lage hartslag; Advies om rustig aan te doen

TO | 27-06-2007

Hallo,

ik ben een man van 36 jaar, 186m en 67 kg. Ik loop (met onderbrekingen) hard sinds mijn 21e. Heb met name 10 km wedstrijden gelopen.

Na een routine onderzoek bij de arts kwam hij erachter dat ik een onregelmatige lage hartslag (49). Hij slaat dus af en toe een slag over. De cardioloog gaf aan dat het wel bij meer mensen voorkomt die veel (duur)sporten en dat het vrij onschuldig is.

Recent: Vanwege een andere klacht kwam ik bij een andere cardioloog terecht. zijn advies; op basis van de onregelmatige lage hartslag; ik kom op termijn in aanmerking voor een pacemaker; ik kan het nu beter rustig aan doen; geen duursport meer. ik ben hier nogal van geschrokken maar wil wel een second opinion. Helemaal vertrouwen in het advies van de cardioloog heb ik niet omdat hij nogal vooringenomen lijkt te zijn tegen mensen die duursport beoefenen.

Mijn vraag is.. zijn er nog meer mensen die dit patroon hebben en wat is het advies dat jullie hebben gekregen.

Wie beschouwen jullie als autoriteit op dit gebied? Het advies van de cardioloog is nogal zwaar en ingrijpend dus de volgende stap die ik doe moet dus wel bij iemand zijn waar ik vertrouwen in kan heben.

Er zijn 16 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...
De leukste ideeen en ontwerpen voor t-shirts, hoodies enz...

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Mark de Boer | 27-06-2007

@TO,

Ik zou een ander cardioloog opzoeken voor een second opinion. Informeer is bv bij het Sportmedisch Adviescentrum bij Papendal. Daar zijn ze in ieder geval gewend om met sporters om te gaan. Ik vind die 49 niet bijzonder. Mijn rust hs is 42.
Maar in hoeverre die onregelmatigheid ernstig is, dat zou ik gewoon bij een andere cardioloog navragen.

Sterkte!

TO | 27-06-2007

Dank je Mark.

ik weet dat 49 niet erg laag is. hartslag in mijn slaap is 31. Dat is wel een stuk lager; misschien dat hij dat heel laag vindt. Hij was vorig jaar (met meer training) 45 (ook niet heel laag). Ik heb ook nooit last van mijn hart gehad.

De arts zelf had het over Papendal inderdaad voor de second opinion maar ook over iemand bij de VU. Hij zou mij de komende dagen een advies geven, ik denk dat hij die artsen zelf het geval nog eens voor wil leggen. In ieder geval goed dat je dan ook met Papendal komt, net als de cardioloog.

Joan | 27-06-2007

lijkt mij een vrij normale hartslag voor een duursporter. die van mij is in rust en bij goede getraindheid rond de 45. ben 42 jaar oud. nooit enig commentaar gehad bij sporttesten of bij de bloedbank. er werd altijd gezegd dat het een mooie hartslag is.

wellicht heb je andere problemen met je hart? is er een hartfilm gemaakt? daarop kan je zien wat de afwijking inhoudt. ik zou eens bij een sportarts langsgaan. sma is goed, papendal ook.

TO | 27-06-2007

Joan,

Er is een hartfilm gemaakt, echo en ik heb een fietstest gedaan. Uit de fietstest bleek dat bij hoge belasting ik een normale hartslag heb. Verder heb ik een holterkast omgehad waaruit de lage hartslag in mijn slaap bleek (31).

Wat de arts verontrust is de lage hartslag in combinatie met de onregelmatige hartslag.

Zijn er meer mensen die hier last van hebben, en wat doen zij met die wetenschap of wat is hun advies geweest?

Marc | 27-06-2007

@ Marc & Joan:

Het probleem, bij TO is blijkbaar de *onregelmatige* hartslag in combinatie met de lage waarde. Een lage waarde op zich zal inderdaad niet zo'n probleem zijn.

/Marc

PS: Mijn hartslag is ook laag (rond de 40-42), maar wel regelmatig.

Marc | 27-06-2007

@ TO:

Jouw reactie was er blijkbaar net iets eerder dan die van mij :-)

/Marc

Rene | 18-01-2008

@TO , Hallo ik zit met hetzelfde probleem maar ben wel 20 jaren ouder . Wat is er sindsdien met je gebeurd ?

Rene | email | 18-01-2008

@To , hallo , ik heb hetzelfde probleem maar ben 20 jaren ouder . Wat is er met je gebeurd sinds Juni 2007 ? Is het beter ? Heb je een PM ? Heb je een 2nd opinion gevraagd ?
Sterkte

Chris van der Held | email | 11-10-2008

Beste mensen het is van grootste belang dat je vitamine C (bruis)1000 MG 4x daags gebruikt .Dit helpt de ritme stoornis te stoppen. ik heb zelf te lage hartslag en hart ritmestoring door de vitamine C 1000 is de Ritmestoring gestopt, maar daar bleef ik nog met een te lage hartslag houden. Ben toen naar Antonius ziekenhuis te Niewegein gegaan (ritme cardioloog)daar heb ik een pacemaker geinplanteerd gekregen.Deze houd mijn hartslag op 60 PM. Daarvoor hebben zei ablatie toegepast,mbt de ritmestoring maar dat heef niks uit gehaald ik hoop dat je hier wat mee kan
groeten Chris

immie | email | 14-11-2009

de harde waarheid is dat door druk uit te eofenen tijdens duursporten je hart veel te veel lang achterelkaar te verduuren krijgt en als resultaat je hartslag veel te laag word tijdens rust !!! oorzaken hart word groter door al die tijd overdreven lopen. LET OP ALLEEN TIJDENS ABNORMAAL OVERDREVEN ACHTERLEKAAR ELKE DAG HARDLOPEN BIJVOORBEELD 10 TOT 12 KM PER UUR IS GEWEND HARDLOPEN EN DAN GA JE LAATSE 10 MINUTEN druk pompen bijvoorbeeld met druk achter elkaar hardlopen !!! OVERDREVEN VOORBEELD 15 TOT 20 KM PER UUR !!! (DACHT DE MENS DAT WIJ HEM SLECHTS GESCHAPEN HADDEN VOOR GENOT EN AMUSEMENT,NEE WANNEER WIJ ZIJN ZIEL KOMEN HALEN ZIJN WIJ DICHTER BIJ HEM DAN JULLIE JE KUNNEN VOORSTELLEN,MAAR JULLIE KUNNEN ONS NIET ZIEN.) DE PROFETEN ABRAHAM MOZES ETC ETC ETC JEZUS EN DE LAATSTE PROFEET MOHAMED VREDE ZIJ MET HEN ALLEN HEBBEN ONS AL DIE TIJD HIERVOOR GEWAARSCHUWD
VERSPIL GEEN TIJD !!!

runner | 14-11-2009

wat bazel jij nu allemaal? geen touw aan vast te knopen.

Bianca | 14-11-2009

Mijn hartslag is in rust 35-45. Mijn cardioloog heeft nooit iets over een pacemaker gezegd, volgens mij heeft hij idd een vooroordeel. Succes!

henriette | email | 22-03-2011

Ik heb een verpleegkundige geraadpleegd om een check up te doen voor mijn hart. De arts vond mijn hartslag in rust van 45 veel te laag,en adviseerde een pace maker.die heb ik geweigert.Ik heb wel altijd veel gesport en marathons gelopen.nu nog.Ik heb ook een te langzame schildklier.tsh nog net binnen de norm(.hoog.)sinds kort heb ik een verdikking in mijn nek.en ik ben steeds moe,en kouwelijk altijd al.ik heb nooit medicijnen gehad voor die langzame schildklier. die verpleeg kundige weet het steeds beter! harriet en zegt je moet die pace maker
laten zetten.helpt dit ook voor de langzame schildklier?

lindsey | email | 25-03-2012

Ik ben 17 jaar en heb in rust een hartslag van 49

Jeannat | email | 31-05-2012

hoi,

In rust 36 ,in slaap rond 30 heb al diverse onderzoeken gehad,ivm ritmastoornissen en 2 x een ablatie ondergaan,in UMCG
Geen pacemaker laten plaatsen,.kan altijd nog!!!
Mijn carioloog is er niet voor.Tijdens sporten zou ik de hartslag rond 130 proberen te houden. Niet te gek dioen dus.Sporten met je verstand

Die immy moet misschien het verstand na laten kijken?????

P.van Oosterhout | 27-05-2015

Ik heb nu sinds een wek een ddd pacemaker. Ik heb een totaal av blokkade sterkte 3. Dat wil zeggen dat mijn hart geen slagen meer zelf doorgeeft, dat doet de pacemaker. Heeft iemand ervaringen met het lopen met z'n pacemaker?

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten

Gaaf shirt met joe joe er op :)
Gaaf shirt met joe joe er op :)

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over