Gebroken enkel

Anne | 24-01-2006

Met skin heb ik mijn enkel gebroken. Ben geopereerd en heb nu een plaatje en zit nu in het gips. Mijn vraag: zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt en nu weer hardlopen? En hoe lang heeft het geduurd voordat het lopen weer mogelijk was? Bedankt alvast.

De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...
De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

DE | 18-07-2012

Hi Tim,

Lastige vraag, zou echt even met de dokter overleggen. Is voor iedereen zooooo verschillend, ik ben inmiddels 7 weken verder, en ik loop weer zonder krukken ( Weber B en ontzette enkel met operatie en zes weken onbelast). Ik loop nog niet geheel goed en heb 2 x per week fysio.
Maar..ik loop, de rest volgt vanzelf wel weer. Echt een geduldklusje Is dit en veel oefenen.
En bij een dikke enkel omhoog leggen. Dan zakt t vocht weer af.Succes, hoop dat het snel weer lukt voor je. Bel ff met de arts!Groetjes

Peter | email | 24-07-2012

Een jaar na mijn enkelbreuk kan ik nog steeds mijn voet niet volledig afwikkelen. Volgens de arts komt dit nooit meer helemaal goed. Moet wel zeggen dat ik redelijk weer kan hardlopen (inmiddels al weer op een dik uur) zonder klachten. Heb zelf het idee dat ik wat kraakbeen hebt ontwikkeld aan de binnenkant van de enkel. Hij is een stuk dikker dan voorheen (geen vocht). Had een Weber C en plaatwerk met een aantal schroeven. Lange schroef voor fixatie na 6 weken verwijderd. Overige plaat materiaal twee weken geleden allemaal verwijderd. Iemand hier ervaring mee?

esjet | email | 11-08-2012

Wow, wat veel verschillende verhalen, ik heb bijna 6 weken geleden kuit en scheenbeen gebroken en enkelbanden gescheurd. Na enige twijfel toch alleen gips omdat alles zo mooi op z'n plek zat (in eerste instantie werd ik zelfs weer naar huis gestuurd, het zou niet gebroken zijn...). Ik kijk erg uit naar dat het gips eraf mag dinsdag, maar ben ook heel benieuwd wat ik kan met mijn dunne beentje en of de enkel weer dik gaat worden. Moet ik al iets meenemen voor om de enkel?

susanne | email | 20-09-2012

hallo, geen idee of iemand dit nog leest, toch even mijn verhaal. In mei 2012 brak ik door een uitglijder mijn enkel op 3 verschillende plaatsen. Het enkelgewricht was ook nog eens uit de kom geschoten wat 's avonds op de eerste hulp gezet is. Na een week wachten tot de zwelling weg was, kon ik geopereerd worden: aan binnen en buitenkant van de enkel zijn schroeven en platen geplaatst, ook is e.e.a. met draad van binnen vastgemaakt. De breuk in de hiel is vanzelf dichtgegroeid na 7 weken gips. Na die 7 wk mocht ik 10% belasten. Na 3 wk wat meer en zo opbouwend. Momenteel, ruim 4,5 mnd later loop ik lange afstanden nog met krukken, kan ik de voet nog niet goed afwikkelen en heb nog geregeld pijn en een zeer dikke hiel en enkel. toch vindt de chirurg en fysio dat het herstel voorspoedig gaat. De voet kan ik nog lang niet naar beneden laten buigen. laarzen die ik niet helemaal open kan ritsen, krijg ik niet aan. Ben dan ook zeer benieuwd of ik in mijn ski-schoen kan in januari. Er is geen garantie dat er nog verder herstel in zit. Zal altijd een zwakke plek blijven. Iemand ervaring met skieen? Hardlopen kan ik op dit moment absoluut niet!

amke | email | 20-09-2012

ik loop zit nu met een gebroken enkel. hij is op vier plaatsen gebroken in het kuitbot. moet maandag weer naar het ZH om te kijken of ik geopereed moet worden.

