marathon lopen op 16 jarige leeftijd

tomm | email | 05-06-2006

ik ben 16 jaar en heb al 2 marathons gelopen, ik ben dit nog van plan verder te doen, maar waarom is dit zo ongezond, is het nog verder aan te raden?

Er zijn 54 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Hans | 05-06-2006

je bent nog in de groei en een marathon (marathon training) is dan een te zware belasting voor je pezen, gewrichten en spieren. kortom voor je hele lichaam. je kan er groeistoornissen van krijgen en blessures die jaren gaan duren voor ze over zijn.

puur alleen omdat het dus een te zware belasting is voor je lichaam.

maar waarom zo'n haast met marathons lopen?

tomm | 05-06-2006

het is gewoon een uitdaging voor me, ik doe het graag

Johannes | 05-06-2006

Als je nog heel lang wil blijven hardlopen kun je beter op jouw leeftijd de kortere afstanden nemen.

Hans | 05-06-2006

wat jij wil tomm.
tis jouw lichaam.
wellicht kan je over een paar jaar bij de wheelers meedoen als je nu doorgaat met marathons lopen.

Road Runner | 06-06-2006

Het is heel onverstandig Tomm , wat jij aan het doen bent is je lichaam afbreken, je bent nog veel te jong om hele marathons te lopen. Waarom hou je je niet bij de wat kortere afstanden, ook heel leuk om te doen. Je vertelt dat je er al 2 gelopen heb, laat het daarbij, of moet je zo nodig want je vind het zo leuk. Doe je de trainingen helemaal alleen, ik denk het wel he?
Als ik jouw in een van de loopgroepen had, zou ik je zo naar huis sturen, of je moet me beloven kortere afstanden te gaan lopen.Is er misschien iemand die jouw (adviseert) of zelfs puscht? Heb toch geduld, die marathons kunnen altijd nog gelopen worden.

mathieu | email | 17-07-2006

tomm,
ik vind het niet onverstandig!
ik ben er nu 19 en heb er zelf ook al twee gelope ;) heb er al over gepraat met sportdokter en die zegt hetzelfde.
je moet gewoon voldoende rusten en jezelf goed verzorgen.
ik doe het ook omdat dat gewoon hetgeen is, ik het liefste doe :)
btw, binnen twee jaar doe ik mn eerste ironman (in gent), dus als je een nieuwe uitdaging zoekt ;)

Mikkie | 17-07-2006

Ik ben 20 en ga binnenkort mn 3e marathon lopen... Op mijn 17e liep ik de eerste... Bij een atletiekvereniging zouden ze het je zeker afraden... ik ken ook voorbeelden van mensen die nu op de 30e helemaal versleten zijn en geen 2 km meer kunnen lopen!

Ik zou zeggen... Als je het doet... Let erg goed op je gewrichten (knien!) en neem inderdaad voldoende rust. Maar verstandig is het niet!

Loop je een marathon ook op volle snelheid? Of doe je er een uurtje of 4 over?

Rene | 17-07-2006

Zijn er marathons waar 16 jarige kinderen mogen meelopen?
Volgens mij hebben ze allemaal een limiet van tenminste 18 jaar.

Mikkie | 18-07-2006

@rene: Ik heb de eerste keer een eerder geboortejaar opgegeven... Je kan moeilijk je paspoort meenemen naar de start...

Johan J. | 19-07-2006

Gewoon doen Mikkie. Die leeftijdsgrens is toch maar een wassen neus. Toch?

