Langdurig hoge pols na sporten

Renate | email | 10-11-2005

Hallo,
Ik ben 20 jr.(vrouw). Ik zwem 2x en jog 1x in de wk, ged. 45min, ik doe dit met een hartslagmtr. Mijn pols blijft tijdens het zwemmen ongeveer 140 p/m. Tijdens joggen hou ik m'n pols onder de 160 p/m. Ik doe al lang aan sport (vanaf 14e jr), ik beweeg in het dagelijks leven ook veel. Toen ik met de hartslagmtr ben gaan trainen (vanaf sept), zag ik dat mijn pols na het sporten lang hoog blijft. Als ik bv op 160 zit tijdens het sporten, dan doe ik rustig aan zodat hij weer zakt. Dat gaat vrij snel, tot hij op 130 komt, daarna zakt ie niet zo snel meer. Ongeveer een uur na het sporten, is mijn pols nog zker 90 a 100p/m (zittend), zodra ik opsta oid dan schiet deze direct weer omhoog naar 120. Nu weet ik dat mijn RR wel aan de lage kant is (100/60), zou de hoge pols daar mee te maken kunnen hebben? Verder geen klachten, conditie is naar mijn idee ook goed. Weet iemand hoe dit kan?

Er zijn 14 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Christopher | 10-11-2005

Ik meet zelf nooit nadien. Maar ik vermoed dat het normaal is, dat het herstel heet, dat je lichaam gewoon bezig is met herstellen en dat dat extra hartslagen kost. Wel een idee om dat eens te gaan meten;-)

Onno | 11-11-2005

Het zal wel afhangen van je getraindheid. Ik vind na een uur 90 slagen/min. wel vrij hoog. Na een uur is 't ie bij toch wel terug gezakt naar ong. 65. Zal ook wel in verband staan met je rustpols. Als je een rustpols van bv. 75 dan kan ik me voorstellen dat na een uur 90 redelijk normaal is.

romke | 11-11-2005

het lijkt me vrij hoog. ook het feit dat hij flink omhoog schiet als je opstaat, is een beetje merkwaardig. ben je van nature behoorlijk nerveus?

het lijkt erop dat je lichaam vind dat de hartslag niet laag moet worden, terwijl je gezien je getraindheid toch in een goede conditie zou moeten zijn.

wellicht is het toch goed om eens te laten controleren of er niet een reden voor is.

tine | 11-11-2005

dit is bij mij ook het geval

Hans | email | 11-11-2005

Ik heb het ook, al jaren. Toen ik veel liep, maar ook nu, na krachttraining. Het verontrustte me ook. Ik ben het nauwkeurig in kaart gaan brengen, en er is bij mij een relatie met trainingsintensiteit: hoe intensiever, hoe langer de verhoogde rustpols. Volgens een goed gedocumenteerde Vlaamse atletiekwebsite is de recuperatie in de eerste minuten maat voor de conditie, ook zeer getrainde atleten kunnen een uren lang verhoogd rustplateau hebben na de training. Vlgsn mijn SMA arts is het de aard van het beestje: werking zenuwgestel, hormoonafgifte e.d. Ik let er niet meer op, want het lijkt geen kwaad te kunnen.

Jhon | 11-11-2005

geen enkel probleem hoor die hartslag. is vrij normaal. ben zelf goed getraind, loop marathons en hele triathlons (bijna 15 jaar ervaring). normale looptraining doe ik op polsslag 170/180. zwemtraining rond de 135. en spinning rond de 165/170. stop ik met sporten dan duurt het soms wel een uur of 2 a 3 voor ie weer onder de 100 is. mijn rusthartslag is rond de 48.

gewoon accepteren dat het zo is.

Renate | email | 11-11-2005

Hoi allemaal!

Bedankt voor al jullie reacties. Vooral die van Jhon stelt me erg gerust.

En Onno, mijn rustpols ligt 's ochtends ongeveer tussen de 75 en 80. Dus dan zou het idd kunnen wat jij zegt! :D Maar ik vind mijn rustpols wel weer iets hoog eigenlijk, gezien ik zoveel in beweging ben.