Fokke | email | 30-09-2012

28 april tijdens een boottrip mijn enkel gebroken. Twee schroeven erin en 7 weken gips. Gips eraf en revalideren maar. Distrofie geconstateerd. Dus ook maar twee maal per week ziekenhuis. Nu 5 maanden later ct scan omdat het vermoeden bestaat van gestopte botgroei op de breuk. Paar uurtjes werken per week gaat amper, wandel als een kruk... Het meest positieve is dat ik 6 weken terug ben gestopt met roken. Wie o wie heeft dit ook zo meegemaakt.

Ada | email | 03-10-2012

Hierbij ook een postief verhaal! Ruim 9 weken geleden heb ik bij een ongelukkige val mijn kuitbeen gebroken, zgn. Weber B fractuur. Ik ben geopereerd en heb een schroef en een plaatje in mijn enkel. Vervolgens 3 weken onbelast gips en 4 weken loopgips. Afgelopen vrijdag is mijn loopgips eraf gegaan en loop sinds zaterdag al weer zonder krukken. Gisteren zelfs alweer auto gereden! Uiteraard voelt alles nog stijfjes aan, maar dat is ook niet zo verwonderlijk na 8 weken in het gips gezeten te hebben. Kortom: je leest veel 'horror-verhalen' op het internet, maar het kan dus ook meevallen! En tip zorg voor voldoende bewegingsoefening als je in het gips zit om alvast wat kracht op te bouwen. Voor mij was de homtrainer een perfcte uitkomst! Iedereen heel veel sterkte toegewenst!

Arielle | email | 19-10-2012

Al paar keer meegelezen hier, maar de ervaringen zijn idd zeer verschillend. Ik hou me keurig aan voorschriften eigen arts, maar vind het wel lang duren.
22 aug in Tsjechie enkel gebroken, 's avonds gezet, en dag later geopereerd, bij thuiskomst eerst mrsa kweek, toen orthopeed, bleek gecompliceerde breuk maar netjes gefixt.
8 weken onbelast (geen gips maar spalk die ik Tsjechie "moest" kopen) Vandaag de 2 stelschroeven eruit, nu nog onbelast tot 5 nov. Dan weer verder kijken. Ik vind het vooral een crime dat ik niet kan autorijden, je bent zo beperkt.
Voor mijn gevoel loop ik straks zo weg........

Eef | email | 22-10-2012

Ik heb een vraag ,ik maak me zorgen om mijn voet,ik heb op 8 juli 2012 mijn enkel gebroken{Weber B} na een val,ik ben een vrouw van 43 jaar,ik heb tot 10 aug 2012 gips gehad,wat ik niet mocht belasten,daarna durfde ik niet te belasten fyshio aan huis geweest die zei dat het moest,ik heb slechts 1 week met 1 kruk gelopen,ik loop nu nog steeds mank,volgens de chirurg is er prachtig nieuw bot gegroeid,hij vond het vreemd dat ik nog geen half uur buiten kan lopen,ik kan nog geen 5 min lopen,ja met pijn,op mijn voorvork van de voet veel tintelingen en beetje doods gevoel,ze wisten ook niet of ik banden had afgescheurd,ik vind de fyshio laks en de chirurg ook,ook doet alles rondom de enkel zeer,ook voelt het warmer aan dan mijn andere voet.Ik mag niet mank lopen toch heb ik die neiging, laarzen pas ik niet,ik voel me een beetje wanhopig,de fyshio wil nog afwachten,en heeft geen echo apperaat,ik denk erover naar de huisarts te gaan,en een scan te vragen,stel dat er iets met de banden/pezen is,ga ik dan weer dat rottige gips in?fietsen gaat overgens prima,maar na fyshiosport veel pijn,..ik hoop dat dit nog goed komt.

