hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Suunto T6

gerard | email | 20-11-2004

zijn er al lopers die ervaring met deze meter hebben. Het lijkt mij een mooi "speeltje" maar vraag mij af of de extra kosten afwegen tov bijvoorbeeld de polar S625X.

rene | 12-11-2005

waar is dat voor die prijs 269 ,doe mij er maar een

Run4Fun | 11-11-2005

Ik ben het absoluut met eerdere neg. T6-opmerkingen eens. Epoc waarden zijn zeer lachwekkend . 'Heb nu een 625 en ben voor minder geld ( 269 Euro) heel tevreden....

Echter ik schaam me voor mijn Polar design, lijkt wel alsof die rode knop verbonden is met 1-1-2...

wmi | 10-11-2005

@Franklin en Sushi, (slot)

Waardeloos of niet, in feite heb ik daarvoor niet een t6 aangeschaft. Wel omwille van zijn robuste storingsvrije digitale datacollectie, zijn hoge responsiviteit, hoge nauwkeurigheid, eenvoud en consistentie van de bijhorende SW.
En als ik dan gisteren van SUUNTO verneem dat op dit ogenblik een nieuwe firmware geshipped wordt met een aangepaste firmware waarin de INT2 beep bug (door mij aangebracht) en de +40mile distance roll over bug (vnl een probleem in de USA) weggewerkt is, dan onderstreept dit nogmaals dat ik een juiste keuze gemaakt heb: ik heb value-for-money gekocht, zelfs al zou het EPOC/VO2 model een mythe blijken te zijn binnen 3 jaar.

wmi | 10-11-2005

@Franklin en Sushi, (vervolg3)

Wat ik opmerk is dat ik juist geen tegensprekelijke wetenschappelijke bewijslast zie (dus eentje die beweert dat EPOC/VO2 niet uit R-R kan gehaald worden; of dat de nauwkeurigheid macaber is; of dat het misschien wel kan, maar niet zoals FirstBeat dat doet. Als je een dergelijk peer reviewed wetenschappelijk artikel vindt, laat het me dan weten.

Persoonlijk denk ik dat er nog een aantal jaren zullen overgaan vooraleer dit volledig is aanvaard/verworpen in de wetenschappelijke wereld. Het is wellicht nog te nieuw. Ik hou me dus op de vlakte voor wat de juistheid er van betreft. Ik zie alleen dat mijn testen tot nu toe uitgevoerd positief zijn.

wmi | 10-11-2005

@Franklin en Sushi, (vervolg2)

Ik heb niet de wetenschappelijke scholing gehad om uit te maken of die EPOC/V02modellering uit R-R data al dan niet nonsens is. Ik neem dus twee houdingen aan:

1. me laten leiden door peer review wetenschappelijke artikels (geen white papers). Op dit ogenblik ken ik enkel diegene die er geloof aan hechten. Op de Firstbeat website (kijk naar de links in mijn online doc) vind je al minstens 20 dergelijke artikels inclusief thesis.
Die papers zijn voor mij voldoende reden om alvast STraM te tunen op een correcte wijze, en de handshoen op te nemen.

2. proefondervindelijk testen en valideren of de specificaties door SUUNTO opgegeven, gehaald worden.. Tot op heden heb grote overeenkomsten gezien (zie mij online doc). Labotesten zullen nog meer en interessanter vergelijkingsmateriaal opleveren.

wmi | 10-11-2005

@Franklin en Sushi,
ik denk dat beide onderwerpen samengekomen zijn. Zowel EPOC/VO2 als hoogte worden indirect gemeten.Hoogte wordt afgeleid uit luchtdruk, EPOC uit de R-R hartslag intervallen. Het model dat hoogte uit luchtdruk afleidt is welgekend, en al lang niet meer gecontesteerd, alsook de temperauursafhankelijkheid van de electronische druksensoren. Het model dat EPOC/VO2 uit R-R afleidt is veel minder gekend, en daardoor veel meer in discussie.

Sushi | 10-11-2005

Misschien krijg je gelijk, missschien ook niet.
---------
Als je de hoogtemeting inderdaad correct uitvoert, zal je ongetwijfeld tot dezelfde conclusie komen.

Franklin | 10-11-2005

WMI: enkele redenen waarom twijfel aan de EPOC waarden gerechtvaardigd is:

- de indirecte wijze waarop EPOC waarden verkregen worden is absoluut NIET lab.proof
- EPOC waarden komen derhalve NIET overeen met wetenschappelijk aanvaarde data.
- Er zijn geen enkele wetenschappelijk en aanvaarde specs die actuele EPOC meting van T6 bevestigen.
- VO2 berekeningen zijn niet wetenschappelijk bewezen en vooral zeer onnauwkeurig.
- Whitepapers van Firstbeat Techn. whitepapers zijn verre van nauwkeurig.
- etc, etc, etc


Ik zie geen derhalve geen noodzaak de StraM te tunen, andere T6 gerelateerde data verder te verifieren of verder serieus te nemen.

wmi | 10-11-2005

@Sushi,
dan is er toch iets mis met jou STraM. Heel vreemd. Ik weet pertinent dat dit bij veel StraM gebruikers wel werkt.

