De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...
De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Weer lopen na liesbreukoperatie

Jacob | 02-05-2004

Binnenkort word ik geopereerd aan een liesbreuk. Allemaal nogal routine maar je schijnt er wel een week van bij te moeten komen. Heeft iemand van jullie ervaring met (weer) gaan lopen na zo'n operatie?

Henk | email | 02-09-2010

Hallo alllemaal,
Ik heb 30-08-2010 een liesbreuk operatie ondergaan via de klassieke methode,ik was om 10,00u in het ziekenhuis,direkt geholpen
onder volledige narcose,voor mij ideaal,en totaal geen last van gehad,was om 12,15u weer goed bij,en om 12,45u weer op zaal,
het begon echter toen al behoorlijk blauw te worden in de omgeving van de operatie en ook de balzak,gaat vanzelf weer weg zegt de arts,en de zelfde dag om 16,00u weer naar huis,de blauwe plekken werden steeds erger,en ook de gehele balzak en penis zijn nu zwart,dit is wel vervelend, verder heb ik nergens pijn van gehad en nog steeds tot nog toe niet,ben wel even terug geweest op de wondpoli,maar dit schijnt normaal te zijn en vanzelf weg te trekken.ik zou willen weten of er meer mensen zijn met deze blauw/zwarte ervaring ?

Nick | email | 02-09-2010

heb 3 dagen geleden in Belgie een liesbreukoperaratie ondergaan onder narcose, via de buik zijn ze naar binnengegaan. 1 Snee bij me navel en aan beide kanten 1 naast me navel. Erna was mijn lies licht opgezwollen en gevoelig, maar mijn buik deed meer pijn dan de lies. Ze hebben daar dan ook door de spier heen moeten snijden met als resultaat dat ik me niet fatsoendelijk kon bewegen. Nu na 3 dagen kan ik me plotseling met lichtjes last van mijn buik vrij uit bewegen ook bij mijn lies heb ik vrijwel geen last, ook de rechterbal voelt weer fijn aan, deze was ook zeer gevoelig. Nu hopen dat alles goed gegaan is, het was zo plotseling dat ik een beetje twijfel.

kaka | email | 17-07-2010

hoi, ik heb sinds een maand geleden last van mijn lies en onderbuik. maar heb er niks aangedaan want krijg het pas als ik gevoetbald heb. maar vandaag heb ik gevoetbald en het doet nou echt pijn zelfs bij het nie[z][s]en. en krijg nu pijn bij het lopen. mijn huisarts is op vakantie dus wou ik weten of iemand ook zo die pijn heeft ervaren? ,.,.,.,

Roy | email | 01-07-2010

vrijdag geopereerd in stjansdal,

de dokter zegt:geen beperkingen,de dag
na de opp mag alles weer!!

dinsdag gefitfnest,veel gewichten getild.
donderdag weer gaan werken,geen last.

donderavond moest ik niesen,gruwelijk pijn,voelde of alles losscheurde,kijken, geen bloed,wel pijn nu,zonde.

Henri | email | 21-06-2010

ben 17-06-2010 geopereerd aan liesbreuk rechterzijde met ruggeprik en matje geplaatst. Pijn valt me 100% mee. De wond is al helemaal dicht. Lopen gaat ook goed .Maar ik heb een flinke verdikking onder de wond.Vraag me af hoe lang dit duurt voor de verdikking weg is. De verdikking voelt hard aan.

alida | email | 27-05-2010

Sorry, vergeet nog wat ook pijn in de lies rechts, maar die pijn gaat weg als ik even gelopen heb. Excuus voor mijn fouten in vorige bericht.

alida | email | 27-05-2010

Ben 13 maart aan een liesbreuk (rechts )geholpen, ging prima rustig aan gedaan wat mij verteld was. Nu al een maand last met ontlastin wil niet en wordt snachts wakker met pijn onderin de buik, kan niet meer slapen. Heb nu zakjes poeder voor ontlasting, had ook rechts een opgezette spier van b.been lies heup en rug.Ben 69 jaar wordt het zo zat, wie heeft dit ook gehad.Krijd straks weer een echo.

Jan Gulinck (59) | email | 10-04-2010

Heb vrijdag 9 april liesbreukoperatie gehad in St Jansdal.
Riggeprik en matje via "gewone" methode.
Na ca 5 uur de eerste urinedruppels, hoera, naar huis.
Savonds om 10 uur nog twee paracetamols genuttigd. Perfect geslapen, op rug en op de niet geopereerde zijkant. Paar keer eruit om te plassen. Geen pijn aan wond.
Zeven uur wakker. Nog steeds geen pijn.
Wel even voorzichtig druk zetten met ontlasten, logisch is een wond.
Toch maar preventief pijnstillers genomen.
Lijkt allemaal erg goed te gaan. Eind van de week weer op de racefiets?

els | email | 05-04-2010

Hallo, ik ben aug. j.l. geholpen aan een liesbreuk, helaas had ik na OK zo vreselijk veel pijn dat er allerlei "noodbehandelingen" en theorien op mij losgelaten zijn. Uiteindelijk ben ik, na ruim een half jaar pijn en 'gedoe', via via terechtgekomen bij de "liespijnpoli" in Waalre ( onderdeel Maxima med. centrum Eindhoven) Daar heeft na een goed onderzoek een OK plaatsgevonden door drs. Roumen er bleken 2 zenuwen "klem" te zitten. Nu bijna twee weken later gaat het een stuk beter met me, nog even wat herstellen en ik ben weer de "ouwe".
Sterkte allemaal groetjes Els

Daan | 02-03-2010

jino, heb je strakke onderbroeken aan?
probeer eens losse boxershort.
Advies arts aan mijn buurman een half jaar geleden. Exact hetzelfde wat jij nu heb.
Ik ben 25/2 aan liesbreuk geholpen. Ik had dus altijd last van mijn linkerbal, waarbij de oorzaak hopelijk een liesbreukje was.
Al jaren last van, veel antibiotica gekregen omdat ze zeiden , bijbal ontsteking. Totdat ik zei het is een liesbreuk (google maar). IK heb door moeten drammen om verder in de molen te komen. nu na de operatie heb ik tot nu toe nog geen last van een pijnlijke bijbal gehad. Zenuw klem door breukje.

gino | email | 24-02-2010

hallo ik ben 16 februarie 2010 geopereerd aan een liesbreuk rechterkant onder algehele narcose na de opratie veel pijn! eenmaal thuis extra zware pijstillers gehaald bij huisarts!! werken nu naar 8 dagen verder nog steeds niet ik heb heel veel pijn aan mijn rechte bal en hij is ook ontzettend groot is er iemand die hier ook ervaring mee heeft want ik weet met mijn zelf geen raad zoveel pijn!! is er iemand die dit ook heeft gehad..
graag reactie via mail mensen alvast bedankt gr

Guevara | email | 16-01-2010

Wel, ook ik heb gisteren een liesperatie ondergaan in het Martini Ziekenhuis te Groningen. Ook een matje geplaatst, verdoving via een ruggeprik en tijdens het snijden gewoon lekker geouwehoerd met de zustertjes. Was allemaal vlot klaar, alleen had ik even moeite met plassen. De wil was er wel, maar die verrekte verdoving waarbij je echt niet merkt of je op een wc-bri zit of je jongeheer vast hebt, heeft het lang laten duren ....

Nu 24 uur later enige verkleuring aan de rechterbal (bovenkant) verder opgezwollen ter plaatse van de ingreep en zoals hierboven al bijzonder mooi omschreven, het gevoel dat er een onderkant aan de bovenkant van je lichaam is vastgenaaid en dan flink is aangetrokken. Prachtige maar oh zo ware omschrijving.