Volgens mij zijn die juist ter bescherming van jonge personen omdat die nog in ontwikkeling zijn kwa bouw en groei. Als je nog in de groei bent en je gaat langere afstanden lopen loop je het risico van allerlei (onherstelbare) beschadigingen aan banden, pezen en spieren. Ook kunnen er groeistoornissen optreden wat vele klachten met zich mee kan brengen.

maar goed, als het je dat allemaal waard is, loop vooral marathons als je 16/17 bent. maar niet gaan mekkeren als je over een paar jaar "op" bent.

een echte loper!! | 20-07-2006

al de mensen hier die lopen roepen dat het niet goed is.. hebben die het zelf gedaan??? of heb ze het van horen zeggen??? of omdat ze serieuze studies achter de rug hebben?
ik heb het gedaan, en studeer geneeskunde (wil specialiseren als sportarts) en ik kan jullie zeggen, zolang als je je lichaam nie pushed om nog eens 2 seconden eraf te doen, kan het geen kwaad!!
ik doe regelmatig korte wedstrijden omdat het echt fun is... 16km vind ik een zalig afstand! mr wrm zou iemand van 17 dan geen marathon mogen/kunnen lopen?
een marathon lopen is iets dat je moet liggen, het is iets waar je je goed bij voelt of niet... en als iemand van 16 jaar het gevoel heeft dat dit hetgeen is, hij het liefste doet, dan moet dat kunnen!
er zijn verdorie gasten van 18 die een ganse ironman uitdoen!!!
voor ik het deed heb ik zelf ook extra navraag gedaan, alles wat ik oppikte uit de lessen heb ik proberen te gebruiken in de praktijk, ik heb het meermaals gevraagd aan de sportarts die mijn trainingsschema's opstelt..

een echte loper!! | 20-07-2006

vervolg:

conclusie: loop korte wedstrijden voluit, geniet van de snelheid die je nu hebt, en loop af en toe eens een marathon voor je uithouding, het genieten ervan, de voldoening die je eruit haalt!!
want ik blijf erbij, marathontrainingen zijn zalig... dertig km rustig afbollen tussen de weiden, in de bossen, met mp-3tje in de oren... dat doet mijn lichaam echt goed!!

Jan Peter P. | 21-07-2006

mmmm, 2 seconden van je marathontijd afhalen moet volgens mij geen probleem zijn en zeker niet leiden tot overbelasting. kwestie van iets sneller drinken bij een waterpost. of 10 meter minder wandelen.

als duursporter ben je op z'n best tussen je 30 en 35 (er zijn uitzonderingen).

minimum leeftijd voor een hele triathlon in Nederland is trouwens 21 jaar.

en voor de rest: studeer ze en ik hoop dat je tijdig tot inkeer komt of een andere studieplaats kiest. van jouw opleiders zou ik niet snel wat aannemen.

reactie tegen iemand die uit zijn nek kletst | 21-07-2006

volgens mij is de unif in gent zo slecht nie ze...
op wat vr achtergrond baseer jij je argumenten?
tuurlijk ligt je top als duursporter rond 30-35 jaar, maar het is toch niet omdat je nog niet op je top zit, dat je het niet mag doen!
en meneer pietje precies, met die 2 seconden bedoel ik symbolisch de drang om elke keer weer opnieuw tot het uiterste te gaan! maar dat had je blijkbaar nie gesnapt??
maar geen schrik, ik ben nooit boos of vies om zo'n uitspraken: lompigheid en dommigheid mag je niet bestraffen, die mensen kunnen er namelijk zelf niet aan doen!

Bram van der Bijl | email | 21-07-2006

Lijkt mij niet zo bezwaarlijk. Alleen loop je het gevaar op jeugdige leeftijd al je kruit al te verschieten.

bert | 28-07-2006

Een hl onverstandig besluit, k wanneer anderen dat niet vinden omdat ze zelf net zo onverstandig zijn! Het lijkt wel of niemand zich hier afvraagt waarom de minimum leeftijd voor een marathon 18 jaar is...

Ik sluit me volledig aan bij de opmerkingen van Hans. Zonde om je lichaam nu hiermee te verpesten.

Robert | 28-07-2006

Marathon op 16jr is VERBODEN!! De organisatie kan een boete krijgen. Buiten dat is het erg onverstandig.

Op de olympische spelen moet je zelfs 21jr zijn om mee te kunnen doen.

Dit alles omdat je spieren en botten nog niet volgroeid zijn en je je lichaam voor de toekomst kunt verpesten!

