Ontsteking/irritatie fibulakopje (kuitbeen aanhechting knie)

JvA | email | 30-10-2006

Ik heb sinds vorige week tijdens intervaltraining last van het fibula kopje bij mijn knie gekregen. Dit is denk ik gekomen doordat ik niet goed warmgelopen heb (ja ik weet het is stom).

Deze blesure is ernstige vorm heb ik ook gehad toen ik net begon met hardlopen een half jaar geleden. Hier heb ik toen 1.5 maand physiotherapie voor gehad. Physio kon er toen weinig aan doen, alleen het bewegen van dat botje om doorbloeding te bevorderen is wat hij deed.

Nu is het gelukkig lang niet zo erg, kan er ongeveer 3 a 4 km mee lopen en dan begint het te steken. Wou over 2 weken me eerste loop doen van 9.6 km wat nu waarschijnlijk niet meer gaat lukken :(

Zijn er meer mensen die deze blesure hebben gehad? Zie het namelijk nooit op internet. Nog tips hoe dit aan te pakken?

Er zijn 47 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

JvA | email | 22-11-2006

Niemand die dit ook heeft gehad?

je | 22-11-2006

ik heb ook last gehad van mijn fibulakopje. Een paar keer naar de osteopaat geweest en het probleem was verholpen.
Altijd het proberen waard

b | 23-11-2006

Hallo,

Mijn vrouw heeft hetzelfde probleem. De oorzaak komt bij haar uit de enkel. Het kuitbeen loopt van de enkel naar de knie (fibulakopje). Mobiliseren van de enkel in de richting alsof je je enkel verzwikt met extra druk aan de binnenkant van de knie verhelpt het probleem. Het blijft echter een regelmatig terugkerende handeling. In het algemeen geldt: klooien aan de plek waar het pijn doet (zoals zo vaak met fysiotherapie) is meestal symptoonbestrijding en helpt totaal niet.
Succes.

JvA | email | 23-11-2006

Hoi B,

Het was mij inderdaad ook opgevallen dat het uit de enkel kwam, was ook de conclusie van de eerste fysio waar ik was geweest (zwakke enkels)
Heb nu volgende week een afspraak bij een fysio die er volgens de huisarts verstand van zou hebben dus ik ben benieuwd. Helpt dit niks dan maak ik een afspraak met een sport arts, ben het op me kont zitten namelijk behoorlijk beu.

Is voor dat mobiliseren een gerichte oefening? Begrijp namelijk niet helemaal wat je bedoeld met druk zetten aan binnenkant van knie?

Alvast bedankt voor suggesties!

JvS | email | 29-11-2007

Ik heb het al 3,5 jaar. Bij een bepaalde hoek van mijn linkerbeen verga ik van de pijn en zak ik door de knie. Ik kan er een lang verhaal over vertellen. Na huisarts, orthopeed (rontgen en MRI scan) en zo'n 12 fysiobehandelingen die niet hielpen ben ik maar even gestopt. De fysiotherapeut dacht ook aan de samenhang met een vastzittend enkelgewricht. Goede tips ook voor mij heel welkom!

JvA | 04-12-2007

Ik heb er geen last meer van :)
Moet gewoon altijd de hamstring en de bilpleesplaat blijven rekken.

Op de grond zitten met benen gestrekt en dan met rechte rug je tenen proberen te raken.
Liggen en 1 been tegelijk strekken en iets draaien waardoor je die spier rekt.

JS | email | 13-01-2008

ik heb ook last van deze blessure van het fibulakopje, en loop hier al zeker zes jaar mee rond zelf heb ik ook al het een en ander er aan laten doen, maar de blessure komt na verloop van tijd toch weer terug. is er misschien iemand die weet waardoor deze blessure veroorzaakt wordt. zelf denk ik dat ik supineer, het te veel aan de buitenkant van de voet landen, maar of dat zo is. misschien weet er iemand raad, want een paar maanden zonder blessure rond lopen, en dan weer een paar maanden hierdoor niet mogen hardlopen is niets voor mij.

