Lopersknie

Pieter | email | 06-09-2005

Heeft iemand ervaring met het herstellen van een lopersknie.
Na 2-3 maanden volledig blessurevrij opbouwen (van een basisconditie naar 20-km) heb ik nieuwe sportschoenen gekocht.
Vanwege pronatie in mijn rechtervoet werd een antipronatieschoen geadviseerd. Dit was dus helemaal fout want na mijn eerste 10 km op deze schoenen had ik een stekende pijn direct boven mijn knie. Bij naar boven lopen werd deze pijn heviger, bij wandelen was ik weer pijn vrij. Typisch een lopersknie lijkt mij.

Het herstel gaat echter moeizaam. Rust schijnt het belangrijkste te zijn. Ik heb echter 1, 2 en nu zelfs 3 weken volledige rust gehouden, maar na ca. 2 km speelt de knie weer op. Overigens loop ik hierbij natuurlijk weer op mijn oude schoenen.

Heeft iemand tips hoe ik het beste kan herstellen?

Er zijn 38 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Netty de Bruijn | email | 07-09-2005

Ben ook herstellende van een lopersknie. Ging na de 5 weken vakantie even 16 km hardlopen. Na 9 km ging het mis. Pijn schuin aan de zijkant onder de knie. Pees zou overbelast zijn. Moest van de trainer 4x per dag 20 min koelen. Kon na 1.5 week weer op halve kracht meedoen en na 3 weken heb ik 5 kilometer gelopen zonder reactie. Wel heb ik veel gerekt met dat been en gefietst om het soepel te houden.

Brigitte | email | 02-03-2006

Ik heb in oktober zonder moeite de halve marathon gelopen en pas een paar maanden daarna kreeg ik last van mijn rechterknie (zijkant) na ongeveer 20 minuten hardlopen komt het opzetten. Het vreemde is dat dit niet het geval is wanneer ik in de sportschool 10 km (1 uur) op de loopband loop. Zodra ik weer buiten hardloop, krijg ik er weer last van of het nu op een zachte ondergrond is, of op de weg. Ik weet niet hoe ik er vanaf kan komen. Baal ervan want ik wil weer trainen voor de volgende halve marathon, maar dat gaat dus niet...

he | 02-03-2006

Je kunt het beste langs een SMA of een fysiotherapeut gaan.
Weet je nl wel zeker of het een lopersknie is of een andere knieklacht? Veel dingen worden onder de lopersknie geschaard terwijl de blessure en aanpak heel verschillend kan zijn.
Mijn eigen lopersknie bleek een kraakbeeniritatie te zijn, ws door te eentonige loopbelasting (rustige duurloopjes) en te weinig kracht in de quadriceps. De therapie was juist veel snelle intervallen en aanvullende krachttraining.
nu gaat het weer goed en lukken ook lange duurlopen van 30km weer.

Mowi | 02-03-2006

Ik heb ook iets dergelijks opgelopen, een kleine drie weken geleden: pijn aan de buitenkant van de rechterknie met uitstraling naar zijkant quadriceps. Voor zover ik informatie kan vinden hou ik het op "iliotibiaal frictiesyndroom". Afgelopen maandag weer even geprobeerd, maar na 3 keer 5 minuten joggen is de pijn er weer...Veel met ijs erop, en straks kijkt de fysio van Run2day er even naar. Het is inderdaad flink balen!! Heb toch stille hoop dat het te verhelpen is.

Mowi | 03-03-2006

Volgens de fysio klopte mijn diagnose en heeft hij oefeningen meegegeven. Verder is er een klein beenlengteverschil en staat mijn bekken iets gedraaid ten opzichte van de lichaamsas. De oefeningen zijn ook te vinden op internet,(http://www.sgcvisser.nl/Knietractus.htm).Daarnaast ga ik dagelijks buik- en bilspieroefeningen doen. Ook kreeg ik het advies mee om een ritme te hanteren van drie weken trainen volgens schema en vervolgens een hele week rust. De oorzaak van knieklachten is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar oefeningen kunnen iedereen denk ik helpen.

