Gebroken enkel

Anne | 24-01-2006

Met skin heb ik mijn enkel gebroken. Ben geopereerd en heb nu een plaatje en zit nu in het gips. Mijn vraag: zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt en nu weer hardlopen? En hoe lang heeft het geduurd voordat het lopen weer mogelijk was? Bedankt alvast.

De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...
De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Koen | email | 20-01-2011

Hallo,

Heb mijn enkel ook gebroken, 3-voudige compressiefractuur (ben vanaf 3M naar beneden gevallen en op enkel geland). Een prognose heb ik niet, zelf hou ik rekening met 6 maanden alvorens ik vlot zal kunnen lopen. Momenteel nog erg veel last van de plaat in m'n enkel maar hoop dat dit gevoel verdwijnt. Wonden zijn wel vlot aan het genezen. We leven op hoop... hierna neem ik terug mijn trainingschema van 20 km op. Maar eerst kin met als hoofddoel om terug flexibiliteit te krijgen en dan zwemmen. Lopen stel ik sowieso uit, wegens nog te belastend.

corrie meyer | email | 21-01-2011

hoi
heb 9 decmn enkel gebroken ,gewoon in huis over de stofzuiger gestruikeld .
was een gecompliciseerde breuk,op 2 plaatsen gebroken
plaatje met en pen met 8 schroeven erin,na 2 dagen z.h. met spalk naar huis gegaan ,en daar 3 weken voet omhoog,daarna 2 keer ander gips gehad,
ben nu 6 weken na de breuk ,gisteren is het gips er afgegaan ,en loop nu wat in huis te schuifelen,smorgens ziet het er redelijk uit,in de avond dikker
al met al valt het me nu achteraf mee,had gedacht komt nooit meer goed ,maar heb nu goede hoop ,ben trouwens over de 60 ook dat speelt mee ,zijn er nog wat tips om het snel te laten revalideren?hoor ze graag
groetjes corrie

Anneke | 21-01-2011

@ Angela Ook ik heb na een dubbele bruek maar twee weken gips gehad. 2 dec gevallen en dezelfde dag nog de bekende plaatjes schroeven etc. Zes weken geen belasting. Nu mag ik sinds een week lopen en iedere dag gaat het beter. Ik heb net zelfs een klein stukje auto gereden.Tegen de zwelling smeer ik mijn voet en enkel in met Arnica. Ik merk dat dat echt helpt bij het afdrijven van vocht. Ook is het lekker zacht voor je huid. Ben overigens ook 55+ ;-)

Marc | email | 25-01-2011

Ik heb tijdens voetbal een smerige trap(gestrekt been)tegen mijn scheenbeen gehad, mijn voet of beter gezegd mijn enkel heeft die klap opgevangen. dus ik stond vast in het gras. De binnenkant van mijn enkel is de plek waar de pijn zit, ik heb er heel veel vocht inzitten, het is nu 1,5 week geleden maar het blijft enorm dik. Zelfs aan de buitenkant van mijn enkel zit nu een vochtbult. Er is een foto genomen daags na het ongeluk, daar was geen breuk op te zien. Mar nu na 1,5 week blijft de enkel onverminderd dik. Iemand een idee wat dit nog kan zijn. Moet ik terug naar huisarts? Graag jullie mening.

Grt Marc

G.Kaput | email | 27-01-2011

Op 5 december2010 heb ik mijn enkel op 2 plaatsen gebroken,na 7 weken gips is afgelopen maandag 1 stelschroef verwijderd.
De andere 2 schroeven blijven nog een jaar zitten.
Ik mag sinds gisteren proberen mijn enkel weer te belasten o.b.v een fysiotherapeut,en heb vandaag al ongeveer 10 stapjes gezet met behulp van 2 krukken.Mijn chirurg heeft gezegd dat het wel zomervakantie kan worden voor ik weer goed zal kunnen lopen,misschien wel langer.Mijn enkel is nog wel erg gezwollen,maar de pijn is goed te verdragen.
Iedereen met hetzelfde lot veel sterkte en een voorspoedig herstel gewenst.

Rene | email | 30-01-2011

@Angela en @Anneke. Ik ben 2-1-2011 gevallen en mijn enkel op 4 plaatsen gebroken. Na de operatie ook 2 weken spalkgips gekregen en nu zonder gips (wat is dat lekker zeg).

Nu nog alleen bezig met het soepel houden van de enkel en pas begin maart mag ik de enkel belasten, dan zien we wel verder.

Succes iedereen met het herstel.

inge | 01-02-2011

REVALIDATIE : ik ben nu bijna 9 weken na de val (1/12), enkel op 3 plaatsen gebroken en met plaat en schroeven ....
Na 6 weken mocht ik uit de plaaster en kin beginnen, 2 weken met 2 krukken lopen en 30% belasten, vanaf gisteren loop ik met 1 kruk rond ... ik zit voor op het revalidatieschema en hopelijk blijft dit zo :-) mijn doel is 1/3 terug auto rijden, dat lijkt me nog gevaarlijk ... succes ook aan iedereen bij het terug leren stappen ...
oh ja mijn enkel is ook nog dik, en wat pijnlijk maar al bij al ben ik blij met wat ik al kan

elvira | email | 06-02-2011

volgende vrijdag naar specialist, ben benieuwd wanneer hij de bouten gaat uithalen ! hopelijk snel !! en dan ben ik benieuwd naar de revalidatie hopelijk gaat dat ook snel want ik ben het niet moe ma kotsmoe!!!! sorry ma moest mij effe van mijn lever! sterkte aan iedereen

Willemien | email | 06-02-2011

20 januari enkel gebroken. Dezelfde dag een plaat en 6 schroeven erin. 2 weken spalk gips gehad. Nu heb ik loopgips. Moet lopen en ook been laten rusten. Ik kan nu met een kruk lopen. Dat is al beter dan met 2 krukken. Loopgips moet er 4 weken om blijven. Daarna fysio

elvra | email | 06-02-2011

hopelijk gaat dat bij ook zo zijn heb men enkel op 3 plaatsen gebroken en heb bijna 6 weken open gips en voet totaal niet belasten als ik al zo ver ben met 1 kruk was ik al een eind vooruit
groetjes

carla | email | 09-02-2011

Heb tijdens m`n vakantie op Bali vorige week donderdag m`n enkel [vork, beide kanten] op 2 plaatsen en mijn kuitbeen gebroken. Overmorgen word ik geopereerd, vanwege zwelling kon`t niet eerder. Staat er een minimum aantal weken voor dat je je been niet mag belasten en komt hij zowiezo in `t spalkgips?

gerda | email | 12-02-2011

Hallo Allemaal.