Bas | 15-01-2008

Hallo JS,

Of je werkelijk gesupineerd loopt is heel makkelijk te bepalen. Een dynamische voetdrukmeting waarbij je over een drukmeetplaat loopt geeft uitsluitsel. Een inlegzool kan dan een mogelijke oplossing zijn. Wellicht is er ook sprake van een beperking in je enkelgewricht waardoor je niet kan proneren. Combi van voetdrukmeting met fysio-analyse of sportarts is mogelijk de oplossing.

Groet Bas

Leo | email | 28-01-2008

Ik heb nog steeds last van mijn fibula kopje. Verhalen hier lijken te bevestigen wat mijn logopediste en osteopathe onafhankelijk van elkaar gezegd hebben.
Logopediste, die me al actieve correctie zooltjes voorschreef, vertelde me dat m'n enkelgewricht vast zat.
Osteopathe vertelde dat m'n fibula kopje "vast" zat, wat de doorbloeding verhinderde.
Ikzelf merk iedere morgen bij het afgaan van de eerste trede van de trap dat mijn enkel tegenwringte en dan "knakt". Zoals je een vingerkootje kan laten knakken.
Vermoed dat de 2 dus effectief met elkaar te maken hebben.

DU | 25-03-2008

Misschien wel heel simpel. Maar hoorde van iemand met deze blessure dat die zijn fiets te laag had staan en in de auto te dicht bij het gaspedaal zat. Die persoon is van deze blessure af gekomen door fietszadel hoger te zetten en de autostoel verder weg.
Ik heb zelf ook deze blessure en ben er echter nog niet vanaf door deze maatregelen (maar ook niet door zooltjes en eindeloze fysiotherapie).

ad | email | 07-08-2008

Er is een kans dat de fibula uit de kom is en teruggeduwd in de kan worden. Indien dit niet te lang heeft geduurd heeft dit baat. In dien dit langdurig is kan het kuitbeen tijdelijk met een schroefje worden vatsgezet. Info bij fysio Jan Naaktgeboren te Rotterdam

Ne | 07-09-2008

ik heb mij kuitbeen (fibula) al 2 keer uit de kom gehad, en nee het is geen pretje want je kan er niet op lopen tot dat hij er weer terug in is als dit soort pijn moet je naar de dokter en moet je vragen of hij/zij wilt kijken of hij uit de kom is, zo ja dat zet tie hem weer terug, zo niet dan weet ik het ook niet

ad | email | 13-11-2008

Ik heb mijn fibulakopje met een schroef in het ijsselland zkh laten vastzetten aan mijn knie door dokter Fontijne. Hij doet deze ingreep 4-6 keer per maand. Hij haalt indien noodzakelijk de zenuw tussen het kopje en de knie vandaan waardoor deze weer vrijligt. Na 3 jaar zenuwafknelling voel ik me herboren.

van der wiel | email | 20-11-2008

fibulakopje terug zetten met een elastieken
band onder de voet klopt dat??

John | email | 23-01-2009

Ik heb dus ook last van de fibula en het wordt er niet beter op. Het begon met Shin Splint en werd veroorzaakt door teveel op de binnenzijde van de voet lopen. Nu is het overgeslagen naar de fibula en dit is uitermate irriterend. Ik kan niet meer hardlopen, terwijl ik triathlons deed. De fysio behandelt de plek door de doorbloeding te stimuleren en te mobiliseren. Weet niet of dit echt helpt

JvA | 25-01-2009

Mobiliseren en stimuleren werkt wel ja, alleen het blijft symptoombestrijding.
Als je de oorzaak niet weg neemt zal je vroeg of laat weer deze zelfde blessure oplopen.

gertjan | email | 24-03-2009

een zwaar bedrijfsongeval gehad waar ik met mijn rechterbeen bekneld heb gezeten en daar klachten aan mijn kuitbeen aan over gehouden heb.
Deze klachten had ik dagelijks (knie en enkel) 7 jaar aan het dokteren geweest niets hielp echt, totdat iemand zij ga eens naar een chiropractor deze constateerde na 5 minuten dat mijn kuitbeen scheef stond na 2 behandelingen van 5 minuten was ik van de klachten verlost.
Ik moet nu ongeveer 2 a 3 keer per jaar terug voor een behandeling (alleen als ik klachten krijg).

