Beenlengteverschil 12mm inlegzolen???

Michael | email | 17-03-2009

hallo

ik heb een beenlengteverschil van 12mm. dit zorgt voor ernstige evenwichtsproblemen waardoor ik al maanden niet meer kan voetballen. ik ben al naar verschillende dokters etc geweest maar ze willen me allemaal superdikke zolen laten dragen--> maar daarmee geraakt mijn voet echt niet in een normale schoen... laat staan voetbalschoen...

kan iemand mij helpen??? waar kan ik deftige info vinden over HOE ik WEL verder kan voetballen ondanks beenlengteverschil???

Er zijn 21 reacties op dit onderwerp, de eerste reactie staat boven

hit counter

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Hatseklatse | 17-03-2009

Dat beenlengteverschil is niet iets van de laatste jaren, vreemd dat je er opeens evenwichtsproblemen door zou krijgen. Als ik 1 normale schoen zou dragen en 1 schoen met een blok van 3cm eronder geplakt, dan zou ik weliswaar moeilijker lopen maar geen noemenswaardige evenwichtsproblematiek krijgen.

Een beenlengteverschil heeft iedereen, de vraag is alleen hoe groot. Een verschil van 1,5 cm (sommigen beweren 2 cm) is 'normaal' en zou door het lichaam gecorrigeerd moeten kunnen worden. Als je al een correctie zou doen in de vorm van een zooltje, begin dan met 'n paar millimeter. Ik denk alleen niet dat dat je evenwichtsproblemen gaat oplossen.

Omschrijf je evenwichtsproblematiek eens, dat kan mogelijk helpen. Of google eens op 'bppd' en kijk of je de symptomen herkent.

Sara | email | 17-03-2009

Hoi Michael,

Weet je wat de oorzaak is van het beenlengte verschil? Als je je been gebroken hebt gehad kan je ene been werkelijk korter zijn dan het andere. Maar bij de meeste mensen komt een beenlengte verschil door een scheefstaand bekken of ruggewervel als gevolg van een val, langdurig verkeerde houding of verkeerd tillen. In dat geval is een inlegzool ten sterkste af te raden, want daarmee wordt niet de oorzaak van het probeel aangepakt maar juist versterkt.

Je kan dan beter naar een manueel therapeut gaan om je bekken/ rug weer recht te laten zetten. Ik heb zelf ook een beenlengteverschil gehad van ong. 2,5 cm. Na een behandeling bij de manueel therapeut was dit nog 1 cm. Waarschijnlijk moet ik nog een paar keer terugkomen voordat het helemaal goed staat, maar ik voel al wel verbetering. Heb je nog andere klachten buiten het evenwichtsprobleem?

Hatseklatse | 17-03-2009

Als een arts een beenlengteverschil constateert dan kan een manueeltherapeut daar niets aan veranderen. Dat kan mogelijk bij een (ondeskundige?) optische constatering als 'verhoogde knie- of bilplooi of SIPS-stand'. Een beenlengteverschil van 1.2cm is gemeten, hoe weet je anders dat het geen 1.1 of 1.3 centimeter is.

Sara | email | 19-03-2009

Een manueel therapeut kan wel degelijk een beenlengteverschil corrigeren als de oorzaak in de rug of scheefstand van het bekken zit. Dat heb ik zelf ondervonden. Er is dan natuurlijk geen sprake van een absoluut lengte verschil in de zin dat de lengte van de dij- en kuitbeenderen links en rechts oneven zijn, maar wel van een ogenschijnlijk lengteverschil. En vanwaar de stelling dat een m.t. wel iets kunnen veranderen bij een "(ondeskundige?) optische diagnose"? Dit betekent toch gewoon dat er een nieuwe diagnose gesteld moet worden? En waarom zou een optische diagnose per definitie, zoals Hatseklatse zich afvraagt, ondeskundig zijn. Volgens mij gaat het er niet om dat een beenlengte verschil wordt opgemeten of met een timmermansoog wordt ingeschat. Verschil is verschil. Wat wel cruciaal is, zoals ik eerder stelde, is de oorzaak van het lengteverschil.