Het uit bed stappen en de grote boodschap met name is nog wat moeilijk, maar ach, ik had het veel erger verwacht. Wel zal ik de goede adviezen ter harte nemen en wel de nodige rust in acht nemen, want te snel doet zeker geen goed!

Neville | email | 09-01-2010

Gisteren ben ik geopereerd aan een liesbreuk links mbv een matje. Ik was na de operatie licht in het hoofd van de morfine. De eerste keer zitten op de wc deed veel pijn (heel branderig) onder de wond en mijn been. Dit heeft te maken met de zenuwbaan. Ik moet 5 uur na de operatie alweer naar huis. Vanaf dat moment was de pijn dragelijk als je maar voorzichtig beweegt. Nu 1 dag na de operatie is de pijn vrijwel weg tenzij ik kracht op de buik zet (opstaan uit bed, etc) maar de pijn is heel dragelijk en wordt al snel minder. Ik gebruik wel paracetamol (3000 mg dagelijks) en diclofenac. Maar dit ga ik nu snel afbouwen aangezien ik helemaal nergens last van heb. Kortom het valt me tot nu toe erg mee! Wel verstandig en dus rustig proberen te herstellen. Als je dit forceert duurt het herstel langer of mag je opnieuw naar de OK... Geniet van een weekje thuis en rustig boekje lezen of laptopje op schoot en lekker internetten met een kop thee/koffie. Heerlijk zo een liesbreuk ;) Sterkte allemaal! Neville

ton bertens | email | 02-01-2010

kloofje op de hiel hoe ga hiermee om?

Erik v D (26 jr) | 01-01-2010

Hallo, ik ben 30/10 geholpen aan een liesbreuk aan de rechterkant. De eerste weken waren erg pijnlijk. Ik ben na 4 weken weer gaan sporten, toen was ik nagenoeg pijnvrij, maar ik heb me vergallopeerd. Ik ben nu 2 maanden verder en heb weer last van m'n lies. Neem dus, zoals hieronder al is aangegeven, ruim de tijd om te herstellen!

sietse | email | 28-12-2009

Hallo allemaal

Ik ben een man van 40jaar normaal postuur en vrij actief
ik ben 13oktober j.l geopereerd aan een flinke liesbreuk aan de linkerkant onder volledige narcose na een paar dagen begonnen met lopen en dat ging vrij goed.
na 3weken kwam er een ontstekking bij de onderhuidse hechting wat verholpen werd ik heb vanaf de operatie constant pijn kan alleen maar lopen en verder niets elke beweging is pijnlijk wond ziet er mooi uit het gevoel kun je omschrijven als het matje op een zenuw drukt

Wie heeft zoiets ook meegemaakt en wat kun je eraan doen

thomas | email | 19-12-2009

ik ben donderdag geholpen aan mijn liesbreukje, vanwege mijn vele sport op topniveau basketball, vond de chirurg dat het voor mij beter was om geen mmatje te plaatsen nu ben ik 2 dagen verder en gaat het redelijk, de kans is iets groter dat de breuk misschien terug komt omdat ik geen matje heb. maar anders vertelde de chirurg mij dat ik daar teveel lastg van zou hebben

robbie | email | 14-12-2009

Hoi ik ben 12 november geholpen aan een liesbreuk aan de rechterkant. Ruggeprik om 12.30 en om 16.00 weer naar huis. De eerste 3 dagen veel last met name bij opstaan, gaan liggen en hoesten. Daarna een stuk beter. Wel tot vorige week last gehad van trekken rechts onder in de buik waarbij "het matje" aanvoelt als een strakke kabel. Nu weer begonnen met langere afstanden wandelen en na 6 weken dus vanaf 2010, pak ik het dagelijkse sporten (zwemmen) weer op.

fluxor | email | 24-11-2009

hallo iedereen ik ben geopereerd geweest toen ik 4 jaar was dubbele liesbreuk nu in middels al 18 jaar geleden weet er niet veel van wel dat ik nog een litteke heb met korst in mijn rechter dij is dit normaal? wat ik wel nog weet is dat ik paar dage plat heb moete liggen en niet uit mijn bed kon van de pijn

Jack | email | 21-11-2009

Mensen, mensen, toch. Als ik dit allemaal zo lees..... Neem de tijd om te herstellen !!!
(trappen lopen, tillen, huishoudelijke werkzaamheden , klussen, sporten) Voeg er liever nog 4 weken aan toe dan dat je de
theoretische hersteltijd neemt.
Het verneukeratieve is dat je op een gegeven moment geen pijn meer voelt maar dat de liesbreuk na de operatie nog niet hersteld is. Zorgvuldig is niet kleinzerig !!! De ene liesbreuk is niet de andere. Er zijn grote verschillen, evenzo met de hersteltijd. De pijn na een liesbreukoperatie wordt vaak onderschat. Enkele tips: bij liggen en opstaan doe dat over je zijkant, eerste je onderbenen naast het bed, trek je met je hand onder je bovenbeen aan de kant waar je niet geopereerd bent om tegendruk te geven (kom niet recht overeind want dan span je, je buikspieren aan) Bij hoesten, niezen, lachen, ontlasting, geef met je vlakke hand tegen druk op de operatiewond. Ga bij ontlasting niet persen maar heb het geduld tot dat van zelf gaat (kiwi's en peren eten helpt) Zorg voor gezond en gemakkelijk verteerbaar voedsel. En nogmaals neem meer dan voldoende tijd eer dat je, je gaat inspannen.

ray | email | 10-11-2009

Hallo mijn naam is ray ik ben 5 nov geopereerd aan een liesbreuk aan de rechter zijde en idd de pijn is erg heftig me ballen zijn blauw en zwart van bloed uitstortingen heb 3 hechtingen 2 onder mijn navel en 1 rechts onder mijn buik zo een 10cm vanaf mijn rechter lies als ik hoest lijkt het idd alsof me buik open scheurt het matje in mijn lies is duidelijk aanwezig lopen gaat met maten met paracetamol 1000mg gaat het wel me buik is opgeblazen en heb veel last van winderigheid moet veel hoesten en heb lang last van me keel maar ik ben van onder de indruk dat dit veel tijd gaat kosten voordat ik weer hersteld ben ik raad zeker aan voor wie nog geopereerd moeten worden voor de narcose te kiezen ik zelf had geen keuze omdat ik te lang met me liesbreuk was door gelopen zo een 6 maanden dus ga meteen voor een afspraak en loop niet te lang rond met je liesbreuk sterkte voor wie nog geholpen moet worden.

caroldi | email | 10-09-2009

Ben op 9 juni geopereerd aan een liesbreukje. Operatie heb ik zwaar onderschat! Na eerst een paar dagen veel pijn, langzaam weer gaan lopen etc. Na de eerste nacontrole nog niet weer gaan sporten, maar gewoon de volledige hersteltijd in acht genomen (8 weken). Na 10 weken weer begonnen met intervaltraining. Na anderhalve week training (wat heel goed ging overigens) opeens weer dikke buik en veel pijn in operatiegebied. Inmiddels jl. maandag injectie met cortecosteroïden gehad. Bewegen wordt iets makkelijker, maar dikke buik blijft. Pas mijn broeken niet meer. Verondersteld wordt een scheurtje in een buikspier met bijbehorende bloedinkjes. Daarnaast een hechting die blijkbaar gescheurd is. Wie heeft dit ook meegemaakt en hoe lang ben je hier in de vredesnaam mee onderweg?