Brigitte | email | 10-03-2006

nu even goed nieuws. ik heb gisteren (heel rustig aan) in het bos hardgelopen en na een kwartier leek het al weer zover te zijn. Toch doorgelopen en de pijn in mijn knie zette niet door! Uiteindelijk 75 minuten gelopen zonder pijn. Waarschijnlijk heeft rust (wel sporten maar niet hardlopen) toch geholpen. Ik zal zeker nog moeten uitkijken e mijn knie niet moeten overbelasten (dus niet weer te enthousiast worden) wie weet is het toch wat anders dan een runnersknie

Mowi | 10-03-2006

Dat is bemoedigend nieuws, Brigitte! Ik hoop dat het bij mij net zo zal gaan; Ik was van plan maandag a.s. weer te proberen.(de blessure ontstond op maandag de 13-de; komende maandag is het toevallig weer de 13-de... ik kies voor de zekerheid toch maar een andere datum om het lopen te hervatten!).

Brigitte | email | 10-03-2006

Hoop dat het bij jou ook goed gaat Mowi, maar doe rustig aan. Ik ben elke keer direct gestopt met lopen als ik last kreeg (kon ook niet anders,) Dit keer ging het over dus heb ik doorgelopen. Ik heb wellicht te vroeg gejuicht want vandaag heb ik een zeurende pijn in mijn knie (weer aan de buiten/onderkant) wellicht ben ik weer terug bij af... laten we hopen van niet. Jij veel succes!

Mowi | 11-03-2006

Dank je !

seeden | email | 18-03-2006

Zit met t volgende: over drie weken is de marathon van Rotterdam, en gisteren heb ik mijn training moeten steken ivm met lopersknie. Pijn aan de buitenkant van het gewricht.... Wat nu? Ik lees fietsen, en veel ijs erop. Maar is drie weken rust, voldoende om zonder kleerscheuren de marathon van r'dam te lopen?

de runner | 06-04-2006

Ik heb net hetzelfde probleem. Ik sukkel er maanden mee. (rust + onstekingsremmers + ijs + rekoefeningen waren tevergeefs)Uiteindelijk moest ik een cortisonen-spuit laten zetten in de knie. Dit zou moeten helpen.
De volgende stap is een looptest doen. Hiermee kan je zien of je de pees niet extra belast door een verkeerde manier van lope,/stappen. Mensen met een licht gebogen stap naar buiten of holle voeten hebben een verhoogd risico..

sara | email | 12-04-2006

Hier nog eentje met hetzelfde probleem. De dag na de 20km van Brussel mee te doen (mei 2005) kon ik nog moeilijk stappen. Nu bijna 11 maand later lukt het me nog steeds niet om langer dan 10minuutjes te lopen. Heb ondertussen verschillende dokters bezocht, kin gedaan, ontstekingsremmers genomen, cortisone spuit laten zetten etc. Uiteindelijk nog maar 's een NMR en Echo laten nemen en blijkbaar is het toch het Illiotibiaal frictiesyndroom. Om nog wat afstand te kunnen lopen, spreekt men nu van een operatie. Dit zou een nieuwe techniek zijn waar een stukje uit de pees wordt gehaald, daar waar ze over het bot schuurt. Dit zou een kleine operatie zijn in daghospitaal, waar je gewoon weer buiten wandelt 's avonds, zonder gips of iets. Ik twijfel nog om dit te laten doen natuurlijk.. Is er iemand die hieraan al geopereerd werd?

rOb | 12-04-2006

mijn ervaring met een lopersknie is. neem 2 a 3 week rust, ga in tussen naar een fysio die je eens lekker onderhanden neemt en begin dan weer rustig op te bouwen. Stukje lopen, stukje wandelen, stukje lopen stukje wandelen. zo ben ik er tot 2 maal toe van af gekomen na die tijd ben ik bij een atletiek vereniging gegaan sinds ik daar train en luister naar advies over hoe te lopen, opbouwen etc heb ik geen last weer gehad.