Ik heb de S625X hoogtemetingen getest in de Belgische Ardennen, mbv een stafkaart met hoogtelijnen 2meter.Idem voor de t6, 3 maanden later, zelfde parcours, zelfde zonnig weer. Ik ben tot de conclusie moeten komen dat dergelijke testen totaal onbruikbaar zijn om uit te maken welke van de twee de nauwkeurigste hoogtemeting heeft.
Moest ik een HAC4 gebruikt hebben in de plaats van de S625X, dan zou ik tot dezelfde conclusie gekomen zijn.

Van zodra ik een HAC kan bemachtigen zal ik trachten die HAC en de t6 te vergelijken ivm hoogtemeting, op een volgens mij correcte manier. Ik zal dan verslag uitbrengen, met cijfermateriaal en gebruikt testprotocol.
Misschien krijg je gelijk, missschien ook niet.

wmi | 10-11-2005

@Franklin, EPOC heb ik nog niet proefondervindelijk kunnen valideren. Veel andere dingen al wel, en ze vallen steeds ruim binnen de specs. Ik hoop ook EPOC experimenteel te kunnen valideren. Maar waarom zou ik vandaag plots over die EPOC moeten concluderen dat ze niet in de specs gaan liggen.
Het is natuurlijk mogelijk dat deze parameter faalt!

Ik zie tot op heden echter geen mensen die dat beweren, en die er ook de data van publiek maken (hoe hebben ze hun STraM getuned, overlay graphics van directe en indirect gemeten EPOC, context en protocol, ...). Zo kan er natuurlijk veel beweerd worden...
Als je nood hebt om mijn exmertimentele data te verifieren: zie mijn online doc.

Sushi | 09-11-2005

Ik lees net dat er een nieuwe T6 uitkomt, zijn verdere gegevens al bekent ?????

Sushi | 09-11-2005

WMI: ik heb je raad omtrent copy / past opgevolgd, maar geen succes. Ik kan geen gegevens selecteren met de muis...gewoon nergens !

Ben het overigens niet eens met je conclusie over de hoogtemeting. Het zou te ver gaan hier op het forum een wetenschappelijke discussie over te voeren, maar geloof me maar dat de 'trials' echt wel zorgvuldig zijn uitgevoerd en dat de Suunto gewoon slecht scoort. Probeer het zelf eens zou ik zeggen...

Vwb, de VO2 metingen, ik zal de onderzoeks gegevens van AzM (Ac. ZH) opsporen (af en toe krijgen we 'promo' van leverancier om wat dingen verder te onderzoeken)

Franklin | 09-11-2005

Van partner die bij Amer Sports (holding van Suunto) werkt, kreeg ik de T6 als demo. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik veel van genoemde problemen herken; vooral 'zgn' Lab Proof EPOC waarden zijn gewoon ondermaats.

Verwachting is dat lente 2007 er een geheel nieuwe TX gelaunched gaat worden. Ben zeer benieuwd.

wmi | 09-11-2005

...nog even gepoogd om in een graph / of in de log data de short-cuts te proberen. Er gebeurt helemaal niets. Is er een site die wat meer uitleg biedt ?

wmi: Stel je hebt in Details2 van een workout een aantal gegevens. Je wil dat kopieren naar Details2 van een andere workout omdat daar kwasie hetzelfde moet staan. Selecteer met linkermuisknop de tekst, druk op CTRL-C. Ga dan naar de andere workout naar Details2, zet de muis daar en klik CTRL-V.

Je kan dit enkel doen in editeerbare tekstvelden (titel, ...). Dus niet in de lijst van de TAB MARKS en TAB DATA (dat zijn geen tekstvelden). Om die gegevens te bewerken moet je momenteel de workout selecteren in de tree view, rechtermuisklikken en 'export to File' doen.

Ik heb aan SUUNTO gevraagd om die twee TABS kopieerbaar te maken. Voor sommige mensen is dit misschien een gemakkelijkere weg...
Dus helpdesk mailen!

wmi | 09-11-2005

...Heeft iemand een oplossing ?

wmi: wat er op dit ogenblik zichtbaar kan gemaakt worden op de display heb ik opgesomd in mijn online doc (zie mijn link hoger van 21-10-2005), Sectie 7.2.1.

Het is correct dat een pauze van de chrono ook LAPrecord doet, waardoor er nieuwe LAPdata geinitieerd worden op de display. Ik vond het net uitstekend dat de ogenblikkelijke LAPdistance zichtbaar is op het scherm (S625X kan dat niet) . Ik kan aannemen dat jij net juist de HRgem van heel de sessie wil zien. De enige mogelijkheid die ik momenteel zie is geen LAPs initieren.

Voor je eerste vraag denk ik dat SUUNTO wel oren zal hebben. Helpdesk mailen! Bij voldoende vraag, zal een komende firmware update dat misschien bevatten.

Voor je tweede vraag denk ik niet dat SUUNTO dat op de t6 zal implementeren. Dit is eerder een analysevraag, wat thuishoort in STraM of zelf te doen via export.

wmi | 09-11-2005

...Zowel bij mezelf en bij collega geeft de T6 doorgaans veel hogere VO2 waarden in vergelijking met recent (direct) gemeten waarden.

wmi: Heb je STraM getuned? En hoe heb je dat concreet gedaan (details zijn belangrijk).