corinne | email | 24-10-2012

ik heb ook mijn enkel op 2plaatsen gebroken dit was al in1989 de dokter zei dat het vanzelf overging maar nee hoor mijn enkel zet heel erg op kan maar 3uur zonder pijn staan sta ik langer heb ik 8uur erge steken inmijn hiel en kan mijn kleine teentjes niet bewegen .speciaale schoenen aan laten meten maar doet nog meer pijn omdat je voeten warm worden en uitzet zooltjes was ook geen succes .zijn er nog meer mensen die hier last van hebben en misschien tips hebben kan ook allen maar extra breede schoenen aan die goed meerekken p.s heb geen hielspoor .mijn enkel is versletten met veel bindwefsel groetjes

Arielle | 22-11-2012

Eef, heb jij nog contact gezocht met de huisarts?

Ik ben inmiddels sinds 2 weken bezig met revalideren. Na dik 11 weken onbelast, viel dat niet mee. Maar ik loop nu met 2 krukken, kan een beetje met 1 kruk en ik kan iig weer gewoon staan. Autorijden durf ik nog niet aan, voet is nog erg stijf en dik.
Toen ik een week met krukken liep gleed er 1 weg waardoor ik me toch wat verstapte, de breuken zitten iig goed vast :-) maar daarna merkte ik ik wel dat alles eromheen weg was.
Bij de fysio nu ook op de hometrainer, dat gaat redelijk goed maar de dag erna, poeh.

Anna | email | 12-02-2013

Hey iedereen,
Ik heb mijn enkel op 2 plekken gebroken toen ik van het paard afviel en op me voet belande. Ik heb inmiddels 7 weken gips gehad en 2 dagen terug is dat eraf gegaan. Twee dagen thuisblijven van school om te oefenen. Het is erg lastig om mijn voet zonder pijn neer tezetten. De dokter heeft me verteld om constant mijn enkel te bewegen zodat bloed weer gaat stromen en om het sterk te maken. Het is nog steeds erg dik en ook kleur verschil. Jammer genoeg heb ik wel een rare bocht in mijn onderbeen tot enkel gekregen, en ik weet niet of dat ooit weggaat. Hebben jullie nog tips om de enkel weer sterk te maken?

Ben | email | 02-04-2013

17 januari 2013 gevallen, weber 2 breuk. Na een week geopereerd, plaat met vijf schroeben in 't kuitbeen, operatie voorspoedig verlopen, na operatie 3 weken in 't gios met beentje omhoog (niet belasten dus) hierna 3 weken loopgips. Totaan dus 7 weken gips gehad. Sinds 2 weken gipsvrij en mag de enkel volgens de arts volledig belasten, stoppen bij pijn. Na die twee weken nog steeds veel pijn, enkelbanden en spieren, dus niet de breuk of operatiewond. Pijn wordt ook niet minder of anders. Ben gelijk zonder krukken gaan lopen, misschien wat naef, had ik niet beter eerst een beetje met krukken moeten gaan stappen?

saskia | email | 29-04-2013

Hoi, ik heb 15 jan. 2013 mijn enkel op 2 plaatsen gebroken. Ben geopereerd, plaat met 5 schroeven, stukje wond gaat niet dicht precies waar een schroef zit, moet over 4 wkn trug en dan halen ze het eruit, hoop ik! Jammer want ik loop zonder krukken, door die ene schroef heb ik iedere keer infectie, iemand ook zoiets meegemaakt? Gr.Sas

Hans | email | 30-04-2013

Inderdaad veel verschillende verhalen. Heb 7 weken geleden m'n enkel gebroken, hoefde niet geopereerd te worden, was "mooie" breuk. Na 5 weken kon ik al op een kruk lopen (met gips) en de laatste week zonder. Dit laatste bleek achteraf niet de bedoeling en de chirurg was bang dat de breuk verschoven zou kunnen zijn. Benauwd moment maar foto stelde gerust, alles goed geheeld. Direct al los kunnen lopen, wel erg moeizaam. Gaat nu erg snel vooruit. Advies is wel om naar de fysio te gaan, goede oefeningen zijn super belangrijk, heb 's-avonds nog wel dikke voeten.