Een marathon is in beginsel geen gezonde bezigheid!

v | 28-07-2006

ik denk dat het veel minder schadelijk is vr iemand v 18 die goed voorbereid is en in goede conditie, om een marathon te lopen, dan n of andere papzak die in een zatte bui een weddenschap verliest en 6 maanden later aan de start staat v n of andere marathon...
ik vind dat iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt.
de meeste sportdokters keuren het dan ook niet af, mits een goede voorbereiding!

Robert | 28-07-2006

V>> ik weet niet waar die wijsheid vandaan haalt, maar ik zeg je dat er bijzonder weinig sportartsen zijn die iemand van 16 groen licht geven om een marathon te lopen.

v | 28-07-2006

@ robert:

lees goed: ik zei iemand v 18jaar!!
en ja, veel sportartsen begeleiden liever een getrainde jongegast nr zo'n doel dan een ongetrainde volwassen vent (die dr zaken als overgewicht ed mss veel meer een gevaar voor zichzelf vormt)

bert | 28-07-2006

Die clich-vergelijking met ongezonde dikzakken die als weddenschap een marathon willen lopen gaat mank: een oude ongezonde man kan met het lopen van een marathon zijn lijf minder verpesten, dan een (te) jonge (nog) gezonde hardloper!

En ding hebben ze wl gemeen: het is voor allebei niet verstandig.

v | 28-07-2006

ik ben het hier niet met jou akkoord bert, mr elk zn mening natuurlijk :)

cora | 19-05-2007

Marathons en lange afstanden lopen zijn zeker af te raden voor jongeren. Dit kan een negatief effect hebben op de groeischijven en kraakbeen in gewrichten. Hier hoef je niet iets van te merken, maar kan op lange termijn problemen gaan opleveren.

Ad | 19-05-2007

Aan die iemand die geneeskunde studeert in Gent, je mag wel eens wat meer respect voor andere mensen hebben als je arts wordt. Zelf studeer ik ook geneeskunde in Vlaanderen (Leuven). Daar leren wij helaas vrij weinig over sport, dat is een aparte specialisatie binnen de geneeskunde die niet tot de basis behoort.
Noch ik noch jij kan dan ook vanuit die basis oordelen over de belasting van bepaalde inspanningen op het lichaam.

Ad | 19-05-2007

Ook ik vind het onverstandig om het lichaam extreem zwaar te belasten wanneer je nog in de groei bent (meisjes zijn zo'n 1,5 jaar eerder uitgegroeid, zou misschien net kunnen wanneer ze 16-17 zijn). Een marathon is geen normale lange afstand meer. Vrijwel iedereen zit stuk rond de 32ste kilometer, dan nog 10 kilometer moeten doorlopen met een lichaam wat in de groei is is vragen om problemen. Bovendien missen veel jongeren van die leeftijd nog de kennis en wijsheid om op eigen houtje evenwichtig te trainen.
Je ziet bij veel tennissers en voetballers de consequenties van op jonge leeftijd zeer intensief sporten. Kijk maar eens naar Clijsters, Hewitt, Kluivert. Allemaal voortijdig uitgeblust door een te grote fysieke belasting vr hun 18de. Maar goed, iedereen moet dat natuurlijk voor zichzelf weten als hij denk dat zijn lichaam sterker is dan dat van vele topsporters.

Ad | 19-05-2007

Oh, die top rond 30-35, het is nog maar de vraag in hoeverre dat klopt. Er zijn veel voorbeelden van lopers die na hun 30ste/40ste beginnen en toch nog de marathon in minder dan 2u30 lopen. Ik durf niet te stellen dat de meeste lopers op die leeftijd het beste presteren omdat ze dan de beste leeftijd hebben. Ik denk eerder dat veel lopers opgebrandt zijn na die leefijd door vele jaren intensief trainen. Ergens zal wel een grens liggen waarna je niet meer het maximale er uit kan halen maar ofdat dat je 35ste is dat betwijfel ik.