Een niet getunede STraM gaf voor mij 16% overschatting van mijn VO2max volgens Daniels. Een correct getuned was de foutmarge echter kleiner dan 1%.
.

wmi | 09-11-2005

.....me dunkt de hoogtemeter waarvan de aangegeven hoogte het meest overeenkomt met de actuele hoogte. Zoals gezegd op sommige plaatsen is de actuele hoogte bekend en niet gebasseerd op schattingen (vliegveld etc).

wmi: Zelfs al blijf je op dezelfde plaats staan, dan nog zal je zien dat in het algemeen de aangeduide hoogte varieert als functie van de varierende weersomstandigheden. Als de HAC4 op dezelfde plaats eenzelfde hoogte zou aanduiden, dan zou het een onding zijn: Je hebt pas eenzelfde hoogteaanduiding ondert drie voorwaarden:
1. je bent op dezelfde plaats
2. de barometerdruk (tgv weersinvloeden) op die plaats is niet veranderd
3. de temperatuurscompensatie van de electronische opmeting werkt perfect (electronische druksensoren zijn temperatuursgevoelig).

M.i. kan dus jou test niet aantonen of de t6 al dan niet de HAC4 of andere, de meest nauwkeurige hoogtemeting heeft.

Sushi | 08-11-2005

WMI: nog even gepoogd om in een graph / of in de log data de short-cuts te proberen. Er gebeurt helemaal niets. Is er een site die wat meer uitleg biedt ?

Sushi | 08-11-2005

Nog even een vraagje:

Als ik tijdens een sessie de stopwatch indruk stopt de chrono-meter (uiteraard). Echter als ik het nogmaals indruk, begint de Suunto T6 aan een nieuwe lap waarbij de gemiddelde hartslagregistratie ook weer opnieuw begint. Is het niet gewoon mogelijk dat de sessie even in de pauze stand gaat zonder ongewild een nieuwe ronde te beginnen.

Andere vraag: Als ik een nieuwe ronde begin, begint (uiteraard) ook de gemiddelde hartslag opnieuw. Wat ik echter mis, is de weergave van de gemiddelde hartslag van deze ronde in vergelijk met eerdere rondes, maar nog belangrijker in vergelijk met gemiddelde hartslag van de totale training.

Heeft iemand een oplossing ?

Alvast bedankt,

Sushi | 08-11-2005

VO2: dat wil dus zeggen dat je de specificaties mbt de nauwkeurigheid van VO2 onvoldoende vindt. Zelf heb je dus nog geen testen gedaan hoe de nauwkeurigheid met een getunede STraM bij jou is.

---
Zowel bij mezelf en bij collega geeft de T6 doorgaans veel hogere VO2 waarden in vergelijking met recent (direct) gemeten waarden.

Sushi | 08-11-2005

ALTITUDE: de test die je omschrijft lijkt me niet adekwaat om te oordelen welke de meest correcte hoogte aangeeft. Als de t6 na terugkeer op beginpunt +25 meter meer aangeeft dan in het begin, en de HAC4 slechts +1 meter, welke is dan de meest correcte volgens u?

Antw.....me dunkt de hoogtemeter waarvan de aangegeven hoogte het meest overeenkomt met de actuele hoogte. Zoals gezegd op sommige plaatsen is de actuele hoogte bekend en niet gebasseerd op schattingen (vliegveld etc).

wmi | 08-11-2005

@SUSHI,
STraM copy/paste:
gebruik gewoon de klassieke windows shortcuts die in elk windows programma ondersteund worden (selecteren met muis, CTRL-C voor copy, ga naar andere plaats, dan CTRL-V coor paste

De export naar excel is straightforward, enkel de field delimiters aanduiden, en klaar is kees. Voor verdere bewerking van de data moet je natuurlijk excel kennen.

Het is inderdaad dat deze dingen niet beschreven zijn in de manuals. Er zijn inderdaad een aantal dingen in STraM die niet bechreven zijn. Dat is inderdaad vervelend. Een forum als dit heeft als voordeel dat eenieder die iets ontdekt, dat ook kan sharen....

wmi | 08-11-2005

@SUSHI,
VO2: dat wil dus zeggen dat je de specificaties mbt de nauwkeurigheid van VO2 onvoldoende vindt. Zelf heb je dus nog geen testen gedaan hoe de nauwkeurigheid met een getunede STraM bij jou is. Zelf heb ik het ook nog niet gedaan, heb het alleen met Daniels getest, en daar is de overeenkomst bij mij beter dan 99%. Als ik een labotest ga doen aanvaard ik zelfs een afwijking van verschillende percenten. Het gaat immers over een veldtoestel dat voor mij niet even nauwkeurig moet zijn dan een test in laboratiriumomstandigheden.

ALTITUDE: de test die je omschrijft lijkt me niet adekwaat om te oordelen welke de meest correcte hoogte aangeeft. Als de t6 na terugkeer op beginpunt +25 meter meer aangeeft dan in het begin, en de HAC4 slechts +1 meter, welke is dan de meest correcte volgens u?

Sushi | 08-11-2005

Vwb de software, zou ik niet weten hoe ik met short-cuts moet omgaan, laat staan hoe ik gegevens op een gebruiksvriendelijke manier kan bewerken / exporteren etc. Sterker nog, de handleiding van de software rept hier niet over. Bovendien vraag ik me af of ik geen corrupte sw versie heb, immers het scrolveldje waar je de activiteit kunt invullen is bij mij ook gewoon blank.