Romke, nee ik ben eigenlijk helemaal niet nerveus van nature! Maar ik heb wel een lage bloeddruk, misschien dat de pols daarom omhoog schiet als ik opsta?

Iig heel erg bedankt voor jullie antwoorden. Ik zal het nog bespreken met mijn huisarts, kijken of ik toch niet voor de zekerheid een test moet doen.
Bedankt!!

Rueben | 11-11-2005

Renate
Het is normaal dat na het sporten een verhoogde hartslag langer aanhoudt.

De bloeddruk is (o.a) afhankelijk van je hartslag en de weerstand van de bloedvaten en de mate waarin de bloedvaten gevuld zijn. Wanneer je nu sport en het vochtverlies niet aanvult, dan moet een hogere hartslag dit compenseren. Daarbij komt nog dat de weerstand van de bloedvaten laag is door de toename van de doorbloeding van de spieren en huid (warmteafgifte), dit moet ook gecompenseerd worden door een hogere hartslag.

verder zie 2

Rueben | 11-11-2005

2-->
De belangrijkste "sensoren" van de bloeddruk zitten thv de hals. Wanneer je nu opstaat dan zal je bloeddruk thv de hals afnemen, zodat het hart reageert door een hoger ritme. Dit is een volstrekt normaal fenomeen en heet reflextachycardie.
Omdat je een lage, lees voor jouw leeftijd een normale bloeddruk hebt, kun je dit gemakkelijker meten met de hartslagmeter, doch kan absoluut geen kwaad. Je hart heeft een goed reflexmechanisme!
Je kunt gerust zijn!

renate | email | 12-11-2005

Hallo Rueben,

Heeeel erg bedankt voor je goed uitgelegde antwoord. Dit stelt me heel erg gerust. Echt!!!!!!
Ik ga proberen er in het vervolg niet meer zo op te letten, gewoon lekker doorgaan met sporten.
Bedankt!!!!

Thea | email | 30-09-2007

Ik word wakker van hartkloppingen. Als ik dan de bloeddruk meet, is die erg laag, maar de pols hoog, zon 90.
Ik word er wakker van.
Ik voel me dan niet lekker en benauwd.

Wie geeft me tips om de bloeddruk te verhogen en hartkloppingen met hoge pols te verlagen?

Pieter van Brakel | email | 07-12-2009

Als ik 's-ochtends 2 uur geschaatst heb is mijn hartslag 's-aonds op bed nog niet normaal. Hij is niet echt hoog meer, maar mn hart bonkt harder. Ook slaat hij dan vaak een paar keer over. Ik schrik me dan kapot. De andere dag is alles weer normaal. Wel is het zo dat ik 's-middags/'s-avonds een paar sigaretten rook (stom, ik weet het). Volgens mij heeft dat ook invloed op mn hartslag. Maar dat dat zo lang duurt kan ik bijna niet geloven. Wie stelt mij gerust?

Paul Koopmans | email | 05-08-2016

goedendag, ik heb zelf een wat verhoogde bloeddruk in de longslagader, wrsch door een ontsteking die er zat in de bloedvaten van de longen. daardoor duurt het bij mij soms langer voor de rustpolsslag, die bij mij ongeveer 70 is en liggend in bed 60, weer dezelfde is. want hierbij gebuert het vaak dat het hart extra vaak moet slaan om het bloed door de longen te krijgen. dit komt echter zeer zelden voor, dus ga er niet vanuit dat dat bij jullie zo is. wel is het goed om eens een echo te laten maken van het hart, daar kan je op zien of alles goed werkt, of de kleppen het goed doen en of er nog geen verhoogde druk is in de L of de R hartkamers! op een echo kan een wat wervelende bloedstroom duiden op een hogere druk. laat een echo maken en een ecg onder fikse inspanning!

Niek | email | 12-02-2018

Een oordeel over de hoogte van je hartslag, in absolute zin, slaat nergens op. Echt zin heeft het als je minimale en maximale weet als mede je zones. Verder, zoals veel gezegd hier, na flinke inspanning komt herstel, en herstel vraagt om extra hartslagen.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over