet van je af te duwen

Manou | 15-06-2004

Ik heb ook shinsplits,weet niet of je weet wat het is (heb niet alle reacties doorgelezen)
Je hebt tussen je spieren en je bot (in je onderbenen) een vlies.Hieraan zijn de pezen gehecht (van je spieren).Deze zijn geirriteerd want ze zijn hoogstwaarschijnlijk overbelast. Dat is bij mij het geval.Te veel getraind op een slechte ondergrond.Volgens verschillende fysiotherapeuten is rust het enige middel.Het is vervelend, omdat het zo lang duurt en je er verder niet veel mee kan(je mag niet springen, of aanzetten, dit belast je schenen extra).(Hard)lopen is geen goed idee, omdat bij elke stap je benen de klap opvangen.Bij de podoloog kun je speciale zolen aanvragen,die de klap mee-opvangen.(Lange kousen geven wartme en xtra steun,helpt mij ook)Masseren is geen goed idee,dan irriteer je de aanhechting juist. Sterkte.

Simon Chovau | email | 12-06-2004

Tis niet mijn scheenbeen dat pijn doet bij het fietsen..de spier aan de andere kant ( die meestal overbelast is bij overpronatie ).
Van mijn kuiten heb ik niets last, ik proneer wel maar heb goede schoenen en ook steunzolen om te lopen en gewoon te wandelen.
Het rare is ook: ik voel langs beide kanten pijn maar de 2 keer dat ik al een scan heb laten nemen was er niets rechts te zien en links slechts een lichte ontsteking.
Wat ik wel precies ondervindt is dat het dichter naar mijn knie toe kruipt, daar het vroeger vooral 5-10cm boven mijn enkel was.

Vinny | 12-06-2004

Vreemd hoor een scheenbeenblessure van het fietsen. Ik ken wel mensen met overbelaste achillespezen van het fietsen.

Misschien gebruiken jullie ook je kuiten teveel? Is de afstelling wel goed misschien moet het zadel omhoog of naar achteren.
Probeer ook je voet tijdens het trappen onder dezelde hoek te houden. Duw je tenen niet naar beneden als je de trapt.

Mefisto | 12-06-2004

Heb ook al een tijdje last van beenvliesontsteking maar tijdens het lopen valt alles relatief goed mee.
Maar als ik gewoon wandel met schoenen ( waar ik overigens steunzolen in heb ) krijg ik last van mijn spier aan de buitenkant van mijn been. Ook krijg ik hier last van als ik fiets, en volgens mij is het daardoor en niet door het lopen dat ik beenvliesontsteking heb gekregen en dat het dus ook niet weggaat...ik heb het ook niet zo erg want anders zou ik al lang gestopt zijn met lopen maar ik vind het toch raar.

Vinny | 12-06-2004

Ik heb zelf ook een keer of 5-6 last gehad van scheenbeenirittatie. Maar dat is nooit chronisch geworden. Er was wel steeds een duidelijke oorzaak: OVERBELASTING.

Die overbelasting werd veroorzaakt door verkeerde schoenen, twee wedstrijden achter elkaar te lopen, te snel opvoeren van aantal trainingen bijvoorbeeld 3 dagen achter elkaar in plaats van 3 keer per week of het te snel opvoeren van de trainingsafstand.

Dit is allemaal prima genezen met nieuwe schoenen, wat rust of rustiger trainen. Een spreekuur hoef je pas te bezoeken als je een blessure terug blijft komen en chronisch dreigt te worden en/of ook overlast gaat veroorzaken als je niet sport. Je kunt natuurlijk ook preventief een spreekuur bezoeken. Maar dat doe je beter voordat je pijn voelt.

Menno | 12-06-2004

Een periode rust was al geen optie had Henri aangegeven en vaak heeft zoiets bij scheenbeenblessures weinig zin omdat de kans groot is dat deze blessure (helemaal bij een chronische blessure) gewoon weer even hard terugkomt.
Hoe komt dit? Door rust geef je misschien de gerriteerde plaats wel de kans te herstellen (waardoor je als je dan net weer begint vaak minder last hebt), maar je haalt simpelweg de oorzaak van het ontstaan van de blessure niet weg.
Deze oorzaak is vaak 'overpronatie'. Dit kun je voorkomen door bijv. een (tijdelijk) steunzooltje en/of regelmatig voet- en balance oefeningen te doen.
NB Ten rste is er een grote kans dat deze blessure chronisch is, zo niet dan wordt deze dat vanzelf wel als er niet tijdig iets aan gedaan wordt en Yuri heeft om de zoveel tijd een GRATIS spreekuur, dus hij zal zich heus niet blind staren op ' winst maken '...