robbie | email | 19-08-2006

@ sara
kan je eens laten weten hoe je operatie afgelopen is want ik verwacht dat ik het zelfde moet ondergaan

Mattijs | 19-08-2006

nooit loopanalyse laten doen als je verder prima loopt.

runfox | email | 23-08-2006

geacht forum: ik heb ook al twee maanden last van beide knien, een gevolg van een10 km loop tijdens de Marathon van Leiden. Onder de knieschijven zitten twee zwellingen die in de loop van de dag aanzwellen tot halverwege de knieschijf. Tot nu toe heeft de fysiotherapeut mij geadviseerd trappen lopen zoveel mogelijk te vermijden en natuurlijk niet weer te gaan hardlopen. De behandeling tot nu toe van de fysiotherapeut bestaat uit het drukken en masseren van de knieschijfpees. Ik twijfel of dit een juiste aanpak is. Heeft iemand soortgelijke ervaringen?

Boudolf Kristof | email | 26-08-2006

k loop reeds gedurende een tijdje en heb reeds vele 10 km-lopen meegelopen. Een jaartje geleden ben ik met veel succes beginnen trainen voor een halve marathon. Het was werkelijk een zalige ervaring en sindsdien ben ik echt verzot van de lange duurlopen. Toen wou ik de marathon van Rotterdam lopen maar heb ik in de eerste weken van de training moeten stoppen met achillespeesontsteking. Na wekenlange kine en de aanschaf van nieuwe sportschoenen loopt alles gesmeerd... Ondertussen ben ik terug volop aan het trainen voor de kustmarathon op 30 september. Morgen doe ik normaalgezien mee met de halve marathon in Brussel. Sinds enkele weken heb ik geregeld eens last in de rechterknie precies onder de knieschijf. De pijn komt en gaat. Vooral in bed met een ontspannen been of bij draaibewegingen voel ik de pijn. Wat nu gedaan? De laatste dagen is de pijn in de knie wel toegenomen. Tijdens het lopen heb ik nog geen pijn gevoeld. Wat is jullie ervaring hiermee? Ga ik morgen naar Brussel om te lopen? Zou ik vanavond nog een rustig loopje van een drietal km doen of is rust hier meer aangewezen? Ik hoop echt dat ik van deze keer de marathon zou kunnen lopen!

Boudolf Kristof | email | 26-08-2006

Ik heb al gedacht om morgen de volledige marathon te lopen en dan enkele weken te rusten. Klinkt gek maar ik zou het jammer vinden om op 30 september aan de kant te moeten staan. Mijn laatste duurloop was er eentje van 27 km zonder problemen. Wat denken jullie hierover?

Boudolf Kristof | email | 26-08-2006

Ik heb al gedacht om morgen de volledige marathon te lopen en dan enkele weken te rusten. Klinkt gek maar ik zou het jammer vinden om op 30 september aan de kant te moeten staan. Mijn laatste duurloop was er eentje van 27 km zonder problemen. Wat denken jullie hierover?

Boudolf Kristof | email | 26-08-2006

Ik heb al gedacht om morgen de volledige marathon te lopen en dan enkele weken te rusten. Klinkt gek maar ik zou het jammer vinden om op 30 september aan de kant te moeten staan. Mijn laatste duurloop was er eentje van 27 km zonder problemen. Wat denken jullie hierover?

Henk W. | 26-08-2006

Eigenlijk wil je 30 september je eerste marathon gaan lopen?
En morgen een halve?
Je hebt wat last van je knie?
Nu denk je er aan om morgen maar een hele te doen, even rusten en dan volgende maand weer een hele?

Het zal wel aan mij liggen hoor.......