Omdat ik de T6 niet voor loopdoeleinden gebruik, is het lopen langs verlichtingspunten voor mij geen optie. Ik zal Jaap's advies graag opvolgen.

Sushi | 08-11-2005

Wat ik bedoel is dat de VO2 waarde indirect wordt gemeten aan de hand van de hartslag, hetgeen geen voldoende nauwkeurige resultaten oplevert.

Ja, ik heb beide (HAC4 / Alpine) en HAC4 getest tov T6 hoogtemeting. Beide geijkt op juiste referentie hoogte, beide gebruikt tijdens diverse fietstochten en
waar op bepaalde ijkpunten de HAC4 wel de juiste hoogte aangaf, week de T6 vaak tot 15 % af. Ook bij terugkomst naar vetrekpunt gaf de T6 een hele andere hoogte aan als de beginhoogte. Dit ook vergeken met de Alpin5 en zelfs de Casio Protrek gaf meer accurate hoogte gegevens. Ter informatie, voor het gebruiken van de juiste referentie hoogte heb ik de gegevens gebruikt van zowel N.A..P (Geo meter) alsook van nabij gelegen vliegveld.

wmi | 08-11-2005

Oeps Jaap,
nu lees ik het berichtje over je fietslampje. Dat lijkt me inderdaad de beste oplosing, ook voor je persoonlijke veiligheid in het donker.
Heb je toevallig al een paar merkjes geprobeerd, want die LED-dingetjes hebben verschillende kleurwarmte, wat de leesbaarheid zou kunnen beinvloeden.

wmi | 08-11-2005

Oeps Jaap,
nu lees ik het berichtje over je fietslampje. Dat lijkt me inderdaad de beste oplosing, ook voor je persoonlijke veiligheid in het donker.
Heb je toevallig al een paar merkjes geprobeerd, want die LED-dingetjes hebben verschillende kleurwarmte, wat de leesbaarheid zou kunnen beinvloeden.

wmi | 08-11-2005

@SUSHI,
misschien toch een paar suggesties om dat voor jou vervelende licht-probleem te omzeilen (ik heb daar blijkbaar veel minder last van, maar kan aannemen dat erg storend werkt voor anderen):

1. zet LIGHT OFF en kijk naar je display als je onder een wegverlichting loopt.

2. loop je helemaal in het donker, neem dan bijkomend een looplampje -Petzl hoofdlamp bv- mee (kan ook nuttig zijn voor andere dingen in het complete donker)

3; werk met programmatie en laat je auditief leiden ipv visueel.
Bv trage duurloop 1u aan HR LIMITS 140 tot 160. De LIMITS BEEPS werken wel in het donker, en zo hoef je niet steeds naar de display te kijken.

wmi | 08-11-2005

@SUSHI,

Er is inderdaad een stroboscopisch effect waar te nemen als de borstband signalen doorstuurd.

Dit fenomeen heeft volgens mij eenzelfde oorsprong van wat ik beschreven heb in Sectie 7.2.3.1. van van mijn online doc (zie referentie ergens hoger).

SUUNTO heeft dit gedaan om voorrang te geven aan de correcte signaaloverdracht. Wellicht wordt ook hier voorrang gegeven aan een correcte ANT signaaloverdracht, en worden de grote verbruikers tijdens deze overdracht tijdelijk gestopt. In uw geval niet continu, maar via een stroboscopisch effect telkens er een signaalpakket toekomt in de t6.

wmi | 08-11-2005

@SUSHI, (laatste vervolg),

ALTITUDE:
wat bedoel je met HAC4 hoogtemeting is meer 'betrouwbaar'? Heb je werkelijk experimenteel nagegaan of de t6 en de HAC4, met eenzelfde start-ijking (=hoggteinstelling op een gegeven plaats), en met dezelfde (hopelijk stabiele) weerscondities (dus met gelijktijdig opgenomen hoogteprofiel):
1.een verschillende hoogteaanduiding geven, en
2.dat de hoogtemeting van de HAC4 de correcte hoogte van de fietsweg correcter aangeeft?

Zeer interessant zou dat zijn!

Ik heb zelf hoogteprofielen van eenzelfde rijweg bekeken van de t6 en de S625X. Ze verschilden lichtjes, maar kan niet uitmaken dewelke de meest correcte is omdat ze opgenomen werden op een ander ogenblik van de dag (barometerdruk is dan niet vergelijkbaar), en aan een lichtjes andere snelheid.

wmi | 08-11-2005

@SUSHI, (vervolg 3),

VO2 - EPOC:
verwar je daar niet een aantal zaken? VO2 wordt niet gemeten via een indirecte EPOC meting. Het wordt geschat adhv een lichaamsmodel waarvan de input de R-R hartslagtimings is.
Of EPOC niet juist berekend wordt, weet ik niet. Heb jij daar gegevens over? Zou me erg interesseren!!
Wel heb ik nagekeken of de VO2 schatting klopt. Ik heb daarvoor Daniels genomen (zie mijn online document). en het is alvast ongeloofelijk hoe VO2_Daniels en VO2_STraM overeenkomen. Ik plan in de toekomst ook een experimentele validatie (rechtstreekse meting van VO2).