Lieven De Prins | email | 30-08-2009

Drie weken (vrijdag) geleden voor de tweede maal geopereerd aan een liesbreuk.Twee dagen(weekend) gerust .Maandag direkt terug gaan werken .Niets gevoeld .Een liesbreukoperatie valt best mee.Het beste is volledige verdoving .Dezelfde dag mag je al naar huis of je blijft een nachtje slapen om tot rust te komen .Ik loop een 30km in de week en zou graag na 3 weken vandaag terug beginnen lopen ,maar heb wel schrik om terug te hervallen .Wie heeft ervaring als loper ?

gerard | 27-06-2009

Ik ben afgelopen woensdag geopereerd aan een dubbele liesbreuk. Het was de zogenaamde externe operatie omdat het nogal heftige breuken waren met aan de linkerzijde een flinke uitstulping. Ik heb een ruggenprik gehad.
"s middag ben ik ontslagen en ik liep gewoon het ziekenhuis uit. "s avond ben ik naar een toneelvoorsteling in de schouwburg hier geweest en het was goed te doen. Ik slik nog wel wat paracetamol maar nu na 3 dagen moet ik nog steeds zeggen dat het me reuze meevalt. Bij het hoesten en niezen wel goed ondersteunen want je voelt dat dat niet echt goed is ervoor. In de loop van volgende week denk ik toch weer te gaan werken.

Henk | 21-06-2009

twee liesoperaties gehad. eerste keer was met anderhalve week alles ok.

tweede keer was ik met 4 dagen pijn vrij. Na een week liep ik weer 10km hard. echt stelt niets voor. Ja, eerste paar dagen trekt wond erg en doet pijn. Lijkt me logisch. Echt niets om je druk over te maken en voordat jet het hardlopen echt mist, kun je weer op pad.

Sharpei | email | 17-06-2009

Vorige woensdag geopereerd aan een directe liesbreuk van 3cm groot. De pijn viel redelijk goed mee na de operatie, nu een week verder heb ik wel een heel gevoelige rechterteelbal, zelfs de kleinste aanraking is heel gevoelig, nog iemand die dit heeft ?

Peter | email | 09-06-2009

Ik ben afgelopen woensdag, 3 juni geopereerd aan een dubbele liesbreuk.
De operatie is onder voledige narcose uitgevoerd. Na de operatie voelde ik mij prma, geen last van narcose gehad (geen misselijkheid of hoofdpijn).

'S avonds raakte de verdoving uitgewerkt en toen voelde het alsof er een nieuw onderlichaam aan mijn bovenlichaam wast vatgemaakt, maar dan alleen te strak aangetrokken,

Donderdag en vrijdag veel gerust, in bed op in luie stoel voor tv. Vijf paracetamollen per dag. Elke dag ging het iets beter. Zaterdag een klein stukje gelopen en zondag een groter stuk en paracetamol afgebouwd naar 3 stuks. Vandaag maanda helemaal geen paracetamol nodig gehad.

Alles bij elkaar genomen is het mij erg meegevallen. Ze hebben bij mij een nieuwe techniek toegepast, waarbij de matjes zo'n 4cm diep worden geplaatst en gehecht, waardoor de kans van recidive veel kleiner wordt.

Ik raad een ieder aan om onder narcose te gaan. Je bent binnen 1 seconden van de wereld. Voor iedereen die nog moet worden geopereerd, veel sterkte......

Esther | email | 14-05-2009

Ik ben nu 13 dagen geleden geopereerd.
Ik dacht het is een routine ingreep en ging er heel onbevangen mee om.
Nou ik heb t geweten. Het is misschien wel een kleine ingreep maar wat een nasleep zeg. Sinds gisteren gaat t eindelijk wat beter. Had me een buik leek wel zwanger. En bij het lopen zwol hij op net als een ballon en leek t of ik van binnen uit elkaar scheurde. Jeetje wat een pij. Maar bij lag mijn hele stofwisseling stil leek t wel. Ben gestopt met paracetamol en laxeermiddelen.Had toch de indruk dat mijn darmen dat niet aan konden. En vanaf die tijd gaat t elke dag beter. Mijn buik is weg.Alles komt weer langzaam op gang en kan me nu gelukkig weer zelf redden.
Heb nog wel last van spierpijn net om de wond maar dat lijkt me logisch.Ga zo meteen eens proberen of ik weer kan fietsen. Maar dit was wel eens en nooit weer. De wond is overigens wel mooi aan t genezen. Maar een tip laat je voor en na de tijd goed inlichten over de operatie en de nasleep want ik vond het allemaal erg vaag. Alhoewel ze in t ziekenhuis altijd bereid waren om naar me te luistern en ik mocht altijd bellen zelfs extra op contole komen dus dat verzachtte toch een hoop leed.

Jan | 09-05-2009

Zo'n breuk krijgt men niet van 1 keer een dikke steen te heffen, maar door langdurig veel te dragen, zowel fysisch als psychisch. Het heeft ook te maken met te weinig doorstroming, niet geaard zijn. De energie gaat daar naar buiten in plaats van langs de voeten. Als men geen oefeningen doet, die dit verhelpen, komt de liesbreuk terug.
En ja, ook ik heb een liesbreuk.

Babybuikie | 24-04-2009

Hallo,
Ik lees dan voornamelijk berichten over mannelijke liesbreukcollega's, toch hoop ik dat iemand mij meer kan vertellen over een liesbreuk tijdens de zwangerschap.
Erg pijnlijk, en de arts is niet erg happig op opereren. Snap ik, de druk van de dikke buik kan je niet wegnemen om goed te herstellen. Maar ik zie het ook echt niet zitten om nog 17 weken met deze pijn rond te lopen!
Iemand een tip misschien? Zou een breukband iets zijn?

Pascal | 31-03-2009

2 Jaar geleden liesbreuk links, nu hetzelfde verhaal rechts. Allebei de operaties in hetzelfde zkh, zelfde chirurg. Behandeling met matje (Lichtenstein) en verdoving met ruggeprik. Eerste operatie vlekkeloos verlopen: na 2 weken volledig hersteld. Tweede operatie (nu 7 dagen geleden): flinke zwelling bij de wond na de operatie, dagje extra ziekenhuis met morfinespuiten. Dag erna alsnog naar huis, vanaf toen weer herstel zoals vorige keer.
Kan nu na een week weer wat lopen (ca 1km), zitten en (met wat pijn) dingen als douchen, veters strikken en lachen. Rare zwellingen in de balzak en penis, bont en blauw in die regio. Trekt vanzelf weer weg.. Succes allemaal.

Kim | 23-03-2009

Ik was 12 jaar toen ik mijn eerste liesbreukoperatie had gehad. Toen ik 13 was moest ik weer geopereerd worden aan de andere kant. Ik mocht na 4 weken weer hardlopen, en dat ging toen heel vlot. Ik was snel weer in vorm. Nu ben ik 15 jaar en heb een blessure aan mijn knie, een geirriteerde knieschijf, en het weefsel eronder is opgezwollen door die irritatie. Ik mag nu zowiezo 6 weken niet hardlopen, en aangezien ik hardlopen als wedstrijdsport doe is dit enorm vervelend, omdat je conditie achteruit gaat, en het even gaat duren voordat ik weer in vorm ben.