Ik zou haast zeggen, welkom bij de club van gebroken enkels.
Ik heb me enkel 24-12-2010 gebroken over een stuk ijs ,van 30 cm dat ik echt niet zag.
Operatie gehadndiezelfde avond met schroeven en een plaat.
1 dwars schroef hebben ze eruit gehaald, maar kan er niet goed op staan.
mijn agillispees kan ik niet echt lekker op rekken, hoop dat ik fysio krijg.
Want ik kan er echt niet oplopen nu.

Roelof | email | 15-02-2011

Heb op 4-10-2010 mijn enkel gebroken (op 3 plaatsen) en enkelbanden gescheurd.
Plaatje in gezet met 2 schroeven,na een week zijn de hechtingen verwijderd,en kreeg ik een soort rubbergips.
Mocht de voet nog niet belasten.
Twee weken later mocht het rubbergips eraf,en mocht ik proberen de voet weer voor 25% te belasten,en dat ging namate redelijk.
Ineens kreeg ik last van een slijmbeursontsteking in de knie,en daarvoor moest ik weer naar de chirurg.
Heb toen eerst een antibioticakuur ervoor gehad,maar dat hielp niet.
Toen (zucht) ben ik weer geopereerd aan de knie.
Wel inmiddels zit ik nu nog thuis,kan weer langzaam (maar zonder krukken) lopen,maar merk (doordat ik dus nu ook met de knie zit,dat het allemaal weer stijf word met de enkel.
Moet vrijdag naar de chirurg om de hechtingen te verwijderen uit de knie,en mag dan weer naar fysiotherapie.
Zou graag weer willen at ik kon rennen,en goed kunnen lopen.
Maar vraag me eigenlik eerst af, wanneer ben ik ermee klaar.

Karin van der Beek | email | 15-02-2011

Grijns. Zo te lezen niet de enige en zeker niet de laatste: Op 4 december linkerenkel op twee plaatsen gebroken en alle banden, pezen en spieren zijn afgescheurd. Mijn voet had niets meer met mijn been te maken, door de sterke overstrekking van de huid had ik veel brandblaren. 5 december geopereerd: 2 platen en ong. 8 schroeven geteld op foto. 7 weken niet belasten, geen gips overigens, nu diverse oefeningen met fysio en mag 3x per week 3 uur werken. Autorijden nog uit den boze, loop met twee krukken en mag langzaam belasting opvoeren van linkerenkel. Als dit geen les in zen is... Arts en fysio spreken beiden over maandenlange revalidatie. Iedereen sterkte en hou moed! Doe ik ook :-), hoewel ik wel af en toe een weggooi dag heb. De gepaard gaande afhankelijkheid komt me mijn strot uit!

Karin van der Beek | email | 15-02-2011

Grijns. Zo te lezen niet de enige en zeker niet de laatste: Op 4 december linkerenkel op twee plaatsen gebroken en alle banden, pezen en spieren zijn afgescheurd. Mijn voet had niets meer met mijn been te maken, door de sterke overstrekking van de huid had ik veel brandblaren. 5 december geopereerd: 2 platen en ong. 8 schroeven geteld op foto. 7 weken niet belasten, geen gips overigens, nu diverse oefeningen met fysio en mag 3x per week 3 uur werken. Autorijden nog uit den boze, loop met twee krukken en mag langzaam belasting opvoeren van linkerenkel. Als dit geen les in zen is... Arts en fysio spreken beiden over maandenlange revalidatie. Iedereen sterkte en hou moed! Doe ik ook :-), hoewel ik wel af en toe een weggooi dag heb. De gepaard gaande afhankelijkheid komt me mijn strot uit!

Rose | email | 20-02-2011

ik heb nu 4 weken gips, komende vrijdag mag het gips eraf. Dan heb ik nog 11 dagen om eraan te wennen en dan gaan we op wintersport denken jullie dat ik kan snowboarden dan? Mijn enkel is op een plek gebroken..

carla | email | 26-02-2011

Ben 12 februari geopereerd aan dubbele enkelbreuk en heb aan 1 kant een plaat met 5 schroeven en aan de andere kant een schroef met draad gekregen. Geen gips en ik moet over 6 weken weer terug voor foto`s. Tot dan mag ik m`n voet totaal niet belasten, dus zit verplicht de hele dag op de bank. Hoop daarna gelijk te mogen revalideren, want baal ontzettend van afhankelijk zijn. Helemaal als je je bedenkt dat ik na 2 jaar revalideren net "hersteld'' (op onherstelbaar zenuwletsel na in dezelfde voet) was van een zwaar auto-ongeluk. Ik heb toen 6 maanden in een revalidatiecentrum gezeten. Heeft iemand ervaring hoe het met de revalidatie van soortgelijke enkelbreuk gaat?

Angela | email | 10-03-2011

Iedereen enorm vel succes en sterkte!!

Ik mag sinds 4 weken de enkel weer belasten.
En helaas gaat het allemaal niet zo snel als dat ik gehoopt had!!
Loop nu zonder krukken maar het gaat heel langzaam en je ziet dat ik mank ben.
Ook voel ik bij elke stap de plaat aan de zijkant en blijf ik volgens de chirurg een beperking houden.
Begin het aardig zat te raken en vraag me echt af hoe lang het gaat duren voordat ik weer normaal kan lopen zonder er bij hoeven na te denken.
En waneer ik weer met mijn groep van 7 honden zal kunnen lopen...
(nee zijn niet allemaal van mij ;)

@Anneke bedankt voor de tip!