In ieder geval vind je in de training guide toleranties waarbinnen een getunede STraM VO2 en EPOC schat. Zo weet je alvast wat je in het slechtste geval kan verwachten.

wmi | 08-11-2005

@SUSHI, (vervolg 2),

Wat ik persoonlijk de grote kracht van STraM vind is het gebruik van een onderliggende database. Dat verhoogt enorm de consistensie van de gegevens, en biedt vergelijkingsmogelijkheden die gewoon onmogelijk zijn in PPP SW. Vergelijk bv maar eens de 'tree view' en de 'calendar view' met wat PPP SW te bieden heeft. Een wereld van verschil als je bv alleen nog maar je gegevens wil terugvinden en vergelijken.

wmi | 08-11-2005

Ik zou niet struikelen over de niet aanwezigheid van copy/paste via de rechtermuismenu. De shortcuts werken, dus het zal wel eens ook als muismenu verschijnen.
@SUSHI (vervolg),

De gebruiksvriendelijkheid vind ik net zeer uitstekend. Met de PPP SW hed ik per workout al snel een 2tal minuten clickwerk vooraleer ik alles had zoals ik wou (scaling zooming, ... man wat een geklik). Met de STraM wordt dit alles voor je geautomatiseerd zodat je je werkelijk kan concentereren op de analyse, en niet op het geklik.

Het nadeel is natuurlijk dat de STraM minder 'soepel' is om alles naar je hand te zetten (bv kleurkeuzes van de grafiekjes).
'Minder soepel' wil echter volgens mij nog niet zeggen 'minder gebruiksvriendelijk'. STraM neemt je veel overbodige dingen uit handen, en dat kan net evengoed de gebruiksvriendelijkheid verhogen.

wmi | 08-11-2005

@Sushi (sorry voor de verkeerde spelling),

Als je de seconden wil zien tijdens een recovery, waarom kijk je dan niet naar de StopWatch. Daar heb je de time of day toch niet voor nodig? Mischien ook eens proberen je t6 met interval te programmeren zodat je recovery steeds correct (tot op de seconde) getimed is.

Rechtermuisclicks zijn er vrijwel overal. Je kan daarmee momenteel echter geen copy/paste doen. Wil je copy/paste, dan kan je in de meeste gevallen met de standard shortcuts werken (CTRL-C/CTRL-V).

Sushi | 07-11-2005

WMI: even geprobeert de backlight mode te veranderen, maar ook in Night Mode blijft ie knipperen...erg irritant.

Sushi | 07-11-2005

Uiteraard kun je de tijd in Trainingmodus aflezen maar alleen zonder seconden. Juist dit laatste is voor mij belangrijk tijdens herstelfase.

Wat ik aan de SW mis is 'gebruikersvriendelijkheid'. er is bv geen rechtermuis klik optie die 'edit / copy / past / etc' aangeeft. Ik vind het bijzonder basic en erg summier.

Een indirecte EPOC meeting (in dit geval dmv HR sampling) geeft een zeer onnauwkeurige VO2 Max.

Vwb hoogtemeting zijn de (indirecte) hoogtemeters van ciclosport (bv HAC4 / Alpin 5) bv meer betrouwbaar. Uiteraard zijn indirecte hoogtemetingen niet altijd betrouwbaar, maar je betaald er wel voor.

wmi | 07-11-2005

@Suchi,
wat vind je dat de SW nog zou moeten kunnen? Ik vind de intervalfeedback redelijk mager, maar dat is gemakkelijk verholpen via de exportfaciliteit.

Waarom vind je de indirecte EPOCmeting een nadeel? OF bedoel je dat het gewoon een indirecte meting is?

ALTITUDE: wordt inderdaad ook 'indirect' gemeten. Ken jij een technologie dat deze wel 'direct' meet en ook nog nauwkeuriger is dan deze? (GPS is dat niet)

Ivm HR in TIME DISPALY MODE: je kan toch de time in de TRAINING DISPLAY MODE zetten, zo heb je ook de tijd van de dag en de HR gelijktijdig op het scherm...


Persoonlijk: Voor mij is de meerprijs al verantwoord door de veel grotere nauwkeurigheid en responssnelheid bij de opmeting en instant weergave van de SPD en DST.

wmi | 07-11-2005

@Suchi,
wat vind je dat de SW nog zou moeten kunnen? Ik vind de intervalfeedback redelijk mager, maar dat is gemakkelijk verholpen via de exportfaciliteit.

Waarom vind je de indirecte EPOCmeting een nadeel? OF bedoel je dat het gewoon een indirecte meting is?

ALTITUDE: wordt inderdaad ook 'indirect' gemeten. Ken jij een technologie dat deze wel 'direct' meet en ook nog nauwkeuriger is dan deze? (GPS is dat niet)

Ivm HR in TIME DISPALY MODE: je kan toch de time in de TRAINING DISPLAY MODE zetten, zo heb je ook de tijd van de dag en de HR gelijktijdig op het scherm...