Liza | 22-06-2007

Ik ben toch heel benieuwd naar de leeftijden. Ik kan mij zo voorstellen dat een halve marathon onder de 18 jaar niet verstandig is en een hele onder de 20 lijkt mij ook niet goed.

bas | 24-06-2007

Meestal is de minimale leeftijd bij een halve marathon al 18 jaar. Vul de rest dan zelf maar in.

Rick | 28-07-2009

Ik ben bijna 16 en ben op mijn 15e serieus begonnen met hardlopen. Loop 3 keer per week afstanden tot 12 km. Kan dat kwaad? En kan ik al intervallen lopen op mijn leeftijd?

sander | email | 25-10-2009

ik ben 15, loop 3 tot 4 keer in de week. in weekend loop ik lange afstand: al 2 weken na een18 km. en ik doe er 3 tot 4 weken 3 km bij. ik geen last.

Michiel | 29-12-2009

alle jongen mensen moeten het zelf weten ze zijn oud(wijs?) genoeg om het zelf te beslissen enige wat andere kunnen doen is ze raad geven ze hebben wel de leeftijd dat ze toch doen waar ze zelf zin in hebben(meestal)

als ik jullie was zou ik niet naar 70% van de kwakzalvers hier luisteren maar naar mensen die het zelf mee hebben gemaakt etc.. dus mensen die ook op hun 16e al marathons gelopen hebben etc..

persoonlijk vind ik het niet kunnen en lijkt mij het niet erg verstandig maar goed wie ben ik :)

DickB | 29-12-2009

Niet naar de kwakzalvers luisteren, en zelf geef je ook even je mening...;-)

bert | 29-12-2009

Lekker dat iedereen hapt, bij elke marathon hanteert een minimum leeftijd van 18 jaar. Je kunt ook met 11 jaar een marathon lopen echter 18 jaar wordt gehanteerd omdat dit een enorm effect op een nog niet volgroeid lichaam heeft

en Haile dan? | 29-12-2009

Haile Gebreselassie liep op 16-jarige leeftijd al een hele marathon, in Addis Adeba en in een tijd van 2:45, Hij is nu iets van tegen de 40 ofzo en heeft hij last van die marathon van toen hij 16 was? Hij liep vorig jaar nog een WR...

Wat vinden jullie, is Haile dom geweest door al zo vroeg een marathon te lopen?

Ik denk het niet!

Mark | 31-12-2009

Ik wel... je beweert dus met je stelling dat dit n Haile kan worden........ weet jij in welke omstandigheden Haile en Lornah zijn opgegroeid? Dan houdt deze vergelijking op... slaap zacht oelewapper

@MArk | 01-01-2010

vertel verder, wat voor omstandigheden?

anne | email | 22-03-2010

ik ben 15 en heb onlangs de halve marathon gelopen. ik zou graag een marathon lopen, hoelang moet je daar voor trainen?

Eva | 23-03-2010

Beide atleten waar Mark het over had, zijn geen Nederlanders, en zijn dus ook anders gebouwd. Van sommige volkeren is bekend dat ze een langer kuitbeen hebben waardoor ze veel langer kunnen lopen. Ook de lengte van de achillespees heeft hier invloed op.
Ik denk dat je vooral lekker moet gaan lopen als je dat leuk vindt, maar ik zou persoonlijk toch nog even wachten met een marathon. Als je hem op je 18e kan lopen is het toch ook knap?
Ik ken wel iemand die, door het schaatsen weliswaar, nu erge last heeft van zijn knien omdat hij nogal in de groei zit. Hij kan al een paar maanden niet sporten en wie weet hoe lang dat nog gaat duren.Nogmaals: je moet het zelf weten, maar ik zou eventjes wachten.

okke | 21-05-2010

* Beste, in Ned en Belgi moet je bij elke marathon minimaal 18 zijn , dus het verhaal klopt niet

fleur | 08-07-2010

over 2 weken begint mijn trainingsschema voor de marathon van amsterdam dit jaar. ik ben 15.5 & loop samen met mn vader. ik heb nergens last van, denk dat ik de marathon in 4uur loop.

jan | 09-07-2010

welke afstand vinden jullie wel verantwoord voor 16 jarige.
ik ben zelf 17 en ga meedoen aan zevenheuvelenloop (15km). ik weet zeker dat ik dit wel aankan.