@Rene ik was ook zo blij dat het gips er af was wat een verademing!

anitashewraj | email | 15-03-2011

ik heb mijn enkel gebroken en heb 10 weken gips gehad en moet nou 6 weken langzaam belasten maar hebt nu veel klachten van duizelheid wie heeft dit ook mee gemaakt graag wat advies

Mark van den Bergh | email | 22-03-2011

Hallo,

Ik heb een vraag..
10 weken geleden door mijn enkel heen gegaan en heb ingescheurde enkelband(en).
Na 1 week zwachtel om gehad kreeg ik 2x 2weken softgips (kan niet tegen tape)
Nu zijn weer 5 weken verder en mijn enkel is nog steeds dik van de vocht en kan niet normaal lopen en veel lopen (ook niet met een enkelbrace).
Wie heeft dit ook gehad en weet hoe lang het gaat duren.

Mike | email | 28-03-2011

Ik heb een vraag, ik heb 27-2 mijn enkel gebroken met zaalvoetbal. Het is een "mooie enkele breuk".,
Ik heb 1 week spalk-gips gehad en na die week kreeg ik circulair?? gips. Ben nu 3 weken verder en heb vandaag loopgips (nieuw gips met los schoentje) gekregen.
Ik mag het nu rustig belasten en over 2 1/2 week mag het eraf. Mijn vraag is na hoeveel tijd je weer een beetje normaal kunt lopen en nog belangrijker waneer je weer auto kunt rijden. We willen 28-4 nl op vakantie en moet wel kunnen rijden.
Ik snap dat iedere breuk een apart verhaal is, maar ik probeer zoveel mogelijk ervaringen van andere te vergaren.

groetjes Mike

Lieve Vincke | email | 01-04-2011

Dag lotgenoten,

Heb een dubbele enkelbreuk van de linkerenkel + een bijna botperforatie door de huid opgelopen op 1 januari. Van een goed begin gesproken.
Ik werd geopereerd, aan de ene kant zit er een plaatje met 5 vijzen aan de andere kant 2 vijzen.
6 weken in het gips gezeten, maar wel een gips die ik tweemaal daags kon afdoen om wat oefeningen te doen om de spieren van de voet soepel te houden. De wond waar het bot bijna doorzat is nu mooi genezen(heeft wel 10 weken geduurd voordat de korst eraf was), al zie je nog een verschil met de huid erom heen.
We zijn nu 13 weken verder en ik loop nu binnenshuis op 1 kruk en buiten op 2 krukken. Auto rijden heb ik al geprobeerd maar is toch pijnlijk.
Volgens de chirurg kon het 4 6 maanden duren vooraleer het volledig genezen is.
De zwelling is er ook nog steeds, dat kan volgens de dokter tot 1 jaar na datum.
Dus aan ieder lotgenoot veel sterkte en zie de revalidatietijd als een tijd waarin je eens kan laten verwennen, dat je mag in de zetel zitten zonder je schuldig te voelen.
Lieve

Jeff | email | 14-04-2011

Eind februari teruggekomen van wintersport en in Nederland uitgegleden over 2 sneeuwvlokken.
Enkel op 4 plaatsen gebroken, na een week kon ik pas geopereerd worden (zwelling moest weg). Zitten nu 11 schroeven en 2 platen in mijn linkerbeen. Van de week op controle geweest in ziekenhuis. Enkel stond goed maar er is geen botaangroei, dus de breuken zijn nog niet dicht. Arts zei dat ik 30 kg mocht belasten en over 6 weken weer terug moet komen.

Heeft iemand ook ervaringen hier mee en ik ben vooral benieuwd hoe het herstel straks gaat. Kan ik eind juli wel weer een beetje normaal lopen ? dit in verband met vakantie naar Oostenrijk.

Eline | email | 24-04-2011

Dit jaar op skiverlof spiraalbreuk aan kuitbeen (waar enkel begint) gekregen. Ben al 6 weken thuis, en dit als moeder van 2 kids, dus grote ramp.
Terug in Belgi na skiverlof direkt onder het mes: plaat erin en 6 schroeven.
Eerst 2 weken "open gips" , erg zwaar gips - kon absoluut niet bewegen, daarna werden de nietjes eruit gehaald wat enorm pijn lijk was en kreeg ik een "lichtgewicht" gips.
Een controle x-ray werd genomen en alles zag er goed uit.
Mag er nu niet op steunen en als ik even erop sta, na 4 weken dit gips, voelt het alsof ze met mesjes in mijn enkel snijden.
Overmorgen terug naar arts-specialist en normaal gezien gips eraf. Daar kijk ik enorm naar uit. hopelijk zijn de schroeven niet los gekomen of zo of wat zou dat scherp (mesjes) gevoel zijn?

Groetjes

Eline

Eline | email | 30-04-2011

We zijn bijna een week verder en het gips is er af!!

Mijn voet is nog rood en gezwollen en in het begin enorm veel "vervellen". De pijn valt mee, alleen kan ik er nog niet zo goed gewicht op zetten.
Ik mank nog een beetje maar ben oh zo blij meer mobiel te zijn dan toen met krukken en gips.
Nu moet ik volgende di naar kinesist, ik kijk er niet naar uit want ik vermoed dat het pijnlijk gaat zijn.
De schroeven en plaat voel ik soms, ben wel een heel gevoleig iemand.
Volgens de chirurg zal ik pas na 6 maand weten of de schroeven erin blijven of alles eruit gaat.

Spoedig herstel aan iedereen....

Boontje | email | 01-05-2011

13 maart na een halve marathon verstapt. 4 dagen doorgelopen maar na aanhoudende pijn en weinig herstel het ziekenhuis bezocht, diagnose: Kuitbeenbreuk (Weber B) Wonderwel is het bot niet verschoven en is de breuk "mooi". 3,5 wk loopgips gekregen. 12 april is het gips verwijderd. Nog diezelfde avond weer begonnen met spinning 2x per week. 1x per week fysio met veel thuisoefeningen voor de stabiliteit van de enkel. Dagelijks een kwartier tot half uur door het mulle zand op het strand lopen doet hierbij wonderen. Inmiddels heb ik weer de nodige fiets(klim)kilometers gemaakt in voorbereiding op Alpe DuZes waar ik na de eerdergenoemde diagnose een hard hoofd in had.