Wim | 23-03-2009

Ik ben op 16 maart geopereerd aan een dubbelzijdige liesbreuk. Het is gedaan met een kijkoperatie. Er zijn ook matjes geplaatst en ook kon ik door complicaties niet dezelfde dag naar huis. Ik heb de eerste week erg veel pijn gehad en moet zeggen dat het mij goed tegengevallen is.
Vooral het in en uit bed stappen doet erg veel pijn. Er wordt altijd gedaan alsof zo'n operatie niet veel betekent maar het tegendeel is bij mij wel gebleken! Ik wens iedereen veel sterkte die deze operatie gehad heeft of nog moet ondergaan. Wees voorzichtig en ga niet te snel aan het tillen e.d ook als je denkt dat je niets meer voelt.

Ab | 23-03-2009

Ik ben 5 dagen geleden, 17 maart geopereerd aan een liesbreuk linkerzijde. Er is een matje geplaatst. Ik had voor de operatie ook last van steken en drukkend gevoel van de zak richting anus. Alsof er iets afgeklemt werd. Soms kwamen er opeens wat druppels urine vrij. Heel vervelend.

Nu na de operatie heb ik daar nog steeds last van. Ook heb ik een flinke zwelling met bloeduitstorting en gevoelloze huid rondom de wond. Zelfs paarse uitstorting in mijn liezen, dijbeen, penis en balzak (deze is helemaal blauw dus niet alleen de basis).
Rechtop staan lijkt wel of ik gevierendeeld wordt, en van liggen naar staan krijg ik bijna geen lucht alsof de boel erg strak staat. Ook heb ik erge pijn in de buikspieren bij de liesstreek.

Lopen gaat redelijk, traplopen ook voorzichtig, in en uit bed is een ramp, maar merk dat het langzaam aan iets beter gaat.

Ik moet zeggen dat ik het erg vind tegenvallen voor een "kleine ingreep", ik voel me gewoon invalide op m'n 30e, ik kan mijn kinderen niet eens optillen...

Maar we zien wel weer hoe het verloopt. Iedereen op dit forum sterkte!

Joris | email | 18-03-2009

Ik ben 6 januari geopereerd aan een, volgens de chirurg, zware liesbreuk. Een deel van mn buikschort (vet dat iedereen heeft) was door de breuk gezakt en had zich daar vastgezet.

Na een paar dagen was ik alweer redelijk mobiel, weinig pijn, wond mooi genezen. Na 3 a 4 weken al geheel pijnvrij en kon ik alles weer doen (incl. rustig fitnessen, zwemmen en stijldansen).

Helaas heb ik na 6 weken de griep gekregen en heb ik veel moeten hoesten waardoor een hechting tussen het matje en de buikspier is gaan inscheuren in de buikspier. Volgens de chirurg kan het ongeveer 4 tot 6 weken duren voordat dit minder wordt (ben nu 2 weken onderweg) en de pijn weg is.

Dus mensen, doe het aub rustig aan...ondersteun de wond goed bij het hoesten (ook als je al een tijdje pijnvrij bent!).

Zijn er nog meer mensen die dit gehad hebben? Hoor graag of de pijn ook inderdaad weg is gegaan na 4 tot 6 weken?

Rutger | email | 11-03-2009

Hallo,

Mijn naam is Rutger, 21 jaar oud en ben in december geopereerd aan een liesbreuk. Ongeveer na 2 weken was ik weer helemaal pijn vrij. Het herstel leek aardig goed te gaan. Maar ben nu bijna 3 maand verder en heb nog regelmatig last van een btje drukkend gevoel op het litteken. Het is niet echt pijn, maar gewoon vervelend. Ook heb ik last van een opgezette buik. Ik heb al meerder mensen hier op het forum over gehoord, maar nog geen reden. M'n onderbuik zet gewoon helemaal op en heb er een heel zwaar gevoel in. Soms is het weer weg en soms komt het ineens weer opzetten. Ben er ook al mee naar de dokter geweest, maar die kon dr (zoals zo vaak) niet veel over zeggen. Iemand met deze problemen bekend? Laat het alstublieft weten. Bij voorbaat dank.

Rutger

Lars | 05-03-2009

Hallo Liesbreukers,

Ik ben vorige week donderdag geopereerd aan mijn liesbreuk(linkerkant) en ze hebben een matje geplaats. en hem een soort van dichtgeplakt met "Steristrips"

mocht dezelfde avond naar huis. ben zelfs naar de auto gelopen. Volgende dag veel pijn. dag daarna ook nog. En nu wordt het steeds beter.

Vandaag de dag heb ik er zo goed als geen last meer van. Alleen heb ik nog een stevige snee in mijn buik en is het wat opgezwolle.

Het is mij allemaal erg meegevallen. en daar ben ik zeer blij mee !

Arjen | email | 01-03-2009

vrijdag 13 februari 2008 geopereerd (endoscopisch);
zaterdag in bed gebleven
zondag op en (teveel) dingen gedaan
maandag en dinsdag koorts als gevolg van bijholte ontsteking. Heel vervelend met hoesten. Dinsdag hele dag in bed en slapen.
Woensdag stuk beter.
Donderdag en vrijdag halve dag gewerkt
Na het weekend, dinsdag 24 februari weer gaan lopen (11 dagen later): 30 min.
Vervolgens vrijdag 27/2 (14 dagen later): 60 min en zondag 1/3: 70 minuten.

Na de duurloop van 1/3 wel wat last van wat steken in de lies (minimaal). Vanaf aankomende week (week 10) pak ik het schema voor de Amersfoort Marathon weer op. Wie loopt er mee?

Dick | email | 12-02-2009

Hallo mede lotgenoten.

Ben op 25 november geopereerd aan liesbreuk links met implantatie matje, ruggeprik (zie voorgaand bericht).
Ben daarna op 25 december vertrokken naar Australie om daar een klim en skate vakantie te hebben. De eerste dagen waren nog wel wat pijnlijk, vooral met springen over rotsen. Skaten geen probleeem. Voor de rest ook weinig last meer na 4 weken. Wel merkte ik op dat ik na een dag rust meer pijn kreeg. Het best is dus gewoon in beweging blijven. Ben nu bijna 7 weken verder na de operatie en heb eigenlijk totaal geen last meer. Operatie gebied is een beetje ongevoelig. That's all.. Mijn advies, zo snel mogelijk weer in beweging gaan, niet toegeven aan de pijn en drang om te gaan liggen. Al met al een operatie waar je met een beetje redlijke conditie weer snel van hersteld kunt zijn.

Ben 54 jaar en een goede conditie doet gewoon een hele hoop. Alleen hardlopen houd ik voor gezien, daar liep ik de liesrbreuk mee op.

Mike | 02-02-2009

27 januari geholpen via kijkmethode, veel last van de narcose daarna. Gebied onder de navel is bont en blauw incl. blauwe zak. Nu een week verder, lopen gaat met kleine stukjes, last van een strakke band om m'n hoofd, dus ik ga de komende dagen heeeel kalm aan doen en een paar dagen in de sauna zitten.

Ype weijdema | email | 02-02-2009

Hallo liesbreukers onder elkaar.
23 jan ben ik geopereerd liesbreuk rechts.
1e dag veel pijn was niet aanspreekbaar
heel ziek geweest van de morfine heb er alles onder gekotst in de auto.en later thuis op bed.
elke dag gaat het een heel klein beetje beter ben nu 11 dagen verder en kan alleen nog maar een klein kwartiertje lopen en dan moet ik weer gaan liggen rusten omdat het dan veel pijn doet.
Op de plaats waar ik ben geopereerd zit nu een grote zwelling die als ik ga lopen zich helemaal oppomt als het ware en dan ontstaat er een drukkende pijn dan ga ik liggen en zakt het weer af.
En dat gaat de hele dag door.
Nou ja voor mij kan het dan ook alleen nog maar beter worden en dat hoop ik ook mag namelijk heel graag fietsen.
Gr allemaal en succes.