Persoonlijk: Voor mij is de meerprijs al verantwoord door de veel grotere nauwkeurigheid en responssnelheid bij de opmeting en instant weergave van de SPD en DST.

wmi | 07-11-2005

Knipperende backlight bij duisternis?
Ik zie hier verschillende mensen klagen over dat knipprende backlight. Ik heb dat probleem niet als ik de LIGHT setting op NIGHT USE zet (wat m.i. normaal is als je in het donker loopt). Elke keer als ik dan op een knopje druk (bv bij het nemen van manuele LAPs) blijft het licht continu gedurende zeker 5 seconden branden. In die setting flikkert de backlight niet.

Jaap | email | 06-11-2005

@Sushi,
Persoonlijk vind ik de software van de T6 prima (het doet wat ik nodig heb en is qua layout/grafisch rustig en overzichtelijk), maar weet dat je de data met knip-en-plak ook bijvoorbeeld kunt overzetten naar Excel of Access, zodat je analyses op maat kunt doen mocht je dat willen. Zie eerder in de discussie.

Jaap | email | 06-11-2005

@Help: W.b.t dat knipperende backlight probleem: ik heb zelf als ik in het donker loop een fietslampje op mijn reflecterende shirt aan de voorkant (zo'n lampje met clip die eigenlijk bedoeld is om makkelijk het lampje van je fiets te halen wanneer je 'm stalt). Daardoor ben ik niet alleen beter zichtbaar voor tegemoet komend verkeer (zeker op onverlichte wegen buiten bebouwde kom) maar heb ik ook de backlight van het horloge niet nodig om tussenwaarden af te lezen. Het zou inderdaad mooier zijn om een (semi)permanent backlight te hebben, maar het is in ieder geval iets..?

Jaap | email | 06-11-2005

@Sushi,
Persoonlijk vind ik de software van de T6 prima (het doet wat ik nodig heb en is qua layout/grafisch rustig en overzichtelijk), maar weet dat je de data met knip-en-plak ook bijvoorbeeld kunt overzetten naar Excel of Access, zodat je analyses op maat kunt doen mocht je dat willen. Zie eerder in de discussie.

Sushi | 05-11-2005

Nadelen:

- slechte software (je kunt er veel te weinig mee), echter niet slechter dan Polar.
- Epoc waarden zijn afgeleid uit hartslag (niet door meeting) en geven slechts een indicatie
- Cijfers op display niet mooi
- backlight knippert ipv rustig te branden
- geen aflezing van HR in Time modus
- altitude meter niet nauwkeurig (ook niet als je de referentie hoogte iedere dag opnieuw instelt)
- jammer dat de HRavg van een ronde / lap niet te zien in combinatie van de totale gemiddelde HRavg van de training.
- Service van Suunto is erg matig in vergelijk met Polar NL
- prijs / kwaliteit verhouding is erg matig (zou m.i niet meer als 250 Euro mogen kosten)

Kortom, een aardige hartlagmeter maar meer ook niet (de hype niet waard). Echter omdat ik met iedere Polar (725/ 625 etc) altijd problemen heb gehad (storingsgevoelig / onnauwkeurig) prefereer ik Suunto boven Polar.

.

Sushi | 05-11-2005

Mijn bevindingen over de T6:

Pluspunten

+ snelle actuele HR registratie
+ menu is gebruiksvriendelijk
+ HR transmit van borstband naar Horloge veel minder storingsgevoelig als Polar
+ redelijk design (vooral in vergelijk met de oerlelijke Polar)
+ optie tot foot / bike / usb pod
+ USB interface werkt snel en goed
+ als een van de weinige horloges geeft deze ook de real time HRavg aan.
+ ook uitlezing van HRavg per rondetijd /lap

HELP | 05-11-2005

Over het knipperende backlight probleem:

Suunto is aware of the "problem" with the flashing light. This was to ensure that it still recorded each heartbeat. In the polar watch, for instance, it will NOT record when the backlight is activated. Suunto thought it was more important to get accurate readings rather than an interrupted light.

You can only change the hr recording frequency in the training manager...it is only available when the watch is connected, then look under settings
-------

Bovenstaande las ik op de Suunto community site. Ik heb hetzelfde probleem en overweeg de Suunto terug te brengen, het is erg storend en ik kan door het geknipper geen gegevens aflezen sávonds. Ik heb de rec. interval op 10 sec gezet, maar ook dat werkt niet. Of heeft iemand nog een oplossing ????

Alvast bedankt

Ruud | email | 04-11-2005

dat zou ik enorm waarderen. Graag mailen aan: e-cat@medscape.com

Jan | 03-11-2005

Eh... wat was er niet duidelijk?
Altitude=hoogte
Heart rate=hartslag
Ik kan je eventueel ook een screendump mailen.

Ruud | 03-11-2005

Jan, kun je bevestigen of bovenstaande inderdaad mogelijk is. Immers, op de Suunto Site staat er niks over vermeld. Alvast bedankt

Ruud | email | 03-11-2005

Jan, bedankt voor je info. Ja, ik bedoel inderdaad het over elkaar heen leggen van meerdere parameters in 1 grafiek. In mijn geval dus tijd (x-as), hoogte en HR (y-as).

Jan | 03-11-2005

Je krijgt dan 2 curves in 1 grafiek, maar dat zul je wel bedoelen.
Er zijn maar liefst 8 parameters tegelijk te plotten (heart rate, speed, altitude, energy, ventilation, oxygen consumption, respiration rate en epoc) en je kunt 10 runs over elkaar heen leggen.