Het hoeft dus allemaal niet zo lang te duren. Mijns inziens blijft bewegen toch de beste remedie om de spieren er omheen niet laten verstijven. Ook is beweging goed voor de doorbloeding wat het botherstel bevordert.

Of heb ik gewoon mazzel?

Kevin | email | 04-05-2011

Ik ben 12 weken geopereerd aan me linkervoet dit omdat ik een platvoet had. Ze hebben me enkel op drie plaatsen gebroken en vast gezet met 3 schroeven. Ik heb eerst twee weken een spalk gips gehad, daarna 4 weken normaal gips. en daarna 6 weken loopgips. Ben er nu net twee dagen uit en kan al met 1 kruk lopen ook al doet het af en toe nog pijn.Ik ben benieuwd hoelang het duurt voordat ik zonder krukken kan lopen. Ik hoefde voor de rest niet naar de fysio van de arts(wat ik in principe best raar vind). Iemand hier misschien ervaring mee?

m.wilmink | email | 05-05-2011

Hallo,
Fijn om dit hier allemaal te lezen. Ik heb 3 weken geleden mijn linker voet/enkel gebroken. Op 3 plekken gebroken. Aan allebei de zijkanten en achterin. Ik heb er nu 2 platen inzitten en schroeven. Moest de eerste 2 weken rusten en voet omhoog. Had spalk gips. Na die 2 weken heb ik loopgips gekregen en een schoentje erbij. Maar ik mag het nu nog niet belasten 2 weken. De laatste 2 weken mag ik het wel belasten maar met krukken. Het lukt me nu al om met 1 kruk of zonder krukken te lopen. Voel hem wel een beetje tintellen en heb het idee dat ik ver gelopen heb. Is dat normaal? Of ben ik echt te snel met bewegen en moet ik nog een week met mijn voet omhoog? Wie heeft hier ervaring mee dat ze iets zeiden maar dat je "sneller" weer ging belasten?En hoe zal het straks zijn als het gips eraf is? Ben ik dan weer een tijd afhankelijk van krukken? Please iemand met antwoorden!!

miriam | email | 06-05-2011

ze hebben me aangereden toen op fiets zat naar me werk ze gaven me geen voorang
nu is de kogelgewricht van me enkel gebroken heb er 4 schroeven in en mag er 3 maanden niet op staan of lopen dus wel balen ja met 3 kids om me heen wie heeft ervaring met deze breuk en akn me zeggen of alles straks weer kan doen ??

druifje | email | 15-05-2011

wat een berichten,
ik wilde nog even tegen de mensen zeggen die geen fysio hebben gehad dat je dat ook zonder verwijsbrief kunt krijgen.

Nico | 13-07-2011

heb men enkel en kuitbeen gebroken 25/12/2010 operatie 30/12/2010 dan nog 5 weken gips en derna 3 maanden kine. Heb daarna volledige rust gehouden tot ik maandag 11/07/2011 terug ben beginnen voetballen en voor zover gaat alles goed.

Nick | email | 16-07-2011

Halloooo,

ik vroeg mij een dingetje af.
ik heb precies 6 weken en 2 dagen geleden mijn enkel gebroken met voetbal. een enkele breuk en had 6 weken gips onbelast.

afgelopen woensdag is mijn gips eraf gegaan. natuurlijk veel spierkracht verloren maar donderdag kon ik al zonder krukken lopen. (wel heel mank.) nu op zaterdag loop ik nog mank.

ik ga volgende week op vakantie met vrienden en ik vroeg mij af of ik dan weer normaal zou kunnen lopen. Of in ieder geval beter dan nu (heel mank dus)

Ik ben trouwens 19 jaar oud.

Nick Dobbenberg | email | 16-07-2011

dus mijn vraag is eigenlijk hoe lang duurt dat meestal? met onderstaande informatie ter beschikking;)

Eline | email | 26-07-2011

Hallo,

Even een update:

Ondertussen een goede 4 maand na operatie.

Mijn enkel is nog altijd NIET volledig ok. Als ik lang stap, zelfs na 1 km al, zwelt die op en loop ik mank. Soms gloeit die ook letterlijk, dus voelt warm aan en ik voel het vanbinnen gloeien.
Vroeger liep ik regelmatig 10 km en nu noppes. Elke avond lig ik nog altijd met voet omhoog, gewoon op kussentje.
Ik vroeg me af of hier nog mensen zijn bij wie het herstel dus traag is.

Groetjes

Eline

annemay | email | 14-08-2011

17 juni heb ik mijn enkel op 3 plaatsen gebroken buiten/binnen kant en kuitbeen 5,5 week gips gehad ( zat nog wel klein breukje) in officieel moet ik nog 5 dagen met krukken maar kan het wel zonder wel met erg veel pijn en nu verga ik weer van de pijn.. ze hebben het 3 x moeten zetten en ben met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.. denk je even op stap te gaan ja misss!!

Grietje | email | 14-08-2011

Hier even de laatste stand van zaken,op 5 dec.2010 heb ik mijn enkel en kuitbeen gebroken.
Nu ruim 8 maanden later ondervind ik hier nog dagelijks hinder van.
Ik heb nog 2 schroeven in de enkel die voor het eind van dit jaar verwijderd moeten worden.
Heb nog steeds fysiotherapie en kan nog mijn evenwicht niet goed bewaren als ik op de gebroken enkel sta.
Kan wel weer springen,huppelen en een klein beetje rennen.
Al met al is het een langdurige geschiedenis en wens dan ook een ieder veel sterkte die in hetzelfde schuitje zit.

polle | 29-09-2011

even een vraag hoe krijg je het voor elkaar om je onderbeen 3 voudig te breken?

koenraad | email | 07-10-2011

Allereerst een spoedig herstel aan iedereen gewenst!
Heb "3 maanden" geleden enkel gebroken links en Tibia en plateau tibia rechts!
Enkel met plaat en schroeven doet nog pijn maar ik mag steunen en valt mee maar tibiafractuur nog niet ok.Nog twee maanden extra niet steunen pfffff en dan terug scan en zien hoe het zich hersteld.