Ellen | 22-01-2009

Zelf ben ik in 2006 geopereerd. In beiden gevallen een matje geplaatst; beide keren met een ruggenprik. Operaties gingen voorspoedig: beide keren 's morgens vroeg onder het mes en begin van de middag weer thuis.

Je moet inderdaad wel de tijd nemen en naar je lichaam luisteren. Na beide operaties was ik na 3 weken weer helemaal in de running.

Echter, rechts ging de pijn na de herstelperiode niet weg. Het was niet de pijn van de liesbreuk, maar meer een zenuwpijn. Kortom, een traject volgde langs de pijnpoli (pijnstillers, injecties, apparaatjes). Niets hielp helaas. Deze zenuwpijn (neuralgische pijn, zoals ze dat zo mooi noemen), heb ik nu dus nog steeds en volgens mijn chirurg is hier niets aan te doen. In de meeste gevallen gaat dit op den duur vanzelf weg, maar een enkele keer kan dit jaren duren (werd zelfs gesproken over 10 tot 15 jaar).

Met dat laatste ben ik natuurlijk niet blij en ik heb vergelijkbare verhalen hierboven ook wel gelezen. Ik vraag me af of iemand in zo'n geval toch nog een operatie heeft gekregen, waarbij de klachten wel verholpen konden worden. Het vooruitzicht om met deze pijn door te moeten blijven lopen, maakt me niet echt vrolijk.

Ellen | 22-01-2009

Zelf ben ik in 2006 geopereerd. In beiden gevallen een matje geplaatst; beide keren met een ruggenprik. Operaties gingen voorspoedig: beide keren 's morgens vroeg onder het mes en begin van de middag weer thuis.

Je moet inderdaad wel de tijd nemen en naar je lichaam luisteren. Na beide operaties was ik na 3 weken weer helemaal in de running.

Echter, rechts ging de pijn na de herstelperiode niet weg. Het was niet de pijn van de liesbreuk, maar meer een zenuwpijn. Kortom, een traject volgde langs de pijnpoli (pijnstillers, injecties, apparaatjes). Niets hielp helaas. Deze zenuwpijn (neuralgische pijn, zoals ze dat zo mooi noemen), heb ik nu dus nog steeds en volgens mijn chirurg is hier niets aan te doen. In de meeste gevallen gaat dit op den duur vanzelf weg, maar een enkele keer kan dit jaren duren (werd zelfs gesproken over 10 tot 15 jaar).

Met dat laatste ben ik natuurlijk niet blij en ik heb vergelijkbare verhalen hierboven ook wel gelezen. Ik vraag me af of iemand in zo'n geval toch nog een operatie heeft gekregen, waarbij de klachten wel verholpen konden worden. Het vooruitzicht om met deze pijn door te moeten blijven lopen, maakt me niet echt vrolijk.

Astrid | 16-01-2009

Ik ben dinsdag geopereerd aan een dubbele liesbreuk. Ik had verder geen last van mijn liesbreuken. Ik kan nu na drie dagen alweer aardig lopen. Ik ben toch wel verbaasd over alle klachten die ik nog lees na de operatie. Ook ik heb een bolle buik en lijk wel zwanger. Ik hoef verder niet meer terug te komen voor controle. De hechtingen zijn oplosbaar. Ik heb gekozen voor een algehele narcose want ik zag er ontzettend tegen op. Nu drie dagen later de pleisters eraf gehaald. De wonden zijn ong. 6 cm lang. Ik zou graag willen weten of een liesbreuk erfelijk is. Bij mij in de familie komt het veel voor. Mijn zoontje voor zijn 2de jaar al 2x, mijn moeder een paar jaar geleden voor de tweede keer en haar 5 broers en haar vader hadden ook een liesbreuk. Lijkt me sterk dat dit toeval is.

Martin Segers 3 | email | 23-12-2008

Dus op 12 dec werd ik richting operatiekamer gereden. Daar moest ik langer wachten dan normaal
omdat mijn bloedresultaten nog niet binnen waren. Als het bloed te dun zou zijn zou men de
operatie moeten uitstellen. Het resultaat was en ik citeer: "kantje boordje".
Door deze bloedaffaire werd ik niet plaatselijk maar volledig onder narcose gebracht.
(Het was wel mooi om te zien hoe mijn rolluiken naar beneden gingen.)

Ik had mijn judotechnieken (grondwerk) moeten gebruiken om op de operatietafel te geraken
die enige cm hoger was dan mijn bed.

Uiteindelijk was er één probleem: de communicatie tussen patiënt, huisdokter, chirurg en
hoofdverpleegster.
Mijn voorstel: communiceren met emails, dus alles zwart op wit.

Op 22 dec werden dus de draadjes weggenomen. Wel niet allemaal omdat de opgetreden verdikking
iets te dik was. De huisdokter belde de chirurg voor overleg: het zou iets te maken hebben met
bloeddikte tijdens de ingreep die kantje boordje was. Waarschijnlijk gaat het vanzelf weg,
dus geen punctie.
Van een permanent blijvende verdikking had ik nooit gehoord.

Martin Segers 2 | email | 23-12-2008

Martin Segers 2
Huisarts + chirurg:
3 dec, stop met pilletjes Marcoumar (bloedverdunner)
(later bleek dat ik nog vroeger had moeten beginnen, dus 12-3=9 dagen was te weinig)
5 dec, start iedere dag 1 spuitje, in vet (buik of bovenbeen of bovenarm)
12 dec, INGREEP LIESBREUK +++++++++
15 en 16 dec, 2 pilletjes Marcoumar + spuitje
17 dec, 1 pilletje, stop spuitjes
vanaf 18 dec, weer iedere dag 3/4 pilletje
22 dec, draadjes weggenomen
7 jan, controle door chirurg

Martin Segers 1 | email | 23-12-2008

Ik ben 62 j oud, behaalde vroeger 8 nationale en 2 europese judotitels, een deel van mijn
training was lopen, ik heb deelgenomen aan de halve marathon van Brussel en Parijs, nu ga
ik iedere dag zwemmen. Iedere dag neem ik Marcoumar (bloedverdunner), meestal 3/4 pilletje,
en iedere maand naar de huisdokter voor controle van de bloeddikte.

We zijn thuis een zwembadje aan het maken. Dat heb ik met de schop uitgegraven en de grond
met de kruiwagen weggevoerd.

Toen het werk bijna gedaan was kreeg ik beneden links een duivenei: het begin van een
liesbreuk. De kans is niet 100% dat het graven de aanwijsbare oorzaak was.

Als ik een tand laat trekken of geopereerd wordt moet mijn bloed eerst terug verdikt worden,
en na de ingreep opnieuw verdund.