Peter van Nieuwkoop | email | 01-04-2009

Kuitbeen kan uit de kom zijn. Heb hier zelf ook last ondervonden en bij sport fysio kuitbeen terug laten zetten, zo gebeurd. Had er al jaren last van dus hoop dat het niet te laat is, dat ik er zonder verder gezeur nu van af ben. Gelukkig ben ik doorgegaan met zoeken naar de oorzaak want in het ziekenhuis wilde men me al injecteren en of opereren. Sukkels!!!

john | email | 18-07-2009

Hallo,lees hier veel over complicaties maar heel veel verschillende meningen??

Zelf heb ik veel last van het fibula kopje en na mrt scan bleek dat het kopje een fractuurtje(breukje had)

volgens mij weet niemand precies wat te doen .Heeft iemand dit ook gehad en wat voor complicaties zijn er bij jullie??

LO | email | 30-03-2010

Ik heb sinds kort ook erg veel last van het fibulakopje. Nooit geweten dat het bestond, maar als ik op mijn knie ging zitten en druk op mijn scheen zette, deed het enorme pijn. Huisarts kon niks vinden, maar toevallig voor mijn rug naar de fysio en die zei me meteen dat het mijn fibulakopje was (en drukte ook precies op de pijnlijke plekken!). Ikheb geen idee waar het vandaan komt. Ik heb een lange vliegreis achter de rug, ik zit inderdaad dicht op mijn stuur met autorijden (ik last dat ergens) maar sport niet super veel of zo. En ben zeker geen hardloper.
Het vervelende is dat ik dus niet meer op mijn scheenbeen kan zitten (op de knieen zeg maar) want dan verga ik echt van de pijn.
Mijn fysio zei dat ik het kon masseren en dat het binnen 2 weken vermindering van pijn moest zijn maar ik merk er weinig van.

Hoe kan ik deze pijn over laten gaan? Ik werk namelijk met kinderen en zit normaliter veel op mijn knieen!

Carlos | email | 20-05-2010

Ik heb 2,5 jaar terug een zware enkel trauma gehad.
Bij mij wordt binnen kort mijn fibula kopje tijdelijk voor 6 maanden vast gezet.
Ik heb meerdere malen manuele teraphie gehad waarbij mijn fibulakopje op zijn plek werdt geduwd waarbij mijn pijn klachten verminderden, maar dat is tijdelijk elke keer schiet die er weer uit.
Heeft iemand hier ervaring mee of na de operatie de pijn te verdragen is en hoelang ik rust moet nemen ongeveer en hoelang het duurt voordat ik weer kan lopen?

Groetjess

gsi | 03-11-2010

heb al verschillende jaren pijn aan het fibulakopje. NMR scanning heeft uitgewezen dat er een ontsteking is in het gewricht met cystevorming en vochtophoping in het bot. Meestal onder controle te houden door regelmatig te fietsen en niet te overbelasten. Zowel fysische geneeskunde als orthopedie in UZ Leuven hebben geen oplossing. Heb een paar maal infiltratie gekregen met cortisone, dat helpt tijdelijk. Verder ontstekingsremmers nemen als het te acuut wordt. Want soms kan ik nauwelijks stappen en ook 's nachts wordt ik wakker van de pijn. Ik ben een jaar geleden of zo ook naar een bekende podoloog geweest die speciale steunzolen heeft voorgeschreven om de stand van mijn voet te corrigeren. Maar ook dat heeft niet geholpen. Ben voorlopig ten einde raad. Ik lees ook dat soms het gewricht wordt vastgezet met een pin. Ik vraag me af of dat geen neven effecten veroorzaakt en of dat er permanent moet blijven zitten.

mike | email | 03-11-2010

Ook ik heb last van blessure fibulakop.Voor het eerst opgelopen in 1997 tijdens vierdaagse.Nu, zoveel jaren verder, blijkt oorzaak combinatie van het feit dat gewrichtje vast zit, enkel minder mobiel is en heup ook. Het behandelen van de klacht gebeurt dus lokal maar ook enkel en heup.Ik kan vaak wel wandelen bijvoorbeeld , houdt dit lang vol maar speelt blessure eenmaal op bv na 20-30 km is het binnen een km bekeken zaak en is het stoppen. Herstel gaat vrij snel alleen klacht keert bij belasting ook snel weer terug.
In trainingsaanloop naar 4 daagse train ik maanden probleemloos maar tegen juli spelen de klachten standaard weer op. 3-4 behandelingen is daarna voldoende icm aangepaste belasting om de klacht te verhelpen. Blijft latent aanwezig maar zet niet door. Goede fysio denkt in gehele keten. Lokaal aanmodderen helpt niet leert ervaring..