Ayse | email | 14-10-2011

goede avond allemaal!

ik ben vande trap afgevallen en heb me enkel been gebroken . heb 6 weken lang gips gekregen (zonder operatie) en sins vorige week is de gips eruit nu heb ik niks maar moet blijven oefenen met kruken enzo en volgende week moet ik weer naar ziekenhuis voor de controle en we gaan maar kijken wat er uit komt maar zow te zien gaat wel goed met me voet heb geen PIJN gelukig maar ik had een vraagje kunnen julie al naar 6 weken auto rijden ?

fijne avond allemaal

mirjam | email | 20-10-2011

hallo allemaal 11 sep van fiets gevallen enkel op 2 plaatsen gebroken na een week geopereerd.met 5 schroeven en een plaatje en een lange spijker noem ik het.zit nu al 6 weken thuis.fijn mama zijn met 3 kinderen.we balen allemaal en pas volgende week terug na zh. hoop dat ik er dan weer op mag gaan steunen.pff wat is dit afzien.iedereen sterkte die dit ook mee maakt,of ongeveer hetzelfde mee maakt

claudette | email | 25-10-2011

Hallo allemaal.

Ik heb op 14 september in Turkije door een ongelukkige val mijn enkel en kuitbeen gebroken,heb 6 weken gips gehad zonder operatie.
Vanmorgen is mijn gips eraf gegaan en ik moet nu heel voorzichtig aan weer proberen te lopen,wel met krukken,
ik heb nu zo,n raar gevoel zonder gips,en mijn kuitbeen is nog wel(zeer)pijnlijk,dus ben benieuwd hoelang het gaat duren.

Arts vertelde me wel dat een opgezwollen enkel en last vd breuken nog wel maanden kan duren en voordat je weer redelijk normaal kan lopen,ben je ook een week of 5 verder.dus succes allemaal

Grietje | email | 09-11-2011

Hallo hier weer een update!
Donderdag 3nov. zijn de schroeven verwijderd uit mijn rechter enkel.Na 36 uur een drukverband erom nu alleen met hechtpleister en een verband.Morgen de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts.
Enkel is weer stijf en pijnlijk,plm.2 weken rustig aan doen en dan verder met fysiotherapie.
Op 5 dec.2011 voor controle naar de chirurg,precies een jaar na dato en we zijn er nog niet.Hoop over een tijdje vergeten te zijn dat ik ooit mijn enkel heb gebroken,maar geloof er op dit moment nog niet in dat er een dag komt dat alles weer als vanouds voelt!

maria | 20-12-2011

wie kan mij raad geven ben 14 augustus gevallen van 3meter hoog heb dubbele enkel breuk ben nu al vier maanden verder en mijn enkel is nog hhel dik vol vocht de docter zegt dat mijn lympfen niet werken weet mij geen raad meer is dat wel normaal gr maria x

noggie | email | 22-12-2011

Hallo, ik (vrouw 56 jr) heb bijna twee jaar geleden mijn enkel lelijk gebroken, de enkel is eerst gezet en na een week een operatie waarbij links, rechts en achter op het bot een plaat is gezet met in totaal 15 schroeven. Ik wil dit voorjaar de platen weg laten halen omdat ik denk dat ik daarna nog beter kan lopen. Ik merk nog steeds verbetering, kan redelijk lopen, staan, maar ik voel altijd mijn enkel, spieren. Hardlopen kan ik niet meer, wel meerdere uren achter elkaar lopen, strand, duinen, bos. Zwemmen gaat redelijk, heb een opwarmtijd nodig van 15 a 20 minuten. Heb sinds kort zooltjes via een podotherapeut wegens pijn in onderrug en af en toe knie en heup omdat de voet niet goed wordt afgewikkeld tijdens het lopen. Nu op proef mbt schoenen zodat de voet makkelijker afwikkelt. Ben er blij mee, de spieren van de enkel worden hierdoor meer getraind tijdens het lopen. Hopelijk is dit afdoende anders zal er mtt een orthopedische schoen aangemeten worden opdat rug, heup, knie niet teveel belast worden. Veel sterkte met genezing!

nicole | email | 10-01-2012

mijn enkel heb ik ruim 8 weken geleden gebroken. een week na de val ben ik geopereerd mijn enkel was op 3 plaatsen gebroken. er zit een plaat in met 3 schroeven en aan de andere kant zit er een pin in ook met schroeven. zes weken na de operatie ging het gips eraf. nu 1 week geleden. sinds gisteren rijd ik weer auto. ik loop redelijk buiten met 1 kruk maar thuis zonder. het valt mij erg mee vooral na het lezen van al de verhalen hierboven. ik heb denk ik heel erg veel geluk qua heling. en dat terwijl ik toch ook heel zwaar ben. de toekomst zal natuurlijk alles uitwijzen.

Paul | email | 27-01-2012

Half november 2011 tijdens zaalvoetbal een Weber-B fractuur opgelopen. Eind december 2011 loopgips verwijderd. Nu een maand later nog steeds last van een opgezwollen kuit (vocht). Verder kan ik mijn voet (nog steeds) niet goed afwikkelen. Heb drukpijn op mijn voet. Wij heeft er raad?

Paul | email | 27-01-2012

Half november 2011 tijdens zaalvoetbal een Weber-B fractuur opgelopen. Eind december 2011 loopgips verwijderd. Nu een maand later nog steeds last van een opgezwollen kuit (vocht). Verder kan ik mijn voet (nog steeds) niet goed afwikkelen. Heb drukpijn op mijn voet. Wij heeft er raad?

Johan | email | 25-02-2012

Heb op 11-2 mijn enkel gebroken. Kuitbeen/spiraalvormig. Daarnaast was het scheenbeen iets verschoven.
Dezelfde dag is er operatief een plaatje met 3 schroeven ingezet. En ik kreeg gips aan mijn onderbeen (voorzijde open). Na 1 week ging het gips er al weer af. Ik loop nu alleen nog maar met een steunkous rond. Uiteraard mag ik de komende (x-aantal) weken mijn enkel niet belasten. En krijg ik oefeningen van de fysio om de enkel mobiel te maken.
Erg lastig allemaal. Maar als ik alle verhalen hieronder lees zie ik wel dat er allerlei risico's zijn of zo'n enkel wel goed hersteld en hoe snel dit gaat.