Hassie | 09-07-2010

conditioneel zal het allemaal niet zo'n probleem zijn. maar de belasting op je spieren, pezen en gewrichten kunnen tot onherstelbare schade leiden. de vraag is of je dat risco wilt nemen. er is al genoeg over gezegd en geschreven.

william lauwers | email | 09-05-2012

ik deed de 10 miles op men 13de dus een marathon op men 15de zal ook wel lukken

Jackie | 09-05-2012

Maar inmiddels ben je wel al op een leeftijd aangekomen waarop tal van Kenianen en Ethiopirs supertijden op de marathon lopen. ;-)

Ben Bauters | email | 16-11-2012

voor je 18de is een marathon te vroeg. Dit verschilt wel van persoon tot persoon hoe de spieren en pezen reageren na het lopen van een marathon. bijvoorbeeld Kenianen hebben een volledige andere structuur in hun benen, waardoor zij ook zo goed zijn in lange afstanden en waardoor ze ook al op jonge leeftijd marathons kunnen lopen zonder daar problemen mee te hebben. Maar kijk naar Karel Lismont, die Belg begon ook al op zijn 18de marathons en het ging hem ook goed af.
Dan heb je anderen die pas hun beste tijd op de marathon lopen als ze 38 jaar zijn.
Het best is gewoon langzaam opbouwen jaar na jaar, voor je 18de wedstrijden onder de 15 km houden, tussen 18 en 21 zijn halve marathons goed, en ik denk dat je vanaf je 21ste wel eens aan marathons mag denken (het is nog altijd redelijk vroeg) mits goed begeleiding.

Noproblem | email | 10-07-2013

Ik snap niet waarom 16-jarigen geen marathon zouden mogen lopen ? Als ze goed getraind zijn, kan dit enkel en alleen tot een schitterende ervaring leiden. Ik ben ook van plan een te doen, weliswaar op mijn 17de. Veel succes met jullie marathons boys !

Magali | email | 05-08-2014

Ik wil op mijn 15e een halve marathon lopen, maar ik kan me nergens inschrijven voor een halve, weet iemand eentje die op die leeftijd wel mag?

Hans | 05-08-2014

Vul je toch een andere geboorte datum in. Geen hond die dat controleerd.

Lisa | email | 30-08-2015

Ik ben nu 12 en wil volgend jaar graag de halve marathon lopen, dan ben ik 14, ik loop al anderhalf jaar en heb nog geen blessures gehad. Nu loop ik regelmatig 12 km en ik ben van plan rustig op te bouwen. Alleen kan ik me pas inschrijven als ik 16 ben. Weet iemand een halve marathon waar je aan mee kan doen als je 14 ben?

wilma | 30-08-2015

Hans heeft gelijk vul gewoon een ander geboortejaar in.
Doe het wel snel want de tijd gaat vliegt bij jou.

wilma | 30-08-2015

Taalkundig goed gezien Sanny complimenten.
Wat betreft de inhoud van de boodschap ben ik bang dat je het toelatingsexamen van ons klasje niet met goed gevolg zou afronden.

henk | 30-08-2015

Wilma, ik ben een fan van jou. Wil je met me trouwen?

Peter | 01-09-2015

Is geen enkel probleem.

Maar 5 jaar is wel iets te jong

www.waarmaarraar.nl/pages/re/2050/Vijfjarig_atleetje_stort_in_na_63_kilometer_hardlopen.html

Tom schellens | email | 22-04-2017

Och wat een zever ik liep mijn eerste marathon op mijn 17 jaar in rotterdam en ik ben nu 37 en doe ultra lopen nu. Ik zou zeggen ga ervoor :)

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over