Ruud | email | 03-11-2005

kan de T6 software ook in 1 curve de hartslag en hoogte (en tijd) aangeven.

Alvast bedankt

Raymond | 02-11-2005

Je kan wel via internet kopen maar dan liever via een officiële dealer. Die discussie is overigens al een paar keer gevoerd op dit forum en daarbij heb ik aangegeven dat ik liever voor een paar tientjes meer bij een internetshop koop die wel officiële dealer is, dan bij de iets goedkopere die grijs inkoopt. Moet iedereen uiteraard zelf weten, maar het bespaart een hoop ellende als er iets stuk gaat. "The bitterness of poor service stays longer than the smile of the lower price."

Erik | email | 02-11-2005

Hallo allemaal,

Ik heb een probleem met mijn t6 en omdat ik hem via internet gekocht heb nemen winkels het horloge niet aan. Het bedrijf waar ik hem gekocht heb schijnt ook geen officiele dealer te zijn en neemt hem ook niet aan voor service.Erg vreemd, hoe kom je dan aan die horloge's.. Nu heb ik hem rechtstreeks opgestuurd naar Suunto en onbehandeld retour ontvangen. Ga morgen maar even bellen met Suunto wat ik nu nog kan doen. Ben erg tevreden over het horloge, alleen koop ik niets meer via internet. Dan maar een paar euries meer en wel goede service.

Erik | email | 02-11-2005

Hallo allemaal,

Ik heb een probleem met mijn t6 en omdat ik hem via internet gekocht heb nemen winkels het horloge niet aan. Het bedrijf waar ik hem gekocht heb schijnt ook geen officiele dealer te zijn en neemt hem ook niet aan voor service.Erg vreemd, hoe kom je dan aan die horloge's.. Nu heb ik hem rechtstreeks opgestuurd naar Suunto en onbehandeld retour ontvangen. Ga morgen maar even bellen met Suunto wat ik nu nog kan doen. Ben erg tevreden over het horloge, alleen koop ik niets meer via internet. Dan maar een paar euries meer en wel goede service.

Jan | 01-11-2005

Graag gedaan, Kees! ;)

Ruud | 31-10-2005

wat een fantastische link Jaap, bedankt !

Jan | 30-10-2005

Kijk voor de antwoorden op dit soort vragen op de site van Willem Minten:

http://users.telenet.be/
wy/sport/t6/t6
%20Accurate
%20Speed-Distance
%20Measuremnt.htm
#_Toc117470749

(maak 1 regel van deze url!)

Ruud | 30-10-2005

Een paar Suunto t6 vraagjes hier van een twijfelaar, alvorens de T6 aan te schaffen :

- Kan ik na iedere training alle gegevens op vragen, zo ja...van hoeveel sessies max.
- Stel ik gebruik een fietscomputer en de T6, kan ik dan op de T6 ook laps aflezen zonder de bike-pod te gebruiken, maw geeft deze dan ook zonder afstand / speed gegevens de HFavg, HF Max weer.
- Is de optionele bike-mount niet al te groot (ziet errug robbuust uit)?
- Geeft de software ook de HF weer bij verschilende hoogtes ???

alvast bedankt , Ruud

Jaap | email | 22-10-2005

Henk,
Als ie na 10 minuten rennen wel werkt: is het dan niet gewoon een kwestie van slecht contact? Je moet de band altijd een klein beetje natmaken voordat je m omdoet, omdat ie anders geen contact kan maken. Als je dat niet doet, gaat ie pas goed werken als je zweet (en de band alsnog contact kan maken).

Henk | email | 21-10-2005

Hoi T6 gebruikers, sinds kort als ik met trainen start geeft mij t6 een lage hartslag aan,bijv 75 slagen als ik stil sta gaat hij omhoog tot 90 en zodra ik weer ren weer omlaag naar bijv 75 slagen. na ongeveer 10 minuten doet de t6 wat hij hoort te doen. zitten nieuwe batterijen in. wie herkent dit
en wat te doen. wat is die software-update?

Gr Henk

wmi | 21-10-2005

Dag t6 sporters,
gewoon om te zeggen dat ik mijn online t6 document heb aangepast. Alle waardevolle feedback die ik tot op heden van SUUNTO heb mogen ontvangen zijn er mee in geïntegreerd (blauwe font om het duidelijk te maken).

Eén adres (spaties wegdoen):
http://users.telenet.be/ wy/ sport/ t6/ t6%20Accurate%20Speed-Distance%20Measuremnt.htm

Willem

Ton | email | 20-10-2005

Aan alle Suunto T6-fans,
Mijn eerste service-ervaring met Suunto is uitstekend. Op 7 oktober mijn T6 opgestuurd voor software-update en kapotte achterkant (kon batterijtje niet vervangen, schroefdop kapot gedraaid). Vandaag alles retour, incl. software-update, reserveschroefdop, reservebatterijtje en handig tooltje om de achterwand te verwijderen. Daarbij nog een nieuwe instructie voor de PAIR-optie. Prima geregeld dus, gewoon alles direct naar Suunto sturen, ik kan het aanraden!