Als er mensen zijn met ervaringen met snel gips eraf dan ben ik daar uiteraard benieuwd naar. Vooral hoe lang het allemaal geduurd heeft.

joen | email | 27-02-2012

Joen,
3 weken terug gevallen op m,n werk, en daarbij enkel gebroken was op vrijdag en de dag erop geopereerd. Was m,n rechtse voet aan de binnenkant plaatje ertegen met 6 schroeven, is allemaal meegevallen en heb vorige week loopgips gekregen en kan nu al goed steunen zonder problemen. heb zelfs al stukje zonder krukken gelopen mag eigenlijk niet. probeer met de ruimte die je heb in je gips je voet zo goed mogelijk in beweging te houden en fietsbewegingen maken met je been zover als dat gaat natuurlijk en ook goed rusten, zoveel mogelijk na boven die voet. Het zal bij iedereen weer anders zijn. Ik wens iedereen sterkte

Johan | email | 01-03-2012

Inmiddels ben ik een weekje verder. Enkel was eerst nog heel erg stijf, maar door oefeningen van fysio zit er steeds meer beweging in. Vooral naar voor en achter bewegen van de voet gaat steeds beter. Moet nog wel een dikke week geduld hebben met belasten van de enkel. Dan zie ik de chirurg die het geopereerd heeft en hoor ik hoe het er verder uitziet. En wat ik wel en niet mag doen.
Tot die tijd dus goed oefenen om de enkel in beweging te houden/krijgen. En verder het been zoveel mogelijk horizontaal laten rusten.
Het valt me wel op dat de spieren in mijn onderbeen erg slap geworden zijn. Verbazingwekkend om te zien hoe snel deze dunner geworden zijn.

Pascale | email | 04-03-2012

In september 2011 enkel gebroken tgv een val. Onmiddellijk geopereerd , resultaat : plaatje en 6 bouten. In totaal 7 weken gips , waarvan 4 weken steunverbod. Na het verwijderen van de gips onmiddellijk gestart met kinesist , tot op heden nog steeds , 2x per week. In december 2011 is sudeck vastgesteld , Botscan , Hsa scan , om gek van te worden. Hiervoor word ik dagelijks ingespoten met miacalcic. Enkel is iets beter nu maar helemaal niet OK. Lang staan , lang lopen , lang dezelfde houding aannemen en ik voel pijn! Mijn enkel zwelt ook nog regelmatig . Aanraking ervan doet ook pijn. Pfffff ik heb het gevoel dat het nooit echt zal zijn zoals vroeger! :( succes allemaal met jullie revalidatie .

Annet | email | 07-03-2012

Ik heb 5 weken geleden, bij het vallen van de eerste sneeuw, mijn rechter kuitbeen gebroken (Weber B). Gewoon tijdens de lunchpauze uitgegleden op een later een spalk met verband. Nu heb ik nu voor 4 weken gips, waarvan ik de laatste 2 weken een schoen eronder mag binden en voorzichtig kan gaan belasten. In totaal dus 7.5 weken spalk+gips. Inmiddels ben ik ondanks frustratie toch aardig gewend geraakt aan de krukken en rolstoel waarmee ik me binnenshuis verplaats. Verrassend om te zien dat je steeds creatiever gaat worden en steeds meer kunt. Ik heb nauwelijks pijn, maar tegen einde van de dag zwelt mijn voet op en krijg ik wel stuwingspijn. De huid van mijn voet is heel pijnlijk en uitgedroogd. De grote vraag is uiteraard hoe het herstel zal gaan nadat het gips weg is. Voor de val liep ik 1 a 2x per week hard ca.7 km en ik tenniste 2 keer per week. Ik overweeg een een crosstrainer en/of hometrainer aan te schaffen, zodat ik kan gaan werken aan spieropbouw/conditie. Beetje fysio misschien nog erbij. Hopelijk kan ik dan ook weer snel autorijden. Met 2 jonge kinderen is het in iedergeval een heel gedoe. Vooralsnog blijf ik positief en tel af. Beterschap!

Mieke | email | 08-03-2012

Hallo iedereen,

Ik heb mijn enkel 4 weken geleden gebroken op 2 plaatsen een spiraalvormige breuk, de dag nadien geopereerd er zit nu een plaat in en 5 schroeven. Dan 4 weken steunverbod gehad, gisteren terug op controle naar chirurg en heb nu een loopgips gekregen. Het stappen nu gaat zeer moeilijk ik probeer nu te stappen met krukken. Heeft iemand er ervaring mee en hoe lang zal het ongeveer weer duren voor ik terug normaal zal kunnen stappen.

Mieke

Succes aan alle mensen die aan het herstellen zijn.

Johan | email | 09-03-2012

Hallo Mieke

Ik heb ook een week of 4 mijn enkel gebroken op 1 plaats. Maar het gips ging er na 1 week al af. Maandag moet ik naar de chirurg. Hoop niet dat ik dan alsnog loopgips krijg. Zal wel niet....
Sterkte met beter worden.

Johan | email | 12-03-2012

Vandaag bij de chirurg geweest. Eerst een Roentgen-foto gemaakt. Hij was tevreden over de voortgang. Maar ik moet nog wel 2 weken wachten voordat ik de enkel mag beginnen te belasten. Met krukken erbij. Eerst 50% en dan naar 100% toewerken.Dan zijn we dus 6 weken na de operatie.
Voordat die dikke enkel weg is kan het wel maanden duren zei ie. Dus nog even geduld en over 6 weken weer langskomen.

Iedereen succes met beter worden!

Johan | email | 03-04-2012

Ben nu meer dan 7 weken na de enkelbreuk en operatie. Sinds anderhalve week mag ik mijn enkel steeds iets meer belasten. (Maar ik loop nog wel met 2 krukken.)
Ik merk wel dat de kracht in mijn voet terug aan het komen is. Ik kan al staan zonder de hulp van krukken waarbij ik mijn gewicht gelijkelijk verdeel over mijn beide voeten. Kleine stukjes in de woonkamer doe ik met 1 kruk. Nog even doorbijten en dan kan die laatste kruk ook weg hoop ik.
Wat verder nog opvalt is dat ik echt weer opnieuw moet leren lopen (voet goed afrollen etc). Dat gaat nog niet vanzelf. Gelukkig krijg ik goede hulp en adviezen van mijn fysiotherapeute. Ik ben blij dat ik de revalidatie niet zelf hoef uit te zoeken en kan iedereen fysiotherapie aanbevelen in dit stadium!