Carine Dick | email | 20-05-2013

hallo iedereen, 17 weken geleden mijn enkel gebroken bij het uitglijden.resultaat, operatie, Metalen plaat en 7 schroeven...
de eerste week zag ik het negatief! Nu, na 17 weken is er veel beterschap... ik mank niet meer, (mss een beetje 's avonds) en kan goed doorstappen! Ik denk eraan om terug te gaan joggen... weet iemand vanaf dit terug mogelijk is?... alvast bedankt en sterkte aan iedereen!!

Stephanie Phenning | email | 02-07-2013

Heb een vraag heb 5 mei mijn binnen en buiten enkel gebroken! Mijn enkel is vanaf 13 juni gips vrij na een operatie waar ze een pen, schoeven en een plaatje hebben geplaatst. Mijn enkel blijft dik wil weer werken, wanneer kan ik weer werken? Mijn fysiotherapeut zegt verlopig niet! Ik werk namelijk in de thuiszorg veel staan betekent dat!

Loana | email | 28-09-2013

Hoi,

Ik heb 6 weken geleden mijn enkel gebroken op meerdere plekken. De breuken waren complex en het bot is bij elkaar gebracht met een plaat en 6 schroeven. Vlak na de breuk veel pijn. Daarna niet mee. Gister is het gips eraf gegaan en kreeg ik het advies veel te gaan bewegen. Omdat de enkel al snel stijf werd ben ik meteen naar de fysio gegaan. Hij heeft de enkel losgemaakt en adviseert veel bewegen met de enkel. Na een paar uur verrekte ik weer van de pijn. De pijn is vergelijkbaar met de pijn vlak na het ongeluk. Zelfs tramadol kan er niet tegenop. Ik ben nu 24 uur verder en heb nog steeds veel pijn. Is dit normaal? Heb ik misschien teveel gedaan door gelijk naar de fysio te gaan? Wie heeft hier ervaring mee?

Ik hoor graag over jullie ervaring.

Loana

antoinette steeghs | email | 14-10-2013

Hoe lang blijft je voet en been dik na een operatie bij een enkel breuk. En hoelang kan het duren voordat je weer gewoon kunt lopen, zonder krukken .

Eric | email | 23-10-2013

Ik heb 13 mei mijn enkel op 2 plekken gebroken (weber C). Na 2 weken werkte ik weer, in het gips, met 2 krukken. Half juli heb ik mijn krukken ingeleverd en ben ik gewoon voorzichtig gaan lopen. Traplopen is lastig en rennen kan ik niet. Ik heb elke dag last van voet/onderbeen: beetje stijf en pijnlijk en aan het einde van de dag erg dik (oedeem). Volgend jaar wil ik de 4 schroeven die erin zitten eruit laten halen, want ik heb het idee dat die mijn beweging en een optimaal herstel op dit moment in de weg staan: mijn kuitbeen zit namelijk met 2 schroeven door mijn scheenbeen heen. Raar toch? Iemand hier ervaring mee?

Anne | email | 23-10-2013

Ik heb 5 maanden geleden mijn rechter enkel op twee plekken verbrijzeld (hielbeen en sprongbeen)
ik heb 3,5 maand in het gips gezeten, daarna geopereerd (losse botdeeltjes eruit gehaald)
Ik ben nu bezig met de fysio en mag mijn voet nu 50% belasten. Ik heb te horen gekregen dat ik nooit meer kan hardlopen, voetballen, rugby'en.. kortom; gewoon nooit meer rennen en springen.
Dit omdat de doorbloeding in de voet niet goed is en mijn letsel ernstig is.
Weet iemand of ik hier 100% van uit moet gaan, of dat er ook in mijn geval nog 'wonderen'kunnen gebeuren?
Ik ben pas 16, ik weet niet of dat uit maakt.
Ik zelf ga uit van het slechtste, zodat het alleen maar mee kan vallen. Gezien ik altijd erg sportief ben geweest baal ik ontzettend van dit nieuws en hoop ik dat iemand met een beetje hetzelfde letsel toch nog kan hardlopen? :)