Matthias | 13-10-2005

Heren, bedankt voor alle info.
By the way, Michel, als jij een Nederlandse verkoper kan aanwijzen, die een suunto t6 met footpod tezamen verkoopt voor 339 euro, houd ik me aanbevolen. Ik denk niet dat je dat lukt...
Zo niet, dan koop ik het apparaat voor dat bedrag (plus 11 euro verzendkosten) bij een betrouwbaar bedrijf in Duitsland.

Ton | email | 06-10-2005

Ik heb met Suunto Service via de mail contact gehad en kan mijn T6 gewoon direct naar Finland opsturen:
Suunto/OY/service
Valimotie 7
01510 Vantaa
Finland
Toen ik afgelopen week voor de tweede keer m'n batterijtje vervangen is de gleuf in het dekseltje dusdanig beschadigd dat die er nu niet meer af wil. Dat is een sport op zich, zo'n batterijtje vervangen..
Nou ja, ik wacht nu maar even af of de Suunto-service in orde is.
Ik heb m'n T6 met bikepod (totaal € 372) via e-bay gekocht bij Powersport in Berlijn, verliep prima, behalve dan dat de oude software (zonder de PAIR-optie) was geinstalleerd; dat kunnen ze in Finland nu meteen even corrigeren.

FRans | email | 05-10-2005

In pricipe krijg je via de nederlande importeur gewoon garantie, ook in duitsland gekocht. Alleen moet je een nederlandse dealer vinden die jouw horloge wil doorsturen. Gewoon zoeken en vragen.
Niet doen bij HCS of Futurumshop, die doen moeilijk zeker HCS.

Hugo | email | 04-10-2005

Jan.
nog bedankt voor de batterijtip. Heb bij V&D voor 4 euro een nieuwe batt. gekocht. Na het batt.deksel ca 40 X open/dicht draaien (met een buitenlands passend muntje) floepte het dekseltje opeens omhoog en kon ik de batt. vervangen..en jawel ik had weer verbinding met de manager. Suunto adviseerde het batterijtje even uit te nemen en terug te plaatsen. Misschien was de nieuwe batt. nog niet nodig geweest...Dekseltje en rubber ring ziet er degelijk uit en ik ben dan ook niet bang voor lekkage en kan m.i. vaker gebruikt worden.

Michel | 04-10-2005

Ik heb net interessante info verkregen van de NL leveranciers. Voor wat ik te lezen heb gekregen, koop ik hem voor een paar EURO meer, toch liever in NL en niet via Ebay.
Trek jullie conclusies over informeer even bij hun.

Eric | 04-10-2005

Matthias,

Klopt. Ik moet de Footpod naar Suunto sturen met een beschrijving van het probleem en de aankoop factuur dan zal de pod gemaakt worden en geretourneerd. Als ik hem naar een NL handelaar breng dan moet ik daar de reparatie kosten voor betalen.

Matthias | email | 29-09-2005

Eric,

Hartelijk dank voor deze info. Ik heb inmiddels op een Duits forum lovende kritieken gelezen over een Duitse leverancier via Ebay, die het apparaat relatief goedkoop aanbiedt. Ik zal hem mailen en meteen ook een vraag stellen over garantie, reparatie enzovoorts.
Service is inderdaad niet zo optimaal als bij Polar, er is geen servicecentre in Nederland of in Duitsland. Ik neem dan ook aan dat je Suunto in Finland (of de importeur in Nederland) zelf hebt moeten bellen en de footpod daar heen zult moeten sturen?

Eric | email | 29-09-2005

@Matthias. Ik heb het nagekeken en ik had hem dus niet bij websale gekocht maar bij Hotsell handelsagentur, Zirndorf. (megasale was het e-mail, sorry). Ik heb de man gecontact en hij verwijst me naar een NL handelaar die weer wel wil maken maar dat moet ik dan zelf betalen. (Wereldwijde garantie !?!?) Ik heb Suunto gebeld en ik moet nu de pod opsturen met de aanschafbon en een beschrijving van het probleem, zij zorgen dan dat hij gemaakt/vervangen wordt en geretourneerd. Dus de service is niet zo optimaal. De verkoper ging nog een vergelijking maken met een mercedes in DE gekocht en voor garantie in NL gemaakt.. Toen ben ik gestopt met mailen en heb ik Suunto gebeld.

Jaap | email | 28-09-2005

Hugo, in de handleiding staat een hoofdstuk "Rust en herstel" met een grafiek (p. 21) die aangeeft hoeveel rust je nodig hebt na welke EPOC score...

Jan | 27-09-2005

Volgens mij is het de bedoeling dat je actief rust.
Wel trainen, maar gewoon wat gas terugnemen tot je weer in epoc-zone 4 of lager komt.

hugo | email | 27-09-2005

Heb de t6 nu een tijdje in gebruik maar het is mij niet duidelijk hoeveel rust ik in acht moet nemen na een (te zware) training. Waar vindt ik dit terug in de trainingsmanager?

Jan | 27-09-2005

Nieuw batterijtje in het horloge doen. Het eerste batterijtje is bagger.

Hugo | email | 26-09-2005

Ik heb problemen met de verbinding maken tussen trainingsmanager en de T6. Krijg opeens "device not found" en wat ik ook probeer, het werkt opeens niet meer. Wie herkent dit probleem? hopelijk een kleinigheidje...

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...


<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over