Vinny | 12-06-2004

Henri,
Zie ik dat goed eerst een achillespeesblessure in februari en nu weer last van je schenen?
Heb je misschien gewoon teveel hooi op je vork genomen toen je weer begon met trainen?
Gewoon rustiger gaan trainen en pas weer gaan lopen (op stabiele en zachte ondergrond) als de pijn weg is dan meestal voldoende.

Laat Yuri zijn geld maar aan de moeilijke en chronische gevallen verdienen.

Menno | 09-06-2004

vervolg:
Ik doe deze oefeningen nu al 1,5 maand om de dag en in het begin werd de pijn zelfs iets erger (meer belasting) maar sinds een paar weken train ik weer (bijna) pijnvrij! Alleen er op drukken na de training doet nog zeer.
Bij mij lijkt het dus dat mijn oefeningen goed werken, ik zit nog in de groei (16 jaar) dus dat zal misschien ook wel een rol spelen. Ik ben in ieder geval blij dat ik me weer gewoon aan m'n schema kan houden en weer lekker naar de wedstrijden toe kan trainen.
Wat ik overigens ook deed was vooral de duurlopen die op het schema stonden fietsen.
Waar je wel op moet letten is (als je regelmatig traint, bijv. 4-5x per week) dat je de oefeningen niet op rustdagen doet!! Dat zijn nu juist de dagen waarop je het moet laten herstellen...

Menno | 09-06-2004

Hoi, ik heb hier ook al een paar maanden last van (binnenkant schenen), de oefeningen die ik moet doen zijn op een traptrede gaan staan met zowel de buiten- als binnenkant van mijn voet (maar meer met de buitenkant--> inversie). Voor de rest met beleid zowel mijn lange als korte kuitspieren rekken. En andere voetspieren doen zoals sokken/potlood met je tenen oppakken, binnen-/buitenkant voeten lopen, tenen/ hakken lopen etc.

Ronald | 07-06-2004

Hoi .. ik loop nu ook al een hele tijd te sukkelen met deze blessure..Maar is het nou beter om de plek wel te masseren, dus erop drukken of juist niet? In het verleden deed een fysio ook een bepaald apperaat op mijn scheen (pijnlijke plek) ik had wel het idee dat het hielp, maar het was altijd tijdelijk. Helpt koelen ook als je niet gesport heb? Ik word er niet vrolijk van. Maar ik ga denk toch maar rustig sporten, daarna koelen en dan de pijnlijke plek wat masseren en uiteraard wel met goed schoeisel. Ik zou niet weten hoe het anders over zou moeten gaan. Een spuit in je been heb ik eigenlijk nog weinig over gehoord. Als mensen meer news over deze pijn hebben hoor ik het graag

Janet | 02-06-2004

Bij mij heeft het volgende geholpen: Ten eerste inderdaad de kuitspieren trainen (op n been op de bal van je voet op het randje van de trap gaan staan en dan langzaam zo hoog mogelijk en dan weer helemaal omlaag totdat je volkomen verzuurt - vervolgens voorzichtig rekken). Ten tweede regelmatig op een loopband lopen i.p.v. op asfalt (waarschijnlijk hetzelfde effect als je voor een andere zachte ondergrond kiest). Ik heb door de jaren heen diverse keren moeten afhaken door deze blessure, maar nu ben ik een half jaar vrijwel pijnvrij.

Mefisto | 25-05-2004

Ooit al eens een botscan genomen?
Als de oefeningen pijn doen is het wel redelijk logisch dat je er niet van af geraakt...volgens mij heb je iets ergers dan gewoon een onsteking, maar misschien wel een barstje.
Bij een gewone onsteking kan je normaal het meeste pijnloos doen buiten schokbelastende dingen zoals lopen, ook in een ver gevordert stadium kan op de trap stappen pijn doen.
Als je na 7 maanden nog steeds pijn voelt heb je iets serieuzer dan een onsteking

kim | email | 11-05-2004

Hallo allemaal,

Ik heb nu zo'n drie jaar een ontsteking(shin splints)aan me linker been.
Het begon toen ik ben gaan sporten, ik ben er te lang mee door gegaan, en dat was niet zo verstandig.
Nu wordt het alleen maar erger, niks helpt.
Ik zit nu bij de sportarts, heb fyshio gehad.
Ik ben gestopt met sporten, ik doen nou 7 maanden niks, ja oefeningen doe ik nou maar dat doet vreselijk pijn!
Ik ben bang dat ik er niet meer van af kom.

Heeft iemand tips voor mij, of wat ik hieraan kan doen.
Want ik weet hier echt geen raat mee!

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over