SB | 29-03-2011

Ik heb al anderhalf jaar last van het fibulakopje in m'n rechterknie. Schoot elke keer uit de kom en kon hem alleen terugduwen met enige kracht. Vanmorgen naar het ziekenhuis geweest en sta nu op de lijst voor een operatie. Ze gaan het fibulakopje vastzetten aan m'n bovenbeen met schroeven en halen ongeveer 1 cm bot weg uit het kuitbot zodat er geen wrikking kan ontstaan. Voor mijn behandelend arts is dit de eerste keer dat hij deze operatie uitvoert. Dit probleem komt vaker voor bij de pols dan bij de knie en op basis van de polsoperatie gaan ze nu het fibulakopje ook vastzetten. Ook gaf hij aan dat dit een uiterst zeldzaam probleem is, hij had er zelfs geen code voor die hij moest invoeren in de computer omdat het nog nooit is voorgekomen. Over anderhalve maand hoop ik te worden geopereerd en van de pijnklachten af te zijn.

Ger Theunissen | email | 29-03-2011

In 1972 heb ik tijdens een voetbalwedstrijd een flinke trap tegen mijn fibula gekregen. De dag er na kon ik niet meer lopen. Nu 39 jaar later heb ik er nog steeds last van. Vooral in de wintermaanden doet het erg veel pijn. Soms zo erg dat ik dan niet gewoon kan lopen. Maar als het zo ver is voel ik het ook met zitten en liggen. Ik heb er mee leren leven.

Elizabeth | email | 06-04-2011

Ik heb al drie maanden vreselijke pijn in de knieholte. Op mijn aandrang heeft de behandelend arts collegiaal overleg gepleegd en nu blijkt het fibulakopje de oorzaak te zijn.

Aanvankelijk wilde hij (orthopedie) me wegsturen met ng meer pijnstillers en een brace. Maar na een injectie, na het intercollegiaal overleg begint de verlichting al merkbaar te worden.
Wie heeft ervaring met deze prikken?

tom | 07-04-2011

ik heb minstens 1 keer per week vreselijke jeuk aan mn paarse fibula kopje, als mijn vrouw er een kusje op geeft gaat het weer weg

GSI | email | 25-04-2011

beste JVA,
Ik heb al 3x een infiltratie gehad in mijn fibulakopje. dan ben ik telekns voor een maand of 6 pijnloos. Op voorwaarde dat ik niet ga joggen of zelfs geen lange trektochten maak. Fietsen is minder een probleem.
Heb het probleem al verschillende jaren maar de laatste jaren wordt het erger. Fysiatherapeuten en orthopedisten hebben geen oplossing. Er leren mee leven en anders gaan leven. be positif

Martijn Blaauw | email | 28-09-2011

Hallo Allemaal,

Zelf heb ik deze klacht ook gehad en na lang lang zoeken heb ik de arts Anton van Berkel gevonden. Hij is afgestudeerd op dit onderwerp. Aangezien er op internet weinig informatie te vinden is heb ik hiervoor een website opgericht. www.fibulakopje.nl. Hier leest u over de klacht en de mogelijke oplossing.

Succes!

Rob | email | 18-03-2013

Sinds een week heb ik ook last van dat kopje. Als ik erop duw is het heel gevoelig. Ik heb de laatste tijd veel rekoefeningen gedaan, omdat ik na een meniscusoperatie dat (zelfde) been minder goed kan buigen. Voorlopig maar koelen met ijs en rustig aan met sport.

Leo, 28-01-2008: Logopediste??

Clint | 14-05-2013

Ik heb hetzelfde probleem aan mijn linkerknie. Van een algemene dokter in het ziekenhuis, naar foto's, naar de kine, naar de sportdokter, naar de osteopaat.
Deze laatste 3 hadden telkens het idee dat het toch aan de knie moest liggen en de osteopaat wist mij te zeggen dat mijn fibulakop geblokkeerd zat. Hij heeft dit gevonden door mij op mijn rug te leggen, aan mijn enkel te draaien en te zijn dat mijn bot ter hoogte van de knie niet meebewoog. Rechts deed hij hetzelfde en daar bewoog het wel mee.
Na twee sessies van 20 minuten was de blokkage weg.

Nu een klein jaar later voel ik het "gloeiende" gevoel nog altijd maar het is al veel draaglijker geworden. Ik ben bezig met spierversterkende oefeningen omdat mijn linkerbeen veel zwakker is dan mijn rechter.

marianne | email | 16-07-2013

Hallo, heeft iemand ervaring met het laten verwijderen van het fibulakopje

marianne | email | 02-01-2014

Hallo allemaal,
9januari is het dan zover dan wordt het fibulakopje verwijderd plus een cyste die daar in zit(kuitbeen is versleten).
Het stukje wat overblijft wordt vast gezet aan pezen.
Het is een dagbehandeling,mag het direct belasten maar wel met krukken.
Heb er goeie hoop op, werk zelf in de verpleging.Hoop op een vlug herstel. Laat. Nog wat horen

marianne | email | 14-01-2014

Zo even een berichtje,afgelopen donderdag een gedeeelte van het fibulakopje verwijderd.heb op de o.k gelijk een brace aangekregen.die moet ik 6 weken dag en nacht
Aanhouden.mocht het meteen belasten( lopen met krukken)
Pijn valt mee,kan alles bewegen.
De brace is om te voorkomen spieren en zenuwen niet afscheuren van het randje van het fibulakopje wat ze hebben laten zitten
Nog een lange tijd te gaan

marianne | email | 21-04-2014

Zo weer even een update,na het verwjderen van het fibulakopje en een cyste 9 jan ben ik zelfs weer zover dat ik aan het werk ben zonder pijn geweldig.
Werk in de verpleging heb ook een halve knie prothese aan die kant.
Heb wel een steunkous aan. Maar ik kan alles weer zelfs op mijn knien zitten

Rob | email | 03-07-2014

De chronische klacht bij het fibulakopje (zeurende pijn vanuit het kopje naar beneden uitstralend) is bij mij verholpen door de osteopaat. Mijn kuitbeen bleek niet goed te bewegen. De behandelingen bij de fysio- en manueel therapeut hielpen steeds voor korte duur. Ik ben met de klacht ook een keer, via de huisarts, mee naar de ortopeet geweest. Die raadde inlegzooltjes aan. Niet gedaan, want aanpassingen leiden vaak tot andere klachten. Uit ervaring geleerd dat mn achillespees geirriteerd kan raken. Maar.. de osteopaat had er slechts 3 minuten voor nodig!!

wim caminada | email | 18-12-2014

Ik ben erg blij met de informatie die ik in de verschillende berichtjes heb gelezen. Mijn fysiotherapeut heeft mij terugverwezen naar de huisarts en nu heb ik een verwijzing ( voor morgen) in de St Maartenskliniek. Ik ben daar al meerdere malen geopereerd, o.a. beenstand-correcties etc. Nu herken ik heel duidelijk waar mijn problemen liggen, niet dus in hoofdzaak mijn versleten linkerknie, maar het gewraakte FIBULAKOPJE. De pijn gaat vandaar naar beneden tot rond mijn enkel. De spieren in mijn linkerbeen zijn inmiddels na al die weken behoorlijk op tilt en warmte en ibrufen helpt steeds minder. Het is nu zover dat bij spontaan opstaan uit zithouding een ondraaglijke pijn rond dat kopje ontstaat en ik er niet meer op kan staan. Ik heb ontdekt dat als ik er niet direct met vol gewicht op ga staan maar het been even "rondzwengel" de pijn wegzakt en ik voorzichtig aan kan lopen. Fijn om te weten dat een nieuwe knie niet direct de oplossing kan/zal zijn. Bedankt iedereen voor de inbreng van info. Ik voel mij er goed mee geinformeerd.

Christine | email | 08-05-2015

10 maanden geleden aangereden door een bromfiets van 160kg met een snelheid van 40 per uur ==> dit op 1 plaats nl de buitenkant van mijn rechterknie.
fibulakop gebroken, achterste kruisband gescheurd, pcl hoek geraakt .. na 1 operatie van kruisband en al maanden kin:osteopaat en revalidatie, is fibulakop nog steeds gebroken. Ten einde raad, verschrikkelijke pijnen knie/onderbeen/bovenbeen .. al 10 maanden niet kunnen gaan werken.
Iemand goede raad, al operatie laten doen, resultaat .....?

Evelien | email | 29-11-2015

Bij mij heeft een verschuiving onderaan m'n fibula plaatsgevonden. Hierdoor heb ik een uitstekend bot bij de knobbel aan de buitenkant van m'n enkel.... Iemand die hier ervaring mee heeft? Loop er al bijna een jaar mee en vorige week zijn ze hier m.b.v een echo achter gekomen. Wat moet ik doen? Zit op turnen en wil graag weer pijnvrij kunnen trainen

L.G. V. K. | email | 09-02-2016

Ik vond op google een Master Thesis van dhr. Anton F.M.van Berkel over het ons allen bekende vervelende fibulakopje. Deze fysiotherapeut uit Almkerk garandeert dat met zijn methode velen van ons van de nare pijn verlost kunnen worden. Ik heb de thesis zelf doorgelezen en vond er inderdaad herkenbare dingen in. Mijn advies: Google dus even, lees en wie weet.

Ada | email | 25-10-2016

Al jaaaaaren klachten en nu een diagnose: subluxatie van de fibulakop met artrose en cyste. Voorstel is de fibulakop vastzetten. Ben nu vooral benieuwd naar de effecten hiervan op de wat langere termijn. Kan alles weer? En wat is het effect op mn enkel?

Rieks | email | 05-07-2017

ca 5 maand na een knieoperatie voelde (hoorde) ik ineens een knakkend geluid achterin de knieholte tijdens het wandelen (dagelijks 2 a 3 km) opkomen. Het is niet de knieprothese, want die kan ook knakkend geluid maken. Na een week ontstond licht zeurende pijn, wat vooral 's nachts hinderlijk is. Volgens fysio heeft dit met fibulakop te maken. Na drie weken rustig aan leek het opgelost, maar helaas na 3 dagen korte wandelingen (1 a 2 km) begon het weer. Geen onoverkomenlijke pijn maar wel irritant en knakkend geluid. In bovenstaande berichten hoor ik niemand over knakkend geluid of het gevoel dat er iets overelkaar knakt. Iemand?

| 26-07-2017

misschien spierversterkende oefeningen doen

Dhr. J. Heij | email | 20-02-2018

20-02-2018
Heb al 3 jaar last van mijn fibula (zenuw) na
amputatie onderbeen, heb 10 jaar goed kunnen
lopen, maar na het lopen met een nwe prothese is het probleem ontstaan en lukt het niet meer te lopen en barst ik van de pijn.
De pijn zit aan de zijkant van mijn stomp,ingespoten met botox hielp een paar dagen.Wie kan mij adviseren ? help mij.

Eric | 17-02-2019

Heb al heel lang veel pijn van mijn fibulakop met uitstraling naar onderbeen en voet wordt er helemaal gek van, wie kanmij helpen, ben intussen wanhopig geworden

Mat | email | 07-11-2019

Sinds 1 jaar zeer veel last aan de linkerknie. Na vele doktersbezoeken en 2 kleine operaties bij Robert Prins belandt. Hij kom meteen luxatie van het kopje vast stellen en plaatste het terug op zijn plek. Dit geeft goede resultaten, maar het blijft onmogelijk om knie normaal te belasten.

In sommige gevallen blijkt een permanente fixatie van het kopje nodig. Ik ben langs gegaan bij Dr. Fonteyne en hij beweert dat een fixatie leidt tot volledig herstel. Iemand hier ervaring mee? Zeker benieuwd naar lange termijn effecten

Inge | email | 16-01-2020

Goededag ik heb na een vakministers een 5 jaar geleden veel pijn mijn been gekregen. Er zit een flinke verdikking buitenkant rechterknie. Deze drukt op de zenuw en trekt door tot in de enkel, waardoor ik vaker struikel kan m’n voet niet goed afrollen. Ik ben een paar keer bij Anton van Berkel geweest maar die weet het ook niet meer. Ik ben flink invaliderend aan het worden.

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

<b>We maken er maar het beste van...</b>
We maken er maar het beste van...

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over