Johan | email | 25-04-2012

Ik ben inmiddels 10 weken na mijn enkelbreuk. Zie eerdere berichten.
Precies na 10 weken kon ik mijn krukken definitief opbergen. Ofwel: Het heeft me nog 4 weken gekost om de belasting op te voeren en goed genoeg te kunnen lopen om geen krukken meer nodig te hebben. Wat nu alleen nog beter moet worden is het afrollen van de voet bij het lopen. Dat doet nog steeds pijn. Vooral trap aflopen gaat lastig. Dit is iets dat volgens de arts nog 4 tot 8 weken kan duren voordat dat helemaal goed is.
Kortom: Zo'n enkelbreuk duurt wel even voordat je er helemaal van af bent.

ioana | email | 25-05-2012

Een maand geleden tijdens het werk van de fiets gevallen toen ik een paar die verkeerd overstaken probeerde te ontwijken. Als gevolg enkel op drie plekken gebroken. Lelijke breuk. Voet 2keer recht getrokken, daarna foto gemaakt kuit zat weer recht en op zijn plek. Gips gehad,moest met been omhoog, maar na 1 week zou worden geopereerd, omdat ik blaren had onder de gips kreeg ik externe fixatie( metalen pennen) door je botten en been heen.Na een week in ziekenhuis, werd ik weer geopereerd. Kreeg 2 plaatjes vrij groot en 15 schroeven in mijn been. Been was weer in gips gezet. Na 2weken mocht de gips af en mag ik mijn been niet belasten. Heb nu een tubigrip kous over mijn been heen die iedere avond af moet en de volgende dag weer aan moet. Het kous weer aantrekken is verrek pijnlijk en mijn been doet meer pijn dan anders. Volgens de fysio moet ik min of meer een jaar lang fysio hebben om mijn been/ voet optimaal te krijgen. Dit word een lange revalidatie process. Ik wens iedereen veel sterkte en een voorspoedig herstel,want ik begrijp heel goed wat jullie door maken.

ina | 26-05-2012

Begin dit jaar uitgegegleden. Mijn been zei krak. Huisarts dacht dat het gekneusd was. Mooi niet. Kuitbeen t.h.v. enkel gebroken. Weber C fractuur. Omdat ik klauwtenen heb en klapvoet 3 maanden gips. (6 weken niet lopen en daarna 6 weken loopgips) Bij de laatste controle in april was er alleen nog een barstje te zien. Zag er heel goed uit. Loop nu zonder krukken en maak weer wandelingen van 10 tot 15 kilometer. Ik zwem een paar keer per week, fitnessen. Ik ben geen hardloper. Dus het kan best goed gaan mensen! Veel sterkte!

De | 27-05-2012

Heb sinds 5,5 week een kuitbreuk en mijn enkel was ontzet.
Operatie volgde na drie dagen. Heb een plaatje met twee schroeven in mijn been. gehad na drie dagen. Deze week ga ik terug naar het ziekenhuis voor een rontgenfoto en een gesprek. Ben druk met oefenen, afrollen voet e.d. (lukt nog niet helemaal). Voet masseren lijkt ook te helpen. Voet is nog steeds wel rood en bij veel oefening blauw/rood. Dan ga ik weer ff zitten. Maar dat schijnt vanzelf weg te trekken. Graag hoor ik van anderen hoe het hen vergaat. Ben gezwikt op een graspol. Mailen jullie ook een berichtje?

Mar | 27-05-2012

Heb net uitgevonden dat ik het beste eerst mijn voet kan inmasseren met
Arniflor (wellicht helpt andere lotion ook, hoor) omdat ik dan mijn voet beter kan afrollen. Om vervolgens te oefenen met de twee krukken. Dan is mijn enkel minder dik. Ik oefen me een versuffing, wil zo snel mogelijk weer op de been zijn! Letterlijk ;)

Johan | email | 27-05-2012

Beste DE,

Het verkleuren van je gebroken voet; dat had ik ook. Een beetje rood inderdaad en hij vervelde ook na een aantal weken. Dat blijkt er allemaal bij te horen. Op een gegeven moment verdween dat bij mij ook weer.

Ik ben nu inmiddels 4 weken verder sinds mijn vorige bericht (14 weken na mijn enkelbreuk).
Ik loop weer rond, en het afrollen gaat steeds beter. Maar ik ben er nog niet. Lange afstanden lopen (wandelen dus niet hardlopen of zo) is lastig en pijnlijk en doordat ik nog niet helemaal goed kan afrollen ziet het lopen er een beetje uit als Manke Nelis (no offense). Ook wordt de voet 's-avonds na belasting vaak nog dik. Dus het voetenbankje doet ook nog geduldig zijn werk na het acht uur journaal...
Gelukig zit er nog steeds vooruitgang in het herstel, dus daar houden we ons maar even aan vast. Ook al duurt het allemaal wat lang.

De | 28-05-2012

Johan, dank voor je toelichting. Ik krijg nog niet mijn hiel op de grond. De enkel is nog te dik.
Ik probeer gedurende de gehele dag afwisselend te rusten en te lopen met de krukken. Welke oefeningen doe jij zoal om alles soepel te houden? Ik heb als raad gekregen om de enkel te bewegen. Verder niet. Heb jij of iemand anders nog tips? Wel fijn dat je stap voor stap vooruitgang ziet, geduldklusje he?

De | 29-05-2012

Net een tweedehands hometrainer aangeschaft. Wellicht versnel ik dan het opknappen van mijn gebroken kuitbeen en enkel (ontzet) met plaatje en schroeven erin? Wie heeft hier ervaring mee?