Kristof Boudolf | email | 26-08-2006

Beste Henk,

Ik ben reeds wekenlang (of beter gezegd jarenlang) aan het trainen is om de marathon te lopen. Vorig jaar heb ik eentje in de mist zien opgaan wegens achillespeesklachten. Dit jaar ging alles goed tot nu... De pijn in de knie had ik twee weken geleden ook al. Ik had toen de dag nadien een fantastische loop gedaan van 27 km. Ik denk dat ik morgen zonder pijn zou lopen. Ik moet bekennen dat die marathon bijna een obsessie geworden is. Ik zou het jammer vinden dat de klachten weeral eens een marathon gaan verknallen. Zou al zo tevreden zijn aan de start te staan van een marathon!
Zou de marathon nog te redden zijn van 30 september of moet ik me erbij neerleggen dat het niet meer zal lukken in 2006? Zou mijn conditie al goed genoeg zijn om die 4 weken vroeger te lopen dan gepland? Vandaar die gekke redenering...

Kristof Boudolf | email | 26-08-2006

Beste Henk,

Ik ben reeds wekenlang (of beter gezegd jarenlang) aan het trainen is om de marathon te lopen. Vorig jaar heb ik eentje in de mist zien opgaan wegens achillespeesklachten. Dit jaar ging alles goed tot nu... De pijn in de knie had ik twee weken geleden ook al. Ik had toen de dag nadien een fantastische loop gedaan van 27 km. Ik denk dat ik morgen zonder pijn zou lopen. Ik moet bekennen dat die marathon bijna een obsessie geworden is. Ik zou het jammer vinden dat de klachten weeral eens een marathon gaan verknallen. Zou al zo tevreden zijn aan de start te staan van een marathon!
Zou de marathon nog te redden zijn van 30 september of moet ik me erbij neerleggen dat het niet meer zal lukken in 2006? Zou mijn conditie al goed genoeg zijn om die 4 weken vroeger te lopen dan gepland? Vandaar die gekke redenering...

Henk W. | 26-08-2006

Kristof,

Als jij denkt dat je morgen zonder probleem zou kunnen lopen (in ieder geval die halve dan), waarom zou je dan over een maand opeens niet meer kunnen lopen?
Je werkt toe naar de 30e sept, een marathon die je graag wilt lopen. Of je conditie nu goed genoeg is kan ik niet beoordelen, maar van 27km naar 42 is echt nog een enorm eind hoor, vergis je niet.
Was die 27 een eenmalige uitschieter, heb je al vaker die afstand gelopen? Normaal gesproken moet je toch wel voorafgaand een 32-33 in de benen hebben zitten.

Je mist gewoon een maand voorbereiding.

Boudolf Kristof | email | 26-08-2006

Ik heb al gedacht om morgen de volledige marathon te lopen en dan enkele weken te rusten. Klinkt gek maar ik zou het jammer vinden om op 30 september aan de kant te moeten staan. Mijn laatste duurloop was er eentje van 27 km zonder problemen. Wat denken jullie hierover?

Kristof Boudolf | email | 26-08-2006

Beste Henk,

Ik zal je raad opvolgen en morgen zoals gepland verschijnen aan de start voor de halve. Ik zal de loop als een trainingsloop proberen te zien en bij de minste pijn ga ik uit de wedstrijd. Als mijn knie het uithoudt dan zal ik volgende week een 30 km lopen en de week nadien 32 km. De laatste twee weken is er terug een afbouw... Hopelijk kan ik deze keer wel de marathon lopen. Ik mis idd een maand training. Groetjes en bedankt voor je feedback. Ik laat je nog weten hoe het morgen ging.

Henk W. | 26-08-2006

Lijkt me heel verstandig Kristof,

Succes morgen!

Sandra | 27-08-2006

Ik las op het forum bij www.sportprent.nl dat je voor pijn in je schenen wisselbade kan nemen. Klopt dat?