Ines | email | 10-07-2014

Hallo😢 ik ben op 26/6 gevallen en heb 3 breuken!! Operatie is inmiddels achter de rug en 17/7 mag gips eraf! Mijn vraag nu is , is het normaal dat je de pinnen voelt aan u enkel? Heb daar meeste last van hopelijk rap emails pfff thx INes

Chantal | email | 20-08-2014

Hallo allemaal,
In december 2013 ben ik lelijk gevallen en een weber c breuk en midschacht kuitbeen breuk opgelopen. Gelijk geopereerd en 3 schroeven in de enkel. Het kuitbeen was gespleten maar werd niets aangedaan zei arts, want dit geneest vanzelf. Continue in ZH aangegeven dat mijn voet scheef stond en mn kuit ongelooflijke pijn deed, maar breuken waren gecompliceerd
Na 7 weken gips weer gaan lopen maar met heel veel pijn. 4 mnd na ongeval zijn de schroeven eruit gehaald en werd de pijn minder maar nog steeds kon ik voet niet goed afwikkelen en was alles enorm stijf en dik.
Eind mei wederom op controle geweest en wat bleek t kuitbeen was nog steeds kapot en stand van enkelvork was niet goed. Arts wilde 3e keer opereren maar ben voor 2nd opnion gegaan en deze arts heeft ct scan gemaakt waarop mij grootste nachtmerrie werkijkheid werd, opnieuw opereren en dit keer het kuitbeen open en plaat erop en enkel
Schoonmaken en wederom schroeven erin.
Ben op 25-7 geholpen en zit nu voor 6 in gips en daarna 4 weken loopgips.
Ik ben heel benieuwd of er iemand is die een soortgelijk verhaal heeft en die mij positief nieuws kan melden over zijn/haar herstel.
Hoor t graag

bert | email | 21-02-2015

Met na het skieen uitgegleden en voet gedraaid in skischoen ;dacht verzwikt en blijven lopen ,sanderedaags fotos en verdict ,gebroken kuitbeen gefixeert en moest laten opereren in thuisland ,na vier dagen terug en op spoed binnen;fotos geen probleem 4 weken gips maar controle na een week ,daarna contole en ja opereren of niet
Namiddag telefoon toch opereren en dus direct moeten gaan ;nu iets meer dan 2 weken geleden geen pijn meer maar 3 weken al niet op steunen ,dus maar wachten wat volgende is ,maar als ik die verhalen hoor dan ben ik nog 2tot 4 maanden of langer zoet,Verder ben ik zelfstandig en heb mijn rechtervoet nodig voor alles ;Weet dat dit me heel veel gaat kosten aan extra werkuren ,ja wat staat er nog te wachten
Het is niet makkelijk als zelfstandig en je hebt een ongeval,

Wilma Boogaard | email | 17-05-2015

Ik heb acht en een halve week geleden mijn scheenbeen- en kuitbeen gebroken nadat ik de laatste traptrede had gemist. Mijn been is nog steeds rood/paars en is aan het einde van de dag opgezet. Mijn voet is ook nog dik en vaak paars van kleur. Na zes weken zijn er foto's gemaakt en er was geen botgroei. Half juni moet ik weer terug komen. Komt dit allemaal nog goed? Wie heeft hier ervaring mee?