Karin | email | 30-05-2012

Hallo allemaal
Ik heb op 21-4-2012 mijn enkel en kuitbeen gebroken.Nog 7 dagen dan mag het gips eraf,ben niet geopereeerd(gelukkig).
Ben zo beniewd hoe het gaat met lope als het eraf is en wanneer ik weer mag beginnen met hardlopen.Veel succes met jullie herstel en ik laat weten hoe het vordert met mij groetjes Karin

De | 30-05-2012

Net op internet gelezen dat er een nieuw zooltje met elektonica is uitgevonden. Hiermee weet je dan precies hoeveel je je gebroken been mag belasten, 10, 20, 50 procent, kwestie van instellen. Moet maar snel op de markt komen! Want wat is nu precies 10 procent belasten? Goede uitvinding! Las dat 51.000 mensen in Nederland een been breken per jaar. Veellllll dus!

DE | 01-06-2012

Hoi Karin, spannend voor je, hoor! Ik had geen gips en mag nu, na zes weken, volledig belasten. Maar dit gaat niet direct, ben nu heen en weer aan het lopen met krukken, zoveel mogelijk weer belasten, nu 30 procent ongeveer, en ga a.s. maandag naar de fysio toe om raad te vragen. Ben nog ver weg van gewoon lopen!

Karin | email | 07-06-2012

Hoi De,

gisteren mijn gips eraf na 6weken,bot was nog niet goed dicht gegroeid naar huis met advies voorlopig rustig aan niet hardlopen en aquajoggen mocht ook niet.Kijk dat ik nog niet kan gaan hardlopen is logisch maar geen leidraad van wat wel en niet.Angst voor het feit wat er gebeurd als ik weer zwik met die enkel of dat dan weer gelijk krak zegt.als ik veel pijn zou houden of krijg kon ik wel contact opnemen.Met steunverband naar huis.Het is nu een dag geleden mag niet klagen kan wel lopen alleen nog raar en af en toe pijn maar dat vindt ik normaal,Maandag naar de therapeut om wat los te maken

De | 07-06-2012

goed plan, hoor, eerst overleg met een therapeut. Ik heb morgen weer fysio, moet zeggen dat ik haar tips goed kan gebruiken. Anders blijf je maar zelf doormodderen, nadenken en nu heb ik oefeningen gekregen. Ik mag belasten en kan nu net aan erop staan, eerst die achillespees weer verder oprekken. loop dus nog met krukken. Had alleen de eerste week gips, dat stond verkeerd in mijn vorige mail. Groetjes en succes, hopen dat de botaangroei doorzet!

Karin | email | 14-06-2012

Hoi De,

Maandag naar therapeut geweest,hij vond dat ik al aardig liep,volgende week behandeling gewrichtjes los maken,dat traplopen he,dat is moeilijk,mag pas gaan sporten als hij het zegt,er is me advies gegeven om na ong 6wk een controlefoto te vragen om te kijken hoe het staat met de dichtgroei van bot.
Durf eerlijk gezegd ook absoluut niet te gaan hardlopen dat ik zeker weet dat de breuk goed dicht zit.Heb niet zoveel pijn gelukkig,bij mij valt het gelukkig allemaal mee,mss een opsteker voor andere brekepoten,hoe is het allemaal met jou?Nog veel pijn kan je al wat beter lopen?groetjes Karin

DE | 15-06-2012

Pas eindelijk in mijn schoen, wel een maat groter, en een die volledig herstelbaar is met bandjes. Ben nu acht weken bezig met revalideren. Dacht snel te kunnen lopen, maar heb vernomen dat ik er nog zeker twee tot drie maanden zoet mee ben voor ik weer gewoon goed loop. Heeft alles te maken met de ontzette enkel, niet zozeer de weber B breuk die ik heb gehad. Gisteren telefonisch overleg gehad met de arts. Krijg wel weer meer "grip" op die enkel, steeds minder als los zand. Het middenstuk van mijn enkel mist nog flink wat kracht, ik oefen gestadig aan door. Heb veel geweldige tips en hulp van de fysio en sneller gaat het toch niet. Je gaat best snel,hoor! Heerlijk voor je! Ja die pijn neem ik nu iets meer voor lief, maar als het teveel zeer gaat doen dan leg ik mijn been eerst weer ff hoog.

DE | 19-06-2012

14 april mijn kuitbeen gebroken en mijn enkel ontzet. Operatie gehad. Plaatje en twee schroeven en vandaag voor het eerst kunnen lopen met 1 kruk! Yeeeaahhh!

Karin | email | 24-06-2012

Hoi DE

Een kruk jeeee,gaat de goede kant op.
Ik ben Donderdag weer bij fysio geweest,hij was heel tevreden qua soepelheid.
Heb gezwommen,wel reactie gehad maar logisch.
Op dit moment toch wat pijn vooral binnenkant enkel,breuk zat buitenkant vermoed,enkelband,zal Maandag vragen aan fysio.Oefening met ee been overeind komen van stoel of e.d,nou linkekrbeen geen probleem maar dat brekebeen,jeetje kwam geeneens omhoog,ben wel aan het oefenen wist niet dat je kracht zo kon verdwijnen.Nou genoeg geklaagd,ga vandaag weer zwemmen en er met goede moed tegenaan.Ben blij dat het met jou ook wat beter gaat groetjes karin

DE | 25-06-2012

Goed plan dat zwemmen! Ik zit elke dag op de hometrainer, elke keer een kleine tien minuten. De eerste keer kreeg ik geeneens meer de trapper naar beneden. Heel apart. Maar dat ging snel beter gelukkig. Vandaag voor het eerst autogereden. Het is bij mij mijn linkerbeen. Mijn hiel staat nog niet op de grond, heb sandalen (met drie verstelbare bandjes) en een kleine hak. Moet dus mijn achillespees oprekken. Morgen weer fysio, sterkte Karin! En natuurlijk iedereen die in het zelfde schuitje zit.

Tim | email | 16-07-2012

Hallo, ik heb 6 weken geleden mijn enkel gebroken. Geen operatie nodig, en aankomende maandag mag het gips er af. Nu heb ik 20augustus vakantie en ben ik heel benieuwd of ik dit door moet laten gaan omdat ik niet weet wat ik wel en niet kan? Zou ik gewoon kunnen lopen zonder krukken ? Dit is dan 4 weken nadat gips eraf is...

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over