Pierre Smit | email | 21-12-2008

Hallo allemaal,als ik dit zo allemaal lees herken ik veel punten die ik zelf ook zo ervaar.Ik ben nu 6 dagen geleden geopereerd voor de 5e keer aan een liesbreuk,maar nu aan mijn linkerzijde,hiervoor ook een dubbele liesbreuk gehad en daar dubbel aan geholpen op de klassieke methode(grote wond),maar nu ben ik met een kijkoperatie geholpen.
Ik loop al wel wat rond,maar hoesten en niezen zijn echt uit den boze,net of heel je buik uit elkaar springt.En zoals ik hier al eerder een stukje van iemand las over een opgeblazen gevoel,iets wat mij ook duidelijk opvalt na deze operatie,behoorlijk wat pijnklachten niet in die vorm als met een klassieke operatie,maar toch!!
Wees voorzichtig met je lichaam vooral na zo'n,zoals ze zeggen ''kleine ingreep'',2 weken echt rustig aan doen en dan langzaam weer de draad oppakken.
Dit was mijn ervaring met een aantal liesbreuken.
Ik wens iedereen een fijn kerstfeest en vooral een gezond en gelukkig 2009 toe.
Groetjes Pierre

Jan | email | 15-12-2008

Hoi,ik ben 18 nov. geholpen dmv een kijkoperatie. Behoorlijke liesbreuk die mij enorm veel pijn op leverde voor de operatie. Dagopname bestwel goedgegaan tenminste als je niet let op al de pijntjes die normaal zijn na een operatie.Maar waar ik wel heeeeelveel last van heb (nog steeds) pijn aan de ballen ,vooral aan de rechterkant. De dokter zei eerst ontsteking aan de bijbal, maar de radioloog zegtzwellingen in de klieren. A.s woestdag moet ik naar de uroloog. Heeft iemand meer informatie over dit uiterst vervelende euvel. Je weet wel alsof je van je fietszadel op je stang schiet

Dick | email | 02-12-2008

hallo,

ben op 25/11 geopereerd aan een rechtste liesbreuk, via de klassieke methode, snee en er is een matje geplaatst. s'morgens het ziekenhuis in , Uurtje later via ruggeprik, echt pijnloos geholpen. Daana een dag in het ziekenhuis. Door middel van morfhinepillen heel weinig pijn. Naar huis met nog 3 pillen tegen enrstige pijn waarvan ik er twee gebruikt heb. De tweede dag na de operatie naar huis gaan was wel wat pijnljk. Werk voor mezelf dus thuis wel meteen achter de pc. Ben nu 5 dagen verder en ben vandaag alweer in de auto naar een paar klanten toegeweest. De wond zeurt wel als je zit, maar als ik elke 6 uur 1000 mg paracetanol slik is het goed uit te houden. De wond geeft nog wel een beetje branderig gevoel, maar het is absoluut te verdragen. Al met al is het me wel meegevallen. Weinig pijn gehad, wel snel vermoeid, maar ja dat is logisch na zo een ingreep. Hoop met 3 weken weer op de skates te kunnen staan.

Zijn er ook mensen die skate freak zijn en dit hebben meegemaakt en zo ja, hoelang hebben jullie gewacht voordat je het weer oppakte.

Ik vertrek over ruim 3 weken naar Australië en wil hoe dan ook voor die tijd nog wel wat trainen.

Jan Dirk | email | 08-11-2008

Hoi allemaal,

Ik ben driemaal aan een linker liesbreuk geopereerd, in 1974 , 1976 en 1981. De laatste keer werd er een matje geplaatst en erbij verteld dat dit de laatste keer was, dat ik geopereerd kon worden. Hoewel het altijd dik is gebleven heb ik er jaren geen last meer van gehad. Wel af en toe met zwaar tillen ed, maar verder niet.
Tot ik voor kort weer een soort schrijnende pijn in de lies kreeg die naar de rug wegtrok.
Ik kende deze pijn nog van vroeger, en omdat de pijnklachten erger werden, een bezoek aan de huisarts gebracht.
Deze constateerde overduidelijk een liesbreuk.
17 november a.s. heb ik een afspraak in de Isalakliniek te Zwolle, waar het waarschijnlijk wel zo goed als zeker is dat ik voor de 4e keer geopereerd zal gaan worden.
In ben er nog niet achter of dit via de klassieke methode (snee) of via een kijkoperatie zal gebeuren.
Veel op internet hierover gelezen (Bron: Google, toets liesbreuk in), en je kunt bijna alles hierover lezen).
Hieruit blijkt ook wel dat een récidieve breuk wel vaker voorkomt.

Jan Dirk

Rick | 03-10-2008

Ik ben nu 9 dagen geleden geopereerd aan een dubbele liesbreuk, dit is op de klassieke methode gegaan (matjes). Gisteren zijn de hechtingen eruit gehaald. Ik heb geen pijn meer bij het zitten lopen of opstaan maar wel nog een branderig gevoel en af en toe een steek. Ik heb geen wondpijn gehad alleen aan de spieren in mijn buik boven de wond. De wonden zien er goed uit en van de doctor mag ik weer alles doen. Ik heb in het gebied onder de wond en in het bovenste gedeelte van mijn benen(aan de binnenkant) nog steeds geen gevoel.
Weet iemand hoelang dat branderige gevoel en die gevoelloosheid nog blijft?

groetjes

ps:ik kan dag bij dag steeds meer op mijn zij slapen gelukkig

Jeroen | email | 27-08-2008

Mijn opa is gisteren geopereed aan een liesbreuk. Hij is een nacht in het ziekenhuis gebleven vanwegen de pijn. Nu is hij thuis en onderdrukt zijn pijn nog met medicijnen.
Alleen als hij opstaat akn hij bijna niet overeind komen en dus ook niet lopen. Hij zegt dat hij bij de wond een branderig gevoel heeft gepaard met pijn.
Is dit normaal??

mvg Jeroen

wim | email | 14-08-2008

ik ben in maart 2006 geopereerd aan een liesbreuk aan de rechter kant.
van af die tijd heb ik nog steeds last van de lies.
weer terug naar chirurg ben ik voor de tweede keer geopereerd.
dat heeft ook niet geholpen.
ben ik in 2006 terecht gekomen umcg groningen pijnbestrijding.
kwam ik er achter dat er nog al veel vekeerd gaat met liesbreuk operaties.
een tens apperaat gehad,helpt ook niet.
in over leg met huisarts,ben ik terecht gekomen in arnhem rijnstaat ziekenhuis.
bij de pijnbestrijding kreeg ik het zelfde verhaal te horen als in groningen.
ze hebben in arnhem een prik in de lies gegeven die heeft 2 maand geholpen krijg een tweede prik en die werkte niet,dus in arnhem kunnen ze ook niks meer voor me doen.
dus ik heb nog steeds last van mijn lies,en zit nog een bult op en het brand ook nog en zeer veel pijn.
dus ik ga weer overleggen met mijn huis arts wat we nu verder kunnen doen.
maar ik ben bang dat ze niks meer voor me kunnen doen.
iemand nog een suggestie.alvast bedankt.

peter | 21-07-2008

Hoi 16juli 2008 re.geopereerd.Dagopname
in Alkmaar(operatie goed gelukt).Direct
begonnen met ibrufen en paracetemol,
s,avonds ondanks de extra lokale verdoving
last met lopen zitten etc.Redelijk geslapen,
draaien in bed was erg pijnlijk.Zorg ook voor
een laxeermiddel(helpt zeer goed nl bij de
ontlasting de volgende dag).Volgende dag
heerlijk onder de douche en uiteraard de
wond ff bekeken(ziet er zeer goed uit).Nu 5
dgn later pijn duidelijk minder maar ja de arts had al gezegd de eerste 14 dgn is het net alsof je in een rol prikkeldraad zit.De boel begint nu wel op te zwellen(bloeduitstorting)gaat ook wel weer over.Neem wel nog pijnstillers en uiteraard
het laxeermiddel(erg belangrijk vind ik want
de ontlasting gaat hierdoor bijna vanzelf).Ben in 2002 li geopereerd vind deze keer minder erg terwijl de breuk groter was.Ik hoop over 3wkn weer te werken(magazijnwerk dus ook tillen)Toch wil ik zeggen blijf bewegen vooral goed rechtop
staan en lopen.Forseer de boel niet dan lukt t iedereen hoop ik.Verder iedereen sterkte voor tijdens en na de operatie.

gr Peter.