Boudolf Kristof | email | 28-08-2006

Beste Henk,

Zoals afgesproken breng ik verslag van de halve marathon te Brusel.
Het lopen is volledig zonder pijn in de knie verlopen zoals ik vermoed had. Rond km 15 begon in wel wat stijfheid te voelen in de achillespees. We liepen toen zeker een 5-tal km aan dezelfde kant van de baan (zelfde afhelling) Ik ben toen op de middenberm gaan lopen en ik heb de rest van de wedstrijd fantastisch gelopen. Mijn eindtijd was 1u50, wat 10 min beter was dan mijn vorige halve marathon. Nu voorspel ik in de loop van de dag terug opkomende pijn in mijn rechterknie. Ik probeer toch eens naar de dokter te gaan om het te laten vaststellen. Hopelijk zegt hij niet dat ik moet stoppen. Ben nu juist zo goed op dreef!

Henk W. | 29-08-2006

Mooi dat die halve goed is verlopen.
Toch moet je ook uitkijken met pijntjes en beginnende blessures die wegtrekken tijdens het lopen zelf.
Ik ken dat, 'oh tijdens het lopen heb ik er geen last van'.
Langzamerhand wordt het buiten het lopen om steeds erger en op een gegeven moment begin je tijdens inspanning ook last te krijgen.
Het is vaak verleidelijk om door te gaan zolang je niets voelt.
Misschien toch maar even naar laten kijken wellicht.

Succes met je verdere voorbereiding!

Dirk | email | 01-09-2006

Best eens een kine bezoeken

ben momenteel ook herstellende, na 5 minuten lopen kreeg ik een stekende pijn aan de buitenkant van mijn knie, eerst dacht ik, ik rust enkele weken, maar dat haalde niets uit. Nu heb ik al 2 keer naar de kine geweest, en de pijn is zo goed als verdwenen. Blijkbaar stond mijn bekken wat schuin, waardoor de pees over het bot schuurde. De kine heeft dit weggewerkt, en nu kan ik weer pijnloos lopen!

Boudolf Kristof | email | 08-09-2006

beste Henk,

Hoi, ondertussen is reeds wat tijd verlopen. Ik ben voor alle zekerheid naar de sportarts gegaan. Die wist me te zeggen dat het geen ernstige blessure is. Het frictie-syndroom zit op een andere plaats. Het zou een randje van de knieschijf zijn die wat schuurt tegen de 'patella-pees' (?); Na elke loop een beetje afkoelen met een blokje ijs en verder doen! Ondertussen heb ik reeds een vlotte 30 km-loop achter de rug. Zondag lopen we in Nieuwpoort een halve aan zeer rustig tempo en volgende week staat er een 32 km-loop op het programma. Het ziet er naar uit dat ik na de jarenlange probeersels deze keer toch dicht bij de marathon kom. Bedankt voor alle info en ik houd je via deze weg wel op de hoogte.

test | 10-01-2011

test

Delporte | email | 12-05-2015

Ik heb ook de lopersknie genoemd. Door zwaar te trainen met de fiets voor de ventoux verleden jaar.nu een jaar later staat er een operatie gepland op 27 mei. Hopelijk terug snel op de fiets

wilma | 13-05-2015

@ Delporte

Zo vlak na je operatie kan je beter met de auto terug gaan.

Sophie | email | 12-02-2017

Hoe is jullie operatie verlopen?

Magherman Els | email | 18-11-2018

Hoi, ik liep 3 weken geleden m'n eerste marathon. Alles ging goed tot km 32,toen kreeg ik pijnen in de benen van verzuring en ook aan m'n linkerknie, heb door gebeten en hem uitgelopen. Nu heb ik 2 weken ontstekingsremmers genomen, had nl lopers ie. 3 weken niks gelopen. Vandaag voor de 1ste keer geprobeerd mr na 2km moest ik stoppen vd pijn, terug in m'n knie..Ben bang dat ik nooit meer ga kunnen lopen 🙈. Lopen is m'n leven, ik doe het gewoon heel graag... Ik word er zen van...Weten jullie raad? Els

| 18-11-2018

Rustig opbouwen, veel rust nu en wat minder vaak hardlopen. Als je gaat hardlopen moet je stoppen als het pijn gaat doen.

www.sportzorg.nl/sportblessures/lopersknie

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Gaaf shirt voor een marathonloper
Gaaf shirt voor een marathonloper

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over