night runner | email | 17-05-2015

als ik het zo lees, dan kun je beter je enkel breken dan wat mij is overkomen ...
bij een spel waar je van een meter hoog op een dik mat moet springen heb ik een spierscheur gekregen in mijn enkel ...
het voelde letterlijk alsof ik langs mijn voet stond ...
toch maar naar de kant gelopen waar ik nog eens 3 keer door mijn enkel was gegaan , deze spring letterlijk steeds uit de kom... bij de 3de keer viel ik gewoon op de grond en hebben ze me naar de auto moeten dragen , ziekenhuis toe gegaan ....
kreeg ik te horen dat ik een serieuse scheur had in mijn enkel , wat pijnlijker is dan gebroken ... ik had hem beter laten breken hadden ze me gezegd ... de revalidatie is ook zwaarder bij een enkelscheur ... ( de zwelling was 3 keer zo groot dan een normale enkel) 6 maanden in het gips gelegen , daarna moest ik naar de kine ... wat niet vol te houden was .. na maanden meer neer te liggen dan er op wandelen ben ik er mee gestopt (zonde) want loop sinds dien niet meer hoe het moet op mijn enkel ...
6 jaar later eindelijk de moet terug gevonden om te lopen ... (ben bang) en gisteren weer door mijn enkel gegaan ...

Burak | email | 26-08-2015

Ik heb in december 2014 mijn enkek en kuitbeen gebroken en toen werd ik meteen geopereerd en kreeg ik 3 pinnen in mijn enkel. 2 weken gips en In februari werd ik weer geopereerd en toen werd er 1 pin uitgehaald. Daarna met krukken tot en met mei. In februari ben ik begonnen met revalideren en ben daar nu nog steeds mee bezig. Ik mag langzamerhand ook weer beginnen met voetballen. @Ines. Ja het is normaal dat je de pinnen voelt want ik heb ze ook gevoeld. Er werd me ook verteld dat de pinnen zelf bewegen in je enkel. Mijn vraag: Is het handig dat ik de overige 2 pinnen eruit laat halen of erin laten blijven?

Esther steenhuis | email | 06-04-2016

Okt 2015 bij ernstig motor ongeluk een weber c breuk opgelopen.
2 weken gips voor de zwelling.
Operatie. 2 schroeven en een knotjes tightrope (nieuwe techniek)
2weken gips en daarna zonder gips 4 weken onbelast.
Ik ga een operatie aanvragen om de schroeven te verwijderen want ik kan nog steeds niet goed afwikkelen.
Bijna 6 maanden na het beginnen met lopen kan ik wel op goede gympen 5km lopen. Maar geen hoge schoenen of hurken met mijn. Voet... Heeeeel vermoeiend

lin | email | 30-08-2016

26 juni 2016, springen van de boot op de ponton uitgeschoven, drievoudige open enkelbreuk, voet draaide de andere kant op en been stak erdoor, werd aanstonds naar hospitaal gereden en op de operatie tafel gelegd, heb 5 korte vijzen en ijzeren plaat, 2 pennen en 1 lange vijs, ben nu 2 maand verder, heb 3 weken een open gids steun gehad dit om de wonden te kunnen behandelen, daarna voor 10 weken een loopschoen (laars), dat ding weegt een ton, is dan ook een maat 42 (heb zelf een kleine 37) maar ze hadden geen andere, het schuren van de laars tegen de wonden en pinnen , ook al zijn de wonden volledig dicht, het blijft enorm gevoelige plek, maakt me gek van pijn, moet nu nog 4 weken met deze laars lopen, en 40 sessies kin om te beginnen , Ben 63 jaar, en gelukkig groeit het bot goed aan

Corrie | email | 08-04-2018

Ik heb mijn enkel 5 weken geleden op 3 plekken gebroken.Moest voor de ok 3x gereponeerd worden en had de pech dat het gips knielde en er weer af moest.Na 10 dagen werd ik geopereerd.Nog 2 weken gips gehad.
Been was blauw en gezwollen.
Met oefeningen en massage al na 1 week al minder gezwollen en minder stijf.
Moet na de 2 weken gips nog 5 weken onbelast lopen..Met oefenen wel weer wat pijn m'n aar me paracetamol goed te doen.
Volgende week voor het eerst naar de fysiotherapeut. Hoop dat het herstel goed
verloopt iok al weet ik dat het tijd gaat kosten

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over