Co Draijer | email | 12-07-2008

Hallo allemaal,

Ik zelf heb ook een liesbreuk operatie gehad 20-08-2007 en bij is ook een matje geplaatst. Nu 11 maanden later heb ik ineens veel last, zeurende pijn met soms uitstralingen naar de rechter bal zak en een lichte zwelling. Als ik op mijn rug lig heb ik geen last. Ik doe geen zwaar werk en zware sporten dus ik begrijp totaal niet waarom die zeurende pijn (soms ook branderig) terug is gekomen en ik moet eerlijk zeggen dat het pijnlijker en vervelender is dan voor mijn operatie. Ik ga van de week naar de dokter maar vrees het ergste. Ik schrijf dit bericht omdat ik het idee heb dat er meerdere mensen zijn met dezelfde symptomen. Ondanks dat mijn chirurg zei dat récidive heel gering is. Bij voorbaat dank voor reacties van mensen die dit misschien ook herkennen.

Dimitri | email | 23-06-2008

hallo ik ben nu 6 dagen verder na de operatie van mijn dubbele liesbreuk mijn probleem is dat ik 4 dagen na de oper. inorme pijn heb links onder de snee branderig gevoel rechts en aan de snee heb ik geen pijn zijn er nog mensen die dit herkennen

anita | email | 08-06-2008

hallo allemaal,
ik ben 2-9-2007 geopereerd aan een liesbreuk, operatie ging onder volledige narcose en er is een matje geplaatst,
enkele weken nadien begon de pijn weer en ging dus niet over, na vele bezoeken aan de chirurg werd er besloten om naar de pijnpolie te gaan, daar heb ik meerdere cortisone injecties gekregen maar die hebben helaas geen van allen gewerkt
ik moet a,s woensdag weer terug naar de chirurg omdat lang lopen, intensief bezig zijn enz mij een vervelend, zeurende pijn opleverd met vaak ook een zwelling.
de chirurg overweegt een nieuwe operatie en nu is mijn vraag aan jullie:
heeft iemand hier ervaring mee, dus een 2e operatie en zo ja, heeft het uiteindelijk geholpen, ik ben nu inmiddels 9 maanden verder en zit nog steeds met de naweeen.
groetjes anita

karim | 03-06-2008

Ik heb op 9 mei 2008 een leisbreuk operatie gehad aan mijn rechterkant. Er is een matje geplaats en ben na 3 weken gestart met fysiotherapie. Mijn vraag is dan of het wel verstandig is om zo snel weer te beginnen met trainen aangezien ik verhalen lees van andere die maanden rust hebben genomen. Kan iemand iemand mij hierbij helpen

Wim van de Zandt | email | 24-05-2008

Naar aanleiding van een vraag van Bram: ik ben eind januari 2008 geopereerd. Zie mijn reactie van toen. Nu is het 24 mei en kan ik het volgende zeggen.

Scherpe napijn is normaal. Althans, ook ik heb er last van gehad, minstens een week of twee, misschien wel drie. In steeds afnemende mate, dat wel. Eigenlijk heb ik tot half april nog wel wat last gehad van vreemde pijntjes in de omgeving van mijn lies, zelfs ook hoger in mijn buik. Denk bij vreemde pijntjes aan af en toe een steek, of een paar uur een zeurend pijnlijk gevoel. Je denkt dan meteen aan andere enge dingen, natuurlijk (vooral ook omdat ik drie jaar terug dikkedarmkanker heb gehad). Maar het schijnt er allemaal bij te horen. Sinds een week of zes is het ook met de pijntjes gedaan. Ik heb er totaal geen last meer van.

Overigens: Die geopereerde liesbreuk voelt voelt in het begin ook aan of er een stuk bamboe of zo in je lies is gezet, in plaats van een matje. Je voelt op die plek een harde rand. Ook die harde rand zet zichzelf op den duur, en zakt weg in het onderliggende weefsel. Ik kan 'm nog wel voelen, maar al lang niet zo prominent meer als in het begin.

Wim

Aquafresh | email | 22-05-2008

13 mei onder narcose liesoperatie gehad (rechterkant) geen matje maar gewoon door middel van hechtingen. Kon op diezelfde dag gelijk lopen maar met veel pijn. Die nacht heb ik moeilijk kunnen slapen en want ben niet gewend om op me rug te slapen op de zij liggen ging nieten. 14 mei ik wou chatten op me PC na 5 minuten kreeg ik pijn en ben ik tv gaan kijken liggend op de bank. 15 mei ging het beter, had weinig pijn alleen bij het zitten en opstaan. 16 mei kon ik wat sneller lopen met een rechte houding bij een verkeerde beweging voelde ik een flinke pijn wat ik probeerde te vermijden. 17 mei kon eindelijk gaan poepen na 3 want kreeg pijn bij het persen. Het is nu al anderhalf week sinds ik de operatie heb gehad, niesen, hoesten, en lachen lukt nog niet krijg er pijn van. De groeten

Jack | 22-05-2008

Bij deze nu ook eens een positief bericht;
Een jaar of zeven geleden ben ik ook voor een liesbreuk geopereerd.
Dit onder volledige narcose.
En met succes.
Had nauwelijks pijn naderhand.
Sliep prima.
Kon na een paar dagen al weer gewoon vrijwel alles doen; bukken, zitten, liggen, wandelen, opstaan.
Na amper anderhalve week maakte ik al probleemloos met een licht rugzakje om, een bos -en heide wandeling van zo'n 15 km, een week later al zo'n 30 km.
En na twee weken kon ik alweer klachtenvrij fultime aan het werk als meubelmaker.
En tot nu toe heb ik er nog steeds geen vervelende gevolgen van ondervonden.
Zo kan het dus even goed gaan, is echt geen (grote) uitzondering!

Bram | email | 21-05-2008

Hoi,

16 mei 2008 geopereerd aan liesbreuk
17 mei weinig pijn en een stukje gewandeld
18 mei Ik ben erg goed bestand tegen pijn maar voel nu toch wel een abnormaal stekende pijn en de lies, ca 4 cm onder de operatiewond. Flinke zwelling en bloeduitstorting maar dat is normaal.
19 mei pijn is nog meer toegenomen, met name bij beweging van liggen naar staan en omgekeerd; terug naar het ziekenhuis, echo gemaakt, het matje zit goed op zijn plaats, er lekt niets onder de rand van het matje door. Advies; eerst maar eens een week uitproberen met sterke pijnstillers en rust nemen. Men zegt verder ;anders misschien een zenuw of mogelijk de onderste hechting die problemen geeft.... Pijnstillers neem ik niet in, probeer het voorlopig zonder pijnstillers.
21 mei klachten blijven gelijk. Vooral s'morgens bij opstaan (liggen naar staan)
is het écht een ramp.
Ik maak mij nogal ongerust want dit kan niet normaal zijn. Wie heeft een soortgelijke ervaring of goede tips?

mio | email | 06-05-2008

ik ben 9 jaar geleden geopereerd aan een dubbele liesbreuk. Via een kijkoperatie geopereerd(matjes geplaatst), dan wordt de buikwand opgescheurd , wat nadien vooral pijnlijk is. Bij gewoon rechtstaan span je je buik op en dat is pijnlijk. Duurt ongeveer een week, voor het volledig weg is. Ik heb nu na 9 jaar nog altijd pijn in de liesstreek als ik lang stap of fiets.

Gerrit | email | 13-04-2008

Ik ben Juli 2005 geopereerd aan een dubbele liesbreuk (marlexmatjes geplaatst)ook werd er nu een vetbult verwijderd t.h.v.de navel die was ontstaan na mijn navelbreukoperatie ooit in mijn kinderjaren.Totale operatiewond 23 cm,hierdoor is nieuwe beklemming onstaan en Oct.2005 via kijkoperatie(Dual mesh matje vastgetackerd) bij navel matje geplaatst.Heb sinds Juli 2005 veel pijn en heb een dikke harde gespannen buik overgehouden en lijk wel 4 maand zwanger.
Ook lig ik door de pijn nu van de 24 uur er 22 van op de bank/bed, verder kan ik hooguit nog 50 meter lopen en ben ik rolstoel afhankelijk geworden.Ik slaap hooguit 2 á 3 uur per nacht oorzaak pijn.
Ben inmiddels in diverse academische ziekenhuizen geweest maar er werd geen oorzaak ontdekt.Ook interne opname pijnkliniek Roesingh heeft niet geholpen ik kreeg alleen maar meer pijn.
Wie herkent dit en wie kan mij alstublieft helpen.

Vrouw | 10-04-2008

Hoi lezer, na alle berichten gelezen te hebben ben ik 'blij' dat het herstel zo gevarieerd verloopt. het is nu 8 dagen geleden dat ik ben geopereerd aan een liesbreuk rechts. Het is een drama, ik ben absoluut niet kleinzerig, maar zelfs direct na de opratie (NB algehele narcose) deed het al verschrikkelijk pijn. Aanvullende pijnstillers werkten deels. Inmiddels lig ik vooral op bed en wandel wat door het huis, neem mijn pijnstillers. Lachen, gebeurt gelukkig ook ik lig dan letterlijk in een (auw auw) scheur! Dikke bolle buik, ik lijk wel zwanger! Ondanks mijn klaagzang ben ik vast blij dat k het gedaan heb...over een mand ofzo..;)

hanneke janssens | email | 08-04-2008

Dik 2 weken geleden geholpen aan een liesbreuk. Veel pijn gehad, branderig gevoel aan bovenbeen en moeilijk kunnen lopen. rondom de wond erg hard en nog steeds dik. volgens natuurarts niet normaal. het wondvocht en bloed heeft zich omgezet in bindweefsel en het is maar de vraag of dat verandert. zijn advies is dan ook (als het niet verandert en ik hierdoor niet meer zou kunnen rennen) ermee naar de huisarts gaan en een verwijzing vragen voor plastische chirurgie. ik wacht nog evan af, moet voor controle over 4 weken terug.

Henk | 30-03-2008

27-03-2008 geholpen middels een kijkoperatie 8.00 uur geopereerd half tien uit de gehele narcose en om twaalf uur weer naar huis. De eerste dag veel spierpijn in buik, borst en schouderbladen. Geen pijnstillers genomen het was goed uit te houden. 28-03-2008 alweer met de hond gaan wandelen. Heel erg meegevallen en geen pijn meer.

bert | email | 16-03-2008

ik ben 4 maart jl. geholpen aan een liesbreuk. Vind het herstel erg lang duren. Een dikke bult op de plek van de snee en daaromheen. Wordt ook niet kleiner, die bult. Wie heeft zelfde ervaring?

lia | email | 29-02-2008

Ik had hier al iets geplaatst toen ik net geholpen was aan een liesbreuk,nu drie maanden geleden. Na twee weken ging het best wel en bij controle hoefde ik ook niet meer terug te komen en kon ik alles weer doen,zeiden ze. Nu drie maanden later krijg ik als ik na werken wel steeds last,geen erge pijn maar meer een beetje zeurderig en steken.De volgende dag als ik rustig aan doe gaat het wel weer beter. Mijn vraag is of er meer mensen zijn die drie maanden of langer na de liesbreukoperatie nog last hebben...graag reacties!

harm | email | 29-02-2008

Ik kom hier toevallig via google,ben geen hardloper. 27 feb liesbreukoperatie gehad,is erg tegengevallen.Ruggenprik ging goed,maar laatste minuten van operatie meegegemaakt (ondanks roesje),dat was erg pijnlijk.kon alleen maar kreunen en tandenbijten. Behoorlijk napijn in de omgeving van wond(wond zelf niet),van bovenbeen tot onderkant borstkas.Lijkt op spierpijn met af en toe felle pijnscheuten in de buurt van ribbekast,alsof er nog een schaar in zit:-(.Hoop dat alles goed komt,tis ook nog geen 48 uur geleden gebeurt.

Frank | 27-02-2008

Twee dagen geleden geopereerd aan een liesbreuk. Mocht zelf kiezen tussen directe methode (1 grotere snede) + ruggeprik of laparoscopische (TEP methode, 3 kleine snede) onder volledige narcose.

Op advies van arts gekozen voor TEP; kortere hersteltijd en minder postoperatieve pijn. Narcose is prima bevallen en na 4 uur weer naar huis. Ik mag in principe doen wat ik op geleide van de pijn kan en na 4 weken weer sporten.

Pijn valt mij mee, maar is natuurlijk subjectief. Maar over het algemeen is het zo dat een operatie in de onderbuik best wat napijn met zich kan meebrengen. Het is dus zeker niet vreemd als je voor je gevoel enkele dagen flink last hebt. Zeker bij de directe methode.

Niet forceren, neem de tijd voor herstel en zeker niet door de pijn heen belasten is doorgaans de juiste weg.

robert bos | 21-02-2008

hallo ik en op13feb geholpen aan liesbreuk rechterkant ik vindt het herstel langzaam verlopen, gevoelloos in de lies verdikte wond nauwlijks kunnen lopen na 200metr niet leuk meer(heb almeer pijn mee gemaakt dus geen piepert ) kan me dus wel vinden in de bevindingen van andere mensen.

Wim | email | 04-02-2008

Op 28 januari 2008 ben ik geopereerd aan een liesbreuk. Maak je over de ruggenprik geen zorgen. Dat is echt veel fijner en relaxter dan algehele narcose. Vraag evt. om een roesje erbij.
De operatiewond is fors: zo'n 12 cm. De breuk is verstevigd met een matje.
Zo'n matje bestaat uit twee delen. Het onderste deel wordt aan de binnenkant van de buikwand gelegd; het bovenste deel gaat over de bovenkant van de buikwand en wordt vastgezet.
Om 08.30 ben ik geopereerd en om 18.00 avonds heb ik het ziekenhuis zelfstandig, lopend, verlaten. Dat ging goed, het lopen was wel een beetje pijnlijk.
De napijn valt reuze mee: nauwelijks pillen nodig. Lopen gaat vanaf dag twee goed, zonder pijn. De derde dag heb ik in mijn auto gereden. Liggen en zitliggen gaan het best. Dan voel je eigenlijk nauwelijks iets. Echt zitten is iets pijnlijker want dat geeft meer druk op de wond. Met name opstaan en gaan zitten geeft een scherpe pijn, en nu, een week later, is dat nog steeds zo.

De operatieplek is behoorlijk dik, en hard, het is net of het matje van harde kunststof is. Maar ik heb op internet al gezien dat dat niet het geval is. Al met al is de operatie me reuze meegevallen.

Wim

wim | 27-01-2008

ik ben dinsdagmorgen om 11.00u
geopereerd aan een dubbele liesbreuk.ik kreeg een algehele verdoving. om 18.00u mocht ik naar huis.s'avonds pijn gehad daarna niet meer.vandaag alweer boodschappen gedaan. ik ben metselaar, en het is dat ik maandag nog niet mag werken anders ging ik.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over