Hatseklatse | 19-03-2009

De oorzaak van een beenlengteverschil ZIT niet in de rug of in het bekken, een beenlengteverschil is een absoluut lengteverschil in lengte van tibia en femur. Een aboluut beenlengteverschil kan bijdragen aan (minimale) scheefstand van bovenliggende structuren als bekken en wervelkolom. Hierbij spreek je van een natuurlijke en zinvolle correctie omdat je anders scheef komt te staan.

Indien er sprake is van een zeer klein beenlengteverschil (wat het grootste deel van de bevolking heeft, zeg maar 'geen beenlengteverschil'), kunnen artrogene blokkades zorgen voor een 'scheefstand' van rug of bekken. Deze variant kan optisch een beenlengteverschil suggereren waar absoluut gezien geen sprake van is.

Marianne | 19-03-2009

Bij mij werd eerst door een sportarts en later door een orthopeed (die op dat moment bekend stond als de expert voor topsporters in Nederland) een beenlengteverschil vastgesteld zonder opmeting van tibia en femur. Gewoon plankje van 1,5 cm onder je voet en kijk nu sta je recht. Advies was zooltje dragen wat alleen maar meer klachten opleverde. Bij de manueel therapeut werd een bekkenscheefstand geconstateerd en in 1 behandeling verholpen. De klachten waren hiermee direct weg. Dat was 10 jaar geleden maar ik betwijfel of er veel veranderd is bij het stellen van de diagnose beenlengteverschil.

Hatseklatse | 19-03-2009

Het zegt meer over je orthopeed denk ik. Als je daadwerkelijk een verschil in beenlengte hebt, dan zou dat betekenen dat na correctie/manipulatie van het bekken je ergens anders scheef komt te staan, tenzij je toch die zolen hebt gebruikt.
Bij beenlengteverschil is er een hoogte die ergens in het lichaam overbrugt moet worden, anders staan b.v. je ogen niet in 1 lijn.

Vergelijk maar met iemand die 2 nagenoeg evenlange of korte benen heeft en de zet je met 1 voet op een plankje van 1.5 centimeter. Die gaat echt niet normaal recht staan dan.

Bianca | 19-03-2009

Hoi Michael,
Mijn beenlengte verschil is 18mm, maar mijn orthopeed corrigeert maar met een zool van 5mm. Hierdoor verdwijnt mijn bekkenscheefstand en mijn scoliose (Sbocht in ruggengraad) Het is een behoorlijke aanpassing geweest en heb de eerste maand mijn zooltjes vervloekt. Maar na een maand had ik geen rug- of nekklachten meer en dat is super. Sjieke schoenen kan ik wel dragen maar zonder zooltjes en dat bekoop ik aan het einde van de dag. Nu heb ik degelijke schoenen, draag als ik weg ga alleen nog sjieke hakjes maar dat heb ik er voor over. Ik doe triatlon en ook in mijn wedstrijdschoenen leg ik mijn zooltjes, behalve voor 10km. Het is aanpassen maar zeker de moeite. Btw draag nu 6jaar zooltjes.

Bianca | 19-03-2009

Vervolg
Nog vergeten te vermelden dat mijn podoloog de zooltjes ook in ski schoenen en sandalen "inwerk". Hij woont in Lepelstraat (Noord Brabant)
Succes!

langzame loper | 19-03-2009

Ik heb een beenlengteverschil van 16mm (gemeten via rntgenfoto). Ik leg een hieltje in mijn schoen, gewoon te koop bij de schoenmaker of in de schoenwinkel, een 6-tal mm hoog. Beenlengteverschil moet niet volledig gecompenseerd worden, omdat je lichaam ook een stuk overneemt. Dit heeft me al van een groot deel van mijn ruggklachten afgeholpen. Dit ligt in AL mijn schoenen, en neemt ook niet zoveel plaats in. Ook in sandalen plak ik dat, dan neem ik er in gel. Bama heeft zooltjes, maar er zijn ook andere merken.
Een volledige zool zou beter zijn, maar dan buigt de ene schoenzool meer door dan de andere, en dat loopt ook niet comfortabel.

Hatseklatse | 19-03-2009

Zo'n meting middels x-foto is een serieuze meting, ik vraag me zelfs af of er betere manieren beschikbaar zijn. Zes millimeter zool is een forse correctie en volgens mij neem je die stap in de praktijk niet in 1 keer (b.v. eerst 3mm en dan nog 'ns 3mm erbij).

Blijft een verhaal waarbij het in mijn ogen ernstig de vraag is of het beenlengteverschil van enige invloed kan zijn op de omschreven evenwichtsproblematiek.

Michael | 30-04-2009

bedankt voor de reacties

ik draag ondertussen al een maand lang een zooltje van 5mm onder mijn rechtervoet. helaas kan ik niet zeggen dat het hierdoor beter gaat... voetbal ben ik al lang vergeten. eigenlijk is het logisch dat ik evenwichtsproblemen heb, aangezien ik al 2x mijn rechter enkel + ligamenten gescheurd heb gehad + 1 keer zelfd emet linkervoet. en helaas hebben de super artsen mij toen niet gezegd dat ze de ligamenten best correct zouden moeten 'naaien', nu staan ze echt in de rommel (schijnt uit een recent MR onderzoek) en het is telaat om ze terug om hun plaats te zetten zeggen ze nu...

Frank | email | 17-06-2009

Ik heb ook een beenlengteverschil van 12mm. Is dat normaal ? Ik heb al jaren een verhoging van 7mm rechts. Ik zit even te kijken naar een zooltje voor een sport/vrijietijds-schoen. Het lijkt mij toch wel belangrijk; ik heb een hernia gehad.

delmotte eric | email | 10-04-2011

Ik heb zelf een beenlengteverschil van 2,5 cm. Ik pleit altijd voor een "endogene benadering" van het probleem en liefst geen "exogene betutteling".

Toen voetballer Luc Nilis, bij Anderlecht, een beenlengteverschilprobleem had, losten ze dat op met een inlegzool in de schoen. Ik heb dit n helft uitgetest, tijdens een minivoetbalmatch. Ik stond in de goal en dit heeft mij n doelpunt gekost. Daar ik rechts 1 cm hoger stond, liet ik links een bal onder mijn voet binnenlopen. Met de rechtervoet shotte ik ook telkens in de grond, mowille ven de ingegzool.
Om rugklachten te voorkomen, raad ik aan om 's morgens beide kuiten te stretchen, dan de kuit van het kortste been, de kuit van het langste been en eindigen met de kuit van het kortste been ( 4 x 8 15 sec. ) of binnen de minuut kom je klaar. Tijdens het scheren, kan je de hamstrings van het langste been stretchen en de kniestrekspieren van dat been aanspannen. Met deze methode voorkom je rugklachten en heb je geen aanpassingsproblemen op het voetbalveld.

Karen Van Goethem | email | 02-05-2012

Door accident van nu 12 jaar terug een beenlengteverschil van 1,5 cm. Jarenlang heb ik gehoord dat dat maar voor de helft moest opgehoogd worden. Een Chiropractor bracht het zelfs even terug tot 3mm., maar zonder bij hem in behandeling te zijn bleef ik evenwichtsprobelemen hebben. Dit tot ik twee jaar terug bij een andere chiropractor terechtkwam in de kleinbekkenkliniek van het AZ van Antwerpen en deze me aanraadde het verschil volledig (!) op te hogen gezien het gaat om een "daadwerkelijk beenlengteverschil" door verkorting van de femur na een accident en mij lichaam blijkbaar niet in staat is dat zelfs maar gedeeltelijk op te lossen. Sindsdien heb ik meer evenwicht, maar intussen heb ik wel sclerose in de onderrug door jarenlang 'scheef' te lopen en dus toch nog regelmatig behandelingen (ik noem dat onderhoud).. Momenteel vraag ik me ook ik me af, hoe ik sport -of wandelschoenen kan ophogen zonder het profiel te verliezen onderaan, want zonder iets of wat te proberen sporten vliegen de kilo's er makkelijk aan in mijn situatie (ik zit sneller, wandel niet zo ver ook). Heeft iemand hiervoor een betaalbare oplossing in de buurt van Gent? Met dank! Karen

Laurien | 02-05-2012

Iedereen heeft een beenlengteverschil volgens mijn podotherapeut, alleen heb je er als het goed is pas last van als dit meer is dan 2 cm. Ik heb geloof ik iets van 1,5 cm verschil en draag al 14 jaar inlegzolen. Omdat ik al 12 jaar rugklachten heb en ze hier maar geen verklaring voor konden vinden, heb ik ook een verhoging onder mijn ene inlegzool gekregen.
Dit betekent inderdaad dat niet alle schoenen meer passen en dat je ze in open en sjieke schoenen niet kunt dragen.
In mijn hardloop- en hockeyschoenen zit een standaard zooltje. Deze is vaak ook al verhoogd. Deze haal ik er uit zodat mijn steunzolen erin passen. Om nu niet op de naden van de schoenen te lopen aan de binnenkant, heb ik er een heel dun badstoffen of leren zooltje in liggen. Mijn schoenen passen nu en ik wordt toch gecorrigeerd.

traagloper | 08-05-2012

@Karen Van Goethem

In Runners lab in Sint-Amandsberg kunnen ze je loopschoenen in de zool laten verhogen. Zo blijft de schoen goed passen. Want met te hoge steunzolen past je hiel niet goed in de schoen. Ik heb daar 20 euro voor betaald.

Ik heb al jaren een verhoging in mijn schoenen, dit heeft me al veel rugpijn bespaard.

Elin | email | 09-07-2015

Hallo, Ik heb een beenlengte verschil (rechts is korter) van 3 cm. Ik heb 2 paar prachtige slipper voor iemand die het zelfde heeft maar aan de andere kant. 2,5 is ook goed, gratis prachtige Havaiiana's in zwart en beige. Contact mij en we regelen wat :)

Catharina | email | 19-03-2017

Ik heb een beenlengteverschil na het plaatsen van een nieuwe heup. Rechts is mijn been dus 1,5 cm korter. Wat opgelost wordt door een schoenverhoging van 1,5 cm, onder zool én hak. Gaat prima, maar is wel duur: € 55,-
Daarom vraagje: zijn er DAMES die ook zo een aanpassing hebben en misschien schoenen willen ruilen/verkopen?? Heb ook zo goed als nieuwe, aangepaste schoenen in kast staan, zgn miskopen...

Ananasje | email | 27-12-2017

Even een vraagje: Zijn er mensen die skeeleren of rolschaatsen met een beenlengte verschil en wat voor skeelers/rolschaatsen gebruik je dan?

Ik heb zelf een verschil van 14 mm en heb altijd een verhoging onder 1 schoen en nog inlegzooltjes. Maar ik zoek rolschaatsen waar ik mijn eigen schoenen kan gebruiken. Als iemand tips heeft hoor ik het graag.

jolige jonas | 02-01-2018

misschien grotere wielen op de ene schoen

Geef hier een reactie

tekst

naam

e-mail

Dit veld s.v.p. leeg laten


Gaaf shirt voor een marathonloper
Gaaf shirt voor een marathonloper

<b>Laat de liefde niet aan toeval over</b>
Laat de liefde